Hoe kies ik de juiste vakantie in West-Europa?

Vakantie keuzehulp, De juiste vakantie in West-Europa

Scroll snel naar beneden voor het kiezen van de juiste vakantie in West-Europa. Ik geef je allerlei opties. En ik zet daarbij ook direct de links naar de streken of reisverhalen op deze site die daarover gaan. Je kunt je dus meteen inlezen in deze keuze. En bepalen of deze keuze ook echt bij jou past!

De juiste vakantie in West-Europa: het prachtige Loch Shiel met het Glenfinnan-monument

Geen zorgen!

Ik ben op veel plekken geweest waar het goed was. En waar ik rust, ontspanning en verbinding met mijn vrouw en kinderen heb ervaren. Waar ik geïnspireerd raakte. Ik heb dat allemaal overzichtelijk voor je in reisverhalen opgeschreven; per land, per streek en per locatie.

Bovendien heb ik voor heel wat regio’s reisplannen gemaakt. Waarmee ik laat zien hoe jouw vakantie in de betreffende streek er van dag tot dag uit zou kunnen zien. Dat is puur gemak! En dat geeft tijdens de vakantie ook weer ontspanning. Per streek geef ik dat hieronder aan!

Over de plek en activiteiten hoef jij je geen zorgen meer te maken, wanneer je deze reisverhalen en -plannen hebt gelezen. Ook heb ik campings, hotels en huisjes voor je geselecteerd. Waar ik vaak zelf ook ben geweest. Of die ik zorgvuldig heb uitgezocht.

Zo weet je zeker dat het een goede plek is. En dat je geïnspireerd gaat worden!

De juiste vakantie in West-Europa: Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan
Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan

De juiste vakantie in West-Europa

Nu is het wel van belang om te weten wat jij wilt doen. En hoe jij je wilt ontspannen. Of anders gezegd: waardoor jij precies geïnspireerd raakt!

Wat wil jij doen? Hoe ontspan jij je? En hoe wil je geïnspireerd worden?

Daarvoor zijn de volgende overwegingen van belang:

  1. Ik ontspan mij het beste door mooie dingen te zien en daardoor geïnspireerd te raken. Ik wil samen met mijn partner en gezin naar bijzondere plekken en geïnspireerd worden door kerken, kastelen, de geschiedenis van deze plekken, door musea, door rond te lopen in stadjes en dorpen. Deze optie noem ik voor het gemak: ‘cultuur’.
  2. Ontspannen doe ik door actief dingen te ondernemen. En ik raak geïnspireerd door de natuur. Ik wil daarom vooral naar een mooie omgeving. Het moet wel een beetje comfortabel blijven. We willen gewoon wandelen, fietsen of bijvoorbeeld kanoën. Deze optie noem ik ‘natuur’.
  3. Ik ontspan mij op een heleboel verschillende manieren. Door mooie dingen te doen in de natuur. En ook door kerken, kastelen en mooie stadjes. We willen dus een hele afwisselende vakanties. En verrast en geïnspireerd worden door zowel de natuur als door cultuur. Deze optie noem ik ‘afwisselend’.
Vakantie in de Marken: uitzicht op de Monti Sibillini vanuit San Ginesio
Uitzicht op de Monti Sibillini vanuit San Ginesio

Wat voor weer wil je op vakantie?

Daarnaast is het goed om te weten hoe belangrijk mooi weer voor jou is.

  1. We willen gewoon dat de zon schijnt en dat er zo min mogelijk kans is op regen.
  2. Het moet wat ons betreft lekker weer zijn. Dat het 1 of hooguit 2 dagen wat regent, kan natuurlijk altijd. Wanneer het maar niet meer is.
  3. We willen gewoon wel zonnig weer op vakantie. Het hoeft ook niet te warm te zijn. Wanneer het wat vaker regent, vinden we dat ook niet erg. Als de omgeving gewoon maar heel fijn is.
  4. De omgeving staat bij ons voorop. We willen gewoon leuke dingen doen. Wanneer het weer wat minder is, nemen we dat voor lief.

Op basis van deze twee overwegingen stel ik hieronder een aantal gebieden aan je voor die daarbij passen. Bijvoorbeeld ‘cultuur op een zonnige bestemming’ of ‘afwisseling op een plek waar het meerdere dagen wat minder kan zijn’.

Zo kan jij de juiste vakantie in West-Europa kiezen!

Cultuur op een zonnige bestemming

Ga je voor cultuur op een zonnige bestemming en wil je de juiste vakantie in West-Europa kiezen? Dan is het zuiden van de Marken in Italië een ideale plek voor je. En dan met de nadruk op de mooie stadjes en dorpjes die daar zijn. Denk aan Macerata, Sarnano, Ascoli Piceno en nog veel meer mooie stadjes.

In mijn reisplan voor het zuiden van de Marken bied ik je een uitgebreid cultureel aanbod in dit deel van Italië.

En wanneer je toch in deze richting denkt, dan kan je ook aan het zuiden van Umbrië denken. Ook daar barst het van de mooie stadjes en gebouwen. Norcia, de kathedraal van Orvieto, Narni, Amelia, noem maar op. Hier kan je zeker wel 2 weken zoet brengen.

Wat hoger, is het zuiden van Toscane prachtig. Met op één lijn de prachtige steden Volterra, San Gimignano en Sienna. Met als voordeel dat deze 3 stadjes weliswaar toeristisch zijn en het echte massatoerisme aan je voorbij gaat. Dat is toch vooral in Florence en Pisa.

Wanneer je in de buurt bent, kan je ook Luca nog meepakken.

Tenslotte is ook de Costa Brava en überhaupt geheel Catalonië een streek die heel veel cultuur biedt in een zonovergoten omgeving. Met als kers op de taart het schitterende Barcelona. Met als hoogtepunt de onvolprezen kathedraal La Sagrada Familia van Gaudi.

Wandelen in de Monti Sibillini en de Marken: midden in de Gole dell'Infernaccio
In het midden van de Gole dell'Infernaccio in de Monti Sibillini

Cultuur met lekker weer

Dan is de Aveyron in Frankrijk de ideale vakantiebestemming voor jou. Overal leuke, interessante stadjes en dorpen. En het weer is hier over het algemeen goed en zonnig. En dan tegen de achtergrond van een mooie, glooiende omgeving, met rivieren die er doorheen slingeren en af en toe een hoge rotsformatie.

Ook de Loire-streek in Frankrijk zou ik voor jou een optie vinden. De Loire wordt meteorologisch tot het zuiden van Frankrijk gerekend. Wij hebben hier zelden meer dan een dag regen gehad.

En qua cultuur is de Loire natuurlijk ongeëvenaard: de mooiste kastelen van de wereld staan hier, prachtige kerken en ook een heel aantal leuke stadjes en steden.

Voor de Loire heb ik een reisplan geschreven. Klik hier voor meer informatie over dit reisplan!

Bezienswaardigheden in de Aveyron: Het Château van Najac vanuit de Rue de Barriou
Het Château van Najac in de Aveyron vanuit de Rue de Barriou

Cultuur op een plek waar het meerdere dagen wat minder weer kan zijn

Dan is de Bourgogne in Frankrijk voor jou en je gezin de ideale plek. In de Bourgogne kan het echt wel wat minder weer zijn en soms ook meerdere dagen op een rij.

Tegelijkertijd is er heel veel te zien. Prachtige steden zoals Beaune, Dijon en Autun. Kleine dorpjes met schitterende kerken zoals Vézelay en La-Charité-sur-LoireLa-Charité-sur-Loire. En je kan op zoek naar de Keltische roots van de Fransen in Bibracte op Mont Beuvray. 

Voor de Bourgogne heb ik ook een reisplan geschreven. Klik daarvoor op de link! Dan vind je ook meer informatie over wat een reisplan inhoudt.

En natuurlijk blijft de Loire dan ook een optie. Al die prachtige kastelen, Chambord, Chenonceau, Azay-le-Rideau, aangevuld met mooie, oude stadjes, kerken, kathedralen en abdijen.

Zoals ik hierboven al aangaf: voor de Loire heb ik een reisplan geschreven. Klik hier!

Vakantie in de Bourgogne: het Hôtel-Dieu de Beaune
Het Hôtel-Dieu de Beaune

De juiste vakantie in West-Europa: cultuur op de voorgrond, het weer is bijzaak

Nu ligt de wereld aan je voeten. Alle opties die hierboven zijn genoemd, zijn nu natuurlijk mogelijk. Waarbij ik er vanuit ga, dat het voor jou niet per se heel warm hoeft te zijn. Bourgogne en de Loire dus wel, misschien de Aveyron nog, maar ItaIië zou ik laten schieten. 

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Hever Castle
Hever Castle vanuit het omliggende park

Engeland

Je kunt natuurlijk ook naar Engeland met prachtige gebieden zoals de Cotswolds (met Oxford in de buurt), Kent en East-Sussex met prachtige stadjes, zoals Rye, Canterbury (met de grootste kathedraal van Engeland) en Arundel. En wat dacht je van Leeds Castle en Hever Castle?

Verderop naar het westen ligt de prachtige county Somerset met mooie steden zoals Bath en Wells, diepe kloven zoals Cheddar Gorge en mooie landgoederen zoals Lacock Abbey.

Voor Zuid-Engeland heb ik een reisplan geschreven. En dit reisplan is in de vorm van een rondreis door heel Zuid-Engeland. Meer weten? Klik dan op de link voor meer informatie!

Ook in Devon en Cornwall is een hoop cultuur te zien. Denk aan prachtige stadjes zoals Clovelly, Lynmouth, Saint Michael’s Mount (de Engelse tegenhanger van Mont-Saint-Michel), mooie landhuizen, waaronder Lanhydrock en Arlington Court.

En wellicht zijn de mooie tuinen in deze streken voor jou ook iets waardoor je geïnspireerd raakt. Het is in ieder geval erg leuk om met het gezin hier naartoe te gaan. De natuur is daar wel de belangrijkste trekker met de prachtige, rotsige kustlijn.

Lees dus voor alle zekerheid wel mijn reisverhalen over de West Country, want de natuur krijg je er gratis bij!

Voor Cornwall heb ik ook een reisplan geschreven. Dat reisplan bevat een mix van cultuur en natuur, maar de natuur overheerst. Klik op de link voor meer informatie!

En lees dan meteen ook wat meer over de Peak District. Hier vind je prachtige stadjes als Bakewell, Ashford-in-the-Water en mooie landhuizen zoals Chatsworth House (één van de mooiste van Engeland) en Ilam Park en het nabijgelegen Dovedale. Allebei heel geschikt voor een relaxte wandeling!

Saint Michael's Mount in Cornwall: Saint Michael's Mount vanuit de haven van Marizon
Saint Michaels Mount vanuit de haven van Marizon

Cultuur op de voorgrond in Frankrijk

Verder is het oosten van Bretagne voor jou een goede plek. Met een toplocatie als Mont Saint-Michel en het prachtige kasteel van Fougères. Mooi steden zoals Saint-Malo en Dinan.

Verder naar beneden is rondom de Golfe du Morbihan veel prehistorie te vinden, in de vorm van menhirs, dolmen, etc. En een prachtige stad zoals Vannes. De mooie kust krijg je er op de koop toe!

Ook voor Bretagne heb ik een reisplan geschreven. De nadruk ligt daarin wat meer op de cultuur, maar bevat ook wandelingen. En mooie roadtrips langs de kust en door het binnenland. Klik daarvoor op de link!

Ik denk ook dat jij je prima in de Vogezen gaat vermaken. Met een prachtstad als Strasbourg die één van de mooiste kathedralen heeft die ik ken. Wanneer je vervolgens de Route du Vin volgt, kom je langs prachtige stadjes zoals Colmar. En je kan het prachtige Château du Haut-Koningsbourg bezichtigen.

In mijn reisplan voor de Bourgogne, start ik met een paar dagen Vogezen, dus dan krijg je ook een heel goed beeld van wat je in de omgeving kan doen. Klik daarvoor op de link!

Tenslotte is Basse-Normandie voor jou ook een goede bestemming. Hier zijn bezienswaardigheden zoals de kathedralen van Bayeux en Coutances, de Ancienne Abbaye d’Hambye. Je vindt er natuurlijk ook de landingsstranden en het American War Cemetery and Memorial. En in Bayeux hangt ook nog eens het oudste wandtapijt ter wereld.

Roadtrip langs de Vogezen: uitzicht vanuit Château du Haut-Koningsbourg op het Rijndal
Uitzicht vanuit Château du Haut-Koningsbourg op het Rijndal

Genieten van de natuur op een zonnige bestemming

In Frankrijk kan je dan naar de Cévennes en/of de Grand Causses. Hier kan je het water op, de natuur in voor een wandeling en ook prachtige grotten bezoeken. Of een mooi natuurpark zoals La Bambouseraie. En wat dacht je van het Maison de Vautours, waar je gieren in hun natuurlijke habitat kunt aanschouwen?

Tenslotte kan je hier ook prachtige roadtrips maken. Door diepe kloven en over hoge bergplateau’s.

De Monti Sibillini zijn ook een goede plek voor jou. Deze bergketen is een onderdeel van de Appenijnen in het zuiden van de Marken in Italië. Overal kan je hier prachtige wandelingen maken. Met als topper de wandeling door de Gole dell’Infernaccio. En wanneer het te warm is, zoek je verkoeling het prachtige, koude Lago di Fiastra.

Vooral de natuur in met lekker weer

Dit is een wat moeilijke categorie. De mooie natuur vind je vaak in berggebieden en daar kan het natuurlijk wel eens onweren. En soms heb je pech en blijft het een dag langer hangen.

Ben je bereid om dat risico te nemen? Dan zou ik je aanraden om naar de Pyreneeën te gaan. Wij hebben zelf het beste weer gehad in de Ariège. Let op dat de camping die ik daar aangeraden heb, wel hoog ligt, waardoor het ’s nachts wel koud kan zijn.

In deze streek kan je prachtige wandelingen maken. En is de Grotte de Niaux een prachtige grot om naartoe te rijden. 

Voor dit deel van de Pyreneeën heb ik ook een reisplan geschreven. Waarin ik overigens ook nog een andere tip geef voor een camping. Die wat lager ligt. Klik op de link voor meer informatie over dit reisplan!

Meer naar het westen vind je het Parc national des Pyrenées. Daarin liggen een paar prachtige natuurfenomenen, waaronder de Cirque de Gavarnie. De camping die we daar hadden in de Vallée d’Estaing was puur natuur.

In dezelfde categorie qua weer (het kan wel eens onweren en dat kan wel eens een dag langer blijven liggen…) past het zuiden van de Auvergne.

Waar het in het noorden van de Auvergne vaak regent, is het in de Cantal vaak mooi weer en kan het ook lekker warm zijn. En de natuur is hier prachtig. Beklim de hoogste top in dit gebied, de Plomb du Cantal. En bedenk hoe alles om je heen vroeger één grote vulkaan was. Ook hier kan je een prachtige roadtrip maken in de vorm van het Circuit de Monts du Cantal.

Overigens heb ik ook een reisplan geschreven over de Auvergne. Daarin start ik wel met een lang weekend in het noorden van de Auvergne. Juist omdat ik daar start met een overnachting in een superleuk hotel, past dit heel goed bij een vakantie in de natuur.

Klik hier voor mijn reisplan voor de Auvergne!

De natuur in op een plek waar het meerdere dagen wat minder kan zijn

Vanzelfsprekend kom je dan in de Alpen terecht. En dan heb je het voor het uitkiezen. Ik raad je primair de Vanoise aan. En niet alleen in dit prachtige nationale park van Frankrijk is het mooi. Ook er omheen. Zoals in het dal van de Tarentaise of in de Maurienne.

Via de hierboven aangegeven links kom je op blogs over wandelingen terecht. Ook roadtrips in de Vanoise zijn fantastisch. Klik daarvoor op de link!

Wat meer naar het zuiden ligt het grote, wat moeilijker benaderbare Massif des Écrins. Ook daar kan je prachtig wandelen. Overigens kan je daar ook vanuit de de Oisans goed komen. Waarbij dat gebied wat toeristischer is. Voor een wandeling vanuit de Oisans in de Écrins moet je in het dal van de Vénéon zijn.

Naar de Oisans moet je zeker toe, wanneer je ook je racefiets mee wilt nemen. Hier liggen de bekende passen uit de Tour de France en de Alpe d’Huez.

Verder is de omgeving rond Lac de Serre-Ponçon een aanrader. Ook in dat gebied kan je prachtige dagtochten met de auto maken. Bijvoorbeeld naar de hoogste col van Europa in de Mercantour. En in het meer zelf kan je natuurlijk heerlijk zwemmen of andere watersporten beoefenen.

En inmiddels heb ik ook een reisplan voor de Franse Alpen gemaakt !

Geniet van 2 of 3 weken in de Franse Alpen, waarin je alle mooie plekken van de deze streek gaat zien! En waarin je een mooie mix hebt van wandelingen, roadtrips en ook nog een beetje cultuur. Klik op de link hierboven voor meer informatie over dit reisplan!

Tuurlijk zijn de Pyreneeën ook een streek waar je in deze categorie naar toe kunt. Zowel in de Ariège in het oosten, als in het Parc National des Pyrenées meer naar het westen kan je prachtige wandelingen maken.

In dat laatste natuurpark is met name de Vallée de Gave een aanrader. Waar bovendien ook nog wat meer te doen is rondom Luz-Saint-Sauveur. Denk bijvoorbeeld aan het Donjon des Aigles, een kasteel die is omgetoverd tot dierentuin voor arenden, gieren en zelfs een condor.

Voor de Ariège heb ik ook een reisplan geschreven. Klik hier voor meer informatie over dit reisplan!

Vanzelfsprekend is Oostenrijk ook een optie. Ik heb daar recentelijk alleen de omgeving van de Aachensee verkend. En dat is absoluut een aanrader. Je kunt prachtig wandelen rond het meer. En met de Karwendel-bergen aan de ene kant en de Rofan-bergen aan de andere kant, kan je hier jouw lol op!

Klik voor een tophotel in deze omgeving op Travel Charme Fürstenhaus am Achensee. En hier voor een leuke camping met goede recensies op Zoover: Camping Schwarsenau.

Hoef je wat minder op je budget te letten, dan moet je wanneer dit jouw categorie is, zeker ook eens naar Zwitserland gaan. Ik ben vroeger heel vaak in de regio Wallis geweest. In Haute-Nendaz kan je ongelooflijk veel en goed wandelen. Zowel op hoogte, zonder al teveel klimwerk. En je kan ook hoog de bergen in.

Ik wil je echter ook een wat minder bekend gebied aanraden en dat is Graubünden en meer specifiek Lenzerheide en omgeving. Hier hebben wij in een geweldig (luxe…) vakantiehuis gezeten. 

En tenslotte natuurlijk het Vierwoudstedenmeer. In mijn reisplan voor de Marken en de Monti Sibillini, gebruik ik dit meer als tussenstop op de heenweg en geef ik een paar leuke dingen aan die je hier kan doen.

Klik op de link voor meer informatie over dit reisplan!

De juiste vakantie in West-Europa: Uitzicht op de Achensee vanaf het Karwendel-gebergte met Pertisau op de voorgrond
Uitzicht op de Achensee vanaf het Karwendel-gebergte met Pertisau op de voorgrond

De juiste vakantie in West-Europa: we willen de natuur in, de rest is bijzaak

In deze categorie valt het noorden van de Auvergne rondom Mont-Doré en het Sancy-massief. Ik vind de Auvergne qua natuur misschien wel het mooiste deel van Frankrijk. We hebben hier prachtige wandelingen gemaakt. Onder andere rondom de Puy Sancy en ook naar een prachtige punt als de Banne d’Ordance. 

In mijn reisplan voor de Auvergne laat ik je de eerste dagen kennis maken met dit stuk van de Auvergne. Klik daarvoor op de link!

Wandelen in de Auvergne bij Puy de Sancy
Uitzicht vanaf de Tour Carrée op de route richting La Bourboule

De natuur in, in Bretagne!

In Frankrijk kan je in deze categorie ook in Bretagne je hard ophalen. Ik zou dan koers zetten naar de Golfe du Morbihan, met het prachtige Presqu’Île de Quiberon en het Île aux Moines.

Of naar de Côte du Goëlo, waar je langs de kust alle kanten op kunt  om een mooie wandeling te hebben. En waar je een mooi eiland zoals Île de Bréhat hebt.

Ook langs de Côte de Granite Rose kan je overal prachtig wandelen. Vanuit daar kan je bovendien het mysterieuze oerbos van Bretagne bezoeken. En ook in Finistère, het uiterste westen van Bretagne kan je je hard ophalen. Met prachtige kapen en het mooie Presqu’Île de Crozon.

Zoals je inmiddels weet heb ik ook voor Bretagne een reisplan geschreven. Hoewel ik daarin ook de nodige culturele activiteiten heb gestopt, is er ook aandacht voor wandelen en de natuur. Klik snel op de link!

En natuurlijk is de Cantal in het zuiden van de Auvergne net zo goed een optie. In alle gevallen heb je in de Auvergne een prachtige, groene natuur met hoge toppen waar je ook allemaal naartoe kan wandelen. 

Voor de Auvergne heb ik dus ook een reisplan gemaakt. Daarin komt deze prachtige streek uitgebreid aan bod.

Tenslotte vallen de Doubs en de Jura ook in deze categorie. Ook hier kan je mooie wandelingen maken. En kan het weer ook echt minder zijn.

Rondreis door de Auvergne: uitzicht vlakbij Salers op de Puy Mary
Uitzicht vlakbij Salers op de Puy Mary

We willen de natuur in, de rest is bijzaak: Engeland

Wanneer het weer allemaal maar bijzaak is, dan moet je ook echt het Kanaal oversteken. 

Devon en vooral Cornwall hebben een fabuleuze natuur. Je kunt hier ongelimiteerd langs de kust wandelen en overal is het weer anders mooi. Verder kan je prachtige tuinen bezoeken.

En overal kan je lekker zitten en eten. Het barst van de leuke pubs en inn’s. Dit is echt de natuur op zijn mooist, aangevuld met een geweldige levensstijl.

Tenslotte kan je in deze omgeving ook prachtige roadtrips maken. Vooral door de nationale parken van Dartmoor en Exmoor.

In mijn reisplan voor Cornwall geef ik uitgebreid aandacht aan de natuur. Klik voor meer informatie over dit reisplan op de link!

In mijn reisplan voor Zuid-Engeland en Devon trouwens ook…

Naar het noorden zijn de Yorkshire Dales ook een prachtige bestemming. Wat een geweldige natuur vind je hier!

Lake District

Wil jij de juiste vakantie in West-Europa kiezen en wil jij de natuur in? Ongeacht het weer? Dan is het Lake District misschien wel de beste optie!

Alle bergen om je heen kan je daar beklimmen. En overal glinsteren die prachtige, grote meren, zoals Lake Windermere of Coniston Water. Of meer desolate lakes, waaronder Buttermere of het omineuze Waste Water.

Met de auto kan je over zenuwslopende passen als de Honister Pass of de Hard Knott Pass.

En ook voor het Lake District heb ik een geweldig reisplan voor jou en jouw gezin klaarliggen. Wow! Wat een gave dingen ga je dan zien en doen! Ik zou er zelf ook zo weer terug naartoe gaan…

We willen de natuur in: Schotland

En wanneer je het Kanaal wilt oversteken is Schotland natuurlijk ook een niet te missen doel. Wat heb ik daar een geweldig, mooie dingen gezien. En bovendien is de natuur hier ook erg afwisselend.

Van prachtige bergtoppen, via mooie lochans en lochs, door bergpassen als de schitterende Glen Coe of de zenuwslopende Bealach na Bà, of in een wildernis bij Altnaharra. En opeens vind je dan ergens ver in de Highlands nog een mooie, Engelse tuin in de vorm van Inverewe Gardens.

Vergeet ook het zuiden van Schotland niet! Wellicht wat minder dramatisch en heftig. Ook hier is prachtige natuur te vinden. In de Moffat Hills. En ook op de Rhins of Galloway of in Galloway Forest Park.

Voor Schotland heb ik ook een reisplan gemaakt. De basis daarvan is een grote roadtrip, waarbij je ook de mogelijkheid hebt om te kiezen voor twee keer een week een mooie Schotse cottage.

Klik hier voor dit reisplan voor Schotland!

De juiste vakantie in West-Europa: een afwisselende vakantie op een zonnige bestemming

We zitten nu in het laatste deel van deze planner om de juiste vakantie in West-Europa kiezen. Jij wilt afwisseling! En in dit geval ook zonzekerheid.

Dan is het zuiden van de Marken in Italië een ideale plek. Dichtbij de Monti Sibillini waar de natuur overweldigend is en waar je prachtig kan wandelen. En ook dichtbij prachtige steden als Ascoli Piceno of Fermo.

In mijn reisplan voor de Monti Sibillini en dit deel van de Marken bied ik je een uitstekende, afwisselende vakantie!

Stedentrip in Italië: hier op het prachtige Piazza del Popolo in Ascoli Piceno
Het prachtige, marmeren Piazza del Popolo in Ascoli Piceno

Een afwisselende vakantie met lekker weer

Ik denk dan als eerste aan de Ariège in de oostelijke Pyreneeën. Hier heb je prachtige natuur, die je kan afwisselen met bezoeken aan hoog op de heuveltoppen gelegen kastelen en ruïnes van de katharen.

Verder is de Grotte de Niaux een mooie reisdoel. En is Ax-les-Thermes een leuk stadje om te bezoeken. Richting de meeste bestemmingen die ik heb beschreven, kan je een prachtige rit uitstippelen over cols, door kloven en langs rivieren. En natuurlijk pak je dan ook Carcassonne mee.

En…wat denk je? Ook voor dit deel van de Pyreneeën heb ik een reisplan geschreven!

De juiste vakantie in West-Europa: de Porte Narbonnaise van Carcassonne
De Porte Narbonnaise van Carcassonne

Een afwisselende vakantie met lekker weer: Cantal

Ook in de Cantal, in het zuiden van de Auvergne, kan jij je laten inspireren door zowel de natuur als de cultuur. De natuur in de Auvergne is hoe dan ook onovertroffen in Frankrijk.

Wandelingen naar de Plomb du Cantal en Puy Mary behoren tot mogelijkheden, waardoor je kan dansen op oude vulkanen. En tel daarbij stadjes als Salers en Murat.

Ook is het net te doen om van hieruit in het noorden van de Aveyron het prachtige Conques te bezoeken, met een tussenstop bij de Gorges de la Truyère of die van de Lot. Of je gaat naar de bijzondere dierentuin Les Loups de Gevaudan.

Al deze bestemmingen komen uitgebreid aan bod in mijn reisplan voor de Auvergne!

Conques en de Gorges du Lot: Abbaye Sainte-Foy van Conques
Uitzicht op de Abbaye Sainte-Foy vanaf de bovenkant van het dorp

Cultuur en de natuur in op een plek waar het ook wel eens kan regenen

Dan kom je wat mij betreft in de Alpes-de-Haut-Provence terecht bij Lac de Serre-Ponçon. Hier kan je op alle mogelijke manieren wandelen. Met een kabelbaan naar boven en wandelend weer terug. In het bos op zoek naar prachtige natuurfenomenen als de Demoisseles Coiffées. Of naar een bergmeertje op één van de hoge cols in de omgeving de Mercantour.

Bovendien zit je hier centraal tussen Briançon en Gap. Twee leuke stadjes met in Gap een mooie kathedraal. Verder heb je rondom Digne-les-Bains de mogelijkheid om één van de bezienswaardigheden van het UNESCO Géoparc de Haute-Provence te bezoeken. En dat wissel je dan af met een roadtrip over één van de cols, zoals ik het beschreven heb.

In mijn reisplan voor de Franse Alpen komen veel van deze locaties ook terug!

De juiste vakantie in West-Europa kiezen: Briançon
De leuke straatjes in de oude stad van Briançon

Een mooie plek, zowel om de natuur in te gaan als om mooie dingen te zien, de rest is bijzaak

Wanneer het weer er niet toe doet, zijn de mogelijkheden altijd legio. En ook hierbij help ik je om de juiste vakantie in West-Europa te kiezen.

Ik begin dit keer bij Normandië. Zowel in Basse- als in Haute-Normandie kan je in dit geval terecht.

In Haute-Normandie heb je de prachtige Côte d’Álbatre met een heleboel leuke dorpjes. Allemaal gelegen aan die prachtige witte krijtrotsen. Met als hoogtepunt Étretat.

Een uurtje landinwaarts ligt Rouen met zijn mooie kathedraal en historische binnenstad. Naar het zuiden zijn stadjes als Honfleur en Deauville ook goed te bereiken. En je kan eventueel doorsteken richting de landingsstranden van D-Day.

En je kan natuurlijk overal de zee in!

De juiste vakantie in West-Europa: Uitzicht vanaf Cap Fagnet richting het zuiden
Uitzicht vanaf Cap Fagnet richting het zuiden

Daar kan je ook naartoe vanuit Basse-Normandie meer naar het zuiden. In deze streek heb je in plaats van de krijtrotsen prachtige kapen. Ver weg in zee gestoken, zoals de Nez de Joubourg of meer verlaten zoals de Cap de la Hague.

In Bayeux en Coutances heb je prachtige kathedralen. En je kunt een mooie rit maken richting de Ancienne Abbaye d’Hambye. Wanneer je wat meer naar het zuiden zit, is ook de Mont Saint-Michel goed te bereiken of het kasteel van Fougères. En je kan natuurlijk overal de zee in.

Die laatste twee bezienswaardigheden zijn op hun beurt ook weer goed te bereiken vanuit de Côte d’Emeraude. Waar je naast deze hoogtepunten ook vlakbij steden als Saint-Malo en Dinan zit. En ook nog eens in de buurt van mooie kapen zoals de Pointe de Grouin en de Cap Fréhel. Bij deze laatste kan je ook prachtig wandelen.

In dit deel van Bretagne en in Mont Saint-Michel kom je wanneer je mijn reisplan voor Bretagne volgt.

Vakantie in Normandië: de Cap de la Hague vanaf de Nez de Jobourg
Uitzicht op Cap de la Hague vanaf de Nez de Jobourg

Verder naar het zuiden heb je de Golfe du Morbihan. Ook hier is een prachtige afwisseling van natuur en cultuur mogelijk. De cultuur van mooie steden als Vannes en de eindeloze mogelijkheden op het gebied van prehistorische bezienswaardigheden.

Verder zijn hier prachtige eilanden en schiereilanden, zoals het Île-aux-Moines en het Presqu’Île de Quiberon.

Meer naar het westen zou ik in deze categorie de Finistère nog aanraden. Waar je naast een enorme hoeveelheid kliffen met overal daar overheen wandelpaden, ook leuke steden hebt zoals Quimper, Brest met het Oceanopolis en de prachtige enclos paroissal van Guimiliau.

Verder kan je naar het mysterieuze Fôret de Saint-Ambroise bij Huelgoat. En je kan een roadtrip maken door het Argoat (binnenland) van Bretagne of over het prachtige Presqu’Île de Crozon.

In het Argoat van Bretagne kom je ook wanneer je mijn reisplan voor Bretagne volgt.

Bezienswaardigheden in de Golfe du Morbihan: Vannes
Vannes

Een mooie plek, met een mix van cultuur en natuur, de rest is bijzaak in Engeland

De juiste vakantie in West-Europa kiezen? En op een plek waar je een mooie mix hebt van cultuur en natuur? Dan is Zuid-Engeland een hele goede optie! Hier zijn prachtige landhuizen en kastelen te vinden. Kan je genieten van prachtige bossen, hoge kliffen. En bovendien van de bijzondere Jurassic Coast.

Ook voor Zuid-Engeland heb ik een reisplan geschreven. In de vorm van een rondreis. Je hebt dan echt een supergevarieerde vakantie! Klik op de link voor meer informatie.

In deze categorie valt ook Devon. Hier heb je in de prachtige natuurparken Dartmoor en Exmoor alles wat je wilt op het vlak van natuur: zeekliffen, rotsheuvels, bossen, moors, watervallen. Noem het maar op.

Laat je hier qua cultuur inspireren door mooie dorpjes als Lynton, Lynmouth, Clovelly, Widecombe-in-the-Moor of het prachtige kasteel van Dunster.

Ook heb je hier prachtige landhuizen zoals Arlington Court en Hartland Abbey. Of je gaat gewoon net de grens van Cornwall over naar Lanhydrock.

Ook in het Peak District heb je een mooie afwisseling van natuur en cultuur. Landhuizen zoals Chatsworth House en Haddon Hall. Je drinkt lekker thee met scones in Ilam Park.

En je kan naar pittoreske dorpjes als Buxton, Ashford-in-the-water en Bakewell. En wandelen kan je heel mooi in Dovedale of Monsal Dale. En natuurlijk behoort een roadtrip langs bijvoorbeeld The Roaches of door het prachtige Edale en de Hope Valley.

De juiste vakantie in West-Europa: Terugblik vanaf de binnenplaats op het poortgebouw
Terugblik vanaf de binnenplaats op het poortgebouw

Schotland

De juiste vakantie in West-Europa is voor een mix van natuur en cultuur ook in Schotland te vinden.

Je kunt deze mix natuurlijk zelf creëren door een stedentrip naar Edinburgh te combineren met een rondreis door de Highlands.

Dat doe ik zelf ook in mijn reisplan voor Schotland. Dus je kunt net zo makkelijk dat reisplan gebruiken!

In het zuiden van Schotland is de combinatie tussen natuur en cultuur makkelijker te maken. Hier staan een aantal prachtige kastelen. Zoals Drumlanrig Castle. Bovendien is de natuur op plaatsen bijna net zo mooi als in de Highlands. Bijvoorbeeld op de Rhins of Galloway. Of in de Moffat Hills.

In de mooiste delen van Zuid-Schotland kan je ook komen met mijn reisplan voor Schotland. Klik daarvoor op de link!

Encore France, bij een mix van natuur en cultuur en het weer als bijzaak

Ik sluit in deze categorie weer af in Frankrijk en dan de Auvergne. Zowel noord als zuid, waarbij ik de Cantal in het zuiden hierboven al heb genoemd, omdat het daar wat zonniger is.

Het noorden van de Auvergne kent naast de prachtige natuur, ook veel cultuur, zoals het kasteel van Murol en de prachtige kerk van Saint-Nectaire. Ook Mont-Doré zelf is een leuk dorpje met een prachtige, historische spa.

En naast het beklimmen van het Sancy-massief en de Banne d’Ordanche, kan je in deze omgeving ook naar het mooie Lac Pavin. Een echt vulkaanmeertje.

Zoals al eerder gezegd: abonneer je op mijn reisplannen. En dan heb je ook het reisplan voor de Auvergne, waarin al deze locaties figureren!

De juiste vakantie in West-Europa: Uitzicht vanaf de ingang van Château de Murol
Uitzicht vanaf de ingang van Château de Murol

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!