Stedentrip naar Straatsburg vanuit de Vogezen

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Vogezen
Stedentrip in Frankrijk De mooiste kathedralen en kerken van Frankrijk Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

We hebben niet heel veel tijd voor onze stedentrip naar Straatsburg. Vanuit onze standplaats in Obernai, waar we 2 dagen zijn, hebben we een ruime middag om Strasbourg te bewonderen. Ik heb onze vakantie wel zo gepland, dat we eindelijk eens een keer in de buurt van deze stad zitten. Ik heb er goede dingen over gehoord. ‘En die kathedraal, ja, die kathedraal…’, mijmer ik in een soort parodie op Tommy Shelby.

Stedentrip naar Straatsburg: Uitzicht op de Quai du Woerthel

We parkeren in de parkeergarage onder Place Gutenberg (ja, die van de boekdrukkunst), mooi middenin het centrum. Vanaf waar we alles goed kunnen belopen.

We zitten dan al op het zogenaamde Grande Île, het eiland waarop het gehele, oude stadscentrum ligt. En of Île in dit geval voor eiland staat of een referentie is aan de Ill die het centrum omzoomt, is onduidelijk.

Geschiedenis van Straatsburg

Straatsburg is net zoals zoveel in deze omgeving vele malen van nationaliteit gewisseld. En dat begint al in de eeuwen voor Christus. Eerst waren het de Kelten. Later de Romeinen. Daarna de Franken die zich dit gebied toe-eigenden.

In de middeleeuwen verwerft de stad een soort van vrije status en weet deze ook lang te behouden. De keuze voor het Lutherse geloof is daarin ook zo’n vrijgevochten keuze. En het is in die zin ook altijd een neutrale stad gebleven.

Vandaar wellicht ook de zetel van de Raad van Europa en het Europese Hof voor de mensenrechten, evenals de maandelijkse vergadering van het Europees Parlement.

[jumpto link=”praktische-informatie”]Naar Praktische informatie over Straatsburg[/jumpto]

Stedentrip naar Straatsburg: de prachtige kathedraal Notre-Dame
De prachtige kathedraal van Straatsburg

Place de la Cathédrale

Via de Rue des Hallebardes lopen we de stad in en slaan vrij snel rechtsaf richting de Place de la Cathédrale. In een flauwe bocht liggen hier een aantal prachtige, oude huizen. Daarachter en vooral daar bovenuit zien we de kathedraal. En natuurlijk staan we met onze mond half open. Wat een gebouw is dit! 

De Cathédrale Notre-Dame vanaf de Place de la Cathédrale
De Cathédrale Notre-Dame vanaf de Place de la Cathédrale

Stedentrip naar Straatsburg: de Cathédrale de Notre-Dame

Wat meteen opvalt is de kleur. Roodroze. Ondanks de strenge gotische stijl, geeft het dit gebouw iets zachts. En dan is er ook die hoogte. De noordelijke toren is 142 meter hoog. Het is daarom eeuwen lang het hoogste gebouw van de wereld geweest.

De andere toren is niet afgemaakt, omdat het gebouw anders te zwaar werd en zou wegzakken. En dan is er nog die veelheid aan beelden, vensters, pinakels. Het is ongelooflijk hoe rijk dit gebouw is versierd van de buitenkant.

De voorkant van de Cathédrale Notre-Dame van Straatsburg
Het portaal van de Cathédrale Notre-Dame van Straatsburg

Historie van de kathedraal

De oorsprong gaat terug tot in 1015, toen hier een romaanse kerk werd neergezet. In de 12e eeuw werd de kerk al snel te klein en werd begonnen met uitbreiding.

Het koor en het transept werd vernieuwd, waardoor dat ook nog steeds iets romaans heeft. Weliswaar is er sprake van lichte spitsbogen; toch voeren de ronde, romaanse vormen nog de boventoon.

Halverwege de 13e eeuw werd het hele schip gesloopt, om plaats te maken voor het huidige, gotische schip. Pas halverwege de 15e eeuw werd de hoge toren voltooit.

Het roodroze in combinatie met het groen van het koper heeft een fascinerend effect

Interieur

Aan de binnenkant voert het roze veel minder de boventoon. De binnenkant is vooral groot en hoog. Indrukwekkend. Wat meteen opvalt is het versierde orgel.

Het interieur van de kathedraal van Straatsburg
Het interieur van de kathedraal van Straatsburg
Een blik naar achteren in het schip met rechts het orgel
Een blik naar achteren in het schip met rechts het orgel

Astronomische klok

Rechts achterin staat het belangrijkste bouwwerk in het interieur: de astronomische klok. Een aanrader om even te bekijken. Van boven naar beneden zie je allerlei tijdsgerelateerde zaken voorbij komen: uren, dagen, maanden, sterrenbeelden, etc.

De bekende astronomische klok van de kathedraal van Straatsburg
De bekende astronomische klok van de kathedraal
Mooi beeldhouwdetail van het interieur van de kathedraal van Straatsburg
Mooi beeldhouwdetail van het interieur van de kathedraal

Stedentrip naar Straatsburg: een rondwandeling

Aan de zuidkant van de kathedraal lopen we Rue de Rohan in. Daardoor kunnen we een blik werpen op dit 18e eeuwse Versailles, zoals het Palais du Rohan vaak wordt genoemd.

Meteen achter het gebouw slaan we rechtsaf om via de Place du Marché aux Poissons in de Place de la Grande Boucherie te komen. Het is in ieder geval duidelijk wat hier vroeger allemaal zat…

 

Een blik terug op de kathedraal vanuit de Rue de Rohan
Een blik terug op de kathedraal vanuit de Rue de Rohan
Het oude Straatsburg vlakbij de Place de Grande Boucherie
Het oude Straatsburg vlakbij de Place de Grande Boucherie

Petite France in Straatsburg

We steken vervolgens recht over richting de Rue de la Douane. Via de Quai Saint-Thomas blijven we zo dichtbij het water van de Ill. En zo lopen we langzaam maar zeker richting het oudste deel van Straatsburg: Petite France.

Blik op Petite France vlak na de Quai Saint-Thomas
Blik op Petite France vlak na de Quai Saint-Thomas

Pont Saint-Martin

Bij de Pont Saint-Martin lopen we een smalle kade op, waardoor we aan beide kanten de Ill hebben stromen. Op deze manier komen we op een hele leuke manier dit oude stadsdeel binnen. Waar het barst van de oude vakwerkhuizen. Dit is een erg leuke bezienswaardigheid bij deze stedentrip naar Straatsburg.

Stedentrip naar Straatsburg: Petite France van onder de Pont Saint-Martin
Petite France van onder de Pont Saint-Martin

Sfeer

En het barst hier ook behoorlijk van sfeer. Overal zijn schaduwrijke terrasjes. En tsja, dan moeten we ook maar gaan zitten. We doen dat op het Place Benjamin Zix, waar we heerlijk in de schaduw kunnen zitten.

Petite France in volle glorie
Petite France in volle glorie

Rue des Moulins

Via de Rue du Bain-aux-Plants en de Rue des Moulins, maken we nog een leuk ommetje langs de oude kades. De gebouwen zijn oud, maar het voelt hip aan. Ze hebben het hier de afgelopen jaren behoorlijk gepimpt. Via de Quai du Woerthel en de Ponts Couverts lopen we weer terug richting de Rue du Bain-aux-Plants.

Stedentrip naar Straatsburg: Uitzicht op de Quai du Woerthel
Quai du Woerthel

Ponts Couverts

De Ponts Couverts zijn de oude verdedigingslinie van de stad en stammen uit de 13e eeuw. De bruggen waren vroeger overdekt (couvert), zodat de soldaten beter hun werk kunnen doen.

Even verderop zien we van het militaire verleden nog een restant: de Barrage Vauban. Vauban was de fortenbouwer van Lodewijk XIV. Onder andere bekend van de Citadel van Besançon en Briançon.

Uitzicht vanaf de Ponts Couverts
Uitzicht vanaf de Ponts Couverts
De Barrage Vauban
De Barrage Vauban

Grande Rue

Vanuit de Rue du Bain lopen we terug naar de Place Benjamin Zix en slaan dan linksaf op de Rue du Fosse-des-Tanneurs. Ook hier is het weer duidelijk wat hier vroeger gebeurde. Zo vlak bij de rivier waren de leerlooiers natuurlijk aan het werk.

We slaan snel rechts de brede, lange Grande Rue in. Een mooie winkelstraat met links en rechts verschillende mooie panden. Hier lopen we links en rechts ook maar een winkel in.

Petite France in Straatsburg
Place Benjamin Zix in Petite France

Roder dan roodroze

We besluiten via de Rue Gutenberg en de Rue des Hallebards terug te lopen naar de kathedraal. We hebben gezien dat je voor de kathedraal kan eten en dat lijkt ons een mooie plek om deze leuke middag af te sluiten. Even later zitten we heerlijk in de avondzon onderaan die hoge toren te eten. De avondzon kleurt de kerk nog roder dan hij normaal gesproken al is.

We kijken nog even naar Clovis, Dagobert, Rudolf en Lodewijk, die allemaal te paard hoog boven ons op de kathedraal staan. Allemaal hebben zij op hun manier gezorgd voor de bouw van een deel van deze kathedraal. We kijken tegen ze op. Dat zal ook de bedoeling zijn. En ja, dat is ook wel prima, want ja, die kathedraal, die kathedraal…

Detail van de façade van de kathedraal van Straatsburg
Detail van de façade van de kathedraal

[jtdestination link=”praktische-informatie” /]

Praktische informatie voor een stedentrip naar Straatsburg

Voor de fan: ik refereer aan het begin en aan het einde van deze blog aan het einde van Serie 2 van de Peaky Blinders, waarin Tommy Shelby aan de rand van zijn zelfgegraven graf staat en zegt ‘…there’s a woman, yeah, a woman…’. Een magistrale scene van wat mij betreft de beste reeks van deze serie.

Stadswandeling tijdens een stedentrip naar Straatsburg

De wandeling die hierboven beschreven staat, geeft een goede indruk van het oude centrum van Straatsburg. Heb je wat meer tijd?

Ga dan in het Palais Rohan naar binnen, voor de collectie figuratieve kunst. In de kelder is ook een archeologisch museum gevestigd. Hier zijn stukken te zien uit de Romeinse en de Merovingische periode (rondom Karel de Grote). Klik op de link voor meer informatie.

Stedentrip naar Straatsburg: Uitzicht vanaf Pont Sainte-Madeleine met rechts Palais Rohan
Uitzicht vanaf Pont Sainte-Madeleine met rechts Palais Rohan
De kaart van de omgeving rondom 126 Grand'Rue, 67000 Strasbourg, Frankrijk. Zoomniveau 16, lengtegraad 7.7452661513428, breedtegraad: 48.581182739463
De marker staat op de Grande Rue. Op deze kaart staan verder alle bezienswaardigheden langs de wandeling die ik heb beschreven. Het Palais Rohan ligt nog net op de kaart in het oosten.
Ommetje via Place du Moulin en Quai Finkwiller

Wanneer je nog wat dieper Petite France wilt induiken, maak je op de hoek van Pont Saint-Martin en Rue du Moulin een extra loop via Place du Moulin, Quai Finkwiller en Pont Saint-Thomas.

Place du Moulin
Place du Moulin
Start vanaf de Place de l’Université

Een paar jaar later zijn we nogmaals in Straatsburg geweest, omdat het de eerste keer erg warm was. Toen waren we met de camper en moesten daarom ergens anders parkeren. Dat kon erg goed (vermoedelijk vanwege de zomervakantie…) op de Place de l’Unversité.

Vanaf daar loop je eenvoudig het Grande Île in via de Quai du Maire Dietrich en de Quai des Pêcheurs. Wanneer je daarna de Pont Saint-Guillaume oversteekt, kan je vanaf daar langs de Ill lopen. Dan kom je vanzelf langs het Palais Rohan en de Place du Marché aux Poissons. Vanaf daar sla je dan rechtsaf richting de kathedraal.

Langs de Ill vanaf de Pont Saint-Guillaume
Langs de Ill vanaf de Pont Saint-Guillaume
De kaart van de omgeving rondom Place de l'universite strasbourg. Zoomniveau 15, lengtegraad 7.7609798, breedtegraad: 48.585183
De marker staat op Place de l'Université.

Varen op de Ill in Straatsburg

Je kan ook een rondvaart in Straatsburg op de Ill maken. Dan zie je ook veel van de dingen die ik in mijn rondwandeling heb genoemd. Een combinatie maken van beide is dan nog leuker! Dan moet je de rondvaart ‘Strasbourg, 20 sièrles d’historie nemen’.

De boot stopt ten zuiden van de kathedraal en het Palais Rohan aan de Ill. Aan de aanlegsteiger ‘Rohan Cathédrale’. Dus je kan beide bezienswaardigheden daarvoor of daarna doen. De rest kan je dan vanuit de boot zien.

Er zijn verschillende boottochten die je kan maken. De leukste is het Grande Île in combinatie met de Europese wijk (Quartier Européen). Dat duurt ongeveer 5 kwartier.

Door Petite France zwerven blijft overigens nog altijd leuk om te doen! Klik op de link voor meer informatie!

Nog meer bezienswaardigheden in Straatsburg

Ik noemde het hierboven al: buiten het stadscentrum is de Europese wijk in Straatsburg echt wel een bezienswaardigheid. Zeker als je van moderne architectuur houdt. Doe die boottocht!

Het Europees Parlement in Straatsburg
Het Europees Parlement in Straatsburg

Uit eten in Straatsburg

In Petite France hebben we gezeten bij La Corde à Ligne. Een erg gezellig restaurant op een mooi pleintje, onder de bomen. Ook wanneer het weer wat minder is, kan je leuk binnen zitten. De kaart is qua eten eenvoudig.

Even verderop ligt Au Petit Bois Vert op de hoek bij de Ponts Couverts. Ook al zo’n leuke tent. Hier is de kaart  uitgebreid en kan je ook echt uit de streek eten. En dan moet je natuurlijk vooral de Tarte Flambée nemen. Bij ons beter bekend als Flammküchen.

Wij hebben dus gegeten bij de kathedraal. Wij hebben gegeten bij La Cigogne, waar ze vooral crêpes hebben. Dat was prima. Verwacht geen culinaire hoogstandjes, het gaat hier vooral om de plek. Het adres is 11 Place de la Cathédrale.

Een paar jaar later hebben we dichtbij de kathedraal bij La Petite Mairie gegeten. Dat was erg goed. We hebben er leuk gezeten en het eten was behoorlijk gevarieerd. Op die manier kom je ook wat meer in het noordelijke deel van het Grande Île.

Kamperen in de buurt van Straatsburg

De stadscamping van Straatsburg ziet er niet leuk uit. Daar zijn wij ook niet geweest. Wij hebben een keer op een half uur rijden gezeten in de Vogezen bij Camping Au bord de Bruche. Geen supercamping. Wel mooi in het groen in de Vogezen. Een prima uitvalsbasis voor een paar dagen Straatsburg en het noorden van de Vogezen. Nogmaals: geen supercamping.

Hotels in de buurt van Straatsburg

Ons hotel in Obernai viel wat tegen, dus die ga ik niet aanraden. Obernai is als uitvalsbasis wel heel handig en ook leuk om te zijn. Zie daarvoor mijn blog over Obernai en de Route du Vin.

Ik zou nu kiezen voor À la Cour d’Alsace, omdat ook dit hotel een zwembad heeft. Dat toch altijd wel lekker is. En de recensies zijn goed. Door het zwembad geef je wel altijd wat meer uit, maar dat is voor op doorreis ook wel lekker.

Informatie over Straatsburg en de Vogezen

Via de links hieronder kan je nog meer informatie vinden over Straatsburg en de Vogezen.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!