De landingsstranden van D-day in Normandië

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in Normandië
Vakantie met tieners Kamperen in Frankrijk De mooiste korte roadtrips van West-Europa

We kijken uit over een prachtige, groene heuvel met daarachter een helder blauwe zee. Het is niet te bevatten dat dit vredige geheel, het toneel is geweest van een slachting. Want iets anders kan ik het eigenlijk niet noemen. Er is hier immens veel bloed vergoten. Onderaan deze prachtige, groene heuvel en in die helder blauwe zee. Doordat de luchtlandingstroepen veel te ver uit de buurt waren gedropt. En daardoor niet in staat waren om de kanonnen in de bunkers uit te schakelen. Het is letterlijk onvoorstelbaar. Maar dit zijn echt de landingsstranden van D-day in Normandië.

De landingsstranden van D-day in Normandië: het American War Cemetery

Operation Overlord

De stille getuigen van die enorme slachting van Operation Overlord liggen achter ons. Rijen van honderden witte kruizen en davidssterren van duizenden, tienduizenden gevallenen. Om Europa, om Nederland, om onze grootouders en ouders te bevrijden. Zodat wij nu nog in vrijheid kunnen leven.

Naar Praktische informatie over de landingsstranden en Normandië
De landingsstranden van D-day in Normandië
De prachtige, groene heuvel en de helder blauwe zee bij de landingsstranden

American War Cemetery

We lopen diep onder de indruk door het park van het American War Cemetery in Coleville-sur-Mer. En ik zeg het nog een keer: al die rijen met witte kruizen en davidssterren. Overal waar we kijken. En hoe raar het ook klinkt: het is mooi en heel respectvol aangelegd.

Rijen van witte kruizen en davidssterren

Memorial van het American War Cemetery

We lopen zo een grote ronde over deze begraafplaats en komen automatisch weer uit bij het monument. Hier is in steen uitgebeeld hoe de geallieerden op deze streek zijn gebeukt met verschillende legers en aanvalsgolven. En hoe ze vervolgens vanuit hier heel Frankrijk, België en uiteindelijk ook Nederland hebben bevrijd en Duitsland hebben ontzet.

De landingsstranden van D-day in Normandië: het Memorial van het American War Cemetery
Memorial van het American War Cemetery

Colleville-sur-Mer

In stilte lopen we terug naar de auto. En in de auto blijft het ook nog even stil. Wij, mijn zoons, we zijn allemaal in een soort shock.

Langzaam rijden we vanuit Colleville-sur-Mer over de D514 richting Arromanches. We komen door prachtige, vredige dorpjes met mooie kerkjes. Gelegen tussen glooiende, groene velden. 

En dan weer te bedenken dat hier knetterhard is gevochten. Hier werd een groot deel van de Tweede Wereldoorlog beslist. En dat heeft zoveel levens gekost.

De landingsstranden van D-day in Normandië: vredige dorpjes in de buurt van de landingsstranden
Vredige dorpjes in de buurt van de landingsstranden

De landingsstranden van D-day in Normandië en Mulberry Harbour

Zo komen we aan in Arromanches-les-Bains. Ik was hier 20 jaar geleden ook al een keer. En ik ben ook nu weer onder de indruk van het beeld dat je hier vanaf het strand ziet: de pontons die zijn gebruikt om al het oorlogsmaterieel mee te vervoeren liggen hier voor een deel nog voor de kust.

Les Ports Artificiels heet het in het Frans en de Amerikanen noemen het Mulberry Harbour. Het maakt deze gebeurtenis, deze Operation Overlord heel tastbaar en brengt D-day heel dichtbij.

Kaart in steen van Operation Overlord in het Memorial van het American War Cemetery
Kaart in steen van Operation Overlord in het Memorial van het American War Cemetery

We will remember them…

Ze liggen hier nog, net als al deze dorpjes met hun kerken en weilanden. Als stille getuigen van wat een heldendaden hier zijn verricht. Wij zullen het nooit meer vergeten.

Wil jij weten hoe je een trip naar de landingsstranden van D-day in Normandië goed kan combineren met een vakantie in Bretagne?

Klik dan hieronder op de link voor mijn reisplan voor Bretagne!

Klik hier voor voorpret, gemak en ontspanning!

Praktische informatie over de landingsstranden van D-day in Normandië

Rondreis langs de landingsstranden van D-day in Normandië

De route die hierboven deels wordt aangegeven, is een mooie route om te rijden. Dat betreft vooral de D514. Zie daarvoor ook het kaartje hieronder. Wanneer je vanuit Bayeux komt is het mooi om eerst de D13 in westelijke richting te pakken.

Vervolgens neem je de D113 richting Grandcamp-Maisy. Vanaf daar rijd je de D514 op. Stop dan ook zeker even bij Pointe du Hoc. Vanaf daar heb je in oostelijke richting een prachtig uitzicht over de landingsstranden. Dat geeft meteen ook een indruk van de bijna onmogelijke opgave van de landing.

Vanzelfsprekend kan je de route ook andersom rijden.

De kaart van de omgeving rondom American War Cemetery normandie. Zoomniveau 11, lengtegraad -0.8513814, breedtegraad: 49.3587498
De marker staat op het American War Cemetery. De weg die door Colleville naar Arromanches (nog net rechts op de kaart te zien) loopt is de D514.

De Calvados

De landingsstranden van D-day in Normandië liggen in de streek Calvados. De Calvados loopt door tot de monding van de Seine bij Le Havre. Het is een mooie, lieflijke streek. Vooral richting Deauville en Honfleur in het oosten zijn er af en toe prachtige, glooiende heuvels met boomgaarden. Want daar groeien de appels. Die onder andere gebruikt worden voor de calvados.

Steden, stadjes en dorpen

Er liggen langs de hierboven beschreven route erg veel mooie dorpjes.

Verder is Honfleur in oostelijke richting een prachtig vissersplaatsje. Dat weten veel mensen, dus je bent hier niet alleen…

In Deauville vind je de grandeur van een oude badplaats terug. Vroeger was dit dé plek waar de Parijzenaren naar het strand gingen.

Bayeux en Caen zijn mooie steden om te bezoeken.

Museau

Klik op de link voor meer informatie over het American War Cemetery.

In Bayeux is ook een grote begraafplaats voor slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, met daarbij ook een belangrijk museum over D-day. Via de link kom je op mijn reisverhaal over Bayeux en onder dit reisverhaal vind je meer informatie over dit museum.

Vakantie in Normandië: de Cathédrale Notre-Dame de Bayeux
Terugblik op Bayeux
Echt een mooie bezienswaardigheden in het zuiden van Normandië: vakwerkhuizen in de oude binnenstad van Bayeux
Vakwerkhuizen in Bayeux

Strand

Het strand is hier ondanks de wrange historie overal dichtbij.

Bij Omaha beach en vooral bij het American War Cemetery is het strand prachtig door de groene heuvels achter je.

Voor andere stranden in de buurt, lees hier mijn blog over de kust en stranden in het westen van Normandië.

Uit eten langs de landingsstranden van D-day

In Port-en-Bassin-Huppain zitten langs de haven een heleboel goede restaurants. Kijk wat je zelf prettig en leuk vindt!

Vakantiehuis in Normandië

Ik vind Liberté Vakantiehuizen een fijne site en heb met deze organisatie goede ervaringen. In de buurt van de landingsstranden van D-day in Normandië is huisje CV211 de beste keuze in deze omgeving. Het is charmant ingericht en ligt bovendien tussen de landingsstranden en Deauville dan wel Honfleur.

Wanneer je op vakantie wilt in deze streek, zou ik je aanraden wat zuidelijker te gaan zitten. Dan kan je heel makkelijk veel van deze omgeving zien. Lees voor tips daarover mijn andere blogs over Normandië. Dan is bijvoorbeeld ook Mont Saint-Michel en het oosten van Bretagne goed bereikbaar.

Dan zou ik op dezelfde site kiezen voor MA51, MA37 of MA55.

MA51 ligt wat verder van de kust en het huisje is prachtig om te zien. Ik weet dat deze omgeving heel erg mooi is. Er ligt bovendien water bij het huisje. Het ziet er allemaal erg leuk uit. Ik zou het zo kunnen boeken.

MA37 ligt wat meer naar het zuiden. Het is een modern huis dat mooi ligt. En het uitzicht is prachtig. Mont Saint-Michel en omgeving worden dan goed bereikbaar (zie via de link mijn blog daarover). Bayeux en de landingsstranden zijn dan wel een dik uur rijden. Evenals de kapen beschreven in mijn blog dáárover. 

MA55 ligt wat zuidelijker en wat verder van de kust. Dit is een luxe keuze, omdat er een binnenzwembad bij zit. Het ligt mooi en ziet er goed uit.

Camping in Normandië

Qua kamperen is een plek dichtbij het strand naar mijn mening altijd wat minder mooi. In het binnenland kunnen wij alleen geen goede camping vinden. En daarom zou ik kiezen voor Camping Bel Sito. Deze camping krijgt een uitstekende waardering. Het ligt tussen Flamanville en Cap de Carteret.

Er is op de camping niet zoveel te doen. Maar: het ligt aan het strand en de plekken zien er gewoon heel leuk uit. Boek wel een wat grotere plek, want ik zie de tenten soms erg dicht bij elkaar staan.

Kijk voor de waardering op Zoover Bel Sito. De slechte waarderingen zijn stuk voor stuk langer of erg lang geleden. Alle recente waarderingen zijn positief tot erg positief.

Informatie over de Calvados en Normandië

Informatie over de streek vind je via de link hieronder.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!