Vakantie in de Jura en de Doubs

Bestemming of doorreis? Dat is een vraag die vaak opkomt bij een vakantie in de Jura en de Doubs. Als bestemming heeft het een risico in zich. Want het is met het noorden van de Auvergne ongeveer het minst zonzekere deel van Frankrijk. Daarnaast is het ook wel noodzakelijk dat je van de natuur houdt. Tuurlijk, er is van alles te doen in deze streken. En er zijn ook mooie steden en stadjes te bewonderen. De mooiste bezienswaardigheden zijn toch de natuurfenomenen in de Jura en de Doubs. En die zijn dan ook wel echt bijzonder! Lees hieronder snel verder!

Reisverhalen over de Jura en de Doubs

Stel je voor dat je de verkeerde keuze maakt voor een vakantie…

Tsja, dat wil je niet! De vakantie is hét moment dat jezelf tot rust kunt komen. En ontspannen met jouw gezin samen kan zijn. Dan moet het ook kloppen! Toch?

Laat mij jou helpen!

Hoe? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief! Dan krijg jij inspiratie voor een ontspannen vakantie.

De Doubs

De Doubs begint net als de Jura vlak in het westen.

Richting de grens van Zwitserland verandert de Doubs in de Haut-Doubs. En gaan de vlaktes van heuvels over in bergen.

Voordat de grens van Zwitserland is bereikt, is daar eerst nog het uitgesleten dal van de Doubs zelf. De naamgevende rivier van deze streek. Die voor een deel de grens vormt met het buurland.

En die grens moest natuurlijk bewaakt worden. En dat werd onder andere gedaan met het Château de Joux.

Het zachte kalksteen van deze streek, zorgt ervoor dat de Doubs en andere riviertjes hier prachtige dalen en hoefijzers hebben uitgesleten.

Wellicht het mooiste voorbeeld is de Cirque de Consolation.

Dit uitslijtingsproces zorgt natuurlijk ook voor mooie watervallen. Dichtbij de bron van de Doubs is de Saut du Doubs daarvan een mooi voorbeeld.

Vakantie in de Jura en de Doubs: Besançon

De hoofdstad van de Doubs is Besançon. Voor Franse begrippen is het een provinciestad.

Wij vonden het ook geen hele bijzondere stad. Het ligt wel mooi aan de Doubs. En de Citadel boven de stad maakt het toch een bezoek meer dan waard!

De Jura

Over de Jura kan ik ongeveer hetzelfde zeggen als van de Doubs. Ook hier gaat het van relatieve vlakte in het westen, via heuvels naar bergen in het oosten.

De Haut Jura is wel hoger. De hoogste top van de Franse Jura is 1.700 meter hoog.

In de overgang tussen vlakte en bergen liggen in het geval van de Jura veel meren tussen de heuvels. Dit deel rondom Clairvaux-les-Lacs wordt ook wel Le Pays des Lacs genoemd.

Een andere benaming zou ook het land van de watervallen kunnen zijn. Want ook die vind je hier veel. Zoals de Cascades du Hérisson.

Los van de natuur is er in de Jura niet zo heel veel te beleven.

Baume-les-Messieurs is net als Arbois een leuk dorpje.

Waarbij de ligging van Baume het bijzonder maakt. Middenin een dal dat aan alle kant is uitgesleten. En dat maakt een rondrit in deze omgeving ook leuk.

In het zuiden van het Jura-gebergte stroomt de Ain. De hierboven genoemde meren zijn daarvan meestal een onderdeel.

In het gebied waar de l’Ain stroomt bevinden zich in het oosten bergen die zich uitstekend lenen voor autotochten. Dan zijn we de grenzen van het departement zelf inmiddels ook over.

In het westen wordt dit gebied een moeraslandschap waar de mensen mooie dingen hebben gemaakt. Zoals het Parc des Oiseaux.

Kamperen in de Jura en de Doubs

Vanzelfsprekend kan je in deze omgeving prachtig kamperen. En eigenlijk is dat ook de beste manier om deze streken te leren kennen. Houdt wel rekening met een buitje…

In mijn blogs over deze streek vind je altijd een tip voor een camping!

Vakantie in de Jura en de Doubs: in de Cirque de Consolation
Burchten in de Doubs: Château de Joux

Streken in de buurt

Verwante thema's