Stedentrip naar Edinburgh

Edinburgh! Eén van de mooiste steden die ik ken. Londen in het klein. Met als grote plus ten opzichte van die stad: alles is heel gebleven; er is geen Blitz overheen gekomen. En de binnenstad is bovendien behoorlijk overzichtelijk. En geeft zich daardoor ook makkelijk prijs! Je begrijpt het al: ik ben een fan van Edinburgh. En adviseer je absoluut een keer een stedentrip naar Edinburgh te maken! Met een paar blogs vertel ik je wat je allemaal in deze geweldige stad kan doen. Scroll daarvoor naar beneden. Daaronder vertel ik je in het kort wat over deze stad.

Blogs over Edinburgh

Wil jij een stedentrip maken naar Edinburgh? En wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt?

Zou je ook willen weten hoe je deze stedentrip kunt combineren met een roadtrip naar de Highlands?

Klik dan hier!

Klik hier voor een geweldige stedentrip naar Edinburgh!

Old & New Town in Edinburgh

Eeuwenlang bleef de grens van Edinburgh beperkt tot de grote heuvel (Castle Rock) waarop de zogenaamde Old Town ligt. Burh betekent in het oude Gaelic vestiging. En de Romeinen noemden deze stad Oppidum Eden. Dat werd in de 12e eeuw samengevoegd tot Edinburgh.

In deze burcht van Eden leefden de mensen dichtbij het machtige Edinburgh Castle. En dus relatief veilig. Vanwege de veelvuldige dreiging van met name de Engelsen wilde de bevolking ook graag binnen de muren blijven wonen.

De huizen moesten dus de hoogte in. Dat leidde tot de typische hoogbouw (erg uitzonderlijk voor die tijd) van soms wel 11 verdiepingen. En de bijzondere straten die soms op verschillende niveau’s over elkaar heen lopen. Victoria Street is daarvan een mooi voorbeeld.

Toen de bevolking bleef groeien en Engeland en Schotland min of meer één waren, werd in de 18e eeuw de oversteek gemaakt naar New Town via ‘The Mound’. De verhoogde, steile straat die Old & New met elkaar verbindt.

New Town werd daardoor Georgian en Hannoverian van karakter: statige huizen gelegen aan geometrisch gevormde parken en ruimtes. Zoals de vele Circussen en Crescents. Doorkruist door de rechte wegen van Princes, George en Queen Street.

Stedentrip naar Edinburgh: The Royal Mile

Zo heet de straat tussen Edinburgh Castle en het Palace of Holyroodhouse.

Via de link lees je alles over de bijzondere gebouwen en bezienswaardigheden van deze bijzondere 1,7 kilometer.

Stedentrip naar Edinburgh: Dean Village

Een bijzonderheid is het rustige Dean vlakbij New Town. Een dorpse oase in een drukke stad. Lees daarover meer via de link!

Stedentrip naar Edinburgh: Musea

Edinburgh heeft een aantal mooie musea. De mooiste liggen in de buurt van Dean: Modern One en Two van de National Scottish Gallery.

Een ander deel van het museum ligt in Princes Street Gardens. Daar huist de realistische kunst van de 19e eeuw en eerder.

En iets verderop aan Queen Street ligt het National Potrait Gallery. In alle gevallen betreft het een topcollectie. Aan jou de keuze wat je voorkeur heeft! Alle musea zijn makkelijk te combineren met mijn stadswandelingen! Dat geef ik vanzelf aan.

Een aparte en leuke trip kan je wanneer je tijd hebt maken naar de haven bij Leith: The Royal Britannia. Het oude zeiljacht van Queen Elisabeth.

Appartement in Edinburgh

Ik heb geen goede hotels in Edinburgh kunnen vinden. Of ze waren te duur of ze werden niet super gewaardeerd. Ik kies dus voor een appartement in Edinburgh.

Klik op de link voor tips!

Eten en drinken in Edinburgh

Zoals je van mij gewend bent, geef ik ook tips voor restaurants. Want je kunt heerlijk een erg gevarieerd eten in deze stad!

Wandelen door New Town en Dean Village in Edinburgh: Water of Leith vanaf de brug bij Bells Brae
Uitzicht vanaf Half Moon Battery op Salisbury Crags en Arthur's Seat

Streken in de buurt

Verwante thema's