Tips voor bezienswaardigheden in Umbrië

Vakantie in Italië, Vakantie in Umbrië
Vakantie met mooi weer Kamperen in Italië Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

‘Haalbaar!’, roept mijn vriend. Duidend op de bal die een andere vriend van mij niet op tijd de lucht in kon brengen. Het repliek is natuurlijk: ‘Haalbaar? Doe normaal!’. Zo ontspint zich een levendige discussie over de vermeende haalbaarheid van deze bal in dit spelletje tienen. Vanzelfsprekend bemoeit iedereen zich ermee. En afhankelijk van de score speelt opportunisme hierin een stevige rol. De haalbaarheid is met andere woorden evenredig met het aantal punten dat iemand over heeft. Aangezien de punten gelijkwaardig zijn, is het oordeel uiteindelijk ‘dubbel fout’ en wordt de bal opnieuw het spel in gebracht.

Tips voor bezienswaardigheden in Umbrië: de Via Giuseppe Garibaldi in Narni

Na een half uurtje ballen hebben we het warm gekregen. Gelukkig is er een zwembad in de buurt. Waar we snel naartoe rennen.

Toch is de plons in dit water een tikkeltje té verkoelend. Het is mei en hoewel de zon al lekker schijnt hier in het zuiden van Umbrië zijn de nachten nog koud. En het water warmt daardoor nog niet op.

We zijn hier in deze tijd van het jaar, omdat één van onze vriendinnen zwanger is van haar tweede. En is uitgeteld in de zomervakantie. Dus kwam de meivakantie in zicht om samen op vakantie te gaan.

Wanneer je dan lekker weer wilt, kom je al snel diep in Italië terecht. In dit geval een uurtje boven Rome. In dit reisverhaal geef ik je tips voor bezienswaardigheden in Umbrië.

Naar Praktische informatie over Umbrië
Narni ligt als een salamander bovenop een heuvel langs de rivier de Nera.

Amelia

We gaan er op de dag na aankomst gelijk maar eens op uit. In de buurt ligt Amelia. De weg er naartoe vanaf onze thuisbasis in de buurt van Terni is prachtig. Vooral wanneer we de SS675 afslaan en op de SR205 terecht komen.

We rijden door een prachtig (nu nog) groen heuvellandschap en ontwaren in de verte Amelia. Wat hoog op een heuvel ligt.

De bewogen geschiedenis van Amelia

Een stadje met een bewogen geschiedenis. Een aaneenschakeling van overheersing van Etrusken, Romeinen, Goten en voor langere tijd de Lombarden. Daarna werd het zoals zoveel stadjes in Umbrië onderdeel van de Pauselijke Staten.

Uitzicht vanaf de stadsmuren van Amelia richting de Gran Sasso
Uitzicht vanaf de stadsmuren van Amelia richting de Gran Sasso

Uitzicht vanaf de Via del Duomo

Deze bewogen geschiedenis heeft er voor gezorgd dat de basis van dit stadje oud is. Daarvan getuigt de lange, goed bewaarde stadsmuur. Daar lopen we doorheen via de Porta Romana.

Even later hebben we op de Via del Duomo een prachtig uitzicht over de omgeving. We zien mooie, glooiende en groene heuvels met hier en daar een stadje. En daarachter in de verte de hoge bergen van het Gran Sasso-massief.

Een schitterend decor. 

Tips en bezienswaardigheden in Umbrië: de Duomo van Amelia
De Duomo van Amelia

De Duomo van Amelia

Ook achter ons is het uitzicht mooi. Daar verheft zich de kleine kathedraal van Amelia. De basis van dit bouwwerk gaat ver terug tot in de Romaanse tijd. Toch is een klein deel gotisch en het grootste deel barok van origine.

De façade heeft een neoclassicistische oorsprong. De binnenkant is volop barok. Niet mijn favoriete bouwstijl… Door de romaanse en gotische basis is het qua proporties wél mooi.

Façade van de Duomo van Amelia
Façade van de Duomo

Torre Civica en de Piazza del Duomo

Vanaf het Piazza del Duomo lijkt de dom met zijn kleine ramen af en toe net een groot huis. Wat vanaf dit plein wél opvalt is de Torre Civica. Een 30 meter hoge campanile. Bedoeld om te laten zien dat Amelia wel degelijk een stad van belang was!

In de omgeving van het Piazza del Duomo heeft Amelia allerlei interessante hoeken en gaten. We zien heel veel leuke en authentieke huizen om ons heen. Vooral de kleurrijke deuren zijn opvallend.

Authentieke huizen in Amelia
Authentieke huizen in Amelia

Tips voor bezienswaardigheden in Umbrië: Narni

Met Amelia hebben we een voorproefje gehad van de schoonheid van de omgeving waarin we zitten. Vandaag staat Narni op het programma. En net als Amelia heeft ook Narni een bewogen geschiedenis.

Nogmaals een bewogen geschiedenis…

Het is van hand tot hand gegaan. Van de Romeinen, naar Galliërs, naar Romeinen, naar Goten, naar Lombarden en uiteindelijk ook naar Pauselijke Staten.

Voor de Romeinen was Nequinum (zoals het toen heette) een belangrijke stop op de Via Flaminia. Deze weg verbond Rome met Rimini en de Adriatische Zee. Later tijdens de Romeinse overheersing werd de naam veranderd in Narnia.

Vakantie in Umbrië: de Via del Campanile in Narni
De Via del Campanile in Narni

C.S. Lewis en de Via Flaminia

‘Narnia? Hé, zo heet toch…’. Inderdaad. C.S. Lewis vond deze naam zo sprekend, dat hij het als naam verhief voor zijn fantasy boeken over dit denkbeeldige rijk. Waarmee hij met zijn vriend Tolkien een vriendelijke competitie aan ging over wie het mooiste fantasierijk tot leven kon brengen.

De rest is ook hier geschiedenis.

Narni ligt als een salamander langgerekt boven op een heuvel langs de rivier de Nera. De tong van deze salamander werd ooit gevormd door de 30 meter hoge overspanning van deze rivier ten tijde van de Via Flaminia.

Van deze brug is nog één staander over. Als een oude wachter die de tijd heeft doorstaan. 

De Duomo van Narni
De romaanse Duomo van Narni

Duomo van Narni

Wij komen onder de kop van de salamander het oude centrum binnen aan de Piazza Carvour. En het is daar meteen duidelijk dat dit een prachtig stadje is. Met een geweldige, middeleeuwse uitstraling.

Links van de Piazza Carvour staat de duomo van Narni. Een goed bewaard gebleven, romaanse kerk. In de 12e eeuw gebouwd. En van binnen en van buiten in alle romaanse glorie bewaard gebleven. 

Op en top romaans

Aan de buitenkant zien we dat er hier en daar in latere eeuwen nog wat is aangebouwd. En dat zien we aan de binnenkant ook.

Daar is de bouwstijl prachtig te zien met oude, romaanse arcades op pilaren. Een andere manier van het overspannen van de ruimte was nog niet uitgevonden.

Richting het koor zien we het stuk dat in de renaissance is aangebouwd en dat met een soort barok/classicistisch baldakijn is versierd.

Hieronder is het heiligdom gemaakt dat aan San Giovenala is gewijd, waarna de kerk ook is genoemd.

Via del Campanile in Narni
Mooie huizen langs de Via del Campanile in Narni

Via del Campanile

Wanneer we de kerk uitkomen, lopen we een klein stukje verder richting de Via Garibaldi. Meteen zien we aan de linkerkant een leuk straatje, waar we inlopen.

Dit is de Via del Campanile. Het is mooi overspannen met allerlei bogen.

Nadat we een hoek omlopen en hier wat verder dwalen, steken we verderop rechts de Via Ludovico Valeriani in. Zo komen we uit op het Piazza dei Priori. Hier staan links en rechts een paar mooie gebouwen. Met rechts de klokkentoren van de stad.

Tips voor bezienswaardigheden in Umbrië: Narni is er absoluut één!

Geveldetail langs de Via Giuseppe Garibaldi in Narni
Geveldetail langs de Via Giuseppe Garibaldi

Via Giuseppe Garibaldi en de Corsa all’angelo

Wij lopen weer terug via de Via Giuseppe Garibaldi. Een prachtig straatje met links en rechts ook weer interessante gebouwen. Wat is hier in een paar vierkante meter een hoop moois te zien!

De gebouwen zijn nu in mei ook prachtig aangekleed, omdat de Corsa all’Annelo net is geweest.

Het jaarlijkse, middeleeuwse feest, waarin de hele stad zich middeleeuws aankleed. En waarin er nog echt een ringsteekspel wordt nagespeeld. Vanzelfsprekend tussen de verschillende wijken uit het stadje. Zoals dat op heel veel plekken in Italië als competitie wordt gezien.

Met als beroemdste voorbeeld de palio van Siena, waardoor daar het plein zo mooi is! Lees daarover hier meer in mijn blog over Siena.

Tips voor bezienswaardigheden in Umbrië: de Via Giuseppe Garibaldi in Narni
Via Giuseppe Garibaldi aangekleed voor de Corsa all’Annelo

Nadat we aan deze straat lekker wat hebben gegeten en gedronken, rijden we weer terug.

We maken daarvoor eerst nog een rondje via de SP20, SP72 en de SS3. Een prachtige route die ons door het mooie heuvellandschap van dit deel van Umbrië brengt.

Tips voor bezienswaardigheden in Umbrië: Abbazia delle San Pietro in Valle
De mooie eenvoud van de Abbazia delle San Pietro in Valle

Abazzia delle San Pietro in Valle

Net zo’n mooie weg nemen we ook een paar dagen later. We pakken dan de S209 richting Ferentillo.

Daar ligt in een prachtige vallei van cipressen, olijfbomen en groenen hellingen de Abazzia delle San Pietro in Valle. Een prachtige romaanse abdij in een idyllische omgeving.

De kerk is qua bouw er één van grote eenvoud.

Een éénbeukig bouwsel met een houten dak. Aan de binnenkant van de kerk zijn een heleboel kunstschatten te bewonderen, waaronder Romeinse sarcofagen. En het interieur is beschilderd met fresco’s.

Haalbaar!

Het mooiste van deze plek is toch de parkachtige omgeving met prachtige bomen, planten en bloemen.

Heerlijk om hier te lopen met onze vrienden in deze vervroegde zomervakantie. Samen zijn is altijd haalbaar, wanneer we ons er samen voor inzetten.

De kaart van de omgeving rondom Abazzia delle San Pietro in Valle. Zoomniveau 10, lengtegraad 12.8113465, breedtegraad: 42.6453713
De marker staat op de Abazzia delle San Pietro in Valle. Zo geeft dit kaartje een goed overzicht van alle bezienswaardigheden uit dit reisverhaal. Met in het westen Narni en daar linksboven Amelia.

Praktische informatie over tips voor bezienswaardigheden in Umbrië

Amelia

Hieronder vind je een kaartje van Amelia ter oriëntatie.

De kaart van de omgeving rondom piazza del duomo Amelia. Zoomniveau 16, lengtegraad 12.4145031, breedtegraad: 42.5569506
De marker staat op de Piazza del Duomo in Amelia. Onderaan ligt de Porta Romana.

Narni

Hieronder vind je een kaartje van het centrum van Narni ter oriëntatie.

De Corsa all’Anello van Narni vindt elk jaar op de tweede zondag van mei plaats. Mocht je dan in de buurt zijn, is dit iets om niet te missen!

De kaart van de omgeving rondom Piazza Camillo Benso Conte di Cavour, 9, 05035 Narni TR, Italië. Zoomniveau 17, lengtegraad 12.516050214819, breedtegraad: 42.518052890289
De marker staat op de Duomo van Narni.

Tips en bezienswaardigheden in Umbrië: wandelen bij de Cascate delle Marmore

Ik ben er zelf niet geweest; een paar vrienden van ons wel: de Cascate delle Marmore. Deze ligt ten zuidoosten van Terni (zie voor de oriëntatie de kaart hierboven).

Dit is de grootste waterval van Italië en een groot spektakel. Dat trekt natuurlijk ook veel toerisme aan.

Je kunt hier een paar prachtige wandelingen maken. De mooiste en ook de zwaarste is nummer 1. Hiermee kom je heel dichtbij het bovenste deel van de waterval.

Nummer 2 is een makkelijke wandeling die je dichtbij het onderste deel van de waterval brengt. Klik hierboven op de link voor meer informatie.

Helaas is de site helemaal Italiaans; het geeft wel de meest recente informatie.

Kijk voor (minder uitgebreide) Engelstalige informatie op La Cascata delle Marmore. Vergeet niet om regenkleding mee te nemen!

Stedentrip in Umbrië

Naast mooie stadjes en dorpen heeft Umbrië ook een paar wat grotere stadjes en steden die de moeite waard zijn. In deze blog vertel ik meer over Orvieto met een weergaloze kathedraal.

Stedentrip in Italië: bijvoorbeeld in het bijzondere Orvieto met die prachtige Duomo
De prachtige Duomo in Orvieto: een stedentrip waard!

Uit eten in Amelia

De beste keuze in Amelia is Dentramelia. Een voor Italiaanse begrippen vrij modern restaurant, vlakbij de Porta Romana.

Hoewel je voor sfeer nooit in een goed Italiaans restaurant moet zijn. Het gaat tenslotte om eten, niet om de entourage. Tenminste dat lijkt de redenering te zijn.

Het ligt op de hoek van de Via Alarico Silvestri en de Via della Republica. Het heeft in de zomer ook een terras.

Uit eten in Narni

Mooi centraal gelegen in Narni, in de Via Giuseppe Garibaldi, ligt La Bottega del Giullare met een terras op de genoemde straat. Hier hebben wij lekker gezeten en gegeten.

Kamperen in Umbrië

Er liggen in deze omgeving twee mooie campings die ik zou willen aanraden. De eerste ligt in de buurt van Narni: camping Monti del Sole. Een camping met veel faciliteiten, waaronder een zwembad en klein restaurantje. Een campingwinkel ontbreekt. Er kunnen ook safaritenten gehuurd worden.

Kijk verder op Camping Monti del Sole. De camping krijgt ook een goede beoordeling. De enkele negatieve beoordeling wordt tegengesproken door een heleboel positieve beoordelingen over hetzelfde punt. Kijk ook op Zoover Monti del Sole.

De andere optie ligt meer in de buurt van Orvieto (lees daarover via de link mijn blog), dat is camping Il Falcone. Een camping waarin je kampeert tussen de oude olijfbomen. Mooi om te zien. En ook hier zijn faciliteiten zoals een zwembad en een barretje aanwezig. Evenals safaritenten.

Kijk voor meer informatie op Camping Il Falcone. Een deel van de camping kan wel vol staan of vol voelen. Wanneer je gaat reserveren is het handig om daar rekening mee te houden in de plek die je boekt. Kijk voor de beoordeling op Zoover Il Falcone.

Informatie over Umbrië

Voor meer informatie over deze streek en de stadjes, klik hieronder op de link. Klik vervolgens op Discover the region en klik dan op de kaart op de betreffende streek, voor meer informatie over de stadjes en dorpen.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!