Bezienswaardigheden langs de Jurassic Coast

Vakantie in Engeland, Vakantie in Zuid-Engeland
Wandelen op vakantie Vakantie met kinderen

Er zijn niet zo heel veel plekken op deze wereld waar de aarde zich van binnen laat zien. Waar de geologie en de opbouw van de aardlagen gewoon te zien zijn. Het beroemdste voorbeeld is natuurlijk de Grand Canyon. Op sommige plekken in Europa kan je wel sporen zien van de geologische geschiedenis. Bijvoorbeeld in de vulkanische resten van de Auvergne in Frankrijk. En in het hoge noorden van Schotland voel je dat de aarde oud is. Hier aan de zuidkust van Engeland is de natuur goed in werking te zien. Tenminste zo wordt gezegd. En dat willen we zien. We gaan de bezienswaardigheden langs de Jurassic Coast bekijken!

Bezienswaardigheden langs de Jurassic Coast: Durdle Door

Dorset

We zijn vandaag onderweg van de New Forest naar Cornwall.

Een perfecte gelegenheid om door Dorset te rijden. Te genieten van al die mooie honingkleurige, rietgedekte cottages in deze county. En de natuurlijke bezienswaardigheden langs haar Jurassic Coast te zien.

Naar Praktische informatie over de Jurassic Coast
Bezienswaardigheden langs de Jurassic Coast: De honingkleurige, rietgedekte huisjes van Dorset
De honingkleurige, rietgedekte huisjes van Dorset

Wat is de Jurassic Coast?

Deze kust wordt zo genoemd omdat de geologie van de aarde goed is zien langs deze kustlijn.

In eerste instantie doordat er diverse aardlagen zijn te zien. Die van de Jura (vandaar de naam) en ook die van het Krijt en het Trias.

Aardlagen

In het Trias daalde de aarde en was het zeeniveau laag. Er werden door deze ontwikkelingen allerlei resten van planten en gesteente over elkaar heen gelegd.

Die vervolgens in het woestijnklimaat van deze tijd en regio flink werden afgebakken. Het zandsteen dat in deze tijd ontstaat heeft vaak een rode kleur. Doordat het ijzerhoudend is.

Dit is tegenwoordig goed te zien aan de westkant van de Jurassic Coast in Oost-Devon.

In de Jura steeg het zeeniveau weer en veranderde de woestijn in een tropische zee. In een zee zinken allerlei resten van zeeleven ook naar beneden. Aan het einde van de Jura daalde het zeeniveau weer. En ontstonden er in deze streek bossen. Die bossen stierven weer af en werden overwoekert door afzettingen van meren en rivieren.

Typische Jura afzettingen zijn zwartige klei, antraciet leisteen en grijzig tot zandkleurig kalksteen. Langs de Jurassic Coast onder andere te zien in het lichtgrijze Portland kalksteen.

We zijn dan in het Krijt beland. In deze periode werden de rotsen omhoog gedrukt in het oosten. En in het westen zorgde erosie dat deze rotsen werden afgevlakt.

Toen in het late Krijt het zeeniveau weer steeg, werden er zandsteen en kalk afgezet. Het gesteente uit het Trias en Jura werd daarmee op de meeste plekken afgedekt.

In Engeland is met name het kalk-gesteente typisch voor deze periode. Met als meest beroemdste voorbeeld de White Cliffs bij Dover. Of de hoge, witte kliffen van Beachy Head in Sussex. Maar ook langs het strand ten westen van Durdle Door is dit goed te zien (zie de foto verderop).

Tenslotte zorgde erosie vanuit zee ervoor dat op een aantal plekken deze aardlagen goed te zien zijn.

Geologische verschijnselen

Verder zijn er ook een aantal typische verschijnselen te zien. Specifiek in Lulworth Cove zijn dat de zogenaamde vouwen in de aarde. Dat zijn plekken waar je goed kan zien dat de aarde omhoog is gedrukt. Soms verticaal en in dit geval ook diagonaal.

Tenslotte zijn er heel veel sporen van uitgestorven flora en fauna te zien, waaronder dinosauriërs. Resten daarvan zijn langs de kust en op het strand nog steeds te vinden.

Bezienswaardigheden langs de Jurassic Coast: De mooie en interessante baai van Lulworth Cove
De mooie en interessante baai van Lulworth Cove

Bezienswaardigheden langs de Jurassic Coast: Lulworth Cove

In Lulworth Cove is de zachte zandstenen kust doorgebroken. Is het klei weggespoeld en is er zo een hoefijzervormige baai ontstaan. Waar alleen het hardere steen uit het Krijt stand houdt. En dat is het kalk.

Verder zijn de lagen op een diagonale manier omhoog gedrukt. Waardoor er een soort van golven ontstaan.

En dat gaan we zo meteen aanschouwen. Eerst moeten we ons een weg banen door het drukke vrijdagverkeer van deze zomerdag.

Aangekomen in Lulworth blijkt het ook daar erg druk te zijn. Er is een flink parkeerterrein aangelegd. En we hebben net mazzel met een goed plekje.

Bezienswaardigheden langs de Jurassic Coast: De vouwen in de aardlagen bij Lulworth Cove van Stair Hole
De vouwen in de aardlagen bij Lulworth Cove van Stair Hole

Stair Hole

Met een kleine wandeling staan we aan de westkant van de baai. Dat blijkbaar ook voor boten een fijne plek is. Want er liggen er flink wat in de baai.

Aan de andere kant van de heuvel kijken we op Stair Hole. Een gat dat is ontstaan door erosie. Waardoor we in één keer miljoenen jaren naar beneden kijken in de aarde.

Ik vind het bijzonder om hier om mij heen te kijken. Wanneer ik de achtergronden bedenk zoals hierboven geschetst, besef ik wat een bijzondere, geologische historie hier te zien is.

Mijn vrouw en kinderen zijn daar wat minder enthousiast over. En na een korte wandeling richting de andere kant van de baai zijn ze wel weer klaar.

En dat ondanks mijn uitmuntende, geologische geschiedvertelling 🙂

Het strand aan de oostkant van Durdle Door
Het strand aan de oostkant van Durdle Door

Wandelen langs de Jurassic Coast

Langs de parkeerplaats loopt het Southwest Coastpath. Dat slaan we in.

Het is een breed, stenen pad. Dat op deze warme dag vol in de zon ligt. Vanwege de breedte en de ondergrond is het niet het mooiste stuk dat we gelopen hebben van dit pad.

In Devon en Cornwall hebben we mooiere ervaringen!

Het pad brengt ons na een fikse klim bovenaan Dungy Head, zoals de heuvel heet. En aan de andere kant van St Oswald’s Bay. Het uitzicht is vanaf hier wel mooi.

We kunnen ver kijken en zien verderop Isle of Portland. Van het gelijknamige kalksteen uit de Jura.

Verderop zien we aan onze rechterkant weer een enorm parkeerterrein. Teken dat we in de buurt zijn van het volgende natuurfenomeen: Durdle Door!

Durdle Door van dichtbij
Durdle Door van dichtbij

Durdle Door

We dalen daarvoor vanaf het Coastpath. Aan de linkerkant ligt een strand dat vandaag goed vol ligt. En even verderop lopen we een soort platform op waar we een prachtig uitzicht hebben op Durdle Door.

En dat is een bijzonder gezicht.

Deze door water uitgesleten boog laat ook weer zien hoe het zachte zandsteen weg is gespoeld. Waardoor uiteindelijk alleen de harde en samengeperste kalk is overgebleven.

We kunnen zo inderdaad de natuur prachtig in werking zien. En we zijn blij dat we deze omweg vandaag hebben gemaakt onderweg naar onze eindbestemming!

Het strand aan de westkant van Durdle Door
Het strand aan de westkant van Durdle Door

Praktische informatie over bezienswaardigheden langs de Jurassic Coast

Op onderstaand kaartje kan je de omgeving van Lulworth Cove zien. Je ziet ook het Southwest Coastpath (groene stippellijn) tussen de Cove en Durdle Door.

Voor meer informatie over Lulworth Cove en Durdle Door klik je op de link.

De kaart van de omgeving rondom S W Coast Path, Wareham BH20 5RS, Verenigd Koninkrijk. Zoomniveau 14, lengtegraad -2.261780578418, breedtegraad: 50.62131651906

Wandelen langs de Jurassic Coast

Het Southwest Coastpath loopt langs de hele Jurassic Coast. Het is heel leuk om daar steeds delen van te lopen.

Het stuk tussen Lulworth en Durdle Door is maar een half uurtje enkele reis.

Eventueel kan je nog doorlopen tot Bat’s Head. Dan ben je enkele reis een uurtje onderweg.  Dan kom je ook langs nog een goed uitzichtpunt om Durdle Door goed te bekijken.

Meer bezienswaardigheden langs de Jurassic Coast

Aan het begin van de Jurassic Coast in het oosten ligt Old Harry Rocks in de baai van Bournemouth en Poole.

Iets voorbij Durdle Door ligt Isle of Portland. Een schiereiland dat de naamgever is voor het zogenaamde Portland kalksteen. Dat hier in de omgeving veel is gebruikt om te bouwen.

Nog verder naar het westen ligt de hoge top Golden Cap (zie ook hieronder over Uit eten langs de Jurassic Coast). Een prachtige heuvel met geweldig uitzicht naar alle kanten.

Helemaal aan het einde van de Jurassic Coast in Exmouth kan je de rode kalksteen zien.

Een goede plek daarvoor is Ladram Bay. Wanneer je vanaf hier naar het oosten loopt via het Southwest Coastpath heb je prachtige uitzichten op de met groen gras bedekte rode kliffen.

Je kunt daarvoor ook parkeren bij Mutter’s Moor Car Park in Sidmouth. Dan begin je de wandeling boven Peak Hill.

Uit eten langs de Jurassic Coast

Wij hebben wat meer naar het westen heel lekker gezeten en gegeten bij de Anchor Inn in Seatown. We hadden daar een Mexicaans, burito-achtig gerecht waar we het nu nog steeds over hebben.

Bezienswaardigheden langs de Jurassic Coast: Uitzicht op Golden Cap vanaf het terras van Anchor Inn
Uitzicht op Golden Cap vanaf het terras van Anchor Inn

Hotels langs de Jurassic Coast

Ook hiervoor verwijs ik naar de Anchor Inn in Seatown. Ik heb de kamers gezien en die zien er prachtig uit. Bovendien hebben ze een geweldig uitzicht op zee. Tenminste wanneer je de goede boekt…

En je kunt hier vanaf de drempel prachtige wandelingen maken over het Coastpath. Tenslotte zit het mooi centraal aan de Jurassic Coast. Precies in het midden tussen de oost- en westkant.

Informatie over de Jurassic Coast

Klik hieronder op de Handige Links voor meer informatie over de Jurassic Coast.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!