Korte rondreis door het Argoat van Bretagne

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in Bretagne
Vakantie met tieners De mooiste korte roadtrips van West-Europa Wandelen op vakantie Vakantie met jonge kinderen

We zijn met vrienden op vakantie in Bretagne. We hebben net onze tweede zoon gekregen en kwamen vermoeid aan. Daarom hebben we de eerste paar dagen de kust verkend van de Côte de Granit Rose (lees daarover via de link mijn andere blog). Daardoor zijn we lekker uitgerust. En daarom hebben we vandaag wel weer zin om een stuk te gaan rijden. We willen het binnenland hier ook verkennen. Dat gaan we doen met een korte rondreis door Bretagne.

Korte rondreis door Bretagne via het Forêt de Huelgoat

Land van zee en bos: Armor en Argoat

Ik heb het nodige gelezen over het binnenland van Bretagne. Daar kan je het oude, soms ondoordringbare woud dat heel Bretagne bedekt moet hebben, nog ervaren. En daar hebben we wel zin in.

We maken onze kinderen enthousiast door vooral veel nadruk te leggen op die legenden die de ronde doen over deze ondoordringbare wouden. Als we maar niet teveel hebben gezegd…

Dit is de korte rondreis door Bretagne die we maken: vanaf Morlaix nemen we de D769 naar Huelgoat. We rijden door tot de kruising met de D769a en nemen die richting Huelgoat. Vanaf daar nemen we de D14 naar Saint-Herbot en wanneer we op de D785 komen, rijden we terug richting Morlaix.

Op de kruizing met de D764 (en nadat we bij Roc Trévezel zijn geweest) slaan we linksaf en rijden zo via de D11 en de D31 naar Guimiliau, vanaf waar we definitief weer terugrijden naar ons huis. 

Alles met alles is dit een flinke rit. We hebben er geen moment spijt van. We zien zo dit deel van het binnenland van Bretagne en dat is hier mooi. Dit is wat ze Argoat noemen, het land van het bos, in tegenstelling tot Armor, het land van de zee.

Naar Praktische informatie over het Argoat
We hebben het idee dat we een fantasy film over elfen en feeën zijn binnengelopen!

Monts d’Arrée in het Park naturel régional d’Armorique

We rijden vanuit Morlaix de D769 op. En bijna meteen nadat we Morlaix uitrijden wordt het landschap meer heuvelachtig. Het landschap heft zich hier op in de Monts d’Arrée.

Na een klein half uurtje rijden we het Fôret de Saint-Ambroise in. Onderdeel van dat dichte, ondoordringbaar woud dat heel het binnenland van Bretagne bedekte. In dit overgebleven deel daarvan begint het Argoat zich van zijn mystieke kant te laten zien.

Korte rondreis door Bretagne via de Monts d'Arrée
Monts d'Arrée

hoogtepunt van de korte rondreis door bretagne: Fôret de Saint-Ambroise en Huelgoat

In Huelgoat dringen we aan de noordoostkant van het meer, in het gemeentelijke bos en langs de oevers van de Argent diep door in het mythische hart van Bretagne.

In mijn reisplan voor het noorden van Bretagne kan je daar meer over lezen. Klik daarvoor op de link! Dan kan je ook zien wat een reisplan inhoudt!

Huelgoat vanuit het Forêt de Huelgoat
Huelgoat vanuit het Forêt de Huelgoat
De Argent in het Forêt de Huelgoat
De rivier Argent in het Forêt de Huelgoat

Vervolg van de korte rondreis door bretagne: richting Roc Trévezel

We zetten koers richting de D14. Bij de kruising met de D764 kunnen we vlak nadat we de D764 zijn opgeslagen de Roc Trévezel zien. Hier is het uitzichtpunt waar vanaf we de hele omgeving kunnen zien liggen.

Een mooie plek om dit deel van Bretagne op ons in te laten werken.

Westelijk zien we Prèsqu’Île de Crozon waar we jaren geleden waren, toen we nog geen kinderen hadden (zie via de link mijn blog hierover).

Noordelijk menen we de zee te kunnen ontwaren en de mooie, roze kust die we eerder deze vakantie hebben gezien en oostelijk dat mystieke Argoat waar we vandaan komen.

Verleden en heden komen hier niet alleen in legenden, maar ook in ons leven bij elkaar.

Rondreis door Bretagne met de Roc Trévezel
Uitzicht over het Argoat van Bretagne vanaf de Roc Trévezel

Toetje van de korte rondreis door Bretagne: Guimiliau en zijn enclos paroissal

We rijden verder richting ons einddoel van vandaag: Guimiliau. Hier willen we graag een enclos paroissal ontdekken.

Ook hierover lees je meer in mijn reisplan voor het noorden van Bretagne.

Rondreis door Bretagne richting de enclos paroissal van Guimiliau
De enclos paroissal van Guimiliau

Praktische informatie over de Korte rondreis door Bretagne

Hieronder vind je alle punten van deze roadtrip op alfabetische volgorde.

Wandelen in Bretagne

Meer informatie over de wandeling in Huelgoat vind je dus in mijn reisplan voor het noorden van Bretagne. Hieronder vind je de link daarnaar toe.

Bretagne is verder omringd door de GR34 en feitelijk is deze overal aan de kust te belopen.

Vanuit de vakantiehuizen in Bretagne die ik hieronder beschrijf is dit kustpad makkelijk te bereiken. Kijk hier voor wandelingen in de wat meer oostelijk gelegen Côte de Goëlo. En hier voor wandelingen in de Côte de Granit Rose.

Wil jij met jouw gezin een ontspannen vakantie in Bretagne? Klik dan hieronder op de link voor mijn reisplan voor Bretagne!

Abonneer je hier op gemak, ontspanning en voorpret!

Strand

Het strand ligt vanuit het huisje in Plougasnou (zie hieronder) op loopafstand.

Loop gewoon naar de kust en vervolgens naar rechts en je bent binnen een kwartiertje vanuit huis aan het strand.

Bij het huisje aan de Côte de Goëlo (zie hieronder) ligt de zee letterlijk aan je voeten.

Uit eten in Huelgoat

Wij zijn op deze rit niet uit eten geweest. Ik zou vanwege de langere wandeling die ik achteraf in Huelgoat zou maken, in dit dorp ook lunchen. En dan zou ik dit doen bij crêperie le Pont Neuf, aan de 7 Rue du Lac.

Gîte Kerguelen in Plougasnou

Vakantiehuis aan de Côte de Granit Rose

We zaten de vakantie van deze rondreis met vrienden in een groot huis voor 10 personen. Prima geschikt om met 2 of 3 gezinnen in te verblijven. Vooral omdat de keuken ruim is en de tuin groot. De woonkamer was voor de winter wat aan de kleine kant. Het betreft Kerguelen te boeken via Gîte Kerguelen.

Een paar jaar laten hebben wij in de kuststreek die meer naar het oosten ligt (Côte de Goëlo) in een huisje gezeten op een geweldige locatie aan zee. Het huisje zelf is ook gezellig.

De ouderlijke slaapkamer is op de eerste verdieping en geeft prachtig uitzicht vanuit het dakraam op de baai. Hier hebben we ‘s avonds tot laat nog heel lang uit het raam zitten kijken.

De slaapkamer van de jongens was in een aparte slaapkamer die alleen buitenom te bereiken was. De jongens waren nog jong, dus die vonden dat niet zo prettig. We hebben daarom de bedden gepakt en in de woonkamer neergelegd. Die gebruikten we voor de rest toch niet, omdat de keuken ook voldoende groot was.

Het huisje heeft code CO39 bij Liberté Vakantiehuizen. Kijk voor meer informatie op Liberté Vakantiehuizen en voor daar de code van het huisje in.

Lees hier het reisverhaal over die streek.

Het vakantiehuis bij Port de la Chaîne...
...in de avondzon.

Informatie over het Argoat van Bretagne

Wil je meer informatie over deze streek, kijk dan hieronder bij Handige links. Scroll iets naar beneden voor de interactieve kaart. Daarop vind je informatie over alle streken. Klik op de streek en dan kom je op een kaart waar je kan inzoomen op specifieke plekken.

Vermoedelijk vanwege de vermoeidheid 🙂 heb ik op deze vakantie weinig foto’s van de omgeving gemaakt. Ik heb daarom bij dit reisverhaal gebruik gemaakt van een paar stockfoto’s. Ik heb alleen foto’s gebruikt die overeen komen met mijn herinnering.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!