Saint Michael’s Mount: Mont-Saint-Michel in Cornwall

Vakantie in Engeland, Vakantie in Cornwall
De mooiste kastelen van Engeland en Schotland Vakantie met jonge kinderen Vakantie met tieners

Mont-Saint-Michel mixen met Engeland. Wat zou je dan krijgen? Nou, ik zou zeggen: een versterkte burcht met wat minder de nadruk op de kerk. Want de Engelsen hebben een historie van zelf bepalen hoe ze geloven (Koning Henry VIII scheidde zich niet voor niks af van de Katholieke kerk, hij bepaalde tenslotte zelf wel of hij mocht scheiden of niet…). En wat meer nadruk op een mooie tuin. Die vind je namelijk bij elk zichzelf respecterend landhuis en kasteel. En dan wel op een eiland wat alleen af en toe te voet te bereiken is, vanwege het getij. Nou, dat dus. En dat is Saint Michael’s Mount in Cornwall. 

Saint Michael's Mount in Cornwall: Saint Michael's Mount vanuit de haven van Marizon
Saint Michael's Mount in Cornwall vanaf het strand van Marizon
Op weg naar Saint Michael's Mount

Het Engelse antwoord op Mont-Saint-Michel

Daar lopen we dan over het zand richting deze mooie, hoog op een eiland gelegen burcht, omdat het nog geen vloed is. Eenmaal aan de overkant lopen we door een gezellig haventje met allerlei huisjes. En vanaf daar begint de klim naar de burcht.

We lopen meteen door een mooie rotstuin met natuurlijk een veld van Blue bells. Want het is mei en dan bloeien deze uitbundig. Zijn er mooiere bloemen? In dit geval worden ze afgewisseld met narcissen.

Naar Praktische informatie over Saint Michael’s Mount

 

Blue bells op Saint Michael's Mount in Cornwall
Blue bells op Saint Michael's Mount...
Narcissen op Saint Michael's Mount
...afgewisseld met narcissen...

Saint Michael’s Mount in Cornwall: van klooster…

Zo klimmen we omhoog naar de voorhof van de burcht. We hebben inmiddels door dat het meer dan een burcht is. Ook hier hebben we net als met zijn Franse tegenhanger te maken met een klooster. Die functie stamt al uit de 5e eeuw.

In 11e eeuw werd het door de Normandische overheersers nadrukkelijk met zijn Franse tegenhanger verbonden door de plaatsing van een Saint-Michael’s kluis. En in de 12e eeuw werd het klooster vanwege zijn strategische ligging versterkt.

…naar burcht

In de 16e eeuw werd het net als alle kloosters in Engeland door Henry VIII als klooster ontmantelt en uiteindelijk weggegeven als cadeau voor één of andere verdienste.

Zo kwamen uiteindelijk de St-Aubyns in de 17e eeuw in het bezit van deze burcht en het is sindsdien in handen van deze familie. Hoewel de National Trust sinds de vorige eeuw de exploitatie doet. De familie woont er nog steeds.

Saint Michael's Mount in Cornwall vanaf de voorhof
Aankomst bij de eigenlijke burcht
Saint Michael's Mount in Cornwall: uitzicht vanaf het hoogste plateau
Uitzicht vanaf het hoogste plateau

Engelse adel

Wij lopen van vertrek naar vertrek. Het wordt duidelijk dat de Aubyn’s nog steeds actief zijn in het addelijke, Engels leven. Her en der zien we foto’s met verschillende leden van de koninklijke familie.  

Wil je nog meer weten over Saint Michael’s Mount, klik hieronder op de link naar mijn reisplan voor het westen van Cornwall.

Wil je op vakantie in Cornwall?

En wil je het gemak van een volledig uitgewerkt reisplan? En alvast wat voorpret?

Klik dan hieronder voor mijn reisplan voor Cornwall!

Abonneer je hier op voorpret, gemak en ontspanning!
De mooiste kastelen van Engeland en Schotland: Saint Michael's Mount in Cornwall vanuit de rotstuin
Saint Michael's Mount vanuit de rotstuin
Vakantie in Cornwall: hier met uitzicht vanaf Saint Michael's Mount
Uitzicht vanuit de rotstuin met in de verte The Lizard

Overtocht

Weer terug in de haven aangekomen, merken we dat het vloed is. Dat betekent dat we met een bootje over worden gezet. Vanaf het water hebben we door de schittering van de zon een geweldig uitzicht terug op de burcht.

Van dichtbij is het Engelse karakter duidelijk aanwezig. Zo op afstand is er eigenlijk niet zo heel veel verschil met zijn Franse evenknie.

Saint Michael's Mount in Cornwall gezien vanaf de tuin
Saint Michael's Mount gezien vanaf de tuin

Praktische informatie over Saint Michael’s Mount in Cornwall

Het beheer van Saint Michael’s Mount wordt gedeeld met The National Trust. Wanneer wij een week in Engeland zijn, worden we meestal voor dat jaar lid van deze organisatie, omdat je dit na het bezoek aan 3 locaties van de Trust er alweer uit hebt. Bovendien kan je op de meeste parkeerplaatsen van de Trust gratis parkeren.

De kaart van de omgeving rondom saint Michael's mount. Zoomniveau 11, lengtegraad -5.4778073, breedtegraad: 50.1171529
De marker staat op Saint Michael's Mount. Rechts ligt de Lizard Peninsula en links Land's End en Sennen.

Wandelen in Cornwall

voor wandelingen in deze streek kan je mijn reisverhalen lezen over Land’s End en Sennen, het nabijgelegen Lizard Peninsula en het verhaal over St. Ives en Gurnard’s Head.

Stranden bij Saint Michael’s Mount in Cornwall

Zwemmen kan hier erg makkelijk op het strand van Marizon.

Uit eten op Saint Michael’s Mount in Cornwall

Dat kan bij één van beide, genoemde restaurants op het eiland. Deze sluiten om 16:30 of 17:00 uur. Avondeten kan dus niet.

Lees daarvoor mijn blog over The Lizard, Land’s End of St. Ives. Want lekker eten in een goede pub of Inn kan in Cornwall op een heleboel leuke plekken.

Overnachten bij Saint Michael’s Mount in Cornwall

De familie of het estate van de familie heeft ook een hotel dat uitkijkt op de Mount, het Godolphin. Klik op de link of kijk op: St Aubyn Estates.

Voor mooie vakantiehuisjes in West-Cornwall verwijs ik je ook naar mijn reisplan over het westen van Cornwall.

Informatie over Saint Michael’s Mount in Cornwall

Voor meer informatie over Cornwall en deze streek, kijk je op de link hieronder. Klik vervolgens bovenin op Map en van daaruit kan je de specifieke streek zoeken.

Klik bijvoorbeeld op Saint Michael’s Mount en dan krijg je alles in de omgeving van Saint Michael’s Mount.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!