Roadtrip langs de Vogezen: Route du Vin d’Alsace

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Vogezen
De mooiste korte roadtrips van West-Europa Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen Kamperen in Frankrijk

De D159 neemt door het prachtige bos een paar flinke draaien omhoog. Op een één of andere manier voelen we dat we onderweg zijn naar iets moois. Deze weg die we hebben genomen vanaf de D35 (onderdeel van de Route du Vin) is echt geweldig om te rijden. Een perfect roadtrip langs de Vogezen. Het is één van de passen die over de bergkammen van de Vogezen heen gaat. En daarom ligt hier natuurlijk een kasteel. Zo ging dat vroeger: had je wat te bewaken, dan zette je er een kasteel neer. Het moest de Duitsers dan wel de Fransen buiten de deur houden. Even afhankelijk van de tijdsperiode waarin je zat… Van afstand hebben we het kasteel al boven de bossen zien uittorenen. Een magnifiek gezicht. Dit belooft wat!

Roadtrip langs de Vogezen: uitzicht vanuit Château du Haut-Koningsbourg op het Rijndal

Obernai

We zijn vanmorgen vanuit Obernai vertrokken, waar we een paar dagen hebben gezeten en waar vandaan we Strasbourg ook hebben verkend. Zie via de link mijn blog over deze stad.

Obernai is een leuk stadje met veel historie. Op de eerste dag hebben we een rondwandeling gemaakt door het stadje. Vooral de Place du Marché is een aanrader.

Daaraan liggen een aantal prachtige huizen en gebouwen, waaronder de Halles aux Blés en de Tour de la Chapelle. Deze laatste staat naast het stadhuis dat in een bijzonder geslaagde neo-renaissancestijl is opgetrokken.

Het is leuk om hier rond te lopen. We vinden de kerk niet heel erg de moeite waard en gaan in plaats daarvan bij een leuk koffiehuis in de Cour des Artisans zitten.

Naar Praktische informatie over de Route du Vin
De mooie vakwerkhuizen van Obernai aan de Rue du Marché
De mooie vakwerkhuizen van Obernai aan de Rue du Marché
Rue Saint-Odile in Obernai
Rue Saint-Odile in Obernai

Mont Sainte-Odile

Nadat we Strasbourg hebben verkend, gaan we de volgende dag nog richting het klooster en de heuvel van Mont Sainte-Odile. Het klooster is mooi om doorheen te lopen. Het uitzicht vanaf het terras is magnifiek.

We kunnen het Zwarte Woud in de verte zien liggen en ook de heuvels van het Hohwald in het zuiden zijn goed te zien. Vanaf het klooster maken we via de D426, de D130 en de D214 nog een prachtige rondrit door de omgeving.

Uitzicht over het Rijndal vanaf de parkeerplaats van Château du Haut-Koningsbourg
Uitzicht over het Rijndal vanaf de parkeerplaats van Château du Haut-Koningsbourg

Roadtrip langs de Vogezen: Route du Vin

En vandaag hebben we Obernai dus verlaten, om via de Route du Vin eerst Château du Haut-Koningsbourg te bezichtigen. Vanaf Obernai rijden we de D35 die ons eerst door Barr en later door Andlau voert. Allebei mooie dorpjes waar we dwars doorheen rijden.

Overal buiten de dorpjes hebben we aan de ene kant mooi uitzicht op de steeds hoger wordende Vogezen. Aan de andere kant op de wijngaarden die glooien richting het Rijndal. 

Roadtrip langs de Vogezen: Château du Haut-Koningsbourg
Uitzicht op Château du Haut-Koningsbourg vanaf de ingang

Château du Haut-Koningsbourg

En nu zijn we dus de heuvels in aan het rijden richting het kasteel. Het is weekend en wanneer we de weg richting het kasteel inslaan, zien we al snel veel auto’s geparkeerd staan.

Mijn vrouw en zoons voelen de bui al hangen, want ik rij altijd door tot vlakbij de bezienswaardigheid en heb dan meestal ook geluk. En ja hoor, vandaag ook: vlak na het kasteel is nog een parkeerrij en daar kan ik parkeren. Een stille triomf.

We lopen richting het kasteel en zien onderaan het kasteel eerst het prachtige uitzicht op het Rijndal. En net als gisteren zien we ook hier het Zwarte Woud goed liggen. 

Château du Haut-Konigsbourg
Château du Haut-Konigsbourg: de trots van Kaiser Wilhelm

Kaiser Wilhelm

Wanneer we ons omdraaien zien we hoog boven ons uit de toren van het kasteel. Na de tickets gehaald te hebben, lopen we het smalle pad door de bomen richting het kasteel op. Af en toe vangen we indrukwekkende glimpen van het kasteel op. Tsjonge, wat is dit een mooi bouwwerk.

Het is rond de vorige eeuwwisseling volledig door Kaiser Wilhelm gerestaureerd. Hij was nogal megalomaan ingesteld en wilde graag laten zien dat hij keizer was. En dit kasteel is daarvan wellicht het beste voorbeeld. Het is volledig gerestaureerd tot een middeleeuws kasteel, inclusief schietgaten en alles.

De keizer gaf zelfs opdracht om het oud te laten lijken door de stenen ook weer te voorzien van gaten en groeven. Toch is het wel een restauratie, omdat de basis van het kasteel gelegd is in de 12e eeuw. 

De toegangspoort tot Château du Haut-Koningsbourg
De toegangspoort tot Château du Haut-Koningsbourg

Uitzicht op de Grand Ballon

We treden het kasteel binnen via een prachtige poort voorzien van de adelaar van de keizer. Vanaf hier kijken we recht tegen de hoge toren van het Grote Bastion aan. Een mooi gezicht. Op de binnenhof volgen we de route en komen we door allerlei vertrekken die mooi versierd en aangekleed zijn.

Wat nog mooier is, is het uitzicht dat we af en toe hebben naar buiten. Overal waar we kijken zien we mooie, groene heuvels. Vooral het uitzicht richting de Grand Ballon in het zuiden is geweldig. Daar ontwaren we ook de rest van onze roadtrip langs de Vogezen en de Route du Vin.

Vakantie in de Vogezen: uitzicht vanuit het Château du Haut-Konigsbourg op de Grand Ballon
Uitzicht richting de Grand Ballon vanuit Château du Haut-Koningsbourg

Wil je weten hoe je de Route du Vin kan combineren met een vakantie in de Bourgogne?

Klik dan hier op mijn reisplan voor de Bourgogne!

Klik hier voor een ontspannen vakantie voor jouw gezin!

Vreugde van korte duur

Tenslotte kijken we ook nog op een prachtige manier langs het kasteel richting het oosten. Over het Rijndal richting het Zwarte Woud.

Tsja, wanneer je het geld hebt en je bent gespeend van elke bescheidenheid, waarom ook niet. Het kost wat, maar dan heb je ook echt wat. Jammer dat je het dan 10 jaar na ingebruikname al weer moet teruggeven aan de Fransen…

Ribeauville

Terug op de D159 nemen we bij de kruising met de D35 en de D1b, de laatste richting het zuiden. We komen door mooie dorpjes, waarvan het voorlopige hoogtepunt Ribeauville is. Kort daarop wordt dit echter overtroffen door Riquewehr, waar we besluiten uit te stappen en te gaan lunchen.

Roadtrip langs de Vogezen: uitzicht over de Route du Vin vanuit Château du Haut-Koningsbourg
Uitzicht over de Route du Vin vanuit Château du Haut-Koningsbourg

Roadtrip langs de Vogezen: Riquewehr

Riquewehr is een volledig ommuurd stadje. Met binnenin overal mooie straatjes met heel goed bewaard gebleven huizen. Vooral de Rue du General de Gaulle is daarvan een mooi voorbeeld. We dwalen hier heerlijk wat rond en zoeken ondertussen een leuke plek om te eten. En we vinden die op het terras van Le Caveau des Rois. 

Verder naar Colmar en het zuiden

Na het eten vervolgen we onze roadtrip langs de Vogezen naar het zuiden. En naar ons hotel voor deze avond. Dat doen we vanaf nu via de D83, zodat we snel op onze bestemming zijn.

We laten Colmar daarom voorlopig links liggen. Daar komen we later deze week nog wel terug. Hoewel we door de enorme hitte van deze zomer daar maar heel kort uit de auto komen.

Daar hebben we vandaag geen last van. We hebben vandaag prachtige landschappen, kastelen en stadjes gezien. De wijn heeft hier overduidelijk voor veel rijkdom gezorgd. Dat is overal goed te zien.

En dan komt die prachtige natuur van de Vogezen die de hele dag aan onze rechterkant te zien is er ook nog eens bij!

Petite Venise vanaf de brug over de Lauch aan de Rue de Turenne
Petite Venise in Colmar vanaf de brug over de Lauch aan de Rue de Turenne

Praktische informatie over de roadtrip langs de Vogezen en de Route du Vin

Roadtrip langs de Vogezen: Route du Vin d’Alsace

De Route du Vin d’Alsace begint noordelijker dan Obernai boven Molsheim. De exacte route kan je via de link vinden.

Hieronder vind je een interactieve kaart, met daarop alle bestemmingen uit deze blog. Klik op de ballontjes voor meer informatie. Staat er geen tekst in, dan zijn het bestemmingen die overeenkomen met die in mijn reisplan voor de Bourgogne.

Château du Haut-Koningsbourg

Meer informatie over Château du Haut-Koningsbourg vind je via de link.

Colmar

Colmar is absoluut de moeite waard. Het heeft een erg gezellig centrum. Rondom het centrum ligt water. Dat deel heeft de naam Petite Venise. Heel leuk om te zien. Lees mijn blog over deze leuke stad via de link!

Petite Venise bij de Pont Saint-Pierre
Petite Venise bij de Pont Saint-Pierre in Colmar

Roadtrip door de Vogezen: de Route des Crêtes

Zoals de Route du Vin onderlangs de Vogezen gaat, gaat de Route des Crêtes er overheen. Wij hebben vanuit ons hotel in Jungholtz (zie hieronder bij Hotels in de Vogezen) een heel stuk van de route gereden. Daarover lees je ook meer in mijn reisplan voor de Bourgogne.

Roadtrip langs de Vogezen: uitzicht vanaf Mont Sainte-Odile op het Rijndal en het Zwarte Woud
Uitzicht vanaf Mont Sainte-Odile op het Rijndal en het Zwarte Woud

Wandelen in de Vogezen

Wandelen in de Vogezen bij Mont Sainte-Odile richting de Mur Paien

In de omgeving van Obernai kan je prachtig wandelen vanaf Mont Sainte-Odile. Een makkelijke en korte wandeling is de wandeling richting de Mur Paien. Lees daarover en andere wandelingen vanaf het klooster in mijn reisplan voor de Bourgogne.

Roadtrip door de Vogezen: Uitzicht vanaf Col de la Schlucht
Uitzicht vanaf Col de la Schlucht
Wandelen in de Vogezen bij de Col de la Slucht

Vanaf de Col de la Slucht kan je ook alle kanten op wandelen.

Een hele uitdagende en ook redelijk gevaarlijke wandeling gaat richting het Frankenthal en Le Hohneck. Dat gaat via het Sentier des Roches dat is aangegeven met een blauwe rechthoek. Bij de Col du Schaeferthal gaat het pad over in een pad met een blauwe driehoek.

Vanuit Le Hohneck kan je terug via het pad met de rode rechthoek (zie hieronder). Alles bij alles is dit ongeveer 4 uur lopen. En houdt dus rekening met fiks klauterwerk langs steile afgronden!

Een wat minder heftige wandeling vind je in mijn reisplan voor de Bourgogne.

Zonsondergang vanaf het terras in Les Violettes in Jungholtz
Zonsondergang vanaf het terras in Les Violettes in Jungholtz

Eten en drinken langs de Route du Vin

In Obernai hebben we lekker koffiegedronken (met taart!) bij Cup&Co. Een leuke koffiehuis met een Franse twist. Crêperie La Suzette is een leuk alternatief, waar je ook echt wat kan eten.

Wij hebben ‘s avonds heerlijk gegeten in ons hotel, zie hieronder. ‘s Middags hebben we in Riquewehr bij Le Caveau des Rois gegeten. Daar kan je ‘s avonds ook goed terecht.

Kamperen in de Vogezen

Ik heb zelf geen ervaring met kamperen in de Vogezen. Ik heb wel een camping gevonden, waar ik zelf in deze streek naartoe zou gaan. Dat is Camping Lefebure in Orbey op de hoogte van Colmar. Dat is in de heuvels gelegen camping met mooie, groene plaatsen. Kijk ook op Zoover Lefebure. Voor de rest zijn er in de Vogezen niet heel veel camping met een goede beoordeling.

Hotels in de Vogezen

Ons hotel in Obernai viel wat tegen, dus die ga ik niet aanraden. Obernai is als uitvalsbasis wel heel handig en ook leuk om te zijn. Zie daarvoor mijn blog over deze plek en de Route du Vin.

Ik zou nu kiezen voor À la Cour d’Alsace, omdat ook dit hotel een zwembad heeft. Dat toch altijd wel lekker is. En de recensies zijn goed. Door het zwembad geef je wel altijd wat meer uit, maar dat is voor op doorreis ook wel lekker.

Ons einddoel van deze route was het hotel Les Violettes in Jungholtz. Een hotel op een prachtige locatie, waar je ook goed kunt eten. En dat doe je met mooi weer, buiten met een prachtig uitzicht op de Vogezen.

Het hotel heeft kamers in het oude en in een nieuw deel. Het oude deel heeft wat romantisch, maar de kamers hebben daardoor minder uitzicht.

Wij zouden achteraf liever in het nieuwe deel hebben gezeten en dan ook wat meer bovenin. Zodat je ver van je af kijkt. Het hotel heeft een binnen- en buitenzwembad. En wij vonden het personeel on-Frans aardig. 

Informatie over de Vogezen en de Route du Vin

Via de links hieronder kan je nog meer informatie vinden over de Route du Vin en de Vogezen.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!