Tips voor Finistère in Bretagne

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in Bretagne
De mooiste korte roadtrips van West-Europa Vakantie met jonge kinderen Vakantie met tieners De mooiste stranden van West-Europa Wandelen op vakantie

‘Ja, laten we niet te ver weggaan’, ik hoor het onze vrienden nog zeggen. En wat denk je? Daar rijden we ruim 1.000 kilometer verderop, midden in Bretagne op wegen waar het niet altijd goed doorrijdt. In dezelfde reistijd zit je ook aan de Côte d’Azur. Toegegeven: dan heb je wel een heel andere ervaring. Bretagne is ruig en weerbarstig en wij rijden naar het einde van de wereld. Dat einde van de wereld is dus niet dichtbij (dat is wellicht maar goed ook…). Ruim 1.100 kilometer verder. We zijn aanbeland in Finistère. Wat klinkt dat toch lekker. Letterlijk betekent het ook fini terre, ofwel einde van de aarde. Ik geef je hier tips voor Finistère in Bretagne.

Tips voor Finistère in Bretagne: Presqu'Île de Crozon

Een dikke dag reizen

Een van onze vrienden is zwanger, vandaar het idee om niet te ver te gaan (dus niet). Gelukkig verloopt de zwangerschap voorspoedig en we verwachten daarin ook geen problemen.

Na een dikke dag reizen komen we in de avond aan op onze plek van bestemming. Aan de kust van de Atlantische Ocean in een huisje die daarop uitkijkt. De vakantie kan beginnen.

Het ruige Finistère en Miossec

‘s Ochtends als ik wakker wordt en als eerste in de huiskamer ben, bedenk ik mij na het eerste bakkie koffie dat het wel een idee is om brood te halen. Onder een donkere lucht rij ik naar de dichtstbij zijnde boulangerie.

Op de weg er naartoe zet ik een nummer van Miossec op. Een singer/songwriter die uit deze buurt komt. En muziek maakt die net zo rauw en folks is als alles wat ik hier om mij heen zie. Het nummer heet Tonnerre (via de link kom je bij de playlist van mijn reisplan voor het noorden van Bretagne terecht, waar dit nummer natuurlijk opstaat!).

Wat is dat toch lekker: alleen in de auto, brood halen in deze omgeving. Ik geniet volop!

Naar Praktische informatie over Finistère
Tips voor Finistère in Bretagne: Pointe de Corsen
Het ruige Pointe de Corsen

Pointe de Corsen

Finistère is een grote snoepdoos voor wie van ruige kustgebieden houdt. Met als BonBonBloc met praliné het Presqu’Île de Crozon.

Wij besluiten eerst het Pointe de Corsen te bekijken. Het uitzicht is hier prachtig en de kust behoorlijk ruig.

Het is geen ideale plek voor een wandeling, omdat het buiten de punt om wat minder spectaculair is. We blijven daarom lekker op het strand zitten kletsen. 

Pointe de Corsen

Tips voor Finistère in Bretagne: Quimper

We besluiten het de volgende dag serieuzer aan te pakken. Eerst rijden we richting Quimper. Een leuke stad met een schitterende kathedraal en rondom de kathedraal mooie middeleeuwse straatjes.

Met name de Rue de Kereon vinden we erg mooi. Deze straat geeft ook het mooiste uitzicht op de smalle en daardoor nog hoger lijkende kathedraal. Een mooi staaltje gotische architectuur. 

Tips voor Finistère in Bretagne: de kathedraal van Quimper
De kathedraal van Quimper vanuit Rue de Kereon

Tips voor Finistère in Bretagne: Presqu’Île de Crozon

Vanuit Quimper rijden we terug over de N165 richting Brest. We draaien bij Châteaulin de D887 op. Direct na het stadje wordt deze weg al mooi.

10 kilometer verderop klimt de weg richting de Menez-Hom. De grootste heuvel in de omgeving. Via de D83 komen we vlakbij de top. We stappen even uit de auto om naar het hoogste punt te wandelen. Daar hebben we een prachtig uitzicht over de omgeving.

Terug op de D887 hebben we even later hetzelfde uitzicht. Tot Crozon volgen we de weg die hier wat minder spectaculair is.

Wat een prachtige route! En qua uitzicht is het hier overal mooi.

Keuzes, keuzes…

Bij Crozon moeten we kiezen. Zullen we richting Camaret-sur-Mer en de Pointe de Penhir. Of slaan we af op de D355 richting de Pointe des Espagnols? Of toch de Cap de la Chèvre? We kunnen moeilijk kiezen.

We kiezen voor de Pointe des Espagnols, omdat de D355 in de Michelingids groen is gemaakt.

Daar hebben we geen spijt van. Wat een prachtige route! En qua uitzicht is het hier overal mooi. Op elke punt zouden we bovendien kunnen wandelen. Wij vinden het hoe dan ook prachtig en waaien lekker uit.

Tips voor Finistère in Bretagne: Pointe des Espagnols op het Presqu'Île de Crozon
Presqu'Île de Crozon

Pont de Térenez

Op de terugweg pakken we na Crozon de D791 richting Le Faou. Deze weg wordt een corniche op het moment dat we het schiereiland verlaten.

Op en over de Pont de Térenez krijgen we daardoor nog een toetje in het prachtige uitzicht op de beboste rivieroevers van de Aulne en het Fôret de Landevennec.

Nadat we weer scherp de bocht omgaan zien we de Abbaye de Saint-Gwenole. Die moeten we helaas links laten liggen. 

Voyage, voyage…

We zijn deze hele vakantie toch al enorm veel aan het reizen, dus we besluiten om door te rijden naar het kuststadje Le Conquet.

Een vissersplaatsje waar we heerlijk avondeten aan de haven met een galette. 

Le Conquet
Le Conquet

Wil jij op vakantie in Bretagne? En wil jij zeker weten dat je samen met jouw gezin een ontspannen vakantie hebt?

Klik dan hieronder op de link voor mijn reisplan voor Bretagne!

Abonneer je hier op gemak, ontspanning en voorpret!

Praktische informatie over de tips voor Finistère in Bretagne

Wandelen in Bretagne

Bretagne is omringd door de GR34 en feitelijk is deze overal aan de kust te belopen.

Verder is elke punt op het Presqu’Île de Crozon een wandelmogelijkheid. Hoe groter de punt, hoe meer mogelijkheden.

De Cap de la Chèvre is het meest breed en daar kan je dus het verst en langst wandelen. Zet de auto neer op het parkeerterrein en begin gewoon te lopen tot je er genoeg van hebt. En dan gewoon weer terug, want de heenweg ziet er toch compleet anders uit dan de terugweg!

Chèvre betekent in dit geval trouwens reus en niet schaap. Een Franse verbastering van het bretonse woord voor reus.

Ook de Pointe de Dinan die westelijk van de Cap de la Chèvre ligt is de moeite waard, net als alles hier op dit eiland.

De Pointe de Penhir is mooi en door de populariteit in de zomer erg druk. Buiten Crozon wil ik nog het Pointe de Saint-Mathieu noemen. De punt net onder Le Conquet. Hier is de rotskust zo mogelijk nog ruiger dan bij de Pointe de Penhir.

Kijk hier voor wandelingen in de meer oostelijk gelegen Côte de Goëlo. En hier voor wandelingen aan de Côte de Granit Rose.

Dierentuin

Wij hadden tijdens deze vakantie nog geen kinderen. We zijn wel bij het Océanopolis in Brest geweest. Dit is een uitstekende bestemming met kinderen. Een heel mooi en groot aquarium waar je met de kinderen heel wat tijd kunt zoet maken.

De kaart van de omgeving rondom Crozon. Zoomniveau 9, lengtegraad -4.489568, breedtegraad: 48.246306
Finistère met Quimper in het zuiden. Ten westen van Plouzané en Brest ligt het Pointe de Corsen.

Nog meer tips voor Finistère in Bretagne

Château de Kerjean is een leuk kasteel om te bezoeken, wanneer je wat anders wilt doen dan van de natuur genieten.

Bij Landevec ligt de Abbaye de Saint-Gwenole. Een abdij met een erg oude abdijruine. Wij hadden helaas geen tijd om hier naartoe te gaan. 

Lunchen en avondeten in Finistère

Le Relais du Vieux Port in Le Conquet en La Cabane à crêpes in Quimper hebben allebei heerlijke galletes.

Zon over de Atlantische Oceaan in Finistère
Zon over de Atlantische Oceaan in Finistère

Kamperen in Finistère in Bretagne

Wij hebben in deze regio niet gekampeerd. Ik heb wel drie tips die erg positief gewaardeerd worden.

Plouarzel heeft drie campings die allemaal aan zee liggen. En vlakbij het Pointe de Corsen. Vanuit de campings loop je zo het strand op. Camping Ruscumunoc is alleen voor campers. In alle gevallen zijn dit geen campings waar je heel lang moet zitten.

Op Crozon zou ik kiezen voor Camping Plage de Goulien, vlakbij het strand en van waaruit je heel goed kan wandelen over de Cap de la Chèvre. De camping heeft ook een winkeltje en een restaurant. En krijgt de beste recensie van de hier genoemde campings. Kijk ook op Zoover Goulien.

Andere opties op Crozon zijn: Camping Pen Bellec ligt aan het strand. Hier is geen schaduw en is meer een camping voor op doorreis of met de camper. Camping L’Armorique is meer een camping voor het hele gezin en waar je wat langer blijft. Met zwembaden en een restaurant.

Vakantiehuisje in Finistère in Bretagne

Wij zaten hier in een huisje dat ik niet zou aanraden. Een huisje huren op Crozon is niet heel makkelijk. Daardoor betaal je over het algemeen teveel geld voor te lage kwaliteit. Ik zou daarom toch in de omgeving blijven waar wij ook zaten.

De huisjes FI16a-c van Liberte vakantiehuizen zijn allemaal, afhankelijk van je gezinssituatie goede keuzes. Een andere optie en wel wat meer naar het zuiden is FI30. Dit huisje is mooier dan de F16’s en bovendien aan zee. Kijk verder op Liberté vakantiehuizen. Wanneer je op de site in het zoekscherm de code van het huisje ingeeft, kom je meteen bij het betreffende huisje terecht.

Informatie over Finistère

Wil je meer informatie over deze streek, kijk dan hieronder bij Handige links. Scroll iets naar beneden voor de interactieve kaart. Daarop vind je informatie over alle streken. Klik op de streek en dan kom je op een kaart waar je kan inzoomen op specifieke plekken.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!