Vakantie in Schotland

Ik heb mijn hart zonder twijfel aan Schotland verloren. Een paar jaar geleden kwam ik er voor het eerst met mijn collega's. Toen hebben we in een paar dagen Edinburgh en een korte trip naar de Highlands gemaakt. Ik wist toen meteen: hier wil ik terugkomen. Dat heb ik een paar jaar later met mijn oudste zoon gedaan. En ik hoop dat de komende jaren ook nog een keer met mijn hele gezin te doen. Schotland is het ruige broertje van Engeland. Eigenlijk is dat in één zin de beste omschrijving van Schotland. Met een vakantie in Schotland heb je al het moois van Engeland en dan in een ruig, stoer en onherbergzaam decor.

Streken in Schotland

Stel je voor dat je de verkeerde keuze maakt voor een vakantie…

Tsja, dat wil je niet! De vakantie is hét moment dat jezelf tot rust kunt komen. En ontspannen met jouw gezin samen kan zijn. Dan moet het ook kloppen! Toch?

Laat mij jou helpen!

Hoe? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief! Dan krijg jij inspiratie voor een ontspannen vakantie.Stedentrip in Edinburgh

Ook hier ligt een vergelijking met een Engelse stad voor de hand. En die maak ik ook graag: dit is het kleinere en daarmee veel handiger broertje van Londen. Een stad waar bijna alles te belopen is. Ongeschonden door de oorlog. Met een erg levendig centrum. Prachtige gebouwen, musea en leuke pubs.

Vakantie in Schotland: de Highlands

En eigenlijk kom je natuurlijk hiervoor. Die overweldigende natuur van Schotland. Want een vakantie in Schotland is pas compleet wanneer je in de Highlands bent geweest. En die zijn verbluffend. Ook erg divers.

Van de verlaten moors bij Altnaharra in het noordwesten. Via de hoge pieken van Wester Ross in het westen. Tot de prachtige passen en kloven van Argyll in het zuiden. Ik vind het allemaal één grote snoepdoos.

Nationale parken: Loch Lomond en Trossachs

Aan de voet van de Highlands ligt het nationale park Loch Lomond en The Trossachs te blinken, wanneer de zon op de talloze lochs van dit park schittert.

Hier is de ruigheid van de Highlands soms al te voelen. En is ook de civilisatie nog dichtbij. Je voelt aan de hippere pubs en hotels dat Glasgow onder handbereik is. Een vakantie in Schotland is zonder een bezoek aan dit park ook niet compleet!

Bezienswaardigheden tijdens een vakantie Schotland

Los van de steden en de natuur is er ook nog een hoop te zien in Schotland. Er staan prachtige kastelen door het land heen. Die al de clans die met elkaar overhoop lagen hebben achtergelaten. Inveraray Castle is daarvan een leuk voorbeeld. Hier alvast de link naar het kasteel zelf.

Schotland zet ook de Engelse traditie van tuinen voort. Vanzelfsprekend zijn die hier moeilijker te vinden. Het weer en het klimaat werkt niet overal mee. Op een onmogelijke plek, waar je verwacht dat er niks moois meer kan groeien, hebben wij bijvoorbeeld Inverewe Gardens bezocht.

Vakantie in Schotland: op zoek naar Harry Potter!

De Harry Potter-fans kunnen in Schotland hun hart ophalen. Dat begint al met Victoria Street in Edinburgh die een belangrijke inspiratie was voor Diagon Alley.

En je kunt de Hogwarts Express zien in de Highlands bij Loch Shiel. Een best surreële en ook leuke ervaring!

Het weer in Schotland

Ga er maar vanuit dat het weer niet goed is. Ik heb prachtige, zonnige dagen gehad. Waarin ik bovenop op een Ben stond en de zon zag schitteren in tientallen lochs. En ik heb dagen gehad dat het flink regende.

De beste tip is daarom: wees voorbereid op slecht weer. Zowel qua overnachting als qua kleding.

Kamperen in Schotland

Kamperen in Schotland kan uitstekend. Ga er wel vanuit dat het gemiddelde niveau wat meer basic is dan op The Continent. Zwembaden zul je hier überhaupt niet aantreffen.

Ik focus mij daarom vooral op het gegeven of de locatie goed is, de plekken ruim zijn en of het sanitair in orde is.

Onderaan mijn reisverhalen vind je in ieder geval altijd tips voor een camping.

Vakantie in Schotland: Inveraray Castle in de Highlands
Vakantie in Schotland: het beroemde Victoria Street in Edinburgh

Reisverhalen Schotland