Wandelen in Cornwall: voorbij Land’s End

Vakantie in Engeland, Vakantie in Cornwall
Wandelen op vakantie De mooiste stranden van West-Europa Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

Het land waarop ik sta is van graniet. Oude grond. Ooit zo hoog als de Mount Everest en in miljoenen jaren afgesleten. Door vulkaanuitbarstingen uiteen gereten. En vervolgens vele malen door de oerzeëen overspoeld. Het graniet komt in de West Country in Dartmoor en hier aan zee aan de oppervlakte. Zwarte rotsen, met daar bovenop veengronden, doordat het water niet door het graniet heen kan druppelen.

Ik houd van dit landschap. Die donkere rotsen die diep de zee in priemen. De zee die diepblauw is. En daar boven: groene, glooiende heuvels. Links en rechts gele vlekken van de brem.

Dit is Cornwall en dit reisverhaal gaat over wandelen in Cornwall. Op het mooie en desolate Penwith Peninsula.

Wandelen in Cornwall met uitzicht op Carn Brâs Lighthouse tijdens de wandeling richting Nanjizal Beach

Penwith Peninsula

We zitten 2 weken in de meivakantie op het Penwith Peninsula. Penwith staat in het Cornish voor landtong (penn) en einde (wydh). Nou en dat is het.

Penwith steekt diep de Atlantische Ocean in. En het is ook het einde. Het uiterste westen van het vasteland van Engeland. Diep in Cornwall. Deze omgeving is verwaaid, eenzaam, ruig.

En toch zijn er overal stukjes die door de mens gecultiveerd zijn. En hoe. In elke baai ligt een mooi vissersdorpje. Die in deze moderne tijd vaak zijn omgetoverd tot inspirerende plekjes. Een galerie links, een leuke inn rechts en rechtdoor een winkeltje in iets leuks.

En dan wel op z’n Engels: zonder opsmuk en met veel zelfrelativering. Hip met zelfspot. Iets wat ik in Amsterdam bijvoorbeeld vaak mis.

[jumpto link=”praktische-informatie”]Naar Praktische informatie over het Penwith Peninsula[/jumpto]

Zonsondergang op het Penwith Peninsula
Zonsondergang op het Penwith Peninsula

Wandelen in Cornwall: porthcurno en logan rock

En wij zijn vandaag op één van die prachtige plekjes: Minack Theatre. Een openluchttheater naar Grieks voorbeeld gebouwd boven op een klif. Met als decor die blauwe zee en die rotsige kust.

We zijn hier gekomen via een wandeling vanuit ons huisje. Dwarsdoor de weilanden. Want dat mag hier in Engeland.

De paden lopen hier gewoon rechtdoor over de weilanden van wie dan ook heen. Wanneer je een hek tegenkomt, dan is er een stile (opstapje) overheen gebouwd. Zo loop je makkelijk door.

Wandelen in Cornwall, dan kom je langs zo'n pareltje: uitzicht op het Minack Theatre met op de achtergrond Logan Rock
Uitzicht op het Minack Theatre met op de achtergrond Logan Rock

Minack Theatre

Nadat we buiten hebben rond gekeken in dit mooiste theater. Kunnen we in het restaurant ook binnen van het uitzicht genieten. En dat doen we natuurlijk met cream tea. Want dat neem je hier: thee of koffie met scones, clotted cream en jam.

Wanneer we daarvan zitten te genieten en naar buiten kijken, over het theater heen in de verte naar de zee, kunnen we niet anders dan constateren dat we vermoedelijk in de hemel terecht zijn gekomen.

Het café van het Minack Theatre: what a view!
Het café van het Minack Theatre: what a view!
Cream Tea!
Cream Tea!

Porthcurno beach

Vanuit hier nemen we het Southwest Coastpath naar het oosten. Daardoor gaan we meteen stijl naar beneden richting Porthcurno Beach. Dat zijn we inmiddels wel gewend met wandelen in Cornwall…

En zo komen we van een door de mens aangelegd juweel in een door de natuur geschapen juweel. Porthcurno Beach is een kleine baai, omgeven door hoge rotsen, met een klein zandstrandje dat met vloed bijna onderloopt. 

Wandelen in Cornwall: het Southwest Coastpath vanaf Minack Theatre naar Porthcurno Beach
Het Southwest Coastpath vanaf Minack Theatre naar Porthcurno Beach

Op weg naar Logan Rock

Na contact met de zee hebben gemaakt, moeten we weer stijl omhoog richting het oosten op het coast path. Zo gaat dat met wandelen in Cornwall… Over de brem heen krijgen we nu zicht op Logan Rock. Een kameel die met twee bulten in zee ligt.

Het vervolg van deze wandeling vind je in mijn reisplan voor het westen van Cornwall.

7 leukste dingen om te doen in Cornwall: de brem aan de kust van Cornwall bij Porthcurno
Geel, groen, zwart en blauw: de brem langs het Southwest Coastpath

Wandelen voorbij land’s end: van Land’s End naar sennen cove

Land’s End

De eerste wandeling die we deze vakantie hebben gemaakt, begon bij Land’s End. Een plek waarover ik weinig goeds had gelezen. In deze prachtige, desolate wereld is een pretpark neergezet. En zo is het ook. Hoewel het ook best zijn leuke kanten heeft voor kinderen.

Vanuit daar zijn we naar het noorden gelopen, met als doel Sennen Cove. Op het moment dat we het entertainment van Land’s End achter ons hebben gelaten, is het meteen een prachtige wandeling. En zo gaat dat eigenlijk altijd wanneer je aan het wandelen bent in Cornwall!

De zon schijnt fel, waardoor het eind april toch aangenaam gaat voelen. Door de stroming is de zee hier diepblauw en dat steekt prachtig af door de donkere rotsen van dat zwarte graniet.

Het Southwest Coastpath gaat hier voortdurend op en neer. En we komen door mooie valleitjes waar rivieren de zee in stromen. 

Wil je op vakantie in dit deel van Cornwall?

En wil je het gemak van een volledig uitgewerkt reisplan? En alvast wat voorpret?

Klik dan hieronder op de link voor mijn reisplan voor Cornwall!

Abonneer je hier op voorpret, gemak en ontspanning!
Wandelen in Cornwall met uitzicht op Land's End
Uitzicht op Land's End vanaf het Southwest Coastpath

Sennen Cove

Na ruim uur een lopen, ronden we de klif van Pedn-mên-du en krijgen zo zicht op Sennen Cove. Via Cove Hill lopen we naar het strand, omdat ik graag wil lunchen bij Ben Tunnicliffe’s restaurant. Een sterrenkok die hier aan het einde van de wereld is neergestreken, omdat hij wilde koken op een plek waar hij zich thuis kon voelen.

En zo lopen we het terras op van een superleuke stranttent met lekkere, relaxte lounchbanken. 

Ben Tunnicliffe’s

Mijn vrouw en ik bestellen een witte vis. En na een paar slokken witte wijn, met de zon op mijn hoofd, merk ik opeens hoe relaxed ik al ben. Wat is het hier heerlijk! Die prachtige zee, die mooie schiereiland, die prachtige omgeving.

Met de wijn in de benen is de terugweg nog wel even pittig. Hoewel het bovenop de kliffen heerlijk koel is in de wind. En met dit uitzicht. Wie doet je wat?

Sennen Cove
Sennen Cove

wandelen in cornwall: land’s end naar Nanjizal  beach

In onze tweede week komen mijn schoonouders voor een paar dagen over. Dan moeten we natuurlijk ook Land’s End even laten zien.

We besluiten om dan richting het zuiden te lopen. Uiteindelijk komen we daar in de heerlijke baai van Nanjizal terecht. Net als Porthcurno beach een mooie, beschutte cove. En weer genieten we van het uitzicht op de groene heuvels, de brem, de diepblauwe zee, de zwarte rotsen. Dat is dus wandelen in Cornwall!

Af en toe wordt het hier afgewisseld met roze bloemen. Om het nog mooier te maken! We kunnen er geen genoeg van krijgen!

Uitzicht op de Trevilley Cliff vanaf Nanjizal
Uitzicht op de Trevilley Cliff vanaf Nanjizal
Onderweg naar Nanjizal
Onderweg naar Nanjizal

[jtdestination link=”praktische-informatie” /]

Praktische informatie over wandelen in Cornwall

Vakantie met kinderen

Wij merken dat onze jongens het wandelen over de kustwandelwegen erg leuk vinden. Het zijn smalle paden die continu op en neer gaan en van al dat geklauter worden ze wel enthousiast.

Op het interactieve kaartje hieronder staan de diverse locaties uit bovenstaande blog. Een aantal locatie komen overeen met bestemmingen uit mijn reisplan voor het westen van Cornwall. Daarvan vind je de titel dan niet terug op het ballonetje.

Wandelen in Cornwall

Porthcurno en Logan Rock

Voor de eerste wandeling verwijs ik je dus naar mijn reisplan voor het westen van Cornwall.

Land’s End naar Sennen Cove

De wandeling van Land’s End naar Sennen Cove duurt ruim een uur enkele reis. Soms lijkt een wandeling die heen en weer gaat wat saai. Dat is hier in ieder geval niet het geval. De terugweg is door het steeds wisselende uitzicht, totaal anders.

Nanjizal Beach

En dat geldt ook voor de laatste wandeling richting Nanjizal Beach. Die wandeling kan je zo lang maken als je zelf wilt. Naar Nanjizal is het ongeveer net zo ver als naar Sennen Cove.

Eventueel kan je vanaf Nanjizal noordwaarts lopen richting Trevilley en vanaf daar richting Trevescan en vanaf daar via de A30 terug naar Land’s End. Doordat het voor een deel over de verharde weg gaat, raad ik het niet direct aan.

Wandelen in Cornwall: dan kom je altijd de bloeiende brem tegen. Hier bij Nanjizal.
De brem in volle bloei bij Nanjizal

Nog meer wandelen op het Penwith Peninsula

Via deze link vind je nog een mooie wandeling op het Penwith Peninsula van Cornwall.

Stranden van Cornwall

Zwemmen kan natuurlijk in elke baai waar je bent. In mei is het echt nog te koud. En ik spreek uit ervaring dat het in de zomer ook vaak nog niet veel meer dan 20 graden is. Veel Engelsen zwemmen daarom ook met een wetsuit. Op zich geen overbodige luxe. En let op de stroming. Zeker bij Nanjizal was deze best pittig.

Museum

Lees mijn blog over St Ives om meer te weten te komen over Tate St Ives.

7 leukste dingen om te doen in Cornwall: Porthcurno Telegraph Museum
Porthcurno Telegraph Museum

Theater

Tsja, wij hebben het niet gedaan, omdat het nog koud was en onze kinderen nog vrij klein waren. Een bezoek aan Minack Theatre moet je eigenlijk doen! Kijk voor meer informatie op: Minack Theatre.

Tuinen van Cornwall

Je hebt in deze omgeving overal prachtige tuinen. Soms op een landgoed en soms ook los daarvan. En de voor de kinderen is er vaak ook van alles te doen. Ter hoogte van Penzance net buiten het Penwith Peninsula ligt Tremenheere Sculpture Gardens. Een mooie tuin met prachtige, moderne beeldhouwwerken en installaties.

Kijk hier voor meer informatie: Tremenheere Sculpture Gardens.

Lees verder ook mijn blog over The Lizard om meer te weten te komen over onder andere Trebah Gardens. Of deze blog over de beroemdste tuinen van Cornwall.

Tremenheere Sculpture Gardens
Blue bells en kunst in de Tremenheere Sculpture Gardens
Kunst...

Uit eten in Cornwall

Voor een goede tip ten zuiden van Land’s End verwijs ik je ook naar mijn reisplan voor het westen van Cornwall.

Overnachten in Cornwall

Ook voor mooie huisjes verwijs ik je naar mijn reisplan voor het westen van Cornwall.

Informatie over Cornwall

Voor meer informatie over deze streek, klik je op onderstaande link. Klik vervolgens bovenin op Map en van daaruit kan je de specifieke streek zoeken. Klik bijvoorbeeld op Land’s End en dan krijg je alles in de omgeving van Land’s End.

Sennen Cove vanaf het terras van Ben Tunnicliffe’s
Sennen Cove vanaf het terras van Ben Tunnicliffe’s

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!