Wandelen in het Massif des Écrins

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Franse Alpen
Wandelen op vakantie De mooiste korte roadtrips van West-Europa Kamperen in Frankrijk Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

We zijn onderweg vanuit het ene nationale park in de Franse Alpen naar het andere. Van de Vanoise naar de Écrins. En passeren daarvoor de waterscheiding die de Col de Galibier is. De komende dagen gaan we terug naar de Écrins. Waar we een aantal jaren geleden een stuk van hebben gezien vanuit de Oisans. Nu zitten we meer naar het westen aan de kant van La Meije. Eén van de hoogste pieken van de imposante gebergte. En aan die kant gaan we wandelen in het Massif des Écrins.

Wandelen in het Massif des Écrins: uitzicht op La Meije vanuit La Grave

Roadtrip naar de Écrins

Maar voordat we daaraan beginnen, gaan we eerst die machtige Galibier over. En dat doen we vanuit de kant van de Vanoise. Waar we een heerlijke week hebben gehad. Vol van wandelingen, roadtrips, uitzicht, mooie campings. Het was ons een waar genoegen.

Vanochtend hebben we nog in de Haute Maurienne gewandeld bij Bellecombe. En nu willen we door naar de Écrins. Daarvoor passeren we eerst de bescheiden Col du Télégraph.

Vergeleken met de Iseran die we een paar dagen geleden hebben beklommen een makkie.

Vanaf de Télégraph rijden we met flauwe bochten richting het ski-oord Valloire.

Naar Praktische informatie over de Écrins
Wandelen in het Massif des Écrins: terugblik op de Vanoise vanaf de Col du Galibier
Terugblik op de Vanoise vanaf de Col du Galibier

Col du Galibier

Buiten Valloire gaat de weg eerst een tijdje door, zoals daarvoor. Vanaf La Charmette wordt het dal smaller. Worden de bergen om ons heen steiler. En beginnen na een kilometer of wat de eerste haarspelden.

We zitten hier diep in de Tour de France historie. Deze col is de col die het meeste beklommen is van alle cols die regelmatig in de Tour figureren.

Roemruchte figuren zijn hier als eerste boven gekomen. Joop Zoetemelk, Gert-Jan Theunisse, Pantani, Roglic, Quitana. Om vervolgens een dagzege te verzilveren in Alpe-d’Huez, La Plagne of Briançon.

De Col du Galibier recht boven de tunnel
De Col du Galibier recht boven de tunnel

Waterscheiding

Het is een col die verder goed te doen is. Nergens wordt het echt smal. Het is vooral genieten.

Vlak onder de top is een tunnel gegraven om het makkelijker te maken om de col over te komen. Die laten we links liggen, want wij willen die top zien. 2642 meter hoog. Meer dan 100 meter lager dan de l’Iseran die ons gisteren van de Tarentaise naar de Maurienne bracht in de Vanoise.

Die 100 meter doet ertoe. Het is hier op één of andere manier lieflijker dan op de l’Iseran. We voelden daar meer de hoogte. Zeker toen we omlaag gingen aan de kant van de Maurienne.

We gaan over de waterscheiding heen richting de Écrins. Een scheiding die tal van gebieden scheidt. Het stroomdal van de Arc met dat van de Romanche. De Maurienne van de Briançonnais. Het Isère departement van Hautes-Alpes.

En wellicht nog belangrijker: tussen de noordelijke en de zuidelijke alpen. Hoewel dit geen zongarantie geeft, is de lijn tussen grofweg Gap en de Galibier ook het verschil tussen de alpenzone waar het seizoen relatief veel langer is.

In het gebied ten zuiden van deze lijn, gaat het seizoen veel langer door. En kan je soms in oktober nog prima terecht voor wandelen in het Massif des Écrins.

Wandelen in het Massif des Écrins: uitzicht vanaf de top van de Galibier op het Ecrin massief
Uitzicht vanaf de top van de Galibier op het Écrin massief met de Barre des Écrins aan de linkerkant

Massif des Écrins

Het massief des Écrins ligt nu in volle glorie voor ons. Het laat zich vanaf hier ook van een prachtige kant zien. Lichtgroen flanken die overgaan in donkergroene rotspunten. Die op hun beurt plaatsmaken voor antraciete toppen. Met hier en daar witte sneeuwvlekken.

We kunnen zelf de hoogste top van dit massief ontwaren: de Barre des Écrins.

Het massief van de Écrins is geologisch gezien ook echt anders dan de Vanoise. Het sluit aan op de alpiene zone van de Mont Blanc.

Dit betekent dat deze bergen voornamelijk bestaan uit graniet. Een stollingsgesteente dat ontstaat na vulkanische activiteit. Op sommige plekken doen de Écrins daarom wat saai aan.

Toen we bijvoorbeeld een paar jaar gelegen hoog boven Deux-Alpes over de Écrins heen konden kijken, zag het er allemaal wat grijs uit.

In dit westelijke deel is de aanblik echt anders. En bijna lieflijk.

Wandelen in het Massif des Écrins: uitzicht op de westelijke Écrins met rechts La Meije en in het midden de Barre
Uitzicht op de westelijke Écrins met rechts La Meije en in het midden de Barre

Col du Lautaret

Met een paar forse haarspelden, waarin het uitzicht in elke bocht oogverblindend is,  dalen we aan deze kant de pas af.

Al vrij snel komen we zo op de lagergelegen Col du Lautaret. Die de Oisans verbindt met de Briançonnais.

Wij slaan hier op de D1091 rechtsaf richting La Grave. Met nog een paar haarspelden zijn we snel in dit deel van het dal van de Romanche. En zo komen we voldaan aan op onze nieuwe camping. Daarover onder Praktische informatie meer.

Uitzicht op La Meije en het Écrins massief vanaf camping de la Meije
Uitzicht op La Meije en het Écrins massief vanaf camping de la Meije

La Grave

Dat wandelen in het Massif des Écrins laten we nog even voor wat het is. We willen eerst een dag uitrusten. We hebben een lange roadtrip en een wandeling in de benen + nog een korte roadtrip.

Het weer is goed, dus we rusten deze eerste dag hier heerlijk uit. Met steeds dat magnifieke uitzicht op La Meije.

De juiste vakantie in West-Europa kiezen: Briançon
De leuke straatjes in de oude stad van Briançon

Wil jij op vakantie in de Franse Alpen?

Klik dan hieronder voor het gemak van een reisplan! En alvast wat voorpret…

Klik hier voor een ontspannen avontuur voor jou en jouw gezin!

Briançon

De volgende dag gaan we eerst nog naar de ‘grote’ stad hier in de buurt. Daar zijn we jaren geleden ook geweest. Toen met heel veel regen. Dus we willen nu wel eens kijken hoe het er met goed weer uitziet.

Lees meer over Briançon in mijn blog daarover.

Wandelen in het Massif des Écrins: La Meije vanuit de kabelbaan
La Meije vanuit de kabelbaan

Wandelen in het Massif des Écrins bij La Meije

En dan is de dag dat we richting die mooie top willen die hier elke dag voor ons ligt. Dat doen we via de kabelbaan die midden La Grave omhoog gaat.

We boeken een retourticket waarmee we zowel helemaal naar boven (3.200 meter!) kunnen en een bezoek kunnen brengen aan de ijsgrot die daar boven moet liggen.

Eerst willen we halverwege uitstappen om vanuit 2.400 meter te wandelen.

Wandelen in het Massif des Écrins: La Meije vanaf het tussenstation van de kabelbaan op 2.400 meter
La Meije vanaf het tussenstation van de kabelbaan op 2.400 meter

La Meije

Bij het uitstappen moeten we eerst even bijkomen van het schitterende uitzicht op La Meije en de gletsjer die eronder ligt. Dat is de Glacier de la Meije. Wat een prachtige deel van Les Écrins is dit!

We draaien linksom bij de uitgang en lopen via de bordjes richting het meertje.

Wil je meer weten over de wandeling die je in dit gebied kunt maken? Klik dan hier voor mijn reisplan voor de Franse Alpen!

Uitzicht vanaf het terras van het restaurant op de Glacier de la Girose
Uitzicht vanaf het terras van het restaurant op de Glacier de la Girose

Naar 3.200 meter

We lopen weer terug richting het tussenstation van de Téléphérique. Vanaf daar gaan we nu serieus hoog de bergen in. Naar 3.200 meter.

Wanneer we uitstappen voelen we dat ook meteen. Het is fris. Lange broek en jas zijn hier echt nodig!

We gaan eerst lunchen in het restaurant dat hier op hoogte zit. En gelukkig hebben we een plekje buiten, waardoor we uitzicht hebben over de Glacier de la Girose.

IJsgrot

Na de lunch lopen we naar de ijsgrot. De weg daar naartoe is wat viezig. Veel modder en af en toe ook echt glad.

De grot is niet groot. De beelden die zijn uitgehakt in deze grot zijn wel echt de moeite waard. Hoewel het er maar een paar zijn.

Voldaan van de wandeling, het uitzicht en de sculpturen stappen we weer terug de kabelbaan in.

De beelden in de ijsgrot bij La Meije boven La Grave
De beelden in de ijsgrot bij La Meije

Terug

We hebben er nu bijna 2 weken opzitten in de Franse Alpen. Eerst in de Vanoise. En nu in de Écrins. Het is tijd voor de terugweg.

Op deze laatste avond kijken we nog regelmatig even omhoog naar die machtige La Meije. Wat is het een schitterend punt en wat ligt het mooi tussen zijn broers en zussen!

Als klap op de vuurpijl worden we op deze avond nog getrakteerd op vuurwerk. Een passend afscheid van deze prachtige streek en vakantie!

Wandelen in het Massif des Écrins: nogmaals het uitzicht op La Meije vanaf de gelijknamige camping
Nogmaals het uitzicht op La Meije vanaf de gelijknamige camping

Praktische informatie over wandelen in het Massif des Écrins

Hieronder vind je een interactieve kaart met de bestemmingen uit deze blog. Klik op de ballonnetjes voor meer informatie over de letter!

Téléphérique de la Grave

Meer informatie over de Téléphérique de la Grave vind je via de link. Hier staan de verschillende mogelijkheden beschreven.

Wandelen vanaf tussenstation Peyrou d’Amont

Wil je meer weten over de wandeling die je in dit gebied kunt maken? Klik dan hier voor mijn reisplan voor de Franse Alpen!

Voor de Glacier de la Girose
Voor de Glacier de la Girose

Wandelen over Glacier de la Girose

Je kunt voor ongeveer ongeveer € 30,00 per persoon ook een wandeling boeken met gids over de gletsjer. Dat doe je bij de kassa van de kabelbaan. Klik voor meer informatie hierover op de link.

Nog meer wandelen in het Massif des Écrins

In mijn blog over de Oisans geef ik nog meer tips over wandelen in de Écrins. Ik raad vooral de wandelingen in de Vallée de Vénéon aan. Die vind je onderaan die blog. Dan ben je echt omringt door de Écrins.

Cascade de la Froide Pisse in de Vallée de Vénéon
Cascade de la Froide Pisse bij het Massif des Écrins

Roadtrip door de Écrins

De Écrins vormen een enorme blok graniet middenin de Alpen. En ze worden nergens doorkruist door wegen. Je kunt er dus alleen omheen.

Een roadtrip in deze omgeving doe je dus vooral de andere kant op. Richting die mooie Galibier via de Col du Lautaret.

Een klassiek rondje (ook voor wielrenners!) is de Galibier, Télégraph, D1006 richting Albertville en Chambéry en dan bij St-Jean-de-Maurienne de bergen weer in via de D926. Dan ga je vervolgens de beroemde Col de la Croix de Fer over en kom je in de Oisans weer uit. En rijd je via de D1091 en Le Bourg-d’Oisans weer terug naar La Grave.

Dit duurt qua nettoreistijd ongeveer 5 uur.

Uit eten in de Écrins

Er zitten eigenlijk geen echt leuke restaurants in La Grave. De prachtige foto die bovenaan dit artikel staat, is genomen vanaf het terras van l’Alp’Bar.  Dit restaurant zit vanaf de onderstaande camping gezien net na het supermarktje van La Grave aan de linkerkant.

Het eten is niet geweldig, maar het uitzicht maakt alles goed. Daarvoor zou ik er zo weer terug gaan!

Het restaurant bovenaan de kabelbaan was wel dik in orde.

Wanneer je echt goed uit eten wilt, is het beter om naar Briançon te gaan. Voor tips om daar uit eten te gaan, klik op je de link. En scroll je naar beneden, naar Praktische informatie, net zoals in deze blog.

Onze kampeerplek in La Grave
Onze kampeerplek in La Grave

Kamperen in het Massif des Écrins

In mijn reisplan voor de Franse Alpen geef ik de beste tip voor een camping in deze omgeving!

Informatie over de Écrins en de Hautes-Alpes

Hieronder vind je twee links richting informatie over de streek. Eentje voor de Hautes-Alpes en eentje voor de Écrins.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!