Wandeling door Cordoba met zijn weergaloze Mezquita
Vakantie in Spanje, Vakantie in Andalusië
Na twee warme dagen in Sevilla te hebben rondgedwaald, willen we zondag naar Cordoba. Dat is met de hoge snelheidstrein maar ongeveer 3 kwartier. Dichtbij dus. Ik heb al wat zitten goochelen met de tijden, omdat ik er steeds meer achterkom dat Cordoba een paar mooie plekken heeft. Maar met de warmte gaan wij er geen hele dag zoet maken. Tenminste, dat lijkt mij niet verstandig. Hoe dan ook: we gaan een wandeling door Cordoba maken. Om vooral die bijzonder Mezquita te zien. Moskee en kathedraal in één!

Sevilla Santa Just
Zo staan we zondagochtend na een Uber-ritje om 9:30 al op Sevilla Santa Justa. Het centraal station van Sevilla. En dat is blijkbaar een belangrijk station. Waar heel wat treinlijnen heen gaan en vanaf uitwaaieren. In een paar uur (2,5) zit je met de luxe AVE in Madrid.
Voor mijn jongste is 9:30 natuurlijk in het holst van de nacht. Dus we ontbijten wat op het station. Want hiervoor was daar echt geen tijd voor.
Daarmee staan we ook al vrij vroeg in Cordoba. De tickets voor de Mezquita (dé attractie van Cordoba) zijn pas voor 13:45, dus ik ben benieuwd wat we nog meer kunnen doen.
Naar praktische informatie over Cordoba
Wandeling door Cordoba
We kunnen vanaf het treinstation van Cordoba naar het oude centrum lopen. Dat is wél een vrije warme aangelegenheid. Want de temperatuur tikt al weer vrij snel de 30 graden weer aan.
Een kwartier lopen brengt ons door de parkjes langs de Paseo de la Victoria bij de oude stadspoort. De Puerta de Almodovar.
Een poort die al door de eerste Moren die in Andalusië waren, is opgericht. Hierdoor is meteen duidelijk dat de geschiedenis van Cordoba nog wat verder teruggaat dan die van Sevilla. Tenminste wat er van over is.


Puerta de Almodovar
De poort is onderdeel van de oude stadsmuur. Waarvan een vrij groot deel over is. Langs de Calle Kairouan strekt de muur zich in zijn geheel uit.
Wij lopen onder de Puerta de Almodovar door. Om zo via de Calle de los Judios het oude centrum van Cordoba in te lopen.
De straatjes worden naarmate we de Mezquita naderen als maar smaller. En ook kleurrijker.

La Juderia van Cordoba
Cordoba staat een beetje bekend om zijn kleurrijke patio’s. Vol van bloemen. En wit met blauwgeschilderde huisjes. Dat maakt een wandeling door Cordoba echt leuk!
Een groot deel daarvan is oorspronkelijk ook weer een joodse wijk. La Juderia. Net als in Sevilla.


Mezquita: eerste aanblik
Op het centrale Plaza de Maimonides slaan we de nog smallere Calle del Profesor Aranguren in. Om aan het einde daarvan via de Calle del Romero naar het zuiden te lopen.
Zo komen we met wat draaien bij de Mezquita terecht.

Vroeg
En nu? Want we zijn om 11:00 uur echt wel te vroeg om wat dan ook te bekijken. Kaartjes voor het verderop gelegen Alcazar hebben we wel. En ook pas rond 12:30 uur.
Eerst maar eens een rondje via dat Alcazar naar de oude brug lopen. Via de Calle Torrijos en de Calle de Amador de los Rios. Dat is een leuke wandeling. Waarbij de zon buiten de schaduw flink brand. Het is zelfs begin juni hier echt al flink warm.

Puente Romano
De Puente Romano ligt hier al sinds net voor onze jaartelling. Het overspant de grote Guadalquivir. De rivier die ook door Sevilla loopt.
Vanzelfsprekend is de brug sinds de Romeinse tijd wel opgeknapt en ook wel versterkt en verbreed. De basis is wel oud.
Vanaf de brug hebben we een mooi uitzicht op het centrum van Cordoba. Met daar hoog bovenuit de Mezquita. Over beter: de. kathedraal in de Mezquita. Wat? Daarover straks meer…

Toeristisch
We zijn zo krap een half uurtje verder. Dus we strijken eerst maar even bij de Starbucks neer. Om vervolgens nog door de straatjes te lopen die wat meer naar het noordoosten van de Mezquita liggen.
Langzamerhand begint op te vallen dat Cordoba héél toeristisch is. Sevilla is echt een stad die leeft, werkt, uitgaat, etc. Cordoba lijkt net als bijvoorbeeld Carcassonne één grote attractie te zijn. Tenminste deze binnenstad daarvan.
Toegegeven: we komen wel in erg mooie straatjes. Zoals de Calleja de las Flores. Een erg leuk straatje met op de achtergrond de minaret van de Mezquita. Een mooi decor!

Lunch
Gelukkig kunnen we bij sommige restaurants vanaf 12:00 uur wel terecht voor de lunch. En zo overbruggen we de tijd tot ons bezoek aan het Alcazar.


Alcazar de los Reyes Christianos
Dat kasteel stelt niet zoveel voor. Het is oud. Er is weinig te zien aan de binnenkant. Terwijl het wel erg druk is en we overal in de rij staan.
Vanaf boven hebben we een aardig uitzicht over de stad.
De tuin van het paleis is nog wel de moeite waard. En tegelijkertijd: het kan nauwelijks in de schaduw (was die er maar… ????) staan van de Real Alcázar van Sevilla. Op zich kan je dit dus wel overslaan op een wandeling door Cordoba.


Mezquita: tweede blik
Dat betekent dat we toch nog weer een uurtje moeten wachten voor de Mezquita. We werpen wel alvast een blik naar binnen in de voorhof. En dat ziet er veelbelovend uit!
Gelukkig komen we in het leuke La Esquinita De La Judería terecht. Een leuk restaurant waar we onze tijd met in mijn geval een Gin & Tonic goed kunnen vol maken.


Mezquita
Dan is het eindelijk zo ver: op onze wandeling door Cordoba mogen we de Mezquita in! En dit is echt een wonder van bouwkunst.
Het is gebouwd als moskee in de 8e eeuw. In de tijd dat de Moren net Al-Andalus hadden veroverd. Lees daarover meer in mijn blog over Sevilla en het Real Alcazar.
De Mezquita bestaat uit honderden bogen die de grote constructie dragen. En dat zijn er steeds twee boven elkaar.
Dat komt doordat gebruik werd gemaakt van bogen van de Romeinse villa’s die werden gesloopt in de omgeving. En die waren te klein om het dak voldoende hoogte te kunnen geven. Dan maar twee boven elkaar! Dat valt eigenlijk helemaal niet zo op. Omdat het oog vooral getrokken wordt naar de enorme hoeveelheid bogen.

Uitbreiding
De moskee werd in de eeuwen hierna in 3 keer flink uitgebreid. Wat redelijk goed te zien is, wanneer je op de pilaren en bogen let.
Deze zijn weliswaar overal hetzelfde door de dubbele boog, maar de sokkel waarop ze rusten zijn vaak anders van ontwerp.


Van moskee naar kathedraal
Wat het gebouw nog unieker maakt, is dat na de verovering door de Spanjaarden van Cordoba op enig moment werd gestart met de bouw van kapellen in de moskee. En uiteindelijk ook een echte kathedraal.
Gewoon in het hart van de moskee…
Dat laatste gebeurde tijdens het bewind van Keizer Karel V. Niet geheel naar zijn tevredenheid. Want hij schijnt verzucht te hebben dat er iets was weggehaald dat uniek was en iets voor in de plaats was gekomen dat niet uniek genoeg was.
Pure heiligschennis natuurlijk wat hier gebeurd is. En toch is het ook mooi. Die stijlen die in elkaar overvloeien.

Van minaret naar klokkentoren
Wij lopen eerst de voorhof binnen. Dat net als bij de kathedraal van Sevilla die we morgen zien, dienst deed als ontmoetingsplaats. Het is een fraaie ruimte met een klokkentoren.
Deze toren is in de late 16e eeuw gebouwd. En omsluit de oorspronkelijke minaret. Die op z’n beurt pas een paar eeuwen na de oorspronkelijke bouw werd toegevoegd.
Voor die tijd was er blijkbaar niet op dezelfde manier behoefte om de bevolking tot gebed op te roepen.
Vanuit de voorhof is ook goed te zien dat de later gebouwde kathedraal flink boven de originele constructie uitsteekt.

Buitencategorie
Eénmaal binnen zijn we meteen verkocht.
Het is niet te beschrijven wat we hier voor ons zien. De enorme hoeveelheid bogen die maar eindeloos lijken door te gaan. Hier en daar afgewisseld met prachtige, Moorse elementen. Het is van een andere orde.
Dit maakt een wandeling door Cordoba echt heel bijzonder!
Maqsura en Mihrab
Wanneer we de galerij volgen waardoor we binnenkomen, lopen we eerst helemaal naar de achterkant. Richting de Mihrab. De poort die de richting van het gebed aangeeft.
Voor de Mihrab ligt de Maqsura. De gebedsruimte. Dat vanzelfsprekend in een rechte lijn ligt met de Mihrab.

Moors
De Maqsura en de Mihrab zijn een bijzonder geheel met kleurrijke over elkaar buitelende bogen. Een volop Moorse constructie, vol met kalligrafieën en kleurrijke, stenen ornamenten.
De Maqsura heeft een goudkleurige koepel afgewisseld met blauw. Helaas kunnen we er vanwege bouwwerkzaamheden niet helemaal onderdoor lopen. En kunnen we de Mihrab maar net zien.

Eindeloos
Vanaf hier kunnen we de constructie van de Mezquita nog eens goed op ons in laten werken. Schuin door alle bogen heen, lijkt het wel een spiegelpaleis. Waarin de bogen zich eindeloos lijken te herhalen.

Kathedraal
En dan lopen we richting de kathedraal. Die hier dus gewoon middenin die moskee is gebouwd.
Vermoedelijk was na de verovering van Cordoba en Andalusië de moskee gewoon nog in de toen bestaande staat ingewijd als kathedraal. En werden er pas een kleine 2 eeuwen later typisch christelijke elementen toegevoegd.
Dat was in eerste instantie de Villaviciosa kapel in de 13e eeuw. Deze kapel was feitelijk de eerste toevoeging richting een meer Europese architectuur. De kapel heeft een vroeg-gotisch plafond en de dubbele bogen van de moskee zijn vervangen door gotisch ribbogen.
Een kleine eeuw later werd de Koninklijke kapel toegevoegd. Die zich net als de Villaviciosa kapel aan de westelijke kant van de Mezquita bevindt. Beiden zitten daarmee in de buurt van de Maqsura aan de achterkant van de Mezquita.
In de Koninklijke kapel is duidelijk gezocht naar een symbiose van de gotische en de Moorse bouwstijlen. De stijl die ook wel wordt aangeduid als de Mudejar-stijl. Lees daarover via de link weer meer in mijn blog over het Real Alcazar van Sevilla!

Van Moors naar gotiek
In de vroege 16e eeuw werd er gestart met de bouw van een Renaissance-kathedraal in het midden van de moskee. De zogenaamde Hoofdkapel.
Het stadsbestuur was fel gekant tegen de bouw van deze kathedraal. Het kerkbestuur kreeg echter toestemming van Keizer Karel V. Die dus de verzuchting deed, zoals ik deze al eerder hierboven aangaf.
De kathedraal die toen werd gebouwd, liet de gewelven van het schip die het plafond ondersteunen rusten op de dubbele bogen. Om zo een gotisch plafond te creëren.
In die tijd werd ook het koor opgetrokken. Daar werd gekozen voor sterk versierde gotisch bogen. Die vervolgens een extra laag ondersteunen waarin vensters zijn geplaatst.

Van gotiek naar Renaissance
Enkele decennia later zijn de transeptarmen op een soortgelijke manier opgebouwd. Alleen weer met ronde bogen. Waarbij voor het koor gekozen is voor een tongewelf.
En bij de transeptarmen en het altaar voor een ribgewelf in hooggotische stijl. Curieus, omdat je dit normaal gesproken qua tijdslijn omgekeerd zou verwachten.

Maniërsme
De meeste plafonds werden vervolgens in een Maniëristische stijl afgewerkt. Ook wel hoog-Renaissance genoemd. Met een hoop tierelantijnen. Dat ook wel aan de barok doet denken.
Tenslotte werd er in de vroege 17e eeuw als laatste een koepel boven op de viering (het hart van de kruisvorm waar een kerk meestal in is gebouwd) geplaatst.
Kortom: in deze Mezquita komen door de bouw van deze kathedraal zo’n 1000 jaar bouwgeschiedenis bij elkaar!
Het huis van vele geloven
Het is natuurlijk een vorm van heiligschennis die zijn weerga niet kent. En toch… het heeft ook wel wat. Hier zijn geloven en wereldbeelden op een manier samengebracht dat het ook wel wat moois heeft.
De marketing van Cordoba brengt het ook niet voor niks onder de aandacht als ‘het huis van vele geloven’. Een mooie gedachte.
En bijzonder is het in ieder geval. Die mengeling van de oosterse bogen met daar bovenuit de weelderige Renaissance-stijl. Waarin de decoraties hier en daar toch ook lijken terug te grijpen op de Moorse stijl.

Waarde
Wij wandelen langzamerhand richting uitgang. En kijken nog eens goed om ons heen. Wat is dit een bijzonder gebouw. Wat in ieder geval door die vele toevoegingen door de eeuwen heen met als laatste die kathedraal zijn weerga nergens kent.
Wij besluiten ook meteen Cordoba achter ons te laten. We kunnen onze kaartjes bij het station van Cordoba nog omboeken en een paar treinen eerder terug nemen.
Cordoba is door de Mezquita en de leuke, kleine straatjes zeker de moeite waard. Trek er alleen geen hele dag voor uit… Of kom in de loop van de middag en geniet van een wandeling door Cordoba op een zwoele zomeravond in de smalle straatjes!


Praktische informatie over een wandeling door Cordoba
Openbaar vervoer van Sevilla naar Cordoba
Je kunt dus heel makkelijk en snel naar Cordoba met de trein vanuit Sevilla. Boek daarvoor bij Renfe. De Spaanse NS. Let op dat je dan een snelle trein neemt. En niet een stoptrein. Dan ben je in luxe in 45 minuten in Cordoba.

Wandeling door Cordoba: de route uit deze blog
Op de interactieve kaart hieronder, vind je de route die we hebben gelopen. De letters lopen op. En je kunt op de ballonnetjes klikken voor meer informatie over die bestemming.
Daaronder vind je verder ook nog informatie over de andere bestemmingen uit deze blog.
Alcazar de los Reyes Christianos
Niet heel erg de moeite waard dus, maar wanneer je hier toch bent, kan je wel even door het Alcazar de los Reyes Christianos heen lopen. Bij grote drukte, zou ik het laten zitten.
Wandeling door Cordoba en de Mezquita
Hiervoor kom je naar Cordoba! Ga die Mezquita zien. En neem er de tijd voor! Reserveer op tijd!
Hammam van Cordoba
Mocht je hier wat langer zijn, dan is de Hammam van Cordoba ook een bezoek waard. Om even heerlijk te relaxen!


Uit eten in Cordoba
Wij hebben heerlijk gezeten bij La Esquinita De La Judería. De recensies zijn gemiddeld niet zo goed, maar hebben hier lekker gegeten en ook goed gezeten! Letter L op bovenstaande kaart.
Een restaurant dat hele goede recensies krijgt is Casa Pepe de le Juderia. Dat is letter M op bovenstaande kaart.
Tenslotte kan je bij El Rincon de Carmen ook heel goed eten. En heerlijk zitten. Letter N op de kaart.


Hotels in Cordoba
Hoewel je dus heel goed vanuit Sevilla naar Cordoba kunt gaan en ik dat ook zou aanraden, zijn er natuurlijk ook mooie hotels in Cordoba. De mooiste is Hotel Casas de la Juderia. Met een mooie binnenplaats, zwembad en middenin het oude centrum. Het is letter O op de kaart.
Vrienden van mij hebben in het oude centrum van Cordoba in een appartement gezeten. Zij waren daar heel enthousiast over het is Casa Turística Patio Cordobés. Dit is letter P op bovenstaande kaart.
Wil je zoals ons vanuit Sevilla naar Cordoba, klik dan op de link voor mijn blogs over Sevilla. Je vindt de informatie over de accomodaties onderaan de blog.
Informatie over Cordoba
Hieronder vind je een paar handige links naar nog meer informatie over Cordoba.
Handige links
Hier vind je meer informatie over Cordoba:
Dit is nog een andere site met veel informatie over Cordoba en Andalusië:
Reacties