Vakantie in de Morvan, Autun en Bibracte

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Bourgogne
Kamperen in Frankrijk Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

Ja, die Kelten. Dat is mij een mysterieus volk. Een volk van druïden, strijders en landbouwers. Dat is wat we zeker weten. Omdat zij nauwelijks gebruik maakten van het geschreven woord, is er weinig over ze bekend. Alleen datgene dat de Romeinen over ze geschreven hebben. En die hadden er baat bij om ze neer te zetten als barbaren. Dus we kunnen een groot deel van wat zij schreven met een forse korrel zout nemen. Verhalen over bizarre rituelen kunnen waar zijn. Maar waar de Romeinen ze nogal bloeddorstig hebben neergezet, weten wij dat de Romeinen ook bepaald geen lievertjes waren. Met hun gevechten op leven en dood tussen gladiotoren onderling. En tussen gladiotoren en dieren van allerlei pluimage. Wij gaan voor een vakantie in de Morvan, Autun en Bibracte op zoek naar bezienswaardigheden van de Kelten en ook een beetje van de Romeinen.

Vakantie in de Morvan, Autun en Bibracte: Cathédrale Saint-Lazare in Autun

Kelten en Druïden

Wat we wel zeker weten is dat ze in de Bourgogne en met name in de Morvan een belangrijke thuishaven hadden. Morvan is ook een Keltische verbastering die staat voor zwart gebergte.

Het is vooral ook een heel bosrijk gebied. En de Morvan is ook een van de weinige mysterieuze bossen die in Frankrijk zijn overgebleven. In Bretagne zijn er ook nog een paar (lees daarvoor mijn blog over Argoat, het binnenland van Bretagne). En ook daar zijn deze gebieden omringd met verhalen over druïden.

Naar Praktische informatie over Autun en de Morvan
Vakantie in de Morvan, Autun en Bibracte: de Cathédrale Saint-Lazare van Autun
De Cathédrale Saint-Lazare van Autun

Autun

Voordat we in dit land van druïden aankomen, arriveren we eerst wat later in de geschiedenis. En wel in Autun. Een belangrijke pleisterplaats op de Romeinse weg (Via Agrippina) tussen Lyon en Keulen.

Hoewel de plaats na het uiteenvallen van het Romeinse rijk snel aan belang verloor, is het niet in de nevelen van de tijd verdwenen. En dat komt door de relikwieën van de Heilige Lazarus. Die hier in de 12e eeuw naartoe werden gebracht en waarvoor een kathedraal werd gebouwd. 

Het licht door de ramen van de Cathédrale Saint-Lazare in Autun
Het licht door de ramen van de Cathédrale Saint-Lazare in Autun

Wil je meer weten over Autun? En wil je meer tips voor een vakantie in de Morvan, Autun en Bibracte?

Klik dan hieronder op de link voor mijn reisplan voor de Bourgogne!

Klik hier voor ontspanning, voorpret en gemak!

Vakantie in de Morvan, Autun en Bibracte: Bibracte en Mont Beuvray

Een klein half uurtje naar het westen en een paar eeuw terug in de tijd komen we aan bij de Gallische Kelten. Wij zijn hier zelf een paar jaar later, wanneer wij op doorreis zijn richting de Auvergne.

Vanaf onze camping is het een flink geslingerd door de heuvels. Van de vorige dagen weet ik inmiddels, dat geen weg in de Morvan hier echt makkelijk te rijden is. En voordat je ergens bent, ben je snel een uur verder. Het is nog aan het begin van de vakantie. Ik sta nog niet helemaal in de relaxte modus en wil vooral naar mijn reisdoel toe. De rest van het gezin houdt zich met het gemopper van mij over de wegen, wijselijk stil.

Mijn vrouw geniet ondertussen van de omgeving. En ze heeft gelijk, want het is hier echt mooi: uitgestrekte bossen en velden, met om elke hoek weer een andere uitzicht.

Eindelijk komen we dan in de buurt. Na nog een paar stevige bochten zijn we bij de parkeerplaats van het complex. 

Vakantie in de Morvan, Autun en Bibracte: het museum van Bibracte
Het prachtige museum van Bibracte

Oppidum Bibracte

De Gallische Kelten worden in deze omgeving vertegenwoordigd door de stam der Audeurs die over bijna geheel Bourgogne heersten. En hier in het oppidum Bibracte hadden zij hun belangrijkste vesting gebouwd.

In de 1e eeuw voor Christus maakten ze een belangrijke vergissing. Ze sloten een coalitie met de Romeinen die het vervolgens wel een goed idee vonden om zich het gebied toe te eigenen. In 52 voor Christus kozen alle Gallisch-Keltische stammen Vercingetorix hier in Bibracte tot aanvoerder. En werden vervolgens verpletterend door Julius Ceasar en zijn troepen verslagen.

Bibracte bleef nog een tijdje het kampement van de Romeinen. Een paar jaar later verplaatsen de Romeinen hun troepen naar Autun. Dat beter gelegen was op de route tussen Lyon en Keulen. En zo raakte Bibracte langzaam in vergetelheid. 

Museum van Bibracte
Het Wright-achtige museum van Bibracte

Uit de vergetelheid

Totdat er in de 19e eeuw archeologische interesse kwam voor deze plek. Daar deed president Mitterand in de jaren 80 van de 20e eeuw nog een schepje bovenop. Hij zorgde persoonlijk voor de verdere ontwikkeling van deze plek. Hij vond dit min of meer het hart van de Franse natie, waarop de Fransen trots moesten zijn. Of worden…

Het aan deze archeologische site gewijde museum is ronduit een spectaculair gebouw. Heel erg modern en mooi in de omgeving neergezet. Er is gewerkt met Frank Lloyd Wright-achtige overstekken en materiaalgebruik. Los van het museum aan de binnenkant is dit al één van de bezienswaardigheden in de Morvan!

Ja, die Kelten…

Binnen in het museum krijgen we een mooi inzicht in het leven van de Kelten. Niet alleen van hun leven op deze plek. Heel Frankrijk en daarbuiten wordt belicht.

Vanaf het museum kunnen we naar de opgravingen lopen. Dat is een klim van 2 kilometer. In plaats daarvan is het ook mogelijk om een busje te nemen. Wij laten beide aan ons voorbij gaan, omdat we op doorreis zijn. Tegelijkertijd hebben we binnen ook al zoveel van de opgravingen gezien dat we een goed beeld hebben.

Ja, die Kelten. Het blijft een mysterieus volk. We weten inmiddels meer van ze. Maar misschien is het mysterie rondom dit volk ook wel hetgeen wat ze zo interessant maakt.

Op een één of andere manier heb ik toch iets met deze underdog in de strijd tegen de Romeinen.

Bezienswaardigheden in de Morvan: de timpaan van de Cathédrale Saint-Lazare in Autun
De timpaan van de Cathédrale Saint-Lazare

Praktische informatie over vakantie in de Morvan, Autun en Bibracte

Hieronder vind je een interactieve kaart van de bestemmingen uit deze blog. De overige letters corresponderen met bestemmingen uit mijn reisplan voor de Bourgogne.

Bibracte

Meer informatie over Bibracte en het museum vind je door op de link te klikken.

Uit eten in Autun

Wil je tips voor restaurants in Autun? Klik dan hier voor mijn reisplan voor de Bourgogne.

Paklijst kamperen: Camping et Gites des Bains in de Morvan en de Bourgogne
Onze plek op Camping en Gites des Bains in de Morvan

Kamperen in de Morvan

We hebben in deze omgeving op een mooie camping gestaan. Daarover lees je meer in mijn reisplan voor de Bourgogne.

Een paar jaar later hebben we op Camping et Gites des Bains in de buurt van Saint-Honoré-les-Bains gestaan. Dit is een prachtige camping op een parkachtig terrein. Met een hele relaxte (echt waar!), Frans eigenaar, die je zelf plaatsen laat kiezen. We hebben ook lekker gegeten in het restaurant. En er is een zwembad. Niet supergroot of heel mooi en wel gewoon fijn dat het er is. Kijk ook op Zoover Camping et Gites des Bains.

Hotel in Beaune

Verder zit je hier natuurlijk ook dichtbij Beaune en daar hebben we op doorreis een keer in hotel Mercure Beaune gezeten. Een erg prettig hotel, met een goed restaurant en leuke kamers. Verwacht niet het niveau van een boutique-hotel.

Toch zijn de kamers best leuk ingericht. Wij hadden met onze kinderen een geschakeld/familiekamer, waarbij de kinderen op een slaapbankje lagen, maar wel met een deur er tussen. Dat was erg prettig en ook leuk. Er zit ook een zwembad bij.

Lees hiervoor ook mijn reisverhaal over Beaune en de Côte d’Or!

Informatie over de Morvan en de Bourgogne

Klik hieronder op meer informatie over deze streek.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!