Bezienswaardigheden in Bretagne: Mont Saint-Michel en Fougères

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in Bretagne
De mooiste kathedralen en kerken van Frankrijk Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

Ja, daar staan we dan. Op de plek waar we al zoveel van gehoord en gezien hebben. We hebben deze bekende burcht vanuit de verte zien opdoemen, bijna oprijzen uit de baai van Mont Saint-Michel. De desolate, waddenachtige omgeving die zich laat zien wanneer we dichterbij komen, draagt bij aan het mystieke karakter van deze plek. Het sombere, winterse weer van dit moment doet de rest. Dit hoort bij de beste bezienswaardigheden in Bretagne: Mont Saint-Michel!

Bezienswaardigheden in Bretagne: Mont Saint-Michel

Bezienswaardigheden in Bretagne: Mont Saint-Michel

Jaja, technisch hoort Mont Saint-Michel niet bij Bretagne. De baai van Mont Saint-Michel wel, maar de burcht zelf niet. Toch vind ik het in alles bij Bretagne horen. Hier begint namelijk het mythische van Bretagne. En met dit weer is dat overduidelijk.

[jumpto link=”praktische-informatie”]Naar Praktische informatie over Mont Saint-Michel en Fougères[/jumpto]

Boetedoening

Gelukkig is het laagseizoen en kunnen we de auto makkelijk in de buurt parkeren. Dan zijn we er nog niet. Eerst moeten we het wad over met een houten brug.

Het lijkt alsof we daarna nog twee keer boete moeten doen, voordat we echt naar binnen mogen: we moeten twee poorten door, voordat we deze bijzondere rots en abdijkerk echt binnen zijn.

Vanaf daar stijgen we via de Grande Rue langzaam maar zeker omhoog. Dit stuk brengt ons even terug van hemel naar aarde. Hier draait het om buik en hoofd; eten of geld uitgeven. Overal om ons heen kunnen we souvenirs kopen of iets eten. 

De Grande Rue van Mont Saint-Michel
Aardse beslommeringen in de Grande Rue van Mont Saint-Michel

De bescherming van Frankrijk tegen hemelse vijanden

De Grande Rue wordt langzamerhand een trap en dan stijgen we weer van aarde naar de hemel. De kerk rijst bijna loodrecht boven ons uit. We zien in de waterige winterzon de aartsengel Michael boven op de toren blinken. Dit is zijn domein.

Vanaf hier worden de hemelse vijanden bevochten en verjaagd. Dat hier geen misverstand over mag bestaan, laat het Châtelet zien, waar we nu langs lopen. De defensieve linie van de abdij en de kerk.

Bezienswaardigheden in Bretagne: Mont Saint-Michel met een blik op de burchtkerk vanaf de toegangspoort
Een blik op de burchtkerk vanaf de toegangspoort

De kerk

Over het bezoek aan de kerk lees je meer in mijn reisplan voor het noorden van Bretagne. Klik daarvoor op de link. Dan kan je ook zien wat een reisplan inhoudt.

Uitzicht op de Baie de Mont Saint-Michel en de stadsmuren
Uitzicht op de Baie de Mont Saint-Michel en de stadsmuren

De aardsengel Michael

We besluiten nog een wandeling over de stadsmuren te maken om vanuit de hemel weer een beetje op aarde te komen.

Die tijd hebben we ook nodig om tot onszelf te komen van deze mooie ervaring. We kijken wanneer we over de houten brug lopen nog een keer om. De zon is weer weg en de sombere rotskerk laat zich weer ongenaakbaar zien tegen de donkere zee en wadden er omheen.

De aardsengel blinkt niet meer op. Hij heeft zijn werk gedaan.

Wil je op vakantie in Bretagne? En wil je het gemak van een volledig uitgewerkt reisplan?

Klik dan hieronder op de link voor mijn reisplan voor het noorden van Bretagne!

Abonneer je hier op voorpret, gemak en ontspanning!
Bezienswaardigheden in Bretagne: Mont Saint Michel en het Château van Fougères
Mont Saint Michel vanuit de Baie de Mont Saint-Michel

Château de Fougères

Een paar jaar later bezoeken we in deze omgeving het kasteel van Fougères. Vanaf die plek probeerde Frankrijk jarenlang om haar aardse vijanden buiten te houden.

In dit geval de Engelsen (lees in dit reisverhaal meer over de historie van de Engelsen in Frankrijk). We moeten ook hier door een tweetal poorten om in de eigenlijk burcht te komen.

Van boetedoening is hier geen sprake. Hier zijn de poorten bedoeld om ons buiten te houden. Of ons zo in de fuik te laten lopen, dat we makkelijk beschoten kunnen worden.

In het Frans noemen ze dit l’Avancee. De voortgang of de doorbraak. Dat moet het dus vooral tegengaan. 

Bezienswaardigheden in Bretagne: Château de Fougères met een blik op l'Avancee vanuit Tour Melusine
Een blik op l'Avancee vanuit Tour Melusine

Tour Melusine

Wij kunnen gelukkig gewoon verder en komen daardoor op de enorme binnenhof. Vanuit daar lopen we door naar de Tour Melusine. Na de beklimming van deze 30 meter hoge toren hebben we een prachtig uitzicht over het gehele kasteel. En de omgeving. Dit is ook echt één van de mooie bezienswaardigheden van Bretagne!

Ons zoontje heeft de smaak helemaal te pakken en waant zich hier de koning van het kasteel. We ontkomen er niet aan om het verplichte houten ridderzwaard te kopen. Dan kunnen wij de vijanden tenminste ook buiten houden.

Château de Fougères
Château de Fougères

[jtdestination link=”praktische-informatie” /]

Praktische informatie over Bezienswaardigheden in Bretagne: Mont Saint-Michel en Fougères

Wandelen in Bretagne

Bretagne is omringd door de GR34 en feitelijk is deze overal aan de kust te belopen.  Lees daarvoor mijn blog over de Côte de Goëlo dat meer naar het westen ligt.

Wil je nog andere tips voor wandelen in Bretagne? Lees dan hier mijn reisverhaal over de aangrenzende Côte de Granite Rose.

Dierentuin

In de omgeving ligt het Domaine de La Bourbansais. Een oud kasteel met daar omheen een dierentuin. Wij hebben vooral genoten van de verschillende voorstellingen die worden gegeven. Van valkeniers met zeearenden tot een nabootsing van een drijfjacht.

Er is hier voor iedereen wat te zien. En dat alles tegen het prachtige decor van het oude château. Kijk op: La Bourbansais.

Stadjes en dorpen

In Fougères is het ook leuk om het stadje zelf te bezoeken. De oude omwalling van de stad begint bij het kasteel. Er zijn een paar leuke, oude straatjes bewaarde gebleven. Ondanks dat er in de laatste wereldoorlog flink wat aan puin is geschoten.

Uit eten in Mont Saint-Michel

Eten is in Mont Saint-Michel niet altijd even goed. Een goede mix tussen kwaliteit en plek is de Terrasse du Mouton Blanc. Vanaf binnen en buiten heb je mooi uitzicht op de baai en het eten is prima. Je komt er vanzelf langs, wanneer via de Grande Rue omhoog loopt.

Overnachten in de buurt van Mont Saint-Michel

Wij zaten in deze tijd in een vakantiehuisje dat Douets Fleuris heette. Inmiddels is het landhuis waar dit bij hoorde, omgebouwd tot hotel: Manoir des Douets Fleuris.

Dit hotel ziet er leuk uit en wij weten dat het leuke plek is, vlakbij de stranden van Cancale, Pointe du Grouin en Saint-Malo. Het hotel krijgt een uitstekende waardering. Wij zouden zo weer terug gaan 🙂 Kijk verder op Manoir des Douets Fleuris. Ze hebben ook een familiekamer.

Vanuit het zuiden van Normandië zijn deze plekken ook goed te bereiken. Daar raad ik huisje MA51, MA37 of MA55 aan van Liberté vakantiehuizen.

Nummer MA51 ligt wat verder van de kust in de buurt van La Ferrière-Harang (zie ook de kaart hieronder; dat ligt aan de rand van de kaart bij Torigny-les-Villes). Het huisje is prachtig om te zien. En ik weet dat deze omgeving heel erg mooi is. Er ligt bovendien water bij het huisje. Het ziet er allemaal erg leuk uit. Ik zou het zo kunnen boeken.

Het huisje met nummer MA37 ligt wat zuidelijker en dus dichterbij de Baie de Mont Saint-Michel. Ten zuiden van Jullouville (zie kaart; dat ligt tussen Granville en Avranches). Het is een modern huis dat mooi ligt. En het uitzicht is prachtig.

MA55 ligt eigenlijk tussen de 2 andere huisjes in. En dus ook wat verder van de kust. Dit is een luxe keuze, omdat er een binnenzwembad bij zit. Het ligt mooi en ziet er goed uit.

Kijk verder op Liberté vakantiehuizen. En voer daar in het zoekvenster de code van het huis naar keuze in.

De kaart van de omgeving rondom mont saint-michel. Zoomniveau 9, lengtegraad -1.511457, breedtegraad: 48.636063
De genoemde bezienswaardigheden in Bretagne: Mont Saint-Michel en Fougères

Informatie over de Baie de Mont Saint-Michel

Wil je meer informatie over Bretagne, klik dan hieronder op de betreffende link. Scroll iets naar beneden voor de interactieve kaart. Daarop vind je informatie over alle streken. Klik op de streek en dan kom je op een kaart waar je kan inzoomen op specifieke plekken.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!