Activiteiten en bezienswaardigheden in de Auvergne rondom Mont-Doré

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Auvergne
Wandelen op vakantie Vakantie met jonge kinderen De mooiste kathedralen en kerken van Frankrijk Vakantie met tieners Kamperen in Frankrijk

‘Wat doen we hier ook alweer?’, zeggen mijn vrouw en ik tegen elkaar, wanneer we vlak na Clermont-Ferrand een enorme hagelbui over ons heen krijgen. En dan te bedenken dat we hier met voorbedachte rade zijn. Bijna 20 jaar geleden kwamen we hier ook aan met regen. Toen hebben we een kampeerplek geboekt en zijn we vervolgens de eerste nacht in een hotel gaan zitten. Zo hard regende het en zo koud was het. Onze herinneringen waren daardoor ook enigszins omfloerst door wolken. Maar we willen deze streek een tweede kans geven. En daar hebben we een paar dagen later geen spijt van. Wat is het hier mooi. En ja, die regen zorgt wel voor een prachtig groen berglandschap. Waar alle toppen bij wijze van spreken bereikbaar zijn. Vandaag willen we daarom een roadtrip maken langs een aantal activiteiten en bezienswaardigheden in de Auvergne.

Activiteiten en bezienswaardigheden in de Auvergne: château du Murol

Activiteiten en bezienswaardigheden in de Auvergne: wandelen!

We starten deze dag met een wandeling naar La Banne d’Ordanche. Lees daarover en over andere wandelingen meer in mijn mijn andere blog over de Monts-Doré. over deze streek. Wandelen is één van de belangrijkste activiteiten in de Auvergne!

Lac de Guéry

Vanaf daar zetten we koers naar het Lac de Guéry. We hebben het plan om te eten in de Auberge die aan het meer ligt. Helaas zit het vol.

Geen nood, we rijden een stukje door langs het meer. En het is daar zo mooi en ook rustig, dat we langs de weg gaan picknicken.

Naar Praktische informatie over de Monts-Doré en de Auvergne
Activiteiten en bezienswaardigheden in de Auvergne: het Lac de Guéry met op de achtergrond de Auberge
Het Lac de Guéry met op de achtergrond de Auberge

Col de la Croix Morand

Langzaam maar zeker wordt het donker. Dat is een prachtig gezicht en we moeten even later toch de auto in. We rijden terug richting Mont-Doré en pakken op de kruising met de D996 de weg richting de Col de la Croix Morand.

Een prachtige klim door dit hele diepgroene landschap. En dat landschap is zeker één van de belangrijkste bezienswaardigheden en activiteiten in de Auvergne!

Eenmaal bovenop de col, is de omgeving in wolken gehuld en even later regent en hagelt het er op los. 

Activiteiten en bezienswaardigheden in de Auvergne: uitzicht op de Col de la Croix Morand vanaf de D36
Uitzicht op de Col de la Croix Morand

Lac de Chambon

We rijden op ons gemak over de col heen naar beneden. Hier en daar vangen we door de bewolking prachtige glimpen op van de omgeving. Eenmaal beneden rijden we langs het Lac du Chambon waar we bijna niks van zien.

Wij zetten koers naar het kasteel van Murol. En wanneer we uit de auto willen stappen is het droog. Wat een geluk!

Activiteiten en bezienswaardigheden in de Auvergne: Château de Murol
Uitzicht bij de beklimming van de heuvel van Château de Murol

Activiteiten en bezienswaardigheden in de Auvergne: Château de Murol

Het kasteel is een aangename verrassing. We moeten wederom stevig klimmen naar de ingang. En dat betekent dat we vanaf de velden die het kasteel omringen een prachtig uitzicht over de omgeving hebben.

Overal zien we groene en gele velden met daarachter donkere wolken. Wat laat de natuur zich hier prachtig zien. 

De juiste vakantie in West-Europa: Uitzicht vanaf de ingang van Château de Murol
Uitzicht vanaf de ingang van Château de Murol

Geschiedenis en hervertelling

In het kasteel is van alles te zien over het leven in die tijd. Het had een erg strategische positie en de heren van Murol waren als zodanig ook een belangrijk spil in het politieke spel.

Buiten kijken we even later naar een nagespeeld riddertoernooi. En dan op z’n Frans. Een paar mannen die zichzelf erg leuk vinden. We vinden het wel leuk om te zien hoe dat precies ging in die tijd.

 

De binnenhof van Château de Murol
De binnenhof van Château de Murol
Riddertoernooi in Château de Murol
Klaar voor het riddertoernooi in Château de Murol

Activiteiten en bezienswaardigheden in de Auvergne: Saint-Nectaire

Het weer wordt weer minder, dus we besluiten terug naar de auto te gaan. En weer gaat het net regenen, wanneer we in de auto zitten.

We besluiten om niet richting Saint-Nectaire te rijden. Daar zijn we jaren geleden geweest. Vooral vanwege de prachtige kerk. Een typisch voorbeeld van de Auvergniaanse school.

Wat is de School van Auvergne in de bouwkunst?

En dat zijn prachtige romaanse kerken. Ze zijn een afleiding van de Cluny-bouwstijl, zoals deze in de Bourgogne is ontstaan (lees daarover mijn blog over La-Charité-sur-Loire en Nevers in de Bourgogne).

Belangrijke toevoeging daaraan zijn de ruit- en rozenmotieven boven de vensters. Ander kenmerk is het massif barlong, de zijbeuken zijn daardoor minder massief dan bij Cluny en lopen in de hoeken wat meer naar beneden. Beide aanpassingen maken deze stijl ten opzichte van Cluny wat minder streng en sierlijker.

Net zo mooi als de Cluny-stijl zijn de verticale beweging die vanaf het koor richting de vieringtoren wordt gemaakt. In een soort pyramidevorm; het blik wordt vanaf de koorkappellen zo omhoog getrokken. Binnenin is de kerk mooi sober gebleven.

Activiteiten en bezienswaardigheden in de Auvergne: de School van de Auvergne
De verticale beweging van de School van de Auvergne: hier bij de kerk van Saint-Saturnin

Oogverblindend groen

Al dit moois laten we dus achter ons en wij rijden weer terug de Croix Morand op. De bewolking hangt minder laag, waardoor we een mooier uitzicht op de omgeving hebben.

De bergen zijn hier zo oogverblindend groen. En de weg slingert er o zo mooi doorheen omhoog richting de pas. Zo mooi hebben we het alleen nog maar in de Lake District in Engeland gezien.

Ook daar zijn de bergen oud en door al die eeuwen afgesleten en prachtig groen. Groen is het natuurlijk niet voor niks, want tsja, die regen.

Het is een risico van deze omgeving. En wat is het de moeite waard om dat voor lief te nemen en te genieten van deze fenomenale omgeving met natuur en prachtige cultuur.

Uitzicht op Lac de Guéry
Uitzicht op Lac de Guéry

Wil je op vakantie in de Auvergne? Klik hier voor mijn reisplan!

Klik hier voor een ontspannen vakantie in de Auvergne!

Praktische informatie over Activiteiten en bezienswaardigheden in de Auvergne

Even een disclaimer voor de Monts-Doré: er is in deze omgeving veel te genieten. En er is een hoop te doen. Toch kom je hier primair voor de natuur. En vergeet niet dat het hier vaak kan regenen!

Roadtrip

De route die wij hebben gereden kan je wat uitbreiden door in Chambon de D637 en de Col de Croix Saint-Robert te pakken. Ik raad in ieder geval aan om even in Saint-Nectaire te kijken voor de kerk.

Hieronder vind je een kaartje. De bestemmingen die horen bij de letters vind je in mijn reisplan voor de Auvergne.

Wandelen in de Auvergne

Lees daarover mijn andere blog over de Monts-Doré in de Auvergne.

Stadjes en dorpen in de Auvergne

Mont-Doré is een leuk en gezellig dorp. Het hoogtepunt is het oude thermencomplex, dat overigens ook nog steeds in gebruik is voor een spa-ervaring.

Ingang van Château du Murol

Uit eten in de Monts-Doré en de Auvergne

In Mont-Doré kan je overal lekker eten. Houdt wel de tijden in de gaten, want het gaat hier nog echt op z’n Frans: alleen lunch tussen 12:30 en 14:00 uur en er is maar 1 zitting. Kom je na 13:00 uur en is er geen plaats, dan hoef je niet te verwachten, dat je terecht kan.

Voor een goede tip voor lunch of diner verwijs ik ook weer naar mijn reisplan voor de Auvergne.

Wandelen op vakantie: hier in de Val de Courre bij Mont-Doré in de Auvergne
Wandelen in de Val de Courre bij Mont-Doré in de Auvergne

Kamperen in de Auvergne

Wij zaten in dit gebied op Camping La Grande Cascade. Deze camping is meer een trekkerscamping. Alles is uitstekend verzorgt, maar je kan hier niet veel doen. Kijk voor meer informatie op: Camping La Grande Cascade. Er zijn wel blokhutten te huur.

Kijk ook op Zoover La Grande Cascade. Dan zie je dat de camping een hele goede recensie krijgt. Ik vind dat zelf aan de hoge kant. Ik zou eerder een ruime 8 geven.

Wanneer je langer in deze streek wilt blijven, kies dan voor Camping Le Panoramique tegen de heuvels die op La Bourboule uitkijken. Deze camping heeft ook een zwembad en je kan tenthuisjes huren.

Kijk op: Camping La Panoramique.  Of op: Zoover La Panoramique. De camping krijgt geen supergoede recensie en toch zijn het uitzicht en het zwembad goede pluspunten voor een langer verblijf in deze omgeving.

Hotels in de Auvergne

In mijn reisplan voor de Auvergne geef ik nog een supertip voor een leuk hotel in deze omgeving. Klik daarvoor op de link en abonneer je op mijn reisplannen!

Uitzicht vanaf Camping La Grande Cascade
Uitzicht vanaf Camping La Grande Cascade

Informatie over de Monts-Doré en de Auvergne

Wil je meer informatie over deze streek, klik dan op de link hieronder. Op het menu links bovenin kan je aangeven welke activiteit je wilt ondernemen. Ik heb helaas geen Engelse of Nederlandse variant kunnen vinden.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!