Bezienswaardigheden in het westen van de Highlands

Vakantie in Schotland, Vakantie in de Highlands
De mooiste korte roadtrips van West-Europa Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen Kamperen in Schotland

We zijn vanochtend vroeg wakker. En dat komt door de fantastische plek waar we staan: aan zee (of zoals ze het hier noemen: The Minch) met helemaal niks en dan ook niks dan water voor onze camper. En die zee maakt toch meer lawaai dan we gewend zijn. Mooi wakker worden is het wel! Het weer is vandaag wat grijs. Dat is na de zonovergoten dag van gisteren even wennen. Maar ja, that’s Scotland for ye. Het vroege wakker worden, komt misschien ook een beetje door de route van vandaag. We gaan langs een heleboel bezienswaardigheden in het westen van de Highlands. En vooral: één van de meest uitdagende wegen van het Verenigd Koninkrijk rijden. En dat in een camper. Met het stuur rechts. Mmmm, wellicht zit er toch wat spanning onder…

Bezienswaardigheden in het westen van de Highlands: de Bealach na Ba op het Applecross Peninsula

Voordat het zover is, gaan we eerst nog van de natuur genieten.

Herstel: van de natuur genieten doen we hier overal. We gaan specifiek van de flora genieten.

In deze onherbergzame ruige streek, waar niks lijkt te groeien, is er zo waar een echte Engelse garden. En die willen we graag zien, omdat we sinds een paar jaar weten dat dit erg leuk is om te doen. Ook mijn zoon van 15 is het daarmee eens.

[jumpto link=”praktische informatie”]Naar Praktische informatie over de Highlands[/jumpto]

Bezienswaardigheden in het westen van de Highlands: Inverewe Gardens
Uitzicht bij de jetty van Inverewe Gardens

Bezienswaardigheden in het westen van de Highlands: Inverewe gardens

Wanneer we een uurtje later de tuin inlopen, zijn we stomverbaasd. Hoe kan hier zoiets moois zijn ontstaan? Overal waar we kijken zien we kleuren. Vooral van rododendrons. In allerlei soorten en maten.

De tuin is een soort rechthoek en we lopen helemaal naar het einde toe, naar de jetty.

We lopen door mooie paden, omzoomd met struiken, planten en bomen. Hier en daar kan je een klein paadje inlopen, waarmee je echt tussen de planten loopt. 

Bij de ingang zit een erg leuk koffiehuis, waar we lekker koffie drinken met taart. Ik ben enorm relaxed; laat die bergpas maar komen!

Voordat we daar zijn, hebben we nog een mooie roadtrip te maken. Gelukkig hangt de bewolking nog hoog in de lucht, wanneer we daaraan beginnen.

Uitbundige natuur van Inverewe Gardens
Uitbundige natuur van Inverewe Gardens

Loch Maree

We rijden eerst lang Loch Maree. Ik had nog op de planning staan om langs de oevers van dit meer te stoppen bij de Victoria Falls. En om eventueel verderop een wandeling te maken in het Beinn Eighe National Nature Reserve. Maar helaas, tijd…

Hadden we toch maar een dag extra gepland. Of beter: 2 dagen. Of wellicht 3!

Bezienswaardigheden in het westen van de Highlands: Glen Torridon
Glen Torridon

Glen Torridon

Bij Kinlochewe slaan we rechtsaf op de A896. Na het mooie Loch Maree komen we nu in een prachtige glen terecht: Glen Torridon. Een wildernis zoals deze hier in de omgeving alleen wordt overtroffen door Altnaharra in het noorden van de Highlands (lees via de link mijn blog daarover).

Om ons heen rijzen de hoge Torridon mountains op. Kale, hoge bergen. En in de verte ontwaren we langzaam maar zeker Loch Torridon. Nadat we aan de oevers van dit loch linksaf zijn geslagen en zo een heel stuk er langs rijden, draait de A896 verderop naar het zuiden. 

Bezienswaardigheden in het westen van de Highlands: Loch Torridon
Loch Torridon
Loch Torridon met Beinn Alligin
Loch Torridon met Beinn Alligin

Applecross Peninsula

En ik weet dat daar rechts het Applecross schiereiland ligt. En misschien ook our doom? Straks bij Tornapress, moeten we rechtsaf. Dan wordt de weg smal. En zal met heel wat haarspelden omhoog klimmen naar de beruchte Bealach na Ba. Dat is Gaelic voor Veepas.

Iets wat ooit niet meer dan een veepad was, hebben ze proberen uit te breiden tot een weg waar auto’s overheen moeten kunnen.

Dat is blijkbaar niet overal geslaagd…

De kaart van de omgeving rondom Unnamed Road, Strathcarron IV54 8LN, Verenigd Koninkrijk. Zoomniveau 12, lengtegraad -5.7087707519531, breedtegraad: 57.419075947751
De marker staat op de Bealach na Ba.

Bezienswaardigheden in het westen van de Highlands: Bealach na Ba

Eenmaal in Tornapress, draaien we bij het Bealach-café rechtsaf. Na een scherpe bocht naar links, rijden we een paar honderd meter verderop de pas in.

Links en rechts staan steile, granieten torens van bergen en daar tussendoor zien we de weg omhoog slingeren. 

Aan de voet van de Bealach na Ba
Aan de voet van de Bealach na Ba

Wat doe ik hier?

Vanzelfsprekend lijkt het aan het begin mee te vallen. Het is een single track road. Daar ben ik inmiddels wel aangewend. Even verderop wordt die éénbaansweg toch wel erg smal. En nog weer verderop komen de haarspelden. Die zijn niet breed aangelegd…

Wil je het vervolg van deze roadtrip lezen? Klik dan hieronder op de link naar mijn reisplan voor Schotland!

Wil jij met jouw gezin op vakantie in Schotland? En wil je de perfecte rondreis maken?

Klik dan hieronder voor mijn reisplan!

Reisplan voor Schotland
Daar klimt de Bealach na Ba omhoog
Daar klimt de Bealach na Ba omhoog

[jtdestination link=”praktische-informatie” /]

Praktische informatie over bezienswaardigheden in het westen van de Highlands

Roadtrip door de Highlands

Al mijn blogs over de Highlands vormen met elkaar een gigantische roadtrip door de Highlands. De dagtrip die ik hierboven heb beschreven eindigt in Glen Nevis en Glen Coe. Van daaruit kan je terugrijden naar Loch Lomond. Lees daarover mijn blog om een idee te krijgen van die omgeving.

De dagtrip die hieraan voorafgaat is beschreven in mijn blog over onze wandeling naar de Stac Pollaidh, waarin de route ook staat beschreven van die dag.

De route die ik hierboven heb beschreven en die in mijn reisplan voor Schotland (in gedeelten) verder gaat, vind je hieronder: Inverewe Gardens (A), Glen Torridon (B), Bealach-na-Ba (C), Eilean Donan Castle (D), Glen Shiel (E) en Glen Nevis (parkeerplaats voor Steal Falls).

Bezienswaardigheden in het westen van de Highlands: Inverewe Gardens

In de Highlands heb je on-Engels weinig tuinen om te bekijken. Dit maakt de Inverewe Gardens des te meer bijzonder. Klik op de link voor meer informatie.

Bezienswaardigheden in het westen van de Highlands: Eilean Donan Castle

Lees hier meer over in mijn reisplan voor Schotland!

Wandelen in de Highlands

De natuur blijft de grootste bezienswaardigheid in de Highlands. En het is natuurlijk heerlijk om daarin te wandelen. De Highlands zijn gewoon een wandelparadijs. Hierboven noemde ik een paar opties om te wandelen langs de route die ik heb beschreven. Beide wandelingen starten vanaf de zuidkant van Loch Maree.

Wandelen naar Victoria Falls bij Loch Maree

Dit is een korte wandeling en is dus makkelijk mee te pakken, wanneer je (niet zoals wij dus…) geen haast hebt! Hieronder vind je de locatie van de watervallen.

De kaart van de omgeving rondom Victoria Falls Loch marry. Zoomniveau 12, lengtegraad -5.5330485, breedtegraad: 57.6799525
De marker staat op de plek van de watervallen. De parkeerplaats bevindt zich langs de weg op deze hoogte.
Wandelen in het Beinn Eighe National Nature Reserve bij Loch Maree

Lees hierover meer in mijn reisplan voor Schotland!

De kaart van de omgeving rondom Glas Leitir Car Park, Achnasheen IV22 2PD, Verenigd Koninkrijk. Zoomniveau 12, lengtegraad -5.3493118286133, breedtegraad: 57.630882954641
De marker staat op de parkeerplaats voor de Beinn Eighe Mountain Trail.
Wandelen in de noordelijke Highlands

Wat meer naar het noorden en dus niet langs de route die ik hier heb beschreven, ligt de wandeling naar de Stac Pollaidh. Lees via de link mijn blog daarover.

Wandelen in de Highlands: Uitzicht vanaf de Stac Pollaidh op de Cùl Mòr
Uitzicht vanaf de Stac Pollaidh op de Cùl Mòr

Uit eten in de Highlands

Vlakbij de camping in Gruinard Bay ligt Shieldaig Lodge. Hier kan je chique dineren (dus niet lunchen!).

Meer tips vind je in mijn reisplan voor Schotland!

Kamperen in de Highlands

De beste campingtips vind je in mijn reisplan voor Schotland!

Hotels in de Highlands

De beste hoteltips vind je ook in mijn reisplan voor Schotland.

Vakantiehuis in de Highlands

Afhankelijk van wat jouw plannen precies zijn, geef ik een paar tips van supermooie huisjes in het westen van de Highlands. Ik kies voor locaties in dezelfde omgeving als de Gruinard Bay-camping, omdat dit vrij centraal in de Highlands ligt.

Vlakbij Inverewe Gardens en Loch Maree ligt The Mance in Poolewe. Een schitterend aan een rivier gelegen cottage voor 8 personen. Met een gezin heb je dus de ruimte… Het ligt tegelijkertijd ook dichtbij de doorgaande weg, dus je bent snel weg. De inrichting is vrij klassiek en niet oubollig.

Iets meer naar het zuiden in Gairloch ligt Beul-na-mara. Dit huisje ligt prachtig aan het water. Geschikt voor 4 personen en dus wel een stuk kleiner. Er zit geen tuin bij, maar de locatie en het water voor de deur maken volgens mij alles goed! De inrichting is leuk modern. Dit is mijn persoonlijke favoriet in deze omgeving.

Nog wat verder naar beneden aan Loch Torridon ligt Eaglais. Ook een prachtig gelegen cottage voor 7 personen. Hier zit je middenin een groot wandelgebied, dichtbij de Torridon mountaing range. De inrichting is net wat Engelser dan bij de andere twee en zeker nog leuk!

Informatie over de Highlands

Kijk voor meer informatie over de Highlands op de link hieronder, onder Handige Links. Klik daar op Bestemmingen en klik vervolgens op de kaart aan de linkerkant op de Highlands.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!