Kust en stranden in het westen van Normandië

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in Normandië
De mooiste korte roadtrips van West-Europa De mooiste stranden van West-Europa Kamperen in Frankrijk Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

Ik slaak een tevreden zucht. Ik sta in Goury en kijk uit over de Atlantische oceaan. In de verte staat een vuurtoren middenin het water en overal om ons heen is het rotsig. Naar het zuiden heffen de rotsen zich op in de richting van de Nez de Joubourg. Het weer is grijs. En ik voel me goed. Wat een mooie plek om te staan en te genieten van deze tijdloze omgeving van water en natuur. Een typisch voorbeeld van die mooie kust en stranden in het westen van Normandië.

Vakantie in Normandië: de Cap de la Hague vanaf de Nez de Jobourg

Manche

We zijn dit jaar in het westen van Normandie in het department Manche. Het goede weer wil niet op gang komen en daarom hebben we besloten om eerst wat dingen te doen die wat meer tijd kosten.

Dat was gisteren een bezoek aan Bayeux (lees via de link mijn reisverhaal daarover). Vandaag willen we een rondrit maken via de mooie plekken langs de kust. We rijden daarom over de D650 naar het noorden.

Naar Praktische informatie over Manche en Normandië
Hier ontvouwt zich een prachtig panorama van groene heuvels met paarse vlekken.

Van plat naar heuvelachtig

Het is in eerste instantie even kilometers maken. Op de D37 slaan we linksaf richting Helleville. Vanaf hier wordt de weg mooier. Hij kronkelt door de lappendeken van weilanden en dorpen en is niet meer rechttoe-rechtaan. Aan de linkerkant zien we de omgeving zich langzaam maar zeker ook wat meer verheffen.

Kust en stranden in het westen van Normandië bij Cap de la Hague
De vuurtoren voor Cap de la Hague

Einde van de wereld

Bij de D901 slaan we linksaf richting het westen en hier wordt het steeds gaver. Je voelt dat in de verte de zee ligt en aan de linkerkant is het mooi heuvelachtig. Het wordt ook steeds ruiger. En we krijgen het gevoel dat we aan het einde van de wereld komen.

De kaart van de omgeving rondom D901, 50440 La Hague, Frankrijk. Zoomniveau 11, lengtegraad -1.8022562458888, breedtegraad: 49.653555440932
De marker staat op de splitsing van de D37 en de D901. Aan het einde van de 901 en het witte weggetje naar zee ligt Goury.

Kust en stranden in het westen van Normandië bij Cap de la Hague

Het einde van de wereld heet hier Goury, onder Cap de la Hague waar de D901 ook stopt. Wat is het hier gaaf! De zee, de rotsen, de oneindigheid. Ik ben blij dat ik hier ben.

Mijn zoontje die altijd al een zwak voor de natuur heeft, grijnst ook van oor tot oor. In het kinderdagverblijf lieten ze hem wanneer het kon in een bunkbed ‘s middags altijd buiten slapen, want dan viel hij altijd makkelijk in slaap.

Kust en stranden in het westen van Normandië de vuurtoren voor Cap de la Hague
Uitzicht met bloemen

Mooi en verwoestend

We nemen een kijkje in het reddingsstation wat hier zit. Daar word ik stil van alle namen van mensen die hier gered zijn. De baai die er nu redelijk rustig bij ligt, blijkt met slecht weer een onhergzame en gevaarlijke plek te zijn. Waar heel wat schepen het moeilijk hebben gekregen.

Ja, dat doet deze mooie natuur ook. Hij of zij maakt geen onderscheid. En wat fijn dat er dan mensen zijn die hun leven voor anderen wagen.

Kust en stranden in het westen van Normandië bij de Baie d'Ecalgrain
De Baie d'Ecalgrain

Baie d’Ecalgrain

We rijden vanuit Goury iets terug en slaan rechtsaf op de D401. De weg kronkelt door het landschap en gaat wat omhoog en komt dan uit bij de Baie d’Ecalgrain.

De paars-groene lappendeken van Ecalgrain
De paars-groene lappendeken van Ecalgrain

Hier ontvouwt zich een prachtig panorama van groene heuvels met paarse vlekken. We stappen dus weer even uit de auto om ook dit in ons op te nemen.

De kaart van de omgeving rondom baie d'ecalgrain. Zoomniveau 12, lengtegraad -1.936167, breedtegraad: 49.690056
De marker staat op de Baie d'Ecalgrain.

Kust en stranden in het westen van Normandië: Nez de Jobourg

Wanneer we verder rijden met nog steeds een prachtig uitzicht, komen we op de kruising met de D202. Daar rijden we richting de Nez de Jobourg. En daar is het zo mogelijk nog mooier. 

Kust en stranden in het westen van Normandië: de Nez de Jobourg
Uitzicht op de Nez de Jobourg

Uitzicht op Cap de la Hague

Vanaf de parkeerplaats van Nez de Jobourg lopen we naar het westen en de kust. Hier zit een prachtig uitzichtpunt. Waar we natuurlijk de Nez kunnen zien. En we kunnen vanaf hier ook richting de Cap de la Hague kijken.

Vakantie in Normandië: de Cap de la Hague vanaf de Nez de Jobourg
Uitzicht op Cap de la Hague vanaf de Nez de Jobourg

Hoogte

We zitten hier bovendien veel hoger op de rotsen en kijken prachtig op de zee uit. Hier en daar staan bloeiende hortensias en kleine paarse bloemetjes. Als klap op de vuurpijl staat op de rots een leuk restaurant, waar we lekker taart eten en koffie drinken.

De kaart van de omgeving rondom 8 Rue des Falaises, 50440 La Hague, Frankrijk. Zoomniveau 15, lengtegraad -1.9440742116699, breedtegraad: 49.676552684256
De marker staat op de plek waar het restaurant ligt. In het zuiden zie je de Nez de Jobourg liggen.

Cap de Carteret

We besluiten vanaf hier weer naar ons huisje terug te rijden. Na een paar dagen waarin de zon volop schijnt, gaan we richting de Cap de Carteret. Een plek die nagenoeg net zo spectaculair is als de Nez de Jobourg.

De omgeving is alleen net iets minder desolaat en wel wat minder mooi begroeid. Dat maakt deze kaap echter niet minder de moeite waard. Bovendien ligt er ten noorden van de kaap een prachtig strand. 

Kust en stranden in het westen van Normandië: Cap de Carteret
Stranden en kust ten noorden van Cap de Carteret

Les Marais

We besluiten om hier ook een stuk van het kustpad te lopen. Nu in zuidelijke richting. In een klein half uurtje lopen we zo prachtig over de rotsen heen.

Zo zien we richting zuiden dat dit deel van Normandië net als Bretagne ook veel getijdegebieden heeft. In Frankrijk noemen ze dat marais. Het zeewater heeft daar vrij spel en dringt soms diep het land in. Zeker bij eb is dat een bijzonder gezicht. 

De kaart van de omgeving rondom cap de carteret. Zoomniveau 12, lengtegraad -1.808856, breedtegraad: 49.372803
De marker staat op Cap de Carteret.

Meebewegen op het ritme

De natuur gaat ook hier zijn onverstoorbare gang in zijn eigen ritme. En wat is dat eigenlijk heerlijk. Meebewegen op het tij en je gewoon laten meenemen in het ritme van de natuur. Ik mijmer hierover en denk: ‘Dat is wat vakantie zo lekker maakt. Doen waar je zin in hebt, in het ritme van de dag en op het ritme van het weer.’

En ook: ‘Waarom doe je dat dan ook thuis gewoon niet?’ Tsja, iets om nog wat verder over na te denken deze vakantie…

Praktische informatie over de kust en stranden in het westen van Normandië

Wandelen langs de kust van het westen van Normandië

Wandelen van Cap de la Hague naar de Baie d’Ecalgrain

Vanuit La Roche bij Goury kan je over het strand en later over de rotsen naar het zuiden lopen en zo de Baie d’Ecalgrain bereiken.

Vanaf het reddingsstation loop je over het strand naar het zuiden. Wanneer het zand ophoudt, loop je richting de weg die achter het strand langs loopt. De weg heet La Grande Mer en gaat snel over in Le Gros Mont. Dan is het inmiddels geen asfalt meer.

Blijf vanaf hier zoveel mogelijk het pad volgen, dat dichtbij de zee blijft. Dan loop je halverwege de heuvel. Hier kan je zo lang lopen als je zelf wilt. Dit pad is onderdeel van het Sentier des Douaniers dat eigenlijk langs de hele kust loopt.

De kaart van de omgeving rondom 3 La Grande Mer, 50440 La Hague, Frankrijk. Zoomniveau 15, lengtegraad -1.946598684864, breedtegraad: 49.706015543582
De marker staat op de plek waar de weg (La Grande Mer) overgaat in het kustpad richting de Baie d'Ecalgrain.
Nez de Jobourg

Je kunt dus ook vanaf het restaurant bij Nez de Jobourg beide kanten oplopen, zo lang je wilt. Met name het stuk tussen de Nez en de Baie d’Ecalgrain is prachtig. Je kunt bijvoorbeeld lopen vanaf het restaurant totdat je op de D401 uitkomt en dan weer terug. Dan loop je echt een heel mooi stuk over de rotsen.

Cap de Carteret

En hetzelfde geldt ook voor de Cap de Carteret. Zoals je hierboven kunt lezen, hebben wij dat gedaan richting het zuiden. Daar kan je niet zo lang langs de kust wandelen dat het ook mooi blijft, omdat de bebouwing al snel begint. Richting het noorden is mooier en kan je ook langer lopen.

Zee en rotsen bij Cap de Carteret
Zee en rotsen bij Cap de Carteret

Stranden in het westen van Normandië

Bij de Baie d’Ecalgrain heb je een prachtig strand. Deze is te bereiken vanaf een parkeerplaats aan de D401, waar deze weg weer landinwaarts draait. Ook bij de Cap de Carteret heb je mooie stranden. Met name ten noorden van deze kaap.

Bezienswaardigheden in het westen van Normandië

Naast de kust en de stranden is er in dit deel van Normandië ook nog een hoop moois te zien. Lees daarover mijn blog over de bezienswaardigheden in het zuiden van Normandië.

Kastelen in Manche en Normandië

Tussen de Nez en de Cap de Carteret ligt in Flamanville een mooi kasteel met een prachtige tuin. Het Château de Flamanville is qua stijl vergelijkbaar met Versailles. Door het materiaal waaruit het is opgetrokken, ziet het er heel anders en veel minder frivool uitziet.

Het is een uitstapje waard. Het is alleen niet altijd open, dus kijk op de link voor meer informatie.

Uit eten in Manche en het westen van Normandië

Bij de plekken die ik heb beschreven, zitten een paar mooie locaties om te eten.

Restaurant bij Cap de la Hague

Vlakbij Goury ligt aan de D401 O P’tit Crabe. Een restaurant op een prachtige plek en dus met een mooi uitzicht. Het eten krijgt wisselende recensies, maar met dit uitzicht…

Restaurants bij de Nez de Jobourg

Bij de Nez de Jobourg ligt de Auberge des Grottes. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht over de zee en ook hier is het eten goed.

Vakantiehuis in Normandië

Het huisje waar wij in deze vakantie zaten, heb ik helaas niet meer kunnen vinden. Ik zou nu zelf kiezen uit huisje MA51, MA37 of MA55 bij Liberté vakantiehuizen.

MA51 ligt wat verder van de kust, maar het huisje is prachtig om te zien. En ik weet dat deze omgeving heel erg mooi is. Er ligt bovendien water bij het huisje. Het ziet er allemaal erg leuk uit. Ik zou het zo kunnen boeken.

MA37 ligt wat meer naar het zuiden. Het is een modern huis dat mooi ligt. En het uitzicht is prachtig. Mont Saint-Michel en omgeving worden dan wel bereikbaar (zie via de link mijn blog daarover). Bayeux is dan wel een uur rijden. Evenals de kapen beschreven in mijn blog dáárover. 

MA55 ligt wat zuidelijker en wat verder van de kust. Dit is een luxe keuze, omdat er een binnenzwembad bij zit. Het ligt mooi en ziet er goed uit.

Camping in Normandië

Qua kamperen is een plek dichtbij het strand naar mijn mening altijd wat minder mooi. In het binnenland kunnen wij alleen geen goede camping vinden. En daarom zou ik kiezen voor Camping Bel Sito. Deze camping krijgt een uitstekende waardering. Het ligt tussen Flamanville en Cap de Carteret.

Er is op de camping niet zoveel te doen. Maar: het ligt aan het strand en de plekken zien er gewoon heel leuk uit. Boek wel een wat grotere plek, want ik zie de tenten soms erg dicht bij elkaar staan.

Kijk voor de waardering op Zoover Bel Sito. De slechte waarderingen zijn stuk voor stuk langer of erg lang geleden. Alle recente waarderingen zijn positief tot erg positief.

Informatie over Manche en het westen van Normandië

Informatie over de streek vind je via de link hieronder.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!