Bezienswaardigheden in de Marken

Vakantie in Italië, Vakantie in de Marken en de Monti Sibillini
Stedentrip in Italië Vakantie met tieners Vakantie met mooi weer Kamperen in Italië Vakantie met jonge kinderen

Ik zou dit verhaal over de bezienswaardigheden in de Marken eigenlijk heel kort kunnen houden: Rij naar stad A. Ga naar het Piazza del Popolo. Vergaap je aan de mooie kerk en het prachtige paleis wat aan dat plein staat. En ga lekker wat eten onder één van de arcaden die een deel van het plein omzomen. Tsja, kort gezegd is dat wel de boodschap. En het verwonderlijke: in de 3+2 steden in dit verhaal verveelt het nooit! Toch doe ik het eigen karakter dat elke stad heeft, daarmee zwaar te kort. Dus ik begin anders:

Stedentrip in Italië: hier op het prachtige Piazza del Popolo in Ascoli Piceno

Bezienswaardigheden in de Marken: Ascoli Piceno

Ik loop over een plein van marmer. En het is alsof ik de historie onder mijn voeten voel.

Dit Asculum was een belangrijke pleisterplaats op de Via Salaria dat Rome en de Tiber verbond met de Adriatische kust. En omdat het volk in deze regio de Picenen werden genoemd, doopte Julius Ceaser deze stad als hoofdstad van de regio.

En werd het Ascoli Piceno.

Naar Praktische informatie over het zuiden van de Marken
Bezienswaardigheden en stedentrips in de Marken: het Piazza del Popolo in Ascoli Piceno
De westelijke kant van het Piazza del Popolo in Ascoli Piceno

Piazza del Popolo en het Palazzo dei Capitani del Popolo

Ergens voelt het ook als een kleine variant op Rome. Een zelfbewuste stad met bakkenvol historie.

Het hart van de stad is de Piazza del Popolo met aan de linkerkant het Palazzo die Capitani del Popolo. En recht voor ons de Chiesa di San Francesco. Dat zijn beide prachtige gebouwen.

Ze zijn allemaal opgebouwd uit het Travertijnse marmer dat dichtbij in de heuvels te delven was. Dat ziet er nu meer uit als een soort zandsteen.

Het effect op het Plaza del Popolo is prachtig. Dit wordt niet voor niks daarom wel eens geroemd als het mooiste plein van Italië.

Chiesa di San Francesco

De Chiesa di San Francesco is een kerk die we vooral aan de buitenkant bewonderen. Het heeft een romaanse basis en dat klopt wel met het begin van de bouwperiode (13e eeuw).

Je ziet al dat de vensters wat gepunt zijn, als een soort van wijfeling tussen romaans en gotiek. De koperen koepel en de gewelven die de koepel ondersteunen zijn overduidelijk hooggotisch. 

Caffe Meletti

De zuid- en oostkant van het plein zijn omzoomd door wat minder impossante gebouwen die vervolgens wel prachtige arcades hebben. In de zuidwest hoek zit het beroemde Caffe Meletti.

Dit restaurant wordt net als het plein waar het aan staat tot een van de mooiste van ItaIië gerekend. Dat komt door de Art Nouveau-stijl waarin het is opgetrokken. Met overal prachtige details van glas, hout en ijzer.

Alleen daarom is het al de moeite waard om er neer te strijken. En: hoewel de naam het niet doet vermoeden, kan er ook gewoon gegeten worden.

Hoe dan ook is het heerlijk om hier op dit plein te zitten. Een beter uitzicht hebben we niet vaak tijdens de lunch.

Bezienswaardigheden en stedentrips in de Marken: het Piazza Arringo in Ascoli Piceno
Piazza Arringo in Ascoli Piceno

Piazza Arringo

Na de lunch lopen we richting het andere centrale plein in het oude centrum van Ascoli: het Piazza Arringo.

Ook hier ligt aan de smalle kant van het plein (in dit geval het oosten) een kerk: de kathedraal van Sant’Emidio. Ook weer opgetrokken uit hetzelfde marmer als zijn tegenhanger op het Piazza del Popolo.

En in dit geval staat er een paleis aan de rechterkant; het Palazzo dell’Arengo. De Duomo heeft een nogal barok interieur. Ik ben daar niet zo’n fan van. 

We vinden het vooral leuk om hier over de pleinen en door de kleine straatjes te struinen en te genieten van al het moois om ons heen. Een mooi voorbeeld van bezienswaardigheden in de Marken.

Op de laatste dag van onze vakantie vinden we in Macerata een beetje het mooie midden tussen beide andere steden.
Bezienswaardigheden en stedentrips in de Marken: het Piazza del Popolo in Fermo
Onder de arcaden van de Piazza del Popolo in Fermo

Bezienswaardigheden in de Marken: Fermo

Precies een week (en heel wat wandelingen in de Monti Sibillini; lees daarover via de link mijn andere blog) later zetten we koers naar een stad die qua historie onlosmakelijk met Ascoli is verbonden: Fermo.

In die zin dat Fermo al sinds de eenwording van Italië halverwege de 19e eeuw streed voor een eigen status. En zowaar dat hebben ze in 2004 ook nog voor elkaar gekregen.

Dat in een tijd dat bijna overal gestreefd wordt naar grotere gemeenten en provincies. Die Italianen kijken toch heel verfrissend tegen bestuurlijke herindeling aan…

De verbinding met Ascoli gaat ook verder terug. Ook hier woonden de Piceni en ook hier stichtten de Romeinen een stad. Dit keer met de naam Firmum Picenum. 

Over Fermo lees je meer in mijn reisverhaal over het zuiden van de Marken en de Monti Sibillini. Daarop kan jij je abonneren via de link die hieronder staat.

Het Piazza del Popolo in Fermo met rechts het Palazzo dei Priori
Het Piazza del Popolo in Fermo met rechts het Palazzo dei Priori

Wil je meer lezen over de bezienswaardigheden in de Marken? En wil je op vakantie in de Marken en/of de Monti Sibillini? 

Klik dan hier voor mijn reisplan voor de Monti Sibillini en het zuiden van de Marken!

Klik hier voor voorpret, gemak en ontspanning!

Praktische informatie over bezienswaardigheden in de Marken

Wandelen in de Monti Sibillini en de Marken

Wil jij in deze omgeving mooie wandelingen maken? Dat kan heel goed in de Monti Sibillini. Ga voor de mooiste wandeling in de Monti Sibillini naar dit reisverhaal. En voor andere tips voor wandelingen in de Monti Sibillini naar dit verhaal.

Zwemmen

Voor tips over een goed strand verwijs ik je naar het hele reisverhaal en dus naar het abonnement op mijn reisplannen. Een alternatief is het kleine en koude zwemparadijs dat Lago di Fiastra heet. Lees daarover meer in het reisverhaal via de link.

Eten en drinken

Ascoli Piceno

In Ascoli is Caffe Meletti een must. Vooral voor het decor. Voor het avondeten is het een behoorlijke chique aangelegenheid. Kijk op Caffe Meletti.

Mocht het vol zitten of je wilt in een wat minder luxe ambiance zitten, ga dan naar Dicaduca, waar het eten wellicht nog wel beter is. Dat zit precies tegenover Caffe Meletti aan de andere kant van het plein.

Fermo

In Fermo moet je natuurlijk ook aan het Piazza del Popolo eten. Voor meer tips daarover, moet je natuurlijk mijn reisplan voor de Marken en de Monti Sibillini aanschaffen 🙂 Klik daarvoor op de link.

Vakantiehuis in de Marken

Wij hebben 2 weken in deze streek gezeten in een appartement onder het huis van een Engels/Nederlands echtpaar. Het heet La Mirabella. Bij het appartement zit een groot opzet-zwembad dat ruim genoeg is voor een gezin. Dat lijkt niet ideaal om te zwemmen en toch: het is groot genoeg!

Kijk op La Mirabella.

Vakantiehuis in de Marken: uitzicht vanuit La Mirabella vlakbij Amandola
Uitzicht vanaf het terras van La Mirabella

Kamperen in de Marken

Qua campings is het in deze omgeving iets meer zoeken. Het is duidelijk dat deze streek nog wat minder toeristisch is. De beste optie vind ik Agriturismo Villa Valenta in Penna San Giovanni. Een kleine camping met alle faciliteiten die je nodig hebt, inclusief zwembad.

Kijk voor meer informatie op Villa Valente. Ze hebben ook huurtenten. Net zoals zoveel campings zijn de schaduwplekken beperkt. Hou dat goed in de gaten bij het boeken! Kijk ook op zoover: Zoover Villa Vallente.

Voor meer informatie over de streek, klik je op de link hieronder. Klik verder op één van de tegels die verder naar onder op de homepage staan.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!