Korte rondreis in het Lake District: van Langdale naar Wast Water

Vakantie in Engeland, Vakantie in het Lake District
De mooiste korte roadtrips van West-Europa De mooiste kastelen van Engeland en Schotland Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen Kamperen in Engeland

Is dat nou een rivier die we daar naar beneden zien lopen vanaf de berg? Of is het een wandelpad? Het slingert zo mooi omhoog (of naar beneden, even afhankelijk van je perspectief). Mijn vrouw en ik keuvelen rustig verder over het mooie, verlaten landschap van Langdale. Langzaam word ik stil. Ik begin opeens te begrijpen dat die mooie slinger waar we tegenaan kijken de weg is. Slik. Ik heb mij wel voorbereid op deze heftige pas. Wanneer ik het nu zie, begin ik toch wat te twijfelen. Wat is dit? Zo ziet 30% stijgingspercentage eruit. En zo ziet de steilste pas van Europa eruit. Niks geen haarspelden. Gewoon recht de berg op. Dat is nu een korte rondreis in het Lake District… En dit is dus de Hard Knott.

Rondreis door het Lake District via de huiveringwekkende Wrynose Pass

Wrynose Pass

We zijn vanmorgen door het lieflijke Little Langdale richting deze pas gereden. Die romantiek maakte al snel plaats voor de kale woestheid van de Wrynose Pass.

Deze pas was ook al niet eenvoudig om te rijden. In dat geval was de relatieve smalte van de weg een complicerende factor. Hoewel het stijgingspercentage al stevig was.

Los daarvan is de Wrynose een geweldig ervaring. Een desolate glen van groene heuvels en ruige bergen. Niks meer en ook niks minder. Maar goed, terug naar de Hard Knott.

[jumpto link=”praktische-informatie”]Naar Praktische informatie over deze roadtrip door het Lake District[/jumpto]

De Wrynose Pass
De Wrynose Pass

Rondreis door het Lake District via de Hard Knott Pass

30% is echt wat anders. Laat ik de auto dan lopen, dan loop deze heel hard naar beneden.

Gelukkig is mijn auto gezegend met een sequentieel geschakelde handbak én vierwielaandrijving. En daar ben ik halverwege de pas heel erg blij om. Vooral wanneer ik voor mij mijn schoonvader bij elke stop weg zie slippen.

En stil staan wil je af en toe toch wel. Want wat een uitzicht! Hoewel de Duddon Valley links van ons behoorlijk in de wolken ligt, is wat we zien prachtig.

Een groene vallei met een rivier er doorheen en overal afgebakende weilanden met dry stone walls.

En ver daarachter stel ik mij de zee voor. Die aan deze kant van het Lake District niet ver weg meer is.

Rondreis in het Lake District via de Hard Knott Pass
De Hard Knott Pass

Eskdale

Eénmaal boven is het uitzicht zo mogelijk nog mooier. Hier kijken we uit over het prachtige Eskdale. Een groene weide ingekapseld door hoge bergen. Die in de verte langzaam dalen richting de zee.

Voor dat we hierop een open zicht krijgen, heeft de Hard Knott aan deze kant nog een paar korte en pittige haarspeldbochten voor ons in petto. Die wellicht nog wel lastiger zijn, dan wat we net gehad hebben.

Hier krijg ik het zweet wel van in de handen. Pittig hoor, zo’n rondreis in het Lake District…

Muncaster Castle: volgens veel reisgidsen het beste dagje uit in dit deel van het Lake District.

Onderweg naar Wasdale

Bij de kruising na Beckfoot pakken we de weg richting Eskdale en Santon Bridge.

In mijn reisplan voor het Lake District kan je het vervolg van deze roadtrip lezen. Klik daarvoor op de link!

Rondreis in het Lake District naar onder andere Muncaster Castle
Muncaster Castle

Rondreis in het Lake District: eventueel via Muncaster Castle

Een kleine week voor onze roadtrip over de Wrynose en Hard Knott Pass naar Wast Water zijn we ook in Eskdale geweest. Dit keer via de A595.

Vanaf deze weg heb je tussen Silecroft en Muncaster een geweldig uitzicht over de hoge, westelijke toppen van het Lake District en Eskdale.

Wil jij op vakantie in het Lake District? Klik dan hier voor het reisplan dat ik heb gemaakt voor het Lake District!

Abonneer je hier op mijn reisplannen!

Muncaster Castle

We zijn onderweg naar Muncaster Castle. Volgens veel reisgidsen het beste dagje uit in dit deel van het Lake District.

In mijn reisplan voor het Lake District kan je meer lezen over de historie van dit kasteel. En wat je er allemaal kan doen. Abonneer je daarvoor hierboven op mijn reisplannen.

Terug via Eskdale en Ulpha

Laat in de middag rijden we weer terug via Eskdale Green en Ulpha. Zo rijden we door de groene weilanden van Eskdale. Het is een grote lappendeken van bosjes, velden die van elkaar gescheiden zijn door de stenen muurtjes en hier en daar wat plukken schaap.

Links van ons zien we de fells van Coniston Water. Het is een prachtige en ook serene omgeving. Veel rustiger dan de drukte rondom Lake Windermere.

En ook veel rustiger dan het rijden over die pittige Wrynose en Hard Knott Pass…

Muncaster Castle and Gardens
Muncaster Castle and Gardens

[jtdestination link=”praktische-informatie” /]

Praktische informatie over de rondreis in het Lake District

Meer informatie over deze rondreis in het Lake District vind je in mijn reisplan over het Lake District. Hieronder vind je een kaartje, waarvan de bestemmingen die bij de letters horen in mijn reisplan zijn te vinden.

Rondreis in het Lake District met uitzicht vanaf de Hard Knot Pass
Uitzicht vanaf de Hard Knot Pass

Wandelen in het Lake District

Het Lake District is een wandelparadijs. In mijn andere blogs over deze streek beschrijf ik tal van wandelingen. Zoals naar Loughrigg Fell en in Little en Great Langdale.

Wandelen in het hart van het Lake District: zicht vanaf Loughrigg Fell op Lake Windermere
Lake Windermere vanaf Loughrigg Fell
Uitzicht over Great Langdale
Uitzicht over Great Langdale

Wandelen naar Stanley Ghyll Force

Een leuke optie in Eskdale is om in Boot naar Stanley Ghyll Force te lopen. Deze waterval is mooi en je loopt prachtig langs de Esk-rivier.

Kastelen

Muncaster Castle met het Hawk & Owl Centre is iets waar je in deze omgeving geweest moet zijn. Zeker omdat de weg er naartoe gewoon mooi is. Hoe je ook rijdt.

Kijk voor meer informatie op Muncaster Castle and Gardens. Je kunt een ticket boeken voor het Hawk & Owl Centre en de tuinen. Of je boekt een ticket voor beide voorgaande attracties en een tour door het kasteel. Dat laatste is zeker leuk om ook te doen.

Landmark

In Gosforth staat het beroemde Gosforth Cross bij de Saint Mary’s kerk. Een belangrijk artifact, omdat het laat zien hoe de Noorse mythologie in de christelijke traditie wordt geweven.

En het laat daardoor zien hoe sterk de Noorse invloeden in dit deel van Engeland waren. Natuurlijk ook hoe het christendom voortborduurde op de locale mythes.

Uit eten in Eskdale

Ook hiervoor verwijs ik naar mijn reisplan voor het Lake District.

Vakantiehuis in het Lake District

Wij zaten in deze streek niet in een goed huisje. Inmiddels heb ik een fantastische site ontdekt met huisjes in The Lake District: Sally’s Cottages.

Mijn favoriete keuze vertel ik in mijn reisplan.

Kamperen in het Lake District

Vanzelfsprekend kan je ook kamperen in de Lake District. Dat is een behoorlijke gok. Ik weet nog dat wij voorbij een camping kwamen in Grasmere, waar diepe plassen op het veld stonden. Wij hadden medelijden…

Met een camper is het op doorreis natuurlijk heel goed te doen.

De eerste optie is dan Fisher Ground Campsite onderaan de Hardknott Pass in Eskdale. Mooi centraal gelegen in deze omgeving. En je kan vanuit hier ook makkelijk naar Little Langdale, Grasmere en de rest van de omgeving daar.

Op dit kampeerterrein is in vergelijking met de meeste andere kampeerterreinen in het Lake District ook wat meer te doen. Er is een meertje met allerlei speelmogelijkheden. Kijk voor meer informatie op Fisher Ground Camp Site.

Hotels in het Lake District

Ook hierover vind je meer informatie in mijn reisplan voor het Lake District.

Daarnaast wil ik jou ook nog wijzen op een leuke B&B in het dorp Windermere zelf: Archway Guesthouse. Gerund door een Nederlands stel. Een erg gezellig huis met mooie kamers. En op een mooie plek.

Informatie over het Lake District

Voor meer informatie over deze streek, klik je op de link hieronder over het Lake District. Daar is over alle lakes en gebieden van alles te vinden. Van wandelingen tot dorpjes.

Stel je voor: je bent in één van de mooiste gebieden ter wereld geweest en je komt thuis en er gaat wat fout met de geheugenkaart van je fototoestel (dat deden we toen nog niet met smartphone…). Alle foto’s weg… Dat gebeurde mij na onze vakantie in de Peak en het Lake District.

Ik heb links en rechts nog wat foto’s van mijn oudste kunnen bewaren en gelukkig waren mijn schoonouders ook een paar dagen bij ons in de Lake District, waardoor we toch nog wat foto’s hebben.

Om jou een compleet beeld te geven heb ik voor deze streek wel gebruik gemaakt van stockfotografie. Ik heb daarbij zoveel mogelijk foto’s geselecteerd die overeen komen met mijn herinnering. Hoewel die soms gekleurd kan zijn 🙂

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!