Stedentrip naar Orvieto in Umbrië en haar prachtige Duomo

Vakantie in Italië, Vakantie in Umbrië
Stedentrip in Italië Vakantie met mooi weer Vakantie met jonge kinderen Kamperen in Italië

Stel je moet een top 5 maken van de mooiste kathedralen die je ooit hebt gezien. Hoe ziet die eruit? Wat een mooie vraag! Ik zou ongeveer het volgende lijstje maken: La Sagrada Familia, Glouchester Cathedral, Il Duomo del Orvieto, de mooie, roodroze kathedraal van Straatsburg en als 5e ChartresEn dan laat ik alle mooie abdijkerken even buiten beschouwing... Ik neem je in dit reisverhaal mee op een stedentrip naar Orvieto in Umbrië. En naar die prachtige kathedraal die zo hoog op mijn lijstje staat!

Stedentrip in Italië: bijvoorbeeld in het bijzondere Orvieto met die prachtige Duomo

Orvieto

Op de dag dat we hier naartoe gaan, ben ik al voorbereid door een goede vriend. Waarmee we op vakantie zijn. Hij is hier eerder geweest. En weet dat ik ga vallen voor de pracht van dit bouwwerk.

De heuvel waarop Orvieto ligt, rijst als een ufo op uit de vrij platte omgeving. Dit wordt versterkt wanneer we via de SS71 en SR71 eerst onder de stad doorrijden. De stad ligt dan ongenaakbaar en hoog op de rotsen.

Geen wonder dat hier al vanaf vroege tijden een vesting was. De Etrusken hadden er al een heiligdom gebouwd.

Naar Praktische informatie over Orvieto

 

Via del Duomo

Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van de stad is de Duomo. Dat betekent dat we eerst door de mooie Via del Duomo omhoog moeten klimmen.

Een mooie straat met links en rechts allemaal leuke winkeltjes. Daar valt de volgende attractie van Orvieto op: de witte wijn, genaamd Orvieto Classico. Een frisse, droge wijn met een bloemige smaak. Een aanrader.

De stedentrip naar Orvieto in Umbrië: het is nu al leuk!

Stedentrip naar Orvieto in Umbrië: de Via del Duomo in Orvieto
De Via del Duomo

De façade van de Duomo

Langzaam maar zeker ontwaren we boven de daken van de panden een gigantisch bouwwerk dat ligt de glinsteren in de zon.

Wanneer we dichterbij komen vallen meteen de gigantische muurschilderingen op. Die hoog op de façade zijn aangebracht. Dit blijken bij nadere beschouwing mozaïeken te zijn. Vandaar ook de glinstering. 

Stedentrip naar Orvieto in Umbrië: de prachtige façade met ongekende mozaïeken van de Duomo in Orvietoe
De prachtige façade met ongekende mozaïeken

Stedentrip naar Orvieto in Umbrië: we komen ogen tekort

Ik ben met stomheid geslagen. Wat een enorm openlucht schilderij is hier uitgestald.

Dit is een gotische meesterwerk van ongekende proporties. En ik weet even niet waar ik kijken moet.

Dichterbij vallen de enorme reliëfs op de vier pijlers op. Met daarboven prachtige, bronzen beelden van de vier evangelisten.

De naar binnen gewerkte ronde en spitsbogen zijn ongekend mooi en kleurig versierd.

Tenslotte valt mijn oog op de prachtige bronzen deuren. Daarop zijn schitterende beelden van engelen gemonteerd.

Afbeelding van de evangelist Marcus met op de achtergrond één van de vele mozaïeken
Afbeelding van de evangelist Marcus met op de achtergrond één van de vele mozaïeken
En daar is Johannes...

Interieur van de Duomo

Het is teveel om in één keer op te nemen. Een stedentrip naar Orvieto in Umbrië: het is een intense ervaring!

We lopen daarom eerst maar eens naar binnen. Daar is de Duomo serener. Hoewel het een schip een gigantische ruimte is, is het prachtige in zijn laat-romaanse eenvoud. De banden van zwart en wit steen dragen hieraan bij.

Richting het koor wordt het wat overdadiger, door het gigantische fresco dat uit de Renaissance stamt. Het is een afbeelding van het laatste oordeel van de hand van Luca Signorelli.

Het schijnt dat Michelangelo voor hetzelfde thema inspiratie heeft opgedaan bij Singorelli. En dan weet je dat je naar een meesterwerk kijkt. 

Het serene interieur van de Duomo van Orvieto
Het serene interieur van de Duomo van Orvieto

Nummer 3 of toch 2…?

Het bezoek aan deze kathedraal is eigenlijk voldoende om de reis naar Orvieto onvergetelijk te maken. En daar komt het leuke stadje nog een keer bij.

Nummer 3 of nummer 2; ik begin nu toch te twijfelen…

Stedentrip naar Orvieto in Umbrië: het prachtige beeldhouwwerk aan de voorkant van de Duomo
Het beeldhouwwerk aan de voorkant van de Duomo
De prachtige bronzen toegangsdeur van de Duomo van Orvieto
De prachtige bronzen toegangsdeur

Praktische informatie over de Stedentrip naar Orvieto in Umbrië

Hieronder vind je ter oriëntatie een kaartje van Orvieto.

Musea in Orvieto

Achter de dom zit het archeologisch museum van Orvieto. Wanneer je meer wilt weten over de Etrusken, dan is dit een goed startpunt.

Ik heb nergens een goede, Engelse site van dit museum kunnen vinden, dus je moet het even doen met de Italiaanse: Nationaal Archeologisch Museum van Orvieto.

De kaart van de omgeving rondom duomo orvieto. Zoomniveau 17, lengtegraad 12.1133109, breedtegraad: 42.7170784
De marker staat op de Duomo. De Via del Duomo is de straat die vanaf daar naar het noordwesten loopt.

Wandelen in Umbrië

Ik ben er zelf niet geweest, een paar vrienden van ons wel: de Cascate delle Marmore. De grootste waterval van Italië en een groot spektakel. Dat trekt natuurlijk ook veel toerisme aan.

Je kunt hier een paar prachtige wandelingen maken. De mooiste en ook de zwaarste is nummer 1. Hiermee kom je heel dichtbij het bovenste deel van de waterval.

Nummer 2 is een makkelijke wandeling die je dichtbij het onderste deel van de waterval brengt. Kijk op de link hierboven voor meer informatie.

Helaas is de site helemaal Italiaans; het geeft wel de meest recente informatie. Kijk voor (minder uitgebreide) Engelstalige informatie op La Cascata delle Marmore. Vergeet niet om regenkleding mee te nemen!

Stadjes en dorpen in Umbrië

In mijn andere reisverhaal over het zuiden van Umbrië geef ik tips voor andere bezienswaardigheden. Onder andere over het ontzettend leuke stadje Narni.

Vakantie in Umbrië: de Via del Campanile in Narni
De Via del Campanile in Narni

Uit eten in Orvieto

Op het plein voor de Duomo is Il Giglio d’Oro een aanrader. Meestal is het op zo’n populair plein wat minder, maar hier is het eten goed.

Nog beter is het bij Ristorante Maurizio aan de Via del Duomo. Wanneer je goed zit, kijk je hier ook nog net op de kathedraal.

Kamperen in Umbrië

Er liggen in deze omgeving twee mooie campings die ik zou willen aanraden.

De eerste ligt in de buurt van Narni: camping Monti del Sole. Een camping met veel faciliteiten, waaronder een zwembad en klein restaurantje. Een campingwinkel ontbreekt. Er kunnen ook safaritenten gehuurd worden.

Kijk verder op Camping Monti del Sole. De camping krijgt ook een goede beoordeling. De enkele negatieve beoordeling wordt tegengesproken door een heleboel positieve beoordelingen over hetzelfde punt.

Kijk ook op Zoover Monti del Sole.

De andere optie ligt meer in de buurt van Orvieto, dat is camping Il Falcone. Een camping waarin je kampeert tussen de oude olijfbomen. Mooi om te zien. En ook hier zijn faciliteiten zoals een zwembad en een barretje aanwezig. Evenals safaritenten.

Kijk voor meer informatie op Camping Il Falcone. Een deel van de camping kan wel vol staan of vol voelen. Wanneer je gaat reserveren is het handig om daar rekening mee te houden in de plek die je boekt. Kijk voor de beoordeling op Zoover Il Falcone.

Informatie over Orvieto en Umbrië

Voor meer informatie over deze streek en de stadjes, klik hier onder op de link. Klik vervolgens op Discover the region en klik dan op de kaart op de betreffende streek, voor meer informatie over de stadjes en dorpen.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!