Stedentrip naar Cambridge: een stadswandeling

Vakantie in Engeland, Vakantie in East Anglia
Stedentrip in Engeland Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen Kamperen in Engeland

Meegaan met de stroom. Dat heeft ons hier gebracht. We zijn onderweg naar Noord-Engeland. En dan neem je normaal gesproken de boot naar Newcastle. Die zat alleen al hartstikke vol. Dus toch maar op Harwich gevaren. Met als supermooie bijkomstigheid dat we de heenweg wat anders in kunnen richten. En een stedentrip naar Cambridge kunnen maken. Dat stond al heel lang op mijn lijstje!

Stedentrip naar Cambridge: King's College Chapel vanaf de Backs gezien

Suffolk en Cambridgeshire

We zijn hier vanmorgen via een grote bocht door Suffolk naartoe gereden. En doordat de boot in Harwich al vroeg in de ochtend aanmeert, zijn we zelfs nu nog voor de lunch in Cambridge.

Ik ben eigenlijk heel benieuwd hoe Cambridge is. Jaren geleden waren we in Oxford. De grote rivaal van Cambridge. En dat vond ik echt geweldig! Is Cambridge ook zo mooi?

Naar Praktische informatie over Cambridge
Stedentrip naar Cambridge: De Mathematical Bridge van Queen's College over de River Cam
De Mathematical Bridge van Queen's College over de River Cam

Corpus Christi College

We parkeren de auto (onze camper in dit geval) langs Queen’s Road. Een mooie, centrale plek. Ook omdat we tijdens het uitstappen al vol zicht hebben op de schitterende kapel van King’s College! Daar staan we zo meteen in!

We lopen een stukje het grasveld op voor de colleges. En lopen zo via de Backs in zuidelijke richting.

De Backs zijn de velden die vroeger achter de colleges lagen. Inmiddels liggen ze ingekapseld tussen de het historische centrum en de buitenwijken van Cambridge.

We slaan op Silver Street linksaf en komen zo langs Queen’s College. Dat ziet er redelijk afgesloten uit. We lopen daarom door over de brug over de River Cam. Naamgever van Cambridge.

Aan onze linkerhand zien we de bijzondere constructie van de Mathematical Bridge van Queen’s College. Een houten overbrugging van de Cam die nog altijd onder constructie lijkt.

Wij lopen verder. En gaan links Trumpington Street in. Aan de rechterkant komen we nu het eerste college tegen: Corpus Christi.

We lopen hier even onder het poortgebouw door. Om de quad (vierkant plein tussen de college gebouwen in) van dit college te bekijken.

En dat is meteen een leuke introductie op al het moois dat we vandaag gaan zien!

Stedentrip naar Cambridge: De quad van Corpus Christi College in Cambridge
De quad van Corpus Christi College

Veel oud

We lopen verder op Trumpington Street. We hebben zelden zoveel middeleeuwse gebouwen bij elkaar gezien. Het uitzicht is een gezellige warboel van torentjes, geornamenteerde gevels, pinakels, beeldhouwwerk. En ga zo maar door. Dat is toch wel typerend voor deze stedentrip naar Cambridge.

Er zijn heel weinig steden in Europa waar zoveel moois en ouds bij elkaar staat. En ook daadwerkelijk nog in goede staat is. Of niet is weggehaald. Of gebombardeerd. Florence misschien. In al die andere Italiaanse steden is een belangrijk deel toch in een verre of minder verre staat van verval. Wat overigens ook mooi kan zijn.

Ik kom toch uit bij Bath en Oxford waar we hetzelfde hebben ervaren.

Stedentrip naar Cambridge: Het poortgebouw van King's College met daarachter de contouren van King's College Chapel
Het poortgebouw van King's College met daarachter de contouren van King's College Chapel

King’s College

Trumpington Street gaat over in King’s Parade. En aan de rechterkant lopen we al snel langs de vleugels van King’s College. Daar lopen we meteen naar binnen (na een ticket te hebben gekocht…).

De quad is prachtig. Hoewel in deze droge zomer de normaal gesproken keurige, groene Green in het midden van de quad wel bijzonder geel en bruin is. Een beetje een gekke gewaarwording.

De gebouwen van King’s College zijn verder afgesloten. Dus we kunnen alleen genieten van de prachtige gebouwen. Die een veelheid van bouwstijlen laten zien. Van middeleeuws tot neoclassicistisch.

We kunnen aan de achterkant van de Chapel nog wel een blik werpen op de gebouwen die richting de River Cam zijn gebouwd.

Stedentrip naar Cambridge: De schitterende quad van King's College
De schitterende quad van King's College

King’s

King’s College is opgericht door koning Henry VI in het midden van de 15e eeuw. Het is één van de zogenaamde constituerende colleges van Cambridge. Met andere woorden: de colleges die samen de University of Cambridge uitmaken. Daar gaan we een boel van zien tijdens deze stedentrip naar Cambridge.

Henry VI raakte al snel verwikkeld in de beruchte War of the Roses. Eén van de heftigste Engelse burgeroorlogen. In dit geval tussen de House of York (die als symbool een witte roos hadden) en de House of Tudor (die als symbool een rode roos hadden).

Nadat Henry VI was afgezet kreeg zijn latere nazaat Henry VII uiteindelijk interesse in het verder doorzetten van de bouw van King’s College aan het begin van de 16e eeuw. Zijn zoon Henry VIII maakte de bouw af.

De gebouwen van King's College richting de Backs
De gebouwen van King's College richting de Backs

Stedentrip naar Cambridge: King’s College Chapel

En die laatste zorgde ook dat de wereldberoemde Chapel van King’s College werd afgemaakt.

De kapel is een schoolvoorbeeld van gotische Perpendicular Style. In Nederlands heet dit de flamboyante gotiek. Lees daarover ook mijn reisverhaal over de Cotswolds en de kathedraal van Gloucester.

Deze stijl trekt meteen de ogen naar boven wanneer we de Chapel binnen lopen. De ramen zijn hoog en daarboven wordt door middel van fan vaultings het relatief platte plafond en dak schitterend ondersteund.

Het blijkt het grootste fan vaulted plafond ter wereld te zijn.

Ik ben meteen overdonderd van zoveel architectonische schoonheid.

De eerste blik omhoog in King's College Chapel
De eerste blik omhoog in King's College Chapel

Koorhek

Naar rechts zien we het houten koorhek dat het schip van het koor scheidt. We lopen daar naartoe en zien meteen het bijzondere houtsnijwerk van dit hek.

Henry VIII heeft dit laten bouwen ter ere van zijn huwelijk met Anne Boleyn. Lees daarover meer in mijn reisverhaal over Zuidoost Engeland en Hever Castle.

Het koorhek dient tevens als basis en ondersteuning van het orgel dat erop staat.

Het koorhek met het orgel in King's College Chapel
Het koorhek met het orgel in King's College Chapel
Het houtsnijwerk van het koorhek van dichtbij
Het houtsnijwerk van het koorhek van dichtbij

Koor

We lopen onder de ingang van het koor door. En zijn eigenlijk meteen wéér overdonderd.

De ruimte hier lijkt nog hoger en groter. En met de prachtige flanken van het koor is het eigenlijk teveel om op te nemen.

Om het geheel compleet te maken is er ook nog een Rubens neergezet op het altaar. ‘De aanbidding door de wijzen’ is hier in volle glorie te zien.

Terug en naar buiten

We lopen langzaam met zo langzamerhand stijve nekken terug onder het koorhek door.

We bekijken het beeldhouwwerk langs de zijkanten nog wat beter. Henry VIII is zichzelf hier redelijk te buiten gegaan met symbolen van hemzelf en Anna Boleyn. Overal zien we grote gebeeldhouwde rozen en draken. Allemaal symbolen van zijn overheersing.

Aan de noordkant lopen we deze schitterende kapel weer uit. Op weg naar de rest van onze stedentrip naar Cambridge.

Stedentrip naar Cambridge: King's College Chapel van binnen
King's College Chapel vanuit het koor
Symbolisch beeldhouwwerk in King's College Chapel
Symbolisch beeldhouwwerk in King's College Chapel

Trinity Lane, St Mary the Great en Gonville & Gaius College

Deze uitgang brengt ons op Trinity Lane. Deze straat lopen we verder in, na een laatste blik terug op King’s College en zijn schitterende kapel.

We wanen ons verderop even in Peaky Blinders, wanneer we verderop de hoek omlopen richting Trinity Street. Het nauwe straatje met aan de noordkant de vleugels van Trinity College is bijzonder sferisch.

Wanneer we op Trinity Street uitkomen, lopen we een klein stukje terug om het bijzondere poortgebouw van Gonville & Gaius College te bekijken. En om even een blik te werpen in de kerk van St Mary the Great.

Deze kerk is aardig, maar kan de vergelijking met de zojuist bewonderde King’s College Chapel nooit doorstaan.

Blik op terug op King's College Chapel vanuit Trinity Lane
Blik op terug op King's College Chapel vanuit Trinity Lane
Trinity Lane in Cambridge
Trinity Lane in Cambridge

Onderweg naar de verder weg gelegen colleges

We laten voorlopig Trinity College en St John’s College nog even voor wat ze zijn. Om eerst Rose Crescent in te steken om bij onze lunchlocatie te komen. En om daarna verder te lopen richting de colleges die wat verder weg liggen op onze stedentrip naar Cambridge.

Rose Crescent is een superleuk straatje met mooie gebouwen, leuke winkeltjes, etc. Het komt uit op St Mary’s Street. Deze steken we recht over, zodat we op Market Hill komen. Daarop lopen we aan het einde een steegje in. Dat komt uit op Peas Hill.

Daaraan ligt Pint Shop waar we willen lunchen. De entourage bij de ingang is wat bijzonder. De eetzaal verder naar achteren ziet er erg leuk uit. En het eten is hier goed.

Na de lunch lopen we verder op Wheeler Street. Die gaat met een hoek over in Corn Exchange Street. Daarop lopen we naar rechts wat ons bij een winkelcentrum brengt. Dat ons even terug brengt in de moderne en minder mooie realiteit van de architectuur van vandaag de dag.

Aan het einde steken we links Downing Street in. En op de kruising van St Andrew’s kunnen we ons hart weer ophalen aan mooie, oude gebouwen.

Stedentrip naar Cambridge: Rose Crescent in Cambridge
Rose Crescent in Cambridge

Emmanuel College en Christopher Wren

Op de kruising steken we St Andrew’s recht over. En komen zo bij de Porter’s Lodge van Emmanuel College. Daar lopen we onderdoor.

Dat brengt ons op de quad van deze college. We kunnen hier de kapel bekijken die aan de overkant staat. Deze is van de hand van Christopher Wren. De architect die St Paul’s Cathedral in Londen heeft ontworpen.

Leuk om even te zien!

Stedentrip naar Cambridge: De kapel van Christopher Wren in Emmanuel College
De kapel van Christopher Wren in Emmanuel College

Stedentrip naar Cambridge: Christ’s College

We lopen op St Andrew’s Street naar het noorden (dus vanuit de Porter’s Lodge rechts). Even verderop staan we voor het mooie poortgebouw van Christ’s College.

Voor eeuwig verbonden met haar beroemdste alumni Charles Darwin.

Stedentrip naar Cambridge: Het poortgebouw van Christ's College
Het poortgebouw van Christ's College
First Court van Christ's College met de originele kapel uit de 16e eeuw
First Court van Christ's College met de originele kapel uit de 16e eeuw

Sfeer

Er hangt rondom dit college een goede vibe. De tuinen zijn mooi aangelegd. En het is heerlijk om achterin deze college even door de Fellow’s Garden te lopen.

Daar komen we via de First Court, die als enige in Cambridge een ronde vorm heeft. En de Second Court die een meer neoklassieke uitstraling heeft door de Fellow’s Building aan de noordoost kant (achteraan de Court vanaf de ingang gezien).

De poort van First naar Second Court in Christ's College
De poort van First naar Second Court in Christ's College
Prachtige bloemen en planten in de Fellow's Garden met uitzicht op de Fellow's Building van Christ's College
Prachtige bloemen en planten in de Fellow's Garden met uitzicht op de Fellow's Building

Darwin

De tuin is prachtig onderhouden. En bevat een hoop mooie planten en bloemen. We kunnen ons goed voorstellen dat Darwin hier ooit rondliep. En zich afvroeg hoe al die soorten nu precies ontstaan zijn.

Verder weg naar achteren liggen nog wat nieuwere gebouwen van deze grote college. Inclusief een modern gebouw uit de vorige eeuw dat de Typewriter heet.

We lopen langzamerhand weer terug richting St Andrew’s.

Bijzondere boom in Fellow's Garden
Bijzondere boom in Fellow's Garden
Uitzicht vanaf First Court richting centrum van Cambridge
Uitzicht vanaf First Court richting centrum van Cambridge

Trinity College en Chapel

Want deze stedentrip naar Cambridge is nog lang niet voorbij!

We lopen tegenover de ingang van Christ’s College, Sidney Street in. En slaan vlak na Jesus Lane links het smalle steegje All Saint’s Passage in. Nu staan we oog-in-oog met Trinity College.

Helaas blijkt deze college gesloten voor publiek. Dat vind ik een fikse domper. Naast King’s College Chapel had ik verwacht dat dit het hoogtepunt van Cambridge zou zijn. En daarbij is de kapel ook nog dicht!

Ontzettend jammer. Dit college dat opgericht is door Henry VIII (en die heel duidelijk boven de ingang prijkt) heeft een enorme stroom academische zwaargewichten afgeleverd. Waaronder Newton, Bohr, Wittgenstein en Betrand Russell.

Gelukkig kunnen we wel even een blik werpen op de grote court. Die niet voor niets Great Court heet. Men denkt dat dit het grootste, afgesloten in Europa is.

Het smaakt eigenlijk naar meer, want we zien alleen maar mooie gebouwen. En moeten het toch laten voor het wat het is…

Stedentrip naar Cambridge: Het poortgebouw van Trinity College met Henry VIII boven de ingang
Het poortgebouw van Trinity College met Henry VIII boven de ingang
Stedentrip naar Cambridge: De Great Court van Trinity College
De Great Court van Trinity College

St John’s College: de mooiste!

De voor ons laatste college is een enorm aangename verrassing. Het was eigenlijk bedoeld als dessert naar het hoofdgerecht van Trinity. Het is alleen een hoofdgerecht op zich!

Het is een enorm complex dat zich helemaal tot aan de Cam uitstrekt. En deze overbrugt door middel van de wereldberoemde Bridge of Sighs. Waarachter ook nog eens het prachtige New Court zit met de schitterende Château de Chambord-achtige koepel erop.

Stedentrip naar Cambridge: Het poortgebouw van St John's College
Het poortgebouw van St John's College

De Red Rose van Tudor

Het poortgebouw (ook wel Great Gate genoemd) is een fort op zich. Met kantelen en al. Wat na de Second Court nog eens wordt herhaald voor de overgang naar de Third Court.

Overal zien we hier de Red Rose van Tudor. Vooral op de poortgebouwen. Een verwijzing naar de oprichster Margeret of Beaufort. De moeder van Henry VII. Oma van de beruchte Henry VIII. 

De First Court van St John's College met de Great Gate en links de chapel
De First Court van St John's College met de Great Gate en links de chapel
Het mooie plafond van St John's Chapel
Het mooie plafond van St John's Chapel

First Court

Rechts op de First Court is een neogotische kerk neergezet. Dat helaas een beetje detoneert met de prachtige, middeleeuwse gebouwen. Hierdoor valt nog meer op dat de Second Court een bijna perfect Tudor-plein is.

Het houten plafond van de kerk is wel prachtig.

De gebouwen van Second Court met...
De gebouwen van Second Court met...
...het poortgebouw naar Third Court
...het poortgebouw naar Third Court

Third Court

De overgang van Second naar Third Court wordt gevormd door een poortgebouw dat het evenbeeld is van de Great Gate.

Third Court zelf stamt uit de tijd van de barok en het neoclassicisme.

 

Stedentrip naar Cambridge: De afsluiting van Third Court met de Bridge of Sighs in St John's College in Cambridge
De afsluiting van Third Court met de Bridge of Sighs

Bridge of Sighs

Vanuit Third Court lopen we zonder dat we er erg in hebben de beroemde Bridge of Sighs in. We hebben vanaf de brug een mooi uitzicht op de River Cam en de gebouwen van Trinity College.

Langzaam lopen we verder en worden nog een keer overdonderd. Dit maal door het enorme gebouw dat New Court is.

Uitzicht vanaf de Bridge of Sighs op Kitchen Bridge en Trinity College
Uitzicht vanaf de Bridge of Sighs op Kitchen Bridge en Trinity College
Stedentrip naar Cambridge: De Bridge of Sighs gezien vanaf Kitchen Bridge met rechts Third en links New Court
De Bridge of Sighs gezien vanaf Kitchen Bridge met rechts Third en links New Court

New Court van St John’s College

New Court is een mooi voorbeeld van de Gothic Revival stijl van midden 19e eeuw.

Gezien vanaf de Fellow’s Garden is het net een groot, Frans paleis.

New Court
New Court

Wedding Cake

Vanuit de kloostergang-achtige galerij die de Bridge of Sighs met New Court verbindt, lopen we eerst tegen een gigantische fan vault aan met een naar beneden druipende pendant. Dit vormt het plafond van het poortgebouw van New Court.

Vanuit hier hebben we volop zicht op het hoofdgebouw van New Court. Dat een middeleeuws kasteel volledig in de schaduw zou laten staan. Het is van een verbluffende symmetrie en schoonheid.

De Engelsen noemen het gekscherend weleens de Wedding Cake.

New Court van St John's College in Cambridge in volle glorie
New Court van St John's College in volle glorie

Kitchen Bridge en de River Cam

We lopen vanuit New Court over de gigantische velden richting de River Cam. Om vanaf hier en vanaf de Kitchen Bridge nog even te genieten van al dit moois.

Van de Bridge of Sighs, van New Court en van de gebouwen van Trinity College.

Het is bijna teveel om op te nemen!

Mooie bloemen langs New Court
Mooie bloemen langs New Court
Uitzicht op Trinity College vanaf de Kitchen Bridge
Uitzicht op Trinity College vanaf de Kitchen Bridge

Backs

We kunnen vanuit hier via de Fellow’s Garden de Backs inlopen. En komen zo weer terug bij onze camper op Queen’s Road.

Daar werpen we nog een laatste blik op de schitterende King’s College Chapel.

Wat een perfecte wandeling om zo Cambridge in alle facetten te leren kennen! Vol met beelden van prachtige colleges zetten we koers naar onze eerste camping in Engeland.

De vergelijking met Oxford? Oxford heeft wellicht net wat meer variatie met de Radcliffe Camera en musea zoals het Bodleian. De colleges zijn zeker even mooi. Cambridge is net wat compacter.

Let’s call it a draw!

Stedentrip naar Cambridge: Terugblik op King's College Chapel vanaf de Backs
Terugblik op King's College Chapel vanaf de Backs

Praktische informatie over een Stedentrip naar Cambridge

Hieronder vind je praktische informatie over de colleges op volgorde van de wandeling hierboven. Eerst vind je een kaartje met de route. Die start ik in verband met mijn reisplan voor Zuid-Devon en Zuid-Cornwall op de brug van Silver Street met uitzicht op de Mathematical Bridge.

Meer weten over dit reisplan? Klik dan op de link! Daarin breng ik jullie dus in Cambridge in combinatie met een vakantie in de West Country.

Let op dat de colleges die geopend zijn voor publiek dat globaal zijn tussen 10:00 en 16:00 uur. De meeste colleges zijn niet open voor publiek tijdens de studiesemesters. Oriënteer je daar goed op! In de zomervakantie is dat normaal gesproken geen punt.

King’s College en King’s College Chapel

Via deze site van King’s College kan je tickets bestellen voor de ‘grounds’ en de kapel.

En via deze site van King’s College vind je meer algemene informatie en openingstijden. Let op dat de laatste entree van de kapel soms al vroeg in de middag is. Op zondag is de kapel niet open voor publiek.

Verder is het mooi om alles zo te timen dat je een Evensong of een gewone zondagdienst kan meepakken in King’s College Chapel. Dat moet echt fantastisch zijn, omdat het koor van King’s College wereldberoemd is.

Klik daarvoor op de link hierboven.

Emmanuel College

Voor meer informatie over Emmanuel College en de openingstijden van deze college klik je op de link.

Christ’s College

Kijk op deze site voor meer informatie over Christ’s College en de openingstijden van de tuinen en de pleinen.

Op het kaartje hieronder kan je het vervolg van de route volgen vanaf Trinity Lane, Rose Crescent en Peas Hill naar Corn Exchange. De marker staat op St Andrew’s Street halverwege tussen Emmanuel en Christ’s.

Trinity College

Hoewel Trinity College heel beperkt toegankelijk is, is Trinity College Chapel open tijdens de diensten. Via de link vind je daarvoor de informatie.

St John’s College

Hier vind je meer informatie over de openingstijden voor toeristen van St John’s College.

Op onderstaand kaartje vind je het laatste deel van de route. De marker staat op de Great Gate van St John’s. Je ziet onder de Bridge of Sighs het pad dat via de Backs terugloopt naar Queen’s Road.

Let op dat sommige paden af en toe worden afgesloten in de Backs. Dat is soms een beetje zoeken. En wijst zich ook vanzelf!

Stedentrip naar Cambridge: Kamperen op Cuckoo Fen Site
Kamperen op Cuckoo Fen Site
Avondzon over Cuckoo Fen Site
Avondzon over Cuckoo Fen Site

Uit eten in Cambridge

De Pint Shop is een leuk restaurant met goed eten.

De Cambridge Chop House is een goed alternatief. Het zit qua tafels net wat minder leuk, omdat een deel van de tafels in de kelder staan. Wanneer het druk is, heb je daar niet zo’n last van.

Hotels in Cambridge

In Christ’s College kan je overnachten. De kamers zijn wat kaal, maar je kunt kamers boeken met een mooi uitzicht op de tuinen of pleinen. Voor de ervaring erg leuk!

Bovendien bijna het enige hotel dat echt centraal ligt.

Een alternatief is Graduate Cambridge. Ook een goed hotel met erg Engelse, bloemerige kamers.

Campings in Cambridgeshire

Wij hadden een superleuk en ook basic camping in de buurt van Cambridge: Cuckoo Fen Site.

Het is een ecologische camping met ook ecologische toiletten. Dat doet wat primitief aan, maar werkt allemaal wel goed. De douche was ronduit goed.

Informatie over Cambridge

Meer informatie over Cambridge vind je hieronder via de Handige Links.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!