7 leukste dingen om te doen in Zuid-Engeland

Vakantie in Engeland, Vakantie in Zuid-Engeland

Dit is een oud land. Dat besef je meteen, wanneer je de witte kliffen van Dover ziet. In Zuid-Engeland is de geschiedenis van Engeland en de miljoenen jaren dat deze teruggaat vaak goed te zien. Ook als het gaat over de geschiedenis van de mensheid. Die zich hier op allerlei manieren van de prehistorische kant laat zien. En ook als het gaat om de geschiedenis na het begin van onze jaartelling. Ringforten, oude burchten, kastelen, oude huizen, kathedralen. Het is er allemaal. Een grote snoepdoos dus voor wanneer je een afwisselende vakantie wilt! En ik geef je hier tips voor de 7 leukste dingen om te doen in Zuid-Engeland.

3 leukste dingen om te doen: Salisbury Cathedal

1. Bekijk de mooiste kastelen en landhuizen van Engeland

In Kent begint dit met Leeds Castle. Een kasteel dat stamt uit de tijd van de Normandische invasie.

Verderop leert Hever Castle een lesje geschiedenis over Anna Boleyn, de tweede vrouw van de beruchte Henry VIII. En moeder van Elisabeth I. De eerste koningin van Engeland. Tegenstrever van het destijds machtige en vermeend onoverwinnelijke Spanje.

Ten zuiden van deze beauty’s geeft Pevensey Castle een inkijk die nog wat verder teruggaat in de tijd. Tot in de 4e eeuw na Christus!

In Sussex kan je het magnifieke Arundel Castle bekijken. Waarvan de historie nog verder teruggaat. En waar de machtige Hertogen van Norfolk nog altijd wonen.

Verderop in Hampshire staat Highclere Castle. Ofwel: Downton Abbey. (Daarover vertel ik meer in mijn reisplan, waarop jij je kan abonneren via de link.)

En nog verder weg in Somerset is Dunster Castle een geweldig kasteel om te bekijken. Ook over dit kasteel lees je meer in mijn reisplan.

In bijna alle gevallen is het omliggende park ook de moeite waard. En zijn er prachtige tuinen te bewonderen.

Bovendien is er voor kleine kinderen ook altijd een hoop te doen! Kortom: absoluut één van de 7 leukste dingen om te doen in Zuid-Engeland!

Roatrip door Exmoor in Devon: Dunster Castle met zijn versterkte, Jacobische uiterlijk
Dunster Castle met zijn versterkte, Jacobische uiterlijk

7 leukste dingen om te doen in Zuid-Engeland: wandelen!

Die natuur! Wat is die prachtig in dit deel van Engeland. En zo afwisselend!

Van de heuvelachtige bossen van de The Weald in Kent. Via de glooiende heuvels van de South Downs en de witte en rode kliffen van Dorset en Devon. Naar de ruige kliffen van Exmoor in Somerset.

En daar tussenin ligt nog het heidelandschap van de New Forest.

Wat je ook wilt, je kunt hier jouw hart ophalen aan de natuur! Want overal barst het van de mooie wandelroutes. En die gaan van kort naar lang. Met als beroemdste het Southwest Coastpath.

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: De avondzon over Witherenden Hill bij Burwash in de High Weald in Kent
De avondzon over Witherenden Hill in de High Weald tijdens onze eerste avond...
Wandelen in Exmoor en Devon bij The Valley of Rocks
...The Valley of Rocks

3. Bezoek prachtige kathedralen

Zuid-Engeland is de bakermat van het christendom in Engeland. Na de bekering van de Angelsaksische koningen in de 6e eeuw (lees hierover meer in mijn reisplan voor Zuid-Engeland), werd Canterbury al snel aangewezen als de hoofdstad van het christendom in Engeland. En daar ontstond dan ook de gigantische, hooggotische Canterbury Cathedral.

Verderop in Hampshire gold voor Winchester min of meer hetzelfde. Deze oude, Romeinse stad gold al snel als het machtigste bisdom in Engeland. En ook daar verrees zo’n machtige kathedraal: Winchester Cathedral.

Wat verderop in Wiltshire is Salisbury Cathedral een mooi voorbeeld van de vroege gotiek. In Somerset zijn Wells (waarover ik in mijn reisplan voor Zuid-Engeland meer vertel) en Bath ook twee voorbeelden van steden met prachtige kerken.

Stedentrip in Bath: het interieur van de prachtige Bath Abbey
Het interieur van de prachtige Bath Abbey
Vakantie in Zuid-Engeland: Salisbury Cathedral
Salisbury Cathedral en haar kloosteromgang

4. Maak een rondreis!

Met al die rollende heuvels en vergezichten leent dit landschap zich uitstekend voor een roadtrip. Dat kunnen korte, eendaagse roadtrips zijn. Zoals door Exmoor of de New Forest.

Of een rondreis als vakantie. In mijn reisplan voor Zuid-Engeland geef ik jou dat laatste: een rondreis door Zuid-Engeland van 2-3 weken. Waarin je langs alle mooie plekken gaat, die ik in deze blog beschrijf. En waarin jullie natuurlijk ook langs Stonehenge komen.

Klik op de link voor meer informatie!

7 leukste dingen om te doen in Zuid-Engeland: Stonehenge
Stonehenge

5. De natuur in van 4 nationale parken

Het mooie aan Zuid-Engeland is dat je hier eigenlijk alles kan vinden: mooie cultuur en prachtige natuur. En die natuur omvat in Zuid-Engeland maar liefst 4 nationale parken. En daarbij nog heel wat Area’s of Outstanding Natural Beauty, zoals de High Weald in Kent.

Persoonlijk vind ik van die nationale parken Dartmoor en Exmoor de mooiste.

De natuur is hier hoe dan ook op z’n mooist. En die kan je op allerlei manieren verkennen. Waarbij wandelen de beste modus operandi is. Hoewel… ook een roadtrip kan prachtig zijn.

Het summum: een combinatie van allebei. En die geef ik jou meerdere keren, wanneer je mijn reisplan voor Zuid-Engeland volgt!

De natuur is dus absoluut één van de 7 leukste dingen om te doen in Zuid-Engeland.

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Beachy Head en de Seven Sisters in South Downs National Park
Beachy Head en de Seven Sisters in South Downs National Park

6. Duik in de geschiedenis van de aarde aan de Jurassic Coast!

Een bijzonder stuk natuur in Zuid-Engeland is de Jurassic Coast. Hier is de geschiedenis en geologie van de aarde op een prachtige manier te zien.

Verder bevindt de Jurassic Coast zich in een heel mooi deel van Engeland. Het strekt zich uit langs de kust van Dorset en Oost-Devon. En staat daarmee garant voor mooie dorpjes, dramatische kliffen en een glooiend achterland.

7 leukste dingen om te doen in Zuid-Engeland: Durdle Door van dichtbij
Durdle Door van dichtbij
Bezienswaardigheden langs de Jurassic Coast: De honingkleurige, rietgedekte huisjes van Dorset
De honingkleurige, rietgedekte huisjes van Dorset

7 leukste dingen om te doen in Zuid-Engeland: leuke stadjes en dorpen

Vanzelfsprekend zijn er in Zuid-Engeland ook heel wat mooie steden en dorpen om te bekijken. Ik noem er een paar. En dat is echt een greep uit het enorme aanbod.

Ik begin voor de verandering een keer in het westen 🙂

Lynton en Lynmouth in Exmoor. Dorpen die boven elkaar liggen aan de monding van de East Lyn River. Met een decor van prachtige kliffen.

Het prachtige Bath. Wat een heerlijke stad is dit! Dat kan je alleen maar begrijpen door het te ervaren. Bath is relaxed, mooi en een feest van herkenning, wanneer je van Engelse kostuumdrama’s houdt.

Het kleinstedelijke en oer-Engelse Salisbury. Ingeklemd tussen de New Forest en Stonehenge.

Picture perfect Arundel met het eerder genoemde kasteel. Arundel zelf is ook leuk om doorheen te lopen.

Het pittoreske, tudor Rye aan de kust van East-Sussex. Net buiten de Weald.

Tenslotte het aartsbisschoppelijke Canterbury met haar rijke historie. En de prachtige kathedraal.

7 leukste dingen om te doen in Zuid-Engeland: Uitzicht op Lynmouth vanaf de A39 komend vanuit Porlock
Uitzicht op Lynmouth vanaf de A39 komend vanuit Porlock
5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Mermaid Street in Rye
Mermaid Street in Rye met rechts de Mermaid Inn

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!