Roadtrip in het noorden van de Highlands

Vakantie in Schotland, Vakantie in de Highlands
De mooiste korte roadtrips van West-Europa Vakantie met tieners Kamperen in Schotland

‘Anything is good if it’s made of chocolate’, lees ik, wanneer ik in ons ontbijtcafe om mij heen kijk. We zijn vanochtend met stralend weer vertrokken vanaf de camping en hebben onderweg de brem al zien schitteren in de ochtendzon. We hadden besloten om een keer in een café te ontbijten en dat blijkt een uitstekende keuze te zijn. Zon en chocola. Dit moet goed komen vandaag! Wij gaan vandaag verder met onze reis door Schotland en maken vandaag een roadtrip in het noorden van de Highlands.

Roadtrip in het noorden van de Highlands bij Loch Loyal

Dwars door Sutherland

Het ontbijt valt in ieder geval goed. Vandaag wordt een echte roadtrip-dag. We gaan dwars door Sutherland heen naar het hoge noorden van de Highlands.

Ik heb flink gepuzzeld om een goede route voor vandaag te vinden. En dat was vooral heel veel keuzes maken. We moeten dus wat bestemmingen links laten liggen. En dat is het hele oostelijke deel van Sutherland en het graafschap Caithness. Dag Tain, Dunrobin Castle en Thurso…

Naar Praktische informatie over Sutherland
Roadtrip in het noorden van de Highlands: Alness en de Black Isle
De prachtige omgeving van Alness en de Black Isle

Beauly en de Black Isle

Vanuit Beauly rijden we dwars over het Black Isle richting Alness. We rijden door een echt Schots landschap van stenen wallen, groene velden en overal die prachtige, gele brem die bloeit.

Voorbij Alness gaat de weg langzaam omhoog en worden we getrakteerd op een prachtig uitzicht over de Dornoch Firth. Daar is zelfs een apart uitzichtpunt langs de B9176 voor ingericht. Daar stappen we natuurlijk even uit om te genieten. 

De River Averon op de B9176 boven Alness
De River Averon op de B9176 boven Alness
Roadtrip in het noorden van de Highlands: uitzicht over de Dornoch Firth
Uitzicht over de Dornoch Firth

Roadtrip in het noorden van de Highlands: voorbij Loch Shin

We merken dat we langzaam maar zeker steeds minder bewoonde wereld tegenkomen. Bij Loch Shin liggen nog een paar kleine nederzettingen. Maar wanneer we vanaf hier naar het noorden rijden op de A836 komen we bijna geen huizen en ook geen auto’s tegen.

Roadtrip in het noorden van de Highlands: River Tirry net boven Loch Shin
River Tirry net boven Loch Shin

Single track roads en passing places

De weg is inmiddels overgegaan in een single track road. Dat is voor het eerst op deze trip en ik vind het best spannend zo in onze grote camper.

Al snel kom ik er achter dat het eigenlijk veel makkelijker is dan een gewone weg. Overal zijn passing places die ruim genoeg zijn om elkaar te passeren. En voor de rest moet ik gewoon op tijd stoppen…

Single track roads en riviertjes in Sutherland
Single track roads en riviertjes in Sutherland

Crask Inn Bridge

Op een van die passing places nadat we Crask Inn Bridge achter ons hebben gelaten, zetten we onze camper stil. We stappen uit. En vallen in de stilte. Het is alleen de wind die zich af en toe laat horen. Met hier en daar een verdwaalde roep van een kraai.

Wil je meer lezen over deze roadtrip? Klik dan hieronder op de link naar mijn reisplan voor Schotland!

Wil jij met jouw gezin op vakantie in Schotland? En wil je de perfecte rondreis maken? Of gewoon een aantal weken in huisjes? Klik dan hieronder voor mijn reisplan!

Reisplan voor Schotland

Praktische informatie over een roadtrip in het noorden van de Highlands

Al mijn blogs over de Highlands geven een deel van onze grote roadtrip door de Highlands weer. Aan dit deel ging de blog over de Great Glen en Inverness vooraf. En de blog over Foinaven, Sutherland en Wester Ross komt hierna. Hieronder vind je het kaartje van de omgeving met de verschillende punten van de roadtrip. Dat zijn:

Beauly Holiday Park (A), Corner on the Square in Beauly (B), A862 voor Conon Bridge (C), Dornoch Firth Viewpoint langs de B9176 (D), Lairg bij Loch Shin (E), Crask Inn Bridge (F), Loch Loyal (G) en de Car Park bij Kyle of Tongue (H). De letters I en J refereren aan locaties die in mijn reisplan voor Schotland staan.

Uit eten in Sutherland en de Highlands

We hebben ‘s ochtends ontbijt gehad in The Corner on the Square in Beauly. Een absolute aanrader! Wat hebben we hier lekker gegeten. En voor elk (lees: dus ook voor kinderen) wat wils.

In de middag hebben we vlakbij Kyle of Tongue, in Talmine, bij The Craggan House uitgebreid geluncht. Hier kan je ook goed dineren, wanneer je dat wilt. De stijl is traditioneel Schots. Iets anders vind je bijna niet in deze omgeving.

The Corner on the Square in Beauly
Het gezellige The Corner on the Square in Beauly
En zo is het...

Kamperen in de Highlands

Wij hebben in Beauly gekampeerd bij Beauly Holiday Park. De camping ligt prachtig aan de River Beauly. We vonden de ontvangst wat chagrijnig. De camping is verder goed. Een paar velden met langs de rand veel bomen.

Er werd net een nieuw sanitair gebouw neergezet. Dat is op zich ook wel nodig. Voor 1 nacht hebben wij er geen last van gehad. Voor meer nachten is nieuw sanitair wel nodig. De recensies van deze camping zijn op Google ook goed. En ook daar wordt het sanitair als negatief punt aangegeven.

De beste tips voor campings in de Highlands vind je in mijn reisplan voor Schotland!

Hotel in de Highlands

In de buurt van Kyle of Tongue is The Cloisters een enorm goed aangeschreven B&B. Heel traditioneel ingericht en in een oud kerkje. Het ziet er prachtig uit. En met uitzicht!

Wat verder van de route en wel op het vervolg van deze route ligt het Kyleksu hotel in een prachtige omgeving. Voor het verre noorden van de Highlands is dit een erg goede uitvalsbasis. De kamers zien er goed en leuk uit. Hou in de gaten dat je wel een kamer met uitzicht hebt. Anders is het bijna jammer…

In de buurt van Clachtoll (zie bij de campings) ligt het Albannach hotel. Ook hier is de locatie dik in orde. En de kamers zien er mooi uit. Er is wel sprake van een verandering van concept een eigenaren. Dus check even of alles nog klopt qua kamers en waarderingen! Tot nu toe kreeg het alleen maar ‘uitstekend’ als score.

Vakantiehuis in de Highlands

Afhankelijk van wat jouw plannen precies zijn, geef ik een paar tips van supermooie huisjes in het noorden van de Highlands. De locatie van deze huizen is prachtig. En zorgen er ook voor dat ze vaak wat dieper in het binnenland liggen. Hou dus wel rekening met aanrijtijden, wanneer je stukken wilt rijden.

In de buurt van Lochinver ligt Mountain Lodge Retreat. Een luxe huisje voor 6 personen met een geweldig uitzicht. Bovendien is deze cottage mooi ingericht. Doordat het ver in het noorden ligt, zijn alle plekken die ik in deze blog beschreven heb, goed bereikbaar. Bovendien zit je ook in een omgeving waar je heel goed kan wandelen. De wandeling naar de Stac Pollaidh is bijvoorbeeld vanaf hier goed te berijden.

Ongeveer op dezelfde plek en met dezelfde uitstraling, alleen wat anders ingericht is Waterloo Lodge.

Wat meer naar het zuiden ligt boven Ullapool The Brochs. Op een net zo mooie locatie en ook mooi ingericht. De grotere ‘broch’ is geschikt voor 4 personen. Eventueel kunnen er 2 personen in de kleinere ‘broch’ die er naast ligt.

De beste tip voor een cottage in deze omgeving vind je in mijn reisplan voor Schotland!

Informatie over Sutherland en de Highlands

Informatie over Schotland en de Highlands vind je via de link hieronder. Klik op ‘Bestemmingen’ en dan kan je via het kaartje makkelijk zoeken.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!