Wandelen in het zuiden van het Lake District bij Lake Windermere

Vakantie in Engeland, Vakantie in het Lake District
Vakantie met jonge kinderen Vakantie met tieners Wandelen op vakantie Kamperen in Engeland

We zijn er! In het Lake District! Wat vind ik het fantastisch om hier te zijn. We zijn via het Yorkshire Dales National Park hier naartoe gereden. En dat was al mooi. En daar komen hier de grote meren nog bij. Daar genieten we meteen volop van, wanneer we op weg naar ons huisje langs het grote Lake Windermere rijden. En de zon schijnt! Dat is goed nieuws, want het kan hier veel en vaak regenen. We hebben daarom besloten om van elke zonnestraal te genieten. En om snel te gaan wandelen in het zuiden van het Lake District.

Wandelen in het zuiden van het Lake District: uitzicht op Lake Windermere vanaf de flanken van Loughrigg Fell

Wandelen in het zuiden van het Lake District bij Orrest Head

De volgende dag willen we eerst de wandeling naar Orrest Head maken. Een korte wandeling, waarbij we vanaf boven een prachtig uitzicht moeten hebben over Lake Windermere.

Het pad loopt al snel Elleray Wood in en wordt op deze manier meteen een leuke wandeling. Het pad stijgt niet heel snel, dus het is echt de inkomer waarop we gehoopt hadden. 

Naar Praktische informatie over wandelen bij Lake Windermere
Uitzicht op het zuiden van Lake Windermere vanaf Orrest Head
Uitzicht op het zuiden van Lake Windermere vanaf Orrest Head

360-graden panorama

Wanneer we uit het bos komen, wordt meteen duidelijk waarom deze wandeling zo wordt aangeraden. We krijgen langzaam maar zeker een geweldig uitzicht. En niet alleen op een deel van het landschap. Nee, het is echt een 360 graden-panorama. 

Helemaal bovenaan gekomen draaien we daarom langzaam rond. Naar het zuiden ligt Lake Windermere te glinsteren. Wat meer naar het westen zien we de beroemde toppen van het Lake District: The Old Man of Conniston (wat een geweldig naam trouwens!), Scafell Pike, de Langdale Pikes, waaronder Harisson Stickle en ga zo maar door.

Verder naar het noorden kijken we over het noorden van Lake Windermere richting Ambleside met daarachter Loughrigg Fell, die ik op mijn lijstje heb staan voor deze 2 weken. En meer naar het oosten ook nog Great Gable.

Wandelen in het zuiden van het Lake District: Uitzicht vanaf Orrest Head op Lake Windermere en de Langdale Pikes
Uitzicht vanaf Orrest Head op Lake Windermere en de Langdale Pikes

Brockhole Visitors Centre

Zo, dat is dan dat. Wat een goed begin. Het is druk in Windermere (wat het overigens altijd is), dus we besluiten naar het noorden richting Ambleside te rijden. Vóór Ambleside ligt het Brockhole Visitors Centre. Dat is ondergebracht in het prachtige Brockhole House.

We zijn meteen verkocht, wanneer we het terrein op lopen. We lopen eerst langs de vaste tentoonstelling over het Lake District zelf. Daar leren we vanaf alles over dit nationaal park. Van de geologie tot de flora en fauna. Boven is er een wisselende tentoonstelling. Meestal van schilders uit de omgeving.

We hebben nu wel zin om wat te lunchen. En dat kan ook heel goed in het café. We zitten daar meteen heerlijk Engels te eten met scones en alles erop en er aan.

Na de lunch lopen we de tuinen in. En daar kunnen we op eigen gelegenheid heerlijk rondlopen en genieten van de tuin zelf en de omgeving. Ook dit is wandelen in het zuiden van het Lake District.

Brockhole House bij Lake Windermere
Brockhole House bij Lake Windermere

Wil jij op vakantie in het Lake District? Klik dan hier voor het reisplan dat ik heb gemaakt voor het Lake District!

Abonneer je hier op mijn reisplannen!

Wandelen in het zuiden van het Lake District bij Rydal Water

De volgende dag willen we een wat langere wandeling maken. We rijden daarom Lake Windermere voorbij richting Grasmere.

Waar Lake Windermere met name richting zuiden in een wat glooiender omgeving ligt, ligt Grasmere en het gelijknamige meer echt midden tussen de ruigere fells. Zeker richting het westen waar de Langdale Pikes beginnen.

Lees meer over deze wandeling in mijn reisplan voor het Lake District! De link daar naartoe vind je hierboven!

Rydal Water vanaf de brug over River Rothay
Rydal Water vanaf de brug over River Rothay

Een goed begin…

Op een rustige manier hebben we zo de eerste twee dagen in de Lakes doorgebracht. We zijn wel klaar voor het echte werk en de bestemmingen wat verder weg.

Ik droom nu al van Loughrigg Fell, Langdale, Grizedale, de Hardknott Pass, Buttermere, Wast Water en al het moois wat ons nog te wachten staat. Want, wanneer deze 2 dagen al zo veel moois te bieden hebben, kan het alleen maar heel gaaf zijn. Tenminste als het weer mee zit…

Praktische informatie over wandelen in het zuiden van het Lake District

Veel locaties in The Lake District worden beheerd door The National Trust. Je kan ook als buitenlander een jaarabonnement kopen. Deze heb je er naar een paar plekken al uit. En je kan gratis of goedkoper parkeren op parkeerplaatsen van hen zelf. Kijk voor meer informatie op The National Trust.

Zeker het familielidmaatschap is een interessante optie voor een gezin met twee kinderen. Dat doen wij eigenlijk altijd wanneer we in Engeland zijn. Dit jaarabonnement kan je gewoon kopen bij de eerste plek van de trust waar je aan de balie komt.

Wandelen in het zuiden van het Lake District

Het Lake District is een wandelparadijs. In al mijn blogs over The Lake District beschrijf ik bijna wel een wandeling. Lees dus ook mijn andere blogs over deze streek. 

Wandelen naar Orrest Head

De wandeling naar Orrest Head start net links van het Windermere hotel aan de A591. Daar kan je de auto parkeren, wanneer je daar ook wat eet (niet echt een aanrader), of je zet de auto op het parkeerterrein van de supermarkt Booths neer. Dat ligt er tegenover.

Het pad staat aangegeven. Je kan binnen 45 minuten weer beneden zijn. 

De kaart van de omgeving rondom 2 Church St, Windermere LA23 1AQ, Verenigd Koninkrijk. Zoomniveau 16, lengtegraad -2.9053899365234, breedtegraad: 54.381416629831
De marker staat bij de start van het wandelpad richting Orrest Head. Het kronkelende pad naar het noorden moet je volgen!

Wandelen bij Brockhole Visitors Centre

In de tuinen van Brockhole kan je ook snel een uurtje zoet maken met door de tuinen te lopen en langs het water. Ook biedt het Visitors Centre diverse wandelingen aan vanaf Brockhole House. Sommigen inclusief een boottocht.

Wandelen bij Rydal Water

Meer informatie hierover vind je in mijn reisplan voor het Lake District. Klik daarvoor op de link!

Stadjes en dorpen

Ambleside, Bowness en Grasmere zijn allemaal op hun eigen manier leuke dorpen. Bowness is de drukste van de drie, vooral langs de haven, waar de rondvaartboten aanleggen. Deze drukte maakt het stadje ook leuk.

Ambleside is deels druk door de A591, de verkeersader die dwarsdoor het Lake District loopt en is toch gezelliger dan Bowness. Grasmere is klein en is picture perfect, zoals de Engelsen zeggen.

Wanneer je wilt winkelen is Bowness de beste keuze. Ambleside en Grasmere zijn gewoon leuken om doorheen te slenteren en te gaan zitten om wat te drinken of te lunchen. Het stadje Windermere zelf moet je vooral aan je voorbij laten gaan.

In mijn reisverhaal over Coniston Water en omgeving vertel ik nog meer over het leuke Hawkshead.

Via de link hieronder (onder Handige Links) vind je meer informatie over het Lake District en alle stadjes en dorpen.

Museum

Dat is Brockhole House & Gardens, inclusief het Visitors Centre van het Lake District en tijdelijke exposities.

Ook Rydal Mount is een aanrader. Het is een niet al te groot landhuis met een mooie tuin.

Lees voor andere bezienswaardigheden mijn reisverhaal over Coniston Water en omgeving.

Watersport

Vanuit Brockhole House kan je van alles ondernemen, waaronder kanoën. En er is tegenwoordig ook een klimpark.

Boottochten

Meer informatie hierover vind je in mijn reisplan voor het Lake District. Ook hoe je leuke activiteiten rondom en op Lake Windermere met elkaar kan combineren!

Uit eten in de omgeving van Lake Windermere

Dat hebben we gedaan in Brockhole café. In het Brockhole House zit ook nog het Gaddum restaurant. Dat is een stuk chiquer, waarbij je hier vanuit de ramen een prachtig uitzicht over de tuinen, Lake Windermere en de Langdale Pikes hebt.

Echt a room with a view. Kijk verder op Brockhole House & Garden.

In mijn reisplan voor het Lake District vind je natuurlijk nog veel meer tips!.

Vakantiehuis in het Lake District

Wij zaten in deze streek niet in een goed huisje. Inmiddels heb ik een fantastische site ontdekt met huisjes in The Lake District: Sally’s Cottages.

In mijn reisplan voor het Lake District vind je de perfecte tip!

Kamperen in het Lake District

Vanzelfsprekend kan je ook kamperen in de Lake District. Dat is een behoorlijke gok. Ik weet nog dat wij voorbij een camping kwamen in Grasmere, waar diepe plassen op het veld stonden. Wij hadden medelijden…

Met een camper is het op doorreis natuurlijk heel goed te doen.

The National Trust heeft een aantal prachtige campings in deze streek. Kijk daarvoor op Lake District Campsites The National Trust.

In mijn reisplan voor het Lake District geef ik natuurlijk de perfecte tip! Klik daarvoor op de link!

Hotel in het Lake District

De beste tips voor hotels vind je in mijn reisplan voor het Lake District!

Daarnaast wil ik jou ook nog wijzen op een leuke B&B in het dorp Windermere zelf: Archway Guesthouse. Gerund door een Nederlands stel. Een erg gezellig huis met mooie kamers. En op een mooie plek.

Informatie over het Lake District

Voor meer informatie over deze streek, klik je op de link hieronder over het Lake District. Daar is over alle lakes en gebieden van alles te vinden. Van wandelingen tot dorpjes.

Stel je voor: je bent in één van de mooiste gebieden ter wereld geweest en je komt thuis en er gaat wat fout met de geheugenkaart van je fototoestel (dat deden we toen nog niet met smartphone…). Alle foto’s weg… Dat gebeurde mij na onze vakantie in de Peak en het Lake District.

Ik heb links en rechts nog wat foto’s van mijn oudste kunnen bewaren en gelukkig waren mijn schoonouders ook een paar dagen bij ons in de Lake District, waardoor we toch nog wat foto’s hebben.

Om jou een compleet beeld te geven heb ik voor deze streek wel gebruik gemaakt van stockfotografie. Ik heb daarbij zoveel mogelijk foto’s geselecteerd die overeen komen met mijn herinnering. Hoewel die soms gekleurd kan zijn 🙂

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!