2,5 keer wandelen in de Monti Sibillini en de Marken

Vakantie in Italië, Vakantie in de Marken en de Monti Sibillini
Wandelen op vakantie Vakantie met mooi weer Kamperen in Italië Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

We hebben deze vakantie te vroeg gepiekt. We vergelijken elke volgende wandeling die we deze vakantie maken met onze eerste wandeling in de Gole dell’Infernaccio. En dat is eigenlijk niet eerlijk. Dat was er eentje van de buitencategorie. Qua fraaiheid dan. En alle andere wandelingen zijn gewoon heel goed en mooi. Daarom bij deze een aantal tips voor wandelen in de Monti Sibillini. In het zuiden van de Marken.

Vakantie met mooi weer: hier op de Piano Della Gardosa in de Monti Sibillini in het Zuiden van de Marken

Wandelen in de Monti Sibillini bij de Piano della Gardosa

Neem bijvoorbeeld de wandeling die we op de tweede zondag van onze vakantie maken in de Piano della Gardosa.

Dat is zo’n dal waar deze omgeving in grossiert. Grote open ruimte, bedekt met groen gras en daar om- en overheen, hoge, rotsige bergen. En dat noemen ze dan een Piano.

In dat geval dus die van de Gardosa. Een riviertje waar in deze tijd van het jaar niet veel meer van over is.

Praktische informatie over de Monti Sibillini
Wandelen in de Monti Sibillini: de Piano della Gardosa
De Piano della Gardosa

Uitzicht op de Monte Vettore

We lopen vanuit Foce di Montemonaco dit dal in. We hebben afgesproken dat we kijken hoever we komen. Eventueel kunnen we helemaal tot achterin het dal lopen.

Achterin ligt het Lago di Pilato. Omringd door een hoefijzer van hoge bergen. Met als letterlijk hoogtepunt de Monte Vettore. Eén van de hoogste bergen van het Sibillini-massief.

Vakantie in de Marken: de Piano della Gardosa met daarachter de Monte Vettore
De Piano della Gardosa met daarachter de Monte Vettore

Wil jij op vakantie in de Marken en/of de Monti Sibillini? 

Klik dan hieronder op de link voor meer informatie over mijn reisplan voor deze streek!

Klik hier voor ontspanning, voorpret en gemak!

Wel warm…

Ik kom al vrij snel tot de conclusie dat we niet zover gaan komen. De eerste dagen van deze vakantie was het weer nog wat wisselvallig. Wel warm en toch ook af en toe wat regen.

Die regen hebben we al lang achter ons gelaten. En het is nu warm, zoals het hier in Midden-Italië kan zijn. Dat is ook wandelen in de Monti Sibillini…

Om de moed erin te houden, maken we de afspraak dat we net zo lang lopen, totdat het verharde karrespoor waarop we lopen, overgaat in een bergpad. Dat moet recht voor ons, ergens aan de voet van de bergen gebeuren.

Eénmaal daar aangekomen is er gelukkig schaduw en kunnen we goed uitrusten. Net als de weg hier naartoe, is het ook hier prachtig.

We kijken achter ons op die mooie Piano en voor ons kijken we door de bossen naar het Vettore-gebergte. Dat er verlaten en ongenaakbaar uitziet.

Misschien is dat ook ons gevoel, omdat we het vandaag hierbij moeten laten. 

Wandelen in de Monti Sibillini: Uitzicht op het Monte Vettore-massief aan het einde van de Piano della Gardosa
Uitzicht op het Monte Vettore-massief aan het einde van de Piano della Gardosa

Wandelen naar de Rifugio del Fargno

Een paar dagen later zetten we koers naar het oosten van het Sibillini-massief. We rijden daarvoor vanuit Amandola de prachtige SS78 naar Sarnano.

Een weg die op het eerste stuk vanuit Amandola draait en slingert alsof het een lieve lust is. En dat meestal dwarsdoor de bossen, met af en toe een geweldig uitzicht op de omgeving.

De weg van Sarnano naar Bolognola

Vanuit Sarnano slaan we linksaf richting Bolognola. We rijden hier serieus het gebergte in. Foce ligt in tegenstelling tot Bolognola in een dal. De laatste ligt echt op de berg.

Met name vanaf Piobicco begint de weg serieus te draaien en pakken we een paar flinke haarspelden. Bij elke draai die we nemen, hebben we een prachtig uitzicht op de omgeving.

Dat zijn afwisselend de hoge bergen of het mooie dal, dat zich zo ver het oog rijkt voor ons uitstrekt.

Zo komen we in Pintura di Bolognola uit. Dat ook dienst doet als klein ski-oord in de winter.

Wij hebben vandaag als doel de Rifugio del Fargno. Dat willen we via een breed pad bereiken dat hoog boven de Valle del Fargno ligt.

Wij grappen al tegen elkaar dat we benieuwd zijn wat ons vandaag van ons doel gaat weerhouden. Het weer is namelijk goed te doen. We zitten hier duidelijk hoger, waardoor het ook wat koeler is. 

Aan het begin van de wandeling naar Rifugio del Fargno
Aan het begin van de wandeling naar Rifugio del Fargno

Donkere wolken boven de Valle del Fargno

Het pad zelf is niet zo bijzonder. Het uitzicht is wel geweldig. Waar we in de Piano della Gardosa echt in het dal liepen, lopen we nu ver boven een dal. Hierdoor hebben we voortdurend een prachtig uitzicht.

Daardoor zien we ook dat de bergen voor ons opeens wel heel snel dichttreken…

Er lijkt onweer in de lucht te hangen. We lopen nog een stuk door en dan beginnen we serieus te twijfelen. Gaat dit wel goed? Wanneer we zo op de vlakte lopen, is het risico wel erg groot.

We besluiten na een paar honderd meter toch rechtsomkeert te maken. We maken de inschatting dat de wolken vooral boven de Monte Rotondo en Monte Acuto blijven hangen.

Daarom rijden we richting de vallei van de Rio Sacro, om daar nog een stukje te lopen. Ook deze wandeling staat op mijn lijstje. 

Wandelen in de Monti Sibillini: de wandeling naar de Rifugio del Fargno
De weg naar Rifugio del Fargno met uitzicht op de Monte Rotondo en Monte Acuto

Wandelen in de Monti Sibillini: in het dal van de Rio Sacro

Het verslag van deze wandeling vind je in mijn reisplan over de Monti Sibillini en het zuiden van de Marken. Via de link krijg je meer informatie over dit reisplan!

Reis en bestemming…

Ook hier lukt het ons niet om een eindpunt te bereiken. En wat maakt het eigenlijk ook uit? Het gaat toch vooral om het samen zijn. En we hebben tijdens deze wandelingen prachtige landschappen en vergezichten gezien.

Die herinnering houden we bij ons. Vooral samen met de herinnering aan het geluk dat we elkaar hebben.

De prachtige kloof van de Rio Sacro
De prachtige kloof van de Rio Sacro

Praktische Informatie over wandelen in de Monti Sibillini en de Marken

Piano della Gardosa

Het startpunt van de wandeling in de Piano della Gardosa is Foce di Montemonaco. Je kunt hier helemaal doorlopen tot hoog achterin het dal.

Daarover vind je meer informatie in mijn reisplan over de Monti Sibillini en de Marken.

Rifugio del Fargno

Voor het pad naar de Rifugio del Fargno parkeer je op de parkeerplaats in de bocht op de SP120 net na Pintura di Bolognola en dus vlak voordat je de afdaling begint richting Bolognola zelf.

Deze wandeling gaat over een breed pad (daar rijden ook nog wel eens motoren!). En doordat het pad niet stijgt duurt het heen en terug ongeveer 3,5-4 uur.

Rio Sacro

Over deze wandeling en de mogelijkheden om deze uit te breiden vind je ook alle informatie in mijn reisplan over deze streek.

Zwemmen

Een klein en koud zwemparadijs is het Lago di Fiastra. Je kunt op verschillende plekken langs de doorgaande weg de auto neerzetten. Het water is koud en dus wanneer het warm is heerlijk verfrissend. In het weekend is het druk.

Je kunt er zowel vanuit de wandeling naar de Rio Sacro als vanuit de wandeling naar Rifugio del Fargno erg makkelijk komen. En met de gemiddeld hete zomerdagen in de Marken is dat na een lange wandeling een genot!

Wandelen in de Monti Sibillini en de Marken en afkoelen in het Lago di Fiastra
Afkoelen in het Lago di Fiastra

Steden

Lees daarvoor mijn blog over de bezienswaardigheden en stedentrips in het zuiden van de Marken. De Monti Sibillini liggen namelijk voor een groot deel in de Marken.

Stadjes en dorpjes

Lees daarvoor mijn reisverhaal waarin ik meer vertel over Sarnano. En naar het oosten zijn er nog Norcia en de Castelluccio di Norcia.

Uit eten in de Monti Sibillini

In Sarnano kan je goed eten. Le Clarisse in het oude deel is een uitstekende keuze en je kan er onder de gewelven eten. Sarnano ligt normaal gesproken op de weg richting de wandelingen naar Fargno en de Rio Sacro.

Bij de Rifugio del Fargno kan je ook eten. Over het eten wordt daar wisselend gedacht. Het uitzicht maakt blijkbaar veel goed.

Een goede tip om uit eten te gaan bij de Piano della Gardosa vind je wederom in mijn reisplan voor deze streek.

De mooie straatjes van Sarnano

Vakantiehuis in de Marken

Wij hebben 2 weken in deze streek gezeten in een appartement onder het huis van een Engels/Nederlands echtpaar. Het heet La Mirabella. Bij het appartement zit een groot opzet-zwembad dat ruim genoeg is voor een gezin. Dat lijkt niet ideaal om te zwemmen en toch: het is groot genoeg!

Kijk op La Mirabella. 

Vakantiehuis in de Marken: uitzicht vanuit La Mirabella vlakbij Amandola
Uitzicht vanaf het terras van La Mirabella

Kamperen in de Marken

Qua campings is het in deze omgeving iets meer zoeken. Het is duidelijk dat deze streek nog wat minder toeristisch is. De beste optie vind ik Agriturismo Villa Valenta in Penna San Giovanni. Een kleine camping met alle faciliteiten die je nodig hebt, inclusief zwembad.

Kijk voor meer informatie op Villa Valente. Ze hebben ook huurtenten. Net zoals zoveel campings zijn de schaduwplekken beperkt. Hou dat goed in de gaten bij het boeken! Kijk ook op zoover: Zoover Villa Vallente.

Informatie over de Monti Sibillini en het zuiden van de marken

Voor meer informatie over de streek, klik je op de link hieronder. Klik verder op één van de tegels die verder naar onder op de homepage staan.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!