Vakantie in Beaune en de Côte d’Or

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Bourgogne
Stedentrip in Frankrijk Kamperen in Frankrijk Rondreis voor 1 dag Vakantie met tieners

Pfff, het is wel even zoeken naar die wijnroute. Ik hak uiteindelijk de knoop door en besluit op basis van mijn Michelin-wegenatlas gewoon maar de mooie (groen gearceerde) wegen te kiezen. Zo draaien we vanuit de Morvan via de D973 op een gegeven moment de weg naar Beaune en de Route des Grands Crus op. En zijn onder de indruk van deze prachtige heuvelrug. Het zuidelijke deel van wat de Côte d’Or heet. Dat d'Or heeft niks te maken met de straten die hier wel haast van goud moeten zijn. Door de rijkdom die de beroemde wijnen uit deze streek met zich meebrengt. Nee, het slaat simpelweg op ‘Côte d’Orient’, ‘Oostelijke heuvels’ dus. We zijn op vakantie in Beaune en de Côte d'Or.

Vakantie in de Bourgogne: het Hôtel-Dieu de Beaune

Route des Grands Crus

Via de D973 komen we eerst langs Château de la Rochepot. Dat moeten we helaas links laten liggen. Onze zoon is niet helemaal fit en daarom hebben we een hotel in Beaune geboekt. We hopen morgenvroeg Beaune zelf nog wel te bezichtigen.

De D973 maakt een lange bocht naar rechts en op de meeste plekken hebben we een prachtig uitzicht op de wijngaarden.

Het glooit hier heel mooi alle kanten op. Rechts komen we langs Meursault. Een witte wijn die mijn hart sneller laat kloppen. Helaas moeten we de caves en châteaus ook aan ons voorbij laten gaan. We genieten daarom vooral van het uitzicht.

Naar Praktische informatie over Beaune en de Côte d’Or
Vakantie in Beaune en de Côte d'Or: uitzicht op de Route des Grands Crus
Uitzicht vanaf de Route des Grands Crus
Vakantie in Beaune en de Côte d'Or: Château de la Rochepot
Château de la Rochepot

Wil jij op vakantie in de Bourgogne? En wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt? Ontdek dan het gemak van mijn reisplannen!

Dan heb je ook alvast wat voorpret voor de vakantie! En heb je gegarandeerd een ontspannen vakantie met jouw gezin.

Abonneer je via de link hieronder!

Wanneer je op de link klikt, krijg je:

  • Toegang tot alle reisplannen die ik geschreven heb.
  • Elk reisplan bestaat uit een kant-en-klaar reisschema, waarin ik je van dag tot dag vertel wat jij kan doen.
  • Van alle activiteiten geef ik een uitgebreide beschrijving.
  • Elk reisplan bevat tips voor restaurants, campings, huisjes en/of hotels in de streek.

Ik doneer 10% van al het geld dat ik binnen krijg aan goede doelen voor natuur- en cultuurbehoud en -ontwikkeling.

Klik hier voor voorpret, ontspanning en gemak!

Vakantie in Beaune en de Côte d’Or: Hôtel-Dieu in Beaune

De volgende ochtend is onze oudste fit genoeg voor een stadswandeling. En natuurlijk moeten we dan als eerste naar het Hôtel-Dieu (ook wel Hospices genoemd).

Een ziekenhuis gesticht door de rijkskanselier van één van de hertogen van Bourgondië: Rolin (lees meer over de hertogen van Bourgondië en hun pracht en praal in mijn blog over Dijon).

In die tijd probeerden edellieden op deze manier hun plek in de hemel te verdienen. En het had natuurlijk ook veel allure om te laten zien dat je rijk genoeg was om een ziekenhuis te stichten.

Op deze manier kunnen wij in ieder geval genieten van een prachtig staaltje gotische architectuur Bourgondië-style. 

Vakantie in Beaune en de Côte d'Or: Hôtel-Dieu de Beaune
Hôtel-Dieu de Beaune

Cours d’Honneur

Wanneer we de binnenplaats, de Cours d’Honneur, oplopen vallen ons natuurlijk meteen die overbekende, gekleurde daken op. Met de zon die er vandaag flink op los schijnt, is het uitzicht magnifiek.

Soms vallen dingen die je vaak op een plaatje ziet, in het echt tegen. In dit geval is het andersom: foto’s kunnen moeilijk recht doen aan dit prachtige gebouw. Daar draagt ook het prachtige, gotische houtsnijwerk van de gallerij en de dakkapellen aan bij.

Hospices de Beaune interieur van de kapel
Interieur van de kapel van de Hospices de Beaune
Houtsnijwerk van het Hôtel-Dieu de Beaune
Houtsnijwerk van het Hôtel-Dieu de Beaune

Het Laatste Oordeel…

Binnenin zet dit verbluffende houtsnijwerk zich voort. Vooral in de kapel die in het verlengde van die ziekenzaal ligt. En ook in het houten plafond en de mooi versierde steunbalken.

Verderop zijn enkele zalen gewijd aan allerlei thema’s. Waaronder de kleding en instrumenten die in die tijd gangbaar waren in dit soort ziekenhuizen.

Een aparte zaal is gewijd aan het beroemde schilderij Het Laatste Oordeel. Geschilderd door één van de Vlaamse primitieven, Rogier van der Weyden.

Beaune en de Route des Grands Crus: het Hôtel-Dieu
Weer terug op het Cours d'honneur

Vakantie in Beaune en de Côte d’Or: Collégiale Notre-Dame

Het is tijd voor lunch en zo kunnen we dit mooie gebouw nog eens goed op ons in laten werken. Na de lunch lopen we nog even de Collégiale Notre-Dame binnen. De plaatselijk kerk.

Vooral het voorportaal aan de zuidoost kant is indrukwekkend. Van binnen is goed te zien dat het in de loop van een paar eeuwen tot stand is gekomen. De kooromgang heeft mooie romaanse bogen, terwijl de gotiek daarboven hoogtij viert. Een mooie kerk.

Vakantie in Beaune en de Côte d'Or: Collégiale Notre-Dame de Beaune
Collégiale Notre-Dame de Beaune

Wereld of godsdienst?

In dit geval moet het geestelijk bouwwerk het echter afleggen tegen de wereldlijke bouw. Het Hôtel-Dieu is gewoon te mooi.

Wij laten al dit moois achter ons en zetten koers richting het noordwesten van de Morvan. 

Beaune en de Route des Grands Crus: Hôtel-Dieu de Beaune
Hôtel-Dieu de Beaune

Praktische informatie voor een vakantie in Beaune en de Côte d’Or

Route des Grands Crus

Hier vind je meer informatie over de Route des Grands Crus.

Kastelen

Het genoemde Château de la Rochepot is een bezoek waard. Helaas heb ik gezien dat het op dit moment gesloten is voor langere tijd. Ik houd het voor je in de gaten!

De kaart van de omgeving rondom chateau de la Rochepot . Zoomniveau 11, lengtegraad 4.680966, breedtegraad: 46.96013
De marker staat op Château de la Rochepot. De D973 komt vanuit Autun en dat is de weg die je moet volgen tot aan Beaune voor de Route des Grands Crus.

Eten en drinken in Beaune

In Beaune kan je goed eten. In mijn reisplan over de Bourgogne geef ik daarvoor heel wat tips. Klik daarvoor op de link!

De kaart van de omgeving rondom 7 Rue de l'Hôtel Dieu, 21200 Beaune, Frankrijk. Zoomniveau 16, lengtegraad 4.8364420264282, breedtegraad: 47.022329249292
Het centrum van Beaune. De marker staat op het Hôtel-Dieu.

Kamperen in de buurt van Beaune en de Côte d’Or

We hebben in deze omgeving op een mooie camping gestaan. Daarover lees je meer in mijn reisplan voor de Bourgogne.

Tips voor een andere camping in de Bourgogne geef ik in mijn reisverhaal over Autun en Mont Beuvray. En ook in mijn reisverhaal over Vézelay en de kastelen van Ratilly en Guédelon.

Camping et Gites des Bains in de Morvan en de Bourgogne
Onze plek op Camping en Gites des Bains

Hotel in Beaune

Verder zit je hier natuurlijk ook dichtbij Beaune en daar hebben we op doorreis een keer in hotel Mercure Beaune gezeten. Een erg prettig hotel, met een goed restaurant en leuke kamers.

Verwacht niet het niveau van een boutique-hotel. Toch zijn de kamers best leuk ingericht. Wij hadden met onze kinderen een geschakeld/familiekamer, waarbij de kinderen op een slaapbankje lagen, maar wel met een deur er tussen. Dat was erg prettig en ook leuk.

Er zit ook een zwembad bij.

Informatie over Beaune en de Côte d’Or

Klik hieronder op meer informatie over deze streek.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!