Stadswandeling door het oude Barcelona

Vakantie in Spanje, Vakantie in Catalonië
Wandelen op vakantie Vakantie met mooi weer Vakantie met tieners

‘WTF!’, roept mijn jongste zoon uit! En ja, ik geef hem geen ongelijk. Wat een mazzel hebben we! We zitten in een hotel dat ons in plaats van een standaardkamer met uitzicht, een appartement heeft toegewezen, omdat ze wat moesten schuiven. Ons hoor je niet klagen. We gooien de deuren naar de Franse balkons open en genieten van het uitzicht op de haven en op het prachtige postkantoor. Wat een fantastisch begin van ons verblijf! We zijn in de loop van de middag aangekomen in Barcelona. En we gaan eerst een stadswandeling door het oude Barcelona maken. In het zogenaamde El Gothic.

Stadswandeling door het oude Barcelona: De Seu van Barcelona in de avondzon

Romeinse restanten

Wij starten op het plein voor ons hotel op het Plaça d’Antonia Lopez. We verbazen ons nog even over de elegante grootsheid van het postkantoor en lopen de Carrer de l’Hostel d’en Sol in.

Hier lopen we meteen al tegen een oud stuk Barcelona aan: de oude Romeinse stadsmuren. Dat we even doorhebben dat Barcelona al heel oud is… 

Stadswandeling door het oude Barcelona: Het oude postkantoor van Barcelona vanuit onze hotelkamer
Het oude postkantoor van Barcelona vanuit onze hotelkamer

Plaça de Sant Just

Met een draai naar links op de Carrer del Correu Velle en naar rechts op de Baixada de Viladelcols komen we na een paar honderd meter op de Carrer dels Lledo uit.

Deze brengt ons bij de Plaça de Sant Just. Een rustig pleintje midden in deze drukke stad met een mooie fontein. We merken deze dagen dat we ons door dit soort plekjes thuisvoelen in deze stad.

Langs de kerk op dit plein lopen we de Carrer d’Hercules in. Hierdoor lopen we op de kruising met de Carrer de la Ciutat tegen het stadhuis van Barcelona aan.

Een statig gebouw dat met de voorkant op het Plaça de Sant Jaume staat. Eigenlijk het plein waar alle officiële gebouwen van deze stad en deze streek aan liggen. 

Stadswandeling door het oude Barcelona: Pont del Bisbe
Pont del Bisbe

Pont del Bisbe

We steken het plein recht over en komen tijdens onze stadswandeling door het oude Barcelona op deze manier in de Calle del Bisbe.

Al snel komen we bij een van de mooiste stukjes van deze oude wijk: de Pont del Bisbe, ofwel: de brug van de Bisschop.

Een prachtige, gotische brug die over dit nauwe straatje heen loopt. Zo genoemd, omdat de bisschop zo via de achterkant van de kathedraal zonder op straat te hoeven lopen, naar zijn paleis kon oversteken.

Wij leken lopen gewoon over straat achter de kathedraal langs de Carrer de la Pietat in. Om de buitenkant van dit gebouw te verkennen. Door prachtige smalle straatjes komen we zo via de Carrer dels Comtes aan de voorkant van de machtige Seu (kathedraal) van Barcelona uit. 

De kaart van de omgeving rondom Plaça de Sant Just, 4, B, 08002 Barcelona, Spanje. Zoomniveau 17, lengtegraad 2.1784514690643, breedtegraad: 41.382920806572
Op dit kaartje zie je het eerste deel van onze wandeling tot de kathedraal. Rechts onderin ligt bij de 'Correos' het hotel.
De achterkant van de kathedraal van Barcelona
De achterkant van de kathedraal van Barcelona

Stadswandeling door het oude Barcelona: De Seu

De schemering begint al in te vallen, waardoor er prachtig roze avondlicht op de torens valt. Eigenlijk had ik niet verwacht dat dit zo mooi zou zijn.

We komen qua kerken hier toch voor de La Sagrada Familia. En ik had gewoon niet bedacht dat hier nog een kerk zou staan die ook heel mooi is. Het is een prachtig toonbeeld van gotische bouwkunst. 

De viering van de kathedraal van Barcelona
De viering van de kathedraal van Barcelona

Gotiek op zijn best

De kerk heeft een enorme hoogte aan de binnenkant en prachtige ribgewelven. Net als in Engelse kerken heeft deze kathedraal een afgesloten koorgestoelte. Het deel van het koor dat bestemd is voor (geestelijke) hoogwaardigheidsbekleders.

Het is in dit geval vooral voorzien van prachtig houtsnijwerk.

Het koor van de kathedraal
Het koor van de kathedraal
Het koorgestoelte
Het koorgestoelte

De kloostergangen

We lopen vanuit de kathedraal de kloostergangen in. In het midden ligt een tuintje met palmbomen.

Zo in de avondschemering geeft het ons een heel relaxed gevoel. Er loopt een groep ganzen rond die hier volgens overlevering al sinds de middeleeuwen rondlopen.

De kloosteromgang en binnentuin van de kathedraal
De kloosteromgang en binnentuin van de kathedraal

Picasso…

Wanneer we via de hoofdingang weer naar buiten komen, lopen we tegen het het architecteninstituut aan dat is opgesierd door mega-grote tekeningen van Picasso.

Wanneer ik uitleg dat dit van Picasso is, is mijn tienerzoon behoorlijk teleurgesteld. Hij is er vast van overtuigd dat hij dit ook kan. Ik kan hem geen ongelijk geven.

Ik zal hem morgen in het Picasso-museum wel laten zien, dat er toch meer komt kijken bij schilderen… (lees daarover binnenkort mijn blog over de wijk El Born).

Nogmaals het mooie interieur van de kathedraal van Barcelona
Nogmaals het mooie interieur van de kathedraal van Barcelona

Oase

Wij slaan linksaf het plein op en lopen via de oude stadspoorten de Calle de Bisbe weer op. We gaan direct rechtsaf de Carrer de Montjuic del Bisbe in. Wij komen zo op onze stadswandeling door het oude Barcelona uit op het Plaça de Sant Felip Neri.

Ook weer zo’n oase midden in de stad met een mooie, romaanse kerk, een fontein en overal oude gebouwen er omheen. Hier zal het zelfs in de zomer nog goed uit te houden zijn. 

Eén van de vele, mooie oude straatjes van El Gothic
Eén van de vele, mooie oude straatjes van El Gothic

Schaduw van de wind

We volgen de enige andere straat vanuit dit pleintje met dezelfde naam als het pleintje zelf. Op de Carrer de Sant Sever gaan we rechtsaf en vervolgens meteen linksaf de Carrer de Salomo ben Adret in. Door de vallende avond wordt het licht in de nauwe straatjes steeds romantischer.

Ik waan mij meer en meer in een boek van Carlos Ruiz Zafon. Zie ik daar de schaduw van de wind? Ik verwacht in ieder geval dat ik ergens het magische Kerkhof der Vergeten Boeken ga ontdekken.

Wij laten de Basilica de Santa Maria del Pi die in deze boeken figureert toch links liggen, omdat we trek hebben en richting Plaça Reial willen.

De kaart van de omgeving rondom Carrer de l'Arc de Santa Eulàlia, 24, 08002 Barcelona, Spanje. Zoomniveau 17, lengtegraad 2.1753079466618, breedtegraad: 41.381218310048
Het tweede deel van de route met de Basilica de Santa Maria del Pi, de Ramblas en het Plaça Reial.

De Ramblas

Eerst willen we echter nog even op de Ramblas kijken. Die bereiken we door op de Carrer del Cal rechtsaf te slaan, linksaf op de Carrer d’Avinyo en rechtsaf op de Carrer de Ferran. Op de Rambla del Caputxins (er zijn namelijk 4 Rambla’s) gaan we rechts.

En mijn vermoeden over de Ramblas worden hier toch een beetje bevestigd. Het is bekend en helaas heel erg gericht op toerisme. Ik dwaal liever door de kleine straatjes waar we net uit komen.

We slaan daarom al snel linksaf richting de mooie colonnades van de Plaça Reial. Een ontzettend sfeervol plein met prachtige verlichting. Ook onze eerste confrontatie met Gaudi, omdat de lantaarns door hem zijn ontworpen. 

Stadswandeling door het oude Barcelona: Plaça Reial
Plaça Reial
Rossini op de Plaça Reial
Rossini op de Plaça Reial

Carrer de la Comtessa de Sobradiel

Wij zakken voldaan neer aan een tafeltje bij Rossini. Hier kunnen we allebei lekker eten. Ik zou graag tapas of pinchos eten. Die zijn helaas niet aan mijn jongen besteed.

Nadat we goed gegeten hebben beginnen we aan het laatste stuk van onze stadswandeling door het oude Barcelona. We slaan daarvoor meteen naast het restaurant het smalle Carrer del Vidre in.

Op de Carrer dels Escudellers gaan we linksaf en komen zo weer in een leuk straatje met halverwege weer een sfeervol plein (Plaça de George Orwell).

Hierna gaat deze Carrer over in de Carrer de la Comtessa de Sobradiel. Mijn zoon roept meteen: ‘Hier wil ik op de foto!’. Het is inderdaad een mooi straatje met een leuke sfeer door de bomenrij die aan beide kanten staat.

Wat een stad!

Op de Plaça del Regomir steken we schuin over richting de Carrer del Cometa en komen zo weer uit op de Baixada de Viladecols. Daar slaan we dan ook rechtsaf. Vooral omdat hier vlakbij een hele goede ijstent moet zitten.

Helaas is deze al gesloten, dus we lopen terug naar het hotel. De temperatuur is nog steeds aangenaam op deze heerlijke avond. Dus dat doen we met plezier

Op onze ruime hotelkamer zetten we nog even heerlijk de deuren open om te genieten van deze prachtige avond.

Wat een eerste en uitstekende indruk van deze sfeervolle stad!

De kaart van de omgeving rondom Carrer de la Comtessa de Sobradiel barcelona. Zoomniveau 17, lengtegraad 2.178255, breedtegraad: 41.3810038
De marker staat op de Carrer de la Comtessa de Sobradiel en toont het laatste deel van de wandeling tot ons hotel.

Praktische informatie over de stadswandeling door het oude Barcelona

Op alle kaartjes hierboven vind je alles dat nodig is om je weg te vinden voor deze stadswandeling door het oude Barcelona.

Hieronder vind je nog wat meer informatie om je weg te vinden in Barcelona.

Metro van Barcelona

Koop wanneer je meer dagen in Barcelona bent direct een Barcelona Card. Voor 3 dagen kost dit € 46 en voor meer dagen wordt het per dag goedkoper. Je hebt hiermee gratis toegang tot al het openbaar vervoer in Barcelona en vooral de metro.

Bovendien krijg je korting of gratis toegang tot een heleboel locaties. Je kunt de Card overal kopen, op het vliegveld, bij de VVV, etc. Klik voor meer informatie op de link. 

Via de link vind je een kaartje van de metro van Barcelona. Je kunt de metro ook pakken vanaf het vliegveld.

Fietsen huren in Barcelona

Het is ook heel makkelijk om (elektrische) fietsen te huren in Barcelona. Met een soort abonnement kan je dan overal in de stad een fiets pakken. Kijk daarvoor via de link.

De Ramblas

Van oudsher is dit de hotspot van het toerisme. Het is leuk om er even overheen te lopen. Let op dat het Rambla in het meervoud is. Er zijn namelijk 4 straten die achter elkaar liggen en Rambla heten met een toevoeging.

Kom je hier in de buurt, vergeet dan niet om even de Merqat de la Boqueria. Een overdekte markthal waar je van alles en nog wat kunt halen om te eten.

Ingang van de Merqat de la Boqueria van Barcelona aan de Ramblas
Ingang van de Merqat de la Boqueria aan de Ramblas

Andere dingen om te doen in Barcelona

In mijn andere blog over Barcelona lees je meer over alle prachtige bezienswaardigheden van Antonia Gaudi: La Segrada Familia, Parc Guëll, etc.

FC Barcelona

Vanzelfsprekend is het leuk om in Barcelona naar een wedstrijd van FC Barcelona te gaan. Wat een feest is dat! Ik heb het weekend zo gepland dat we naar een wedstrijd konden toegaan. Kijk wanneer je dat ook wilt doen dus eerst even op de site via bovenstaande link om je daarop te oriënteren.

Het stadion van FC Barcelona aan het begin van de wedstrijd
Het stadion van FC Barcelona aan het begin van de wedstrijd

Cosmo Caixa

Verder hebben wij in de buitenwijken van Barcelona nog een superleuk wetenschapsmuseum bezocht. Het heet Cosmo Caixa. We hebben hier een aantal leuke uren doorgebracht.

Je kunt er met de metro komen die vanaf het Plaça del Catalunya naar de buitenwijken gaat. Dat is in dit geval lijn L7. Dat is wel even zoeken, omdat je daar alleen komt wanneer je de trappen naar beneden op het zuidwesten van het plein pakt. Ingewikkeld!

Cosmo Caixa in Barcelona
Cosmo Caixa in Barcelona
Interieur van Cosmo Caixa
Interieur van Cosmo Caixa

Uit eten in het oude Barcelona

Wij hebben deze avond gegeten bij Rossini aan het Plaça Reial. Doordat er veel keuze is, is het een goed restaurant om met kinderen te zitten.

De bediening is vriendelijk en het eten goed. Lees in mijn andere blogs over Barcelona over andere leuke eetgelegenheden.

Stadswandeling door het oude Barcelona: Plaça Reial in Barcelona
Plaça Reial in het zonlicht met de lantaarns van Gaudi

Hotels in Barcelona

Wij zaten in Hotel Duquesa Suites.

Ik ga voor een bezoek aan een stad altijd voor wat meer luxe, omdat je kamer ook een uitvalsbasis is. Zeker met kinderen erbij, vind ik het fijn om niet de hele dag in touw te zijn en vooral ook om momenten van rust te hebben op de kamer.

Boek wel een kamer met uitzicht, omdat je op deze manier of uitkijkt op de jachthaven van Barcelona of op het prachtige postkantoor. Of in ons geval allebei!

‘s Ochtends wordt het ontbijt geserveerd in de vlakbij gelegen zusterlocatie van dit hotel. Je hebt ook een keukentje tot je beschikking, dus je kunt ook zelf voor eten zorgen. En zelfs koken.

Wil je zelf op zoek naar een hotel? Klik dan op de link voor alle hotels in Barcelona in El Born. Dat is dichtbij het hotel waar wij zaten. Of voor alle hotels in El Gothic.

Hotel Duquesa Suites in Barcelona
Hotel Duquesa Suites in Barcelona

Informatie over Barcelona

Informatie over Barcelona vind je hieronder via de Handige Links.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!