Stadswandeling door Colmar in de Elzas

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Vogezen
Stedentrip in Frankrijk Vakantie met tieners

We zijn weer terug in Colmar. Drie jaar geleden waren we hier ook. En toen was het hier zo warm, dat we koffie hebben gedronken in de schaduw van de Collégiale en direct weer zijn vertrokken. Het was niet te doen. Deze zomer is het (een stuk) koeler. Gelukkig schijnt de zon wel. Ideale omstandigheden voor een stadswandeling door Colmar.

Stadswandeling door Colmar: Uitzicht over Petite Venise vanaf de brug over de Lauch aan de Boulevard Saint-Pierre

Op doorreis van de Doubs naar de Elzas

We zijn vandaag vertrokken uit de Doubs. Om Colmar op doorreis aan te doen op weg naar de omgeving van Straatsburg. Dat betekent dat we de hele ochtend door een prachtig heuvellandschap zijn gereden. Waar de heuvels soms bergen werden.

En waar we de heuvels en bergen soms onder onze voeten. Soms link en/of rechts van ons hadden.

Met de hoge Vogezen aan onze linkerkant rijden we de vlakte voor Colmar binnen. En zijn snel in het centrum van deze mooie stad.

Naar Praktische informatie over Colmar
Stadswandeling door Colmar: De boardwalk langs de Rue Schwendi vlakbij de Quai de la Poissonnerie
De boardwalk langs de Rue Schwendi vlakbij de Quai de la Poissonnerie

Quai de la Poissonnerie

We parkeren onze camper aan de Rue Saint Guidon. En lopen achter de parking Saint-Josse langs. Zo blijven we bij de oever van de rivier de Lauch. Waar vanaf hier naar het centrum van Colmar een leuke boardwalk langs loopt. Parallel aan de Rue Schwendi.

Deze wandeling voelt door deze binnenkomst in Colmar meteen goed. Het is hier gezellig druk. De sfeer is goed.

Via de boardwalk komen we bij de Quai de la Poissonnerie. Een gezellig oud straatje.

Stadswandeling door Colmar: Uitzicht vanaf de Quai de la Poissonnerie
Uitzicht vanaf de Quai de la Poissonnerie
Stadswandeling door Colmar: Kleurrijke gevels langs de Rue de la Poissonnerie
Kleurrijke gevels langs de Rue de la Poissonnerie

Stadswandeling door Colmar: Petite Venise

Hier staan we aan het begin van wat Petite Venise wordt genoemd. Waar water is en de omgeving mooi is, is de link snel gelegd… En zeker wanneer dat water hier en daar wordt overspannen door bruggen.

Aan het einde van de Quai de la Poissonnerie staan we voor het eerst op zo’n brug bij de Rue des Écoles. Voor ons en naast ons barsten de kleuren uit hun voegen. Versterkt door de felle zomerzon. Een geweldig gezicht!

Petite Venise vanaf de brug over de Lauch aan de Rue de Turenne
Petite Venise in Colmar vanaf de brug over de Lauch aan de Rue de Turenne

Door de Rue de la Poissonnerie naar de Rue de Turenne

Wij lopen vanaf hier de Rue de la Poissonnerie in. Oren en ogen tekort komend van al die kleuren om ons heen.

Verderop komen we bij de volgende brug: de Pont de Turenne. Daar rijzen een aantal grote panden uit de Lauch omhoog. Afwisselend lichtgroen en blauw van kleur.

Onder ons zijn op het water terrassen gemaakt. De combinatie zon, hoogseizoen en lunchtijd maakt dat alles hier afgeladen vol zit.

Petite Venise bij de Pont Saint-Pierre
Petite Venise bij de Pont Saint-Pierre in Colmar

Pont Saint-Pierre

We lopen nu achter de Lauch langs via de Rue de la Herse. Een steegje met leuke geveltjes links en rechts. In de bocht pakken we de Passage de la Petite Venise om nog dichterbij het water te komen.

Daar komen we op een superleuke vlonder uit vlakbij de Pont Saint-Pierre. Zo mogelijk is het hier nog mooier. Zeker wanneer we op de Pont Saint-Pierre staan en terug kijken over de Lauch.

Wil je weten hoe je een bezoek aan Colmar kan combineren met een vakantie in het zuiden van Frankrijk?

Klik dan hier voor mijn reisplan voor de Franse Alpen!

Klik hier voor een ontspannen vakantie met jouw gezin!

Stadswandeling door Colmar: Place de l’Ancienne Douane

Vanaf de brug pakken we de Rue de Manège richting het centrum van Colmar. Ook dit is weer een leuke straat om doorheen te lopen. Minder kleurrijk, wat statiger. En ook heel mooi. Zeker bij het Place de la 6 Montagnes Noires.

Via de Rue Saint-Jean blijven we dezelfde richting op gaan. Hier lopen we tegen het bijzondere Koïfhus aan. Een gebouw dat al stamt uit de gotiek. En in de Renaissance is uitgebreid. Wat een mooie combinatie van deze twee bouwstijlen oplevert.

Via de Rue des Tanneurs komen we op de Place de l’Ancienne Douane. Dat laatste is in het hoog-Duits Koïfhus. Vandaar dus.

Ook hier loopt de Lauch door het centrum. En is deze aan alle kanten met bloemen behangen.

Stadswandeling door Colmar: Place de l'Ancienne Douane in Colmar
Place de l'Ancienne Douane

Grand Rue

We steken het plein over en komen in het verlengde van de eerdere route op de Grand Rue uit. Dat dit ook een mooie straat is, zal inmiddels duidelijk zijn. In het centrum van Colmar lijken eigenlijk geen straatjes te zijn die lelijk of saai zijn.

Aan de linkerkant pakken we even verderop de Rue de l’Église. Die ons naar de kerk in kwestie brengt. De Collégiale Saint-Martin. Ook hier is water, bloemen, zijn mooie huizen. En die prachtige kerk.

Collégiale Saint-Martin vanaf de Grand Rue
Collégiale Saint-Martin vanaf de Grand Rue

Stadswandeling door Colmar: Collégiale Saint-Martin

De Collégiale is bijzonder kleurrijk. Hoe kan het ook anders. Wel wat bedeesder dan de meeste huizen hier. Meer kleurrijk door de combinatie van prachtige beige zandsteen en koperen daken.

Met hier en daar een toevoeging in het typische rode zandsteen. Dat in Straatsburg ook veel is te zien. En waar ook het Château du Haut-Koningsbourg uit op is getrokken.

Helaas is de kerk on-Frans gesloten en kunnen we niet binnenkijken.

De kleurrijke façade van de Collégiale Saint-Martin
De kleurrijke façade van de Collégiale Saint-Martin

Église des Dominicains

Datzelfde geldt voor de verderop gelegen Église des Dominicains. Daar komen we door achter de kerk een klein straatje te pakken (Rue Saint-Martin). Die ons verderop op de Rue des Serruries brengt.

Église des Dominicains in Colmar
Église des Dominicains

Maison des Têtes

We vervolgens onze weg langs de kerk en komen zo op de Rue des Boulangers. Daar pakken we verderop aan de linkerkant de Rue des Têtes. Deze brengt ons bij het gelijknamige Maison. Een bijzonder gebouw.

Dichterbij is direct duidelijk waarom het gebouw zo heet. Er zijn allerlei groteske hoofden op de façade gebeeldhouwd. Waarom is niet direct duidelijk. Wel dat het huis al in 1609 is gebouwd voor een rijke koopman.

Op overgang tussen de Renaissance en de barok. Logisch dus dat de overdaad hier de boventoon gaat krijgen. In dit geval door een groot aantal hoofden…

Stadswandeling door Colmar: Het Maison des Têtes
Het Maison des Têtes
Het waarom van het Maison des Têtes
Het waarom van het Maison des Têtes

Musée Unterlinden

Aan het einde van deze straat ligt het park en museum Unterlinden. Dit staat hoog aangeschreven. Vooral door het altaarstuk van Issenheim. Een oud geschilderd altaarstuk uit de 14e eeuw.

Wij laten het vanwege de tijd links liggen. En steken de Rue des Clefs in. Een winkelstraat die ons na wat geshop hier en daar helemaal weer aan de andere kant van het centrum brengt. Daar steken we de Grand Rue weer in via de Rue Vauban.

Arcades langs de Grand Rue
Arcades langs de Grand Rue

Marché Couverte

Daar komen we nog langs een paar mooie gebouwen. En werpen we verderop nog een blik op het Koïfhus. Via de Rue des Écoles komen we bij de Marché Couvert.

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een soort markthal. Waar we lekkere en lokale producten kunnen kopen. Leuk om even doorheen te lopen. Nog leuker om aan de achterkant aan het water te gaan eten!

Wat een goed idee om in deze stad terug te komen! En zeker in de zomer met overal die kleuren die van het denkbeeldige doek spatten. Colmar, het was een genoegen!

Stadswandeling door Colmar: De Grand Rue met het Koïfhus
De Grand Rue met het Koïfhus
De kleurrijke Quai de la Poissonnerie
De kleurrijke Quai de la Poissonnerie met rechts de Marché Couverte

Praktische informatie voor een Stadswandeling door Colmar

Parkeren

Wij hebben geparkeerd aan de Rue Saint-Guidon. Zie het kaartje hieronder.

Wanneer je geen camper of een andere hoge auto hebt, kan je ook goed parkeren in de overdekte parkeerplaats Saint-Josse aan de gelijknamige Rue.

Beide liggen aan het begin van de beschreven route.

Musée Unterlinden

Via de link kom je op de site van Musée Unterlinden.

Hieronder vind je een interactieve kaart met daarop de bestemmingen uit deze blog. Je kunt klikken op de ballonnetjes voor meer informatie en de exacte naam. Staat er geen naam bij, dan komt het overeen met bestemmingen die in mijn reisplan voor de Franse Alpen staan.

Route du Vin d’Alsace

De streek is vooral bekend om de witte wijn. In deze blog lees je over de Route du Vin d’Alsace die dwarsdoor dit wijngebied gaat. Die van noord naar zuid door de Elzas loopt. En onder de Vogezen langs kruipt. Met als hoogtepunt het prachtige Château du Haut-Koningsbourg.

De route loopt ook door Colmar heen. En is dus ook goed te combineren met een bezoek hieraan.

Roadtrip langs de Vogezen: uitzicht vanuit Château du Haut-Koningsbourg op het Rijndal
Uitzicht vanuit Château du Haut-Koningsbourg op het Rijndal

Uit eten in Colmar

Het barst in Colmar van de restaurants. Je struikelt er letterlijk over. En dan nog zat bijna alles vol toen wij er waren tijdens lunchtijd. We hebben daarom ergens gezeten, wat niet mijn eerste keuze zou zijn. Hieronder de restaurants waar ik graag naartoe was gegaan op volgorde van de route die ik hierboven heb aangegeven. Ze worden ook allemaal aangegeven op bovenstaande, interactieve kaart.

Allereerst bij de Quai de la Poissonnerie Quai 21. Dit is een wat chiquer restaurant met een bijbehorende kaart.

In Petite Venise is de keuze uitgebreid en tegelijkertijd zijn de restaurants wat minder goed aangeschreven. Het restaurant met het mooiste terras die ook nog een goede waardering krijgt is Caveau Saint-Pierre. Het terras kan je hierboven zien op de foto die genomen is vanaf de Pont Saint-Pierre.

Wanneer je de lokale specialiteit (Tarte Flambée) wilt proeven, ga dan naar La Soï. Vlakbij de Collégiale.

Verderop ligt L’Arpège. Met een kaart met uiteenlopende keuzes en ook voldoende vegetarische opties.

Vlakbij waar de Grand Rue overgaat in de Rue Vauban ligt L’Incontournable. Een gezellig restaurant met een leuk terras.

Tenslotte ligt aan het water aan de achterkant van de Marché Couverte, La Terrasse du Marché. Wanneer je hier buiten kunt zitten, is dit een superplek. Overigens ligt dit natuurlijk ook meteen weer aan het begin van de route…

Kamperen in de buurt van Colmar

Ik vind het over het algemeen niet gemakkelijk om een topcamping in de Elzas of de Vogezen te vinden. Wij hebben waar meer in het noorden van de Vogezen bij Camping Au bord de Bruche gezeten. Dat is letter É op het kaartje hierboven.

Geen supercamping. Wel mooi in het groen in de Vogezen. Dit is een prima uitvalsbasis voor een paar dagen Straatsburg en het noorden van de Vogezen. En vanuit hier kan je de Route du Vin ook rijden met een stop in Colmar en dan bijvoorbeeld door de Vogezen weer terug. Nogmaals: geen supercamping. Kijk ook op Zoover Camping Au bord de Bruche.

Een alternatief dat wat dichterbij ligt is Camping Lefebure in Orbey. Dat is letter Ë. Dat is een in de heuvels gelegen camping met mooie, groene plaatsen. Kijk ook op Zoover Lefebure.

Voor de rest zijn er in de Vogezen niet heel veel camping met een goede beoordeling.

Hotels in de buurt van Colmar

Wij hebben hier twee jaar eerder in de buurt in een hotel gezeten. Dat was Les Violettes in Jungholtz. Een hotel op een prachtige locatie, waar je ook goed kunt eten. En dat doe je met mooi weer, buiten met een prachtig uitzicht op de Vogezen.

Het hotel heeft kamers in het oude en in een nieuw deel. Het oude deel heeft wat romantisch, maar de kamers hebben daardoor minder uitzicht.

Wij zouden achteraf liever in het nieuwe deel hebben gezeten. En dan ook wat meer bovenin. Zodat je ver van je af kijkt. Het hotel heeft een binnen- en buitenzwembad. En wij vonden het personeel on-Frans aardig.

Kijk voor hotels in het noorden van de Vogezen onderaan mijn blog over de Route du Vin d’Alsace.

Zonsondergang vanaf het terras in Les Violettes in Jungholtz
Zonsondergang vanaf het terras in Les Violettes in Jungholtz

Informatie over Colmar, Elzas en de Vogezen

Via de links hieronder kan je nog meer informatie vinden over Colmar, de Elzas en de Vogezen.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!