Wandelen in de Golfe du Morbihan in Bretagne

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in Bretagne
Wandelen op vakantie Vakantie met jonge kinderen De mooiste stranden van West-Europa Vakantie met tieners Kamperen in Frankrijk

De lucht is staalblauw, afgewisseld met plukken wol en loodgrijze vegen. De wind slaat hard om ons heen. Af en toe striemen er regendruppels in ons gezicht. De kleuren van de lucht staan in schril contrast met het diepe groen van het gras en de zandstenen rotsen. Lopen we in een schilderij of is dit echt? Toch wel. Dit is wandelen in de Golfe du Morbihan!

Vakantie in Bretagne: de ruige kust van Presqu'Île de Quiberon

Presqu’Île de Quiberon

We hebben gisteren onze reisdag gehad. En vandaag is het weer nog niet zoals het in de meivakantie zou moeten zijn.

We willen er toch even uit, want na een dag in de auto zijn de jongens wel aan wat beweging toe. We rijden naar het Presqu’Île de Quiberon. Hier moet de Bretonse natuur op z’n mooist zijn. Ze noemen dit ook wel de Bretonse Côte Sauvage.

Naar Praktische informatie over Morbihan

Côte Sauvage

We parkeren de auto op de Parking du Fozo, ten westen van Portivy. We lopen de wind in en de jongens rennen meteen alle kanten op. Het lijken wel kalveren die voor het eerst de wei in mogen. Ik kan ze geen ongelijk geven; wat is het heerlijk om zo tegen de elementen te vechten. Sauvage is het!

Richting Beg-en-Aud

Het is hier adembenemend mooi. Het geschetste kleurencontrast op deze dag is subliem. Vooral de zandkleur van de rotsen geeft een bijzondere kleurtoon. En we zijn eigenlijk blij dat de lucht zo donker is.

De punt die we op zijn gelopen geeft uitzicht op een rotspartij die Beg-en-Aud wordt genoemd. In het bretons betekent dit ‘punt in zee’. Zo simpel kan het leven zijn.

Onze hoofden zijn leeg gewaaid. En zo lopen we terug naar de auto.

Wandelen in de Golfe du Morbihan op het Presqu'Île de Quiberon richting Beg-en-Aud
Wandelen op het Presqu'Île de Quiberon richting Beg-en-Aud
Richting Pointe du Percho op Presqu'Île de Quiberon
Richting Pointe du Percho

Wandelen in de Golfe du Morbihan bij Pointe de Kerbihan

Een dag later bezoeken we de menhirs en dolmen van Locmariaquer (beschreven in mijn blog over de bezienswaardigheden in de Golfe du Morbihan). En op dag 3 schijnt de zon volop en besluiten we onder Trinité-sur-Mer een wandeling te maken rondom de Pointe de Kerbihan. 

Reisplan voor het noorden van Bretagne: Wandelen in de Golfe du Morbihan bij Pointe de Kerbihan
De schittering van de zon op het water onderweg naar de Pointe de Kerbihan

Plage de Kerbihan

We parkeren de auto daarvoor eerst bij het Plage de Kervillen. En lopen eerst het minste stuk van de wandeling. Door het dorpje Kerbihan, naar het Plage de Kerbihan aan de andere kant van deze punt.

Vanaf daar zetten we koers naar het zuiden met een prachtig wandelpad. Dit pad loopt helemaal langs het strand en de rotsen rondom de punt en weer terug.

De brem staat in dit jaargetij volop in bloei. Het steekt prachtig af tegen de zandkleurige rotsen. Het begint een patroon te worden…

De brem op weg naar de Pointe de Kerbihan
De brem op weg naar de Pointe de Kerbihan
Geel, beige, groen en blauw...

Impressionisme

De zon die begin mei nog niet zo hoog aan de hemel staat, geeft een mooie schittering op de golven. Wanneer we tegen de zon in kijken, wordt alles daardoor teruggebracht tot een paar kleurvlakken die langzaam in elkaar over gaan. Net een impressionistisch schilderij van Monet.

De rotsen zijn hier net als bij Quiberon grillig. Soms puntig, soms puntig rond, soms helemaal rond, soms vierkant en als lego-blokken op elkaar gestapeld.

Op het strand van Kervillen kunnen we uiteindelijk neerzakken op de terrassen aan het strand.

Wandelen in de Golfe du Morbihan op Île-aux-Moines

De volgende dag gaan we naar Île-aux-Moines. Een eilandje middenin de Golfe du Morbihan. We rijden naar Port-Blanc bij Larmor-Baden, waar we de overtocht kunnen maken. Dat duurt maar een klein kwartiertje.

We vinden het eiland erg de moeite waard. Het heeft eerder een mediterrane dan een bretonse sfeer. In het dorpje kunnen we overal lekker zitten en eten.

Wij lopen van daaruit in de richting van de Pointe de Brouel. En dat doen we eigenlijk niet goed. Het is allemaal net te ver voor de kinderen om te wandelen. Achteraf hadden we beter de fietsen kunnen pakken, die op het eiland te huur zijn.

Toch hebben we een heerlijke dag, waarin we genieten van de zon, de mooie strandjes en uitzichten op zee. En het dorpje met de leuke terrasjes.

Wandelen in de Golfe du Morbihan op Île-aux-Moines
Wandelen op Île-aux-Moines

Encore Presqu’Île de Quiberon

Op de laatste dag van de vakantie besluiten we terug te gaan naar Presqu’Île de Quiberon. Net als de vorige dag is het heerlijk zonnig weer. We lunchen eerst in Quiberon zelf.

Een plaatsje dat gek genoeg niet is gezwicht voor overtollig vermaak of juist een te grote nadruk op luxe. Het is nuchter gebleven en dat geeft het een uitstekend gevoel.

Wandelen in de Golfe du Morbihan: Pointe du Percho op Presqu'Île de Quiberon
Pointe du Percho op Presqu'Île de Quiberon

Pointe du Percho

We lopen vanaf een parkeerplaats die iets verder naar het zuiden ligt dan die van Fozo naar de Pointe du Percho. Het water is op deze dag diepblauw. Ook dat steekt weer prachtig af tegen de zandkleur van de rotsen hier. Wat is het hier mooi!

Op de punt staat een oud huisje wat de douaniers gebruikten. Een fotogenieke plek.

Zo simpel kan het leven zijn…

We gaan op een rots zitten en genieten nog even van de laatste uren hier in Morbihan.

Ja, het was echt en geen schilderij. We hebben hier genoten. Vooral van de natuur die af en toe overweldigend is.

Zo simpel kan het leven zijn.

Uitzichten vanaf het Pointe du Percho
Uitzichten vanaf het Pointe du Percho

Praktische informatie over wandelen in de Golfe du Morbihan

Wandelen op het Presqu’Île de Quiberon

Op het Prequ’Île de Quiberon kan je vanaf de beschreven parkeerplaatsen (Fozo en eentje meer naar het zuiden) ten westen van Portivy alle kanten op lopen.

Wanneer je een wat langere wandeling wilt maken, zou ik persoonlijk eerst richting Beg-en-Aud en van daaruit richting Pointe du Percho lopen.

Vanaf het Pointe du Percho kan je nog richting de Arche de Port-Blanc lopen, via het pad of via het strand. Deze boog van steen hebben wij gemist en is volgens mij wel de moeite waard. Wanneer je de route zo loopt, ben je ongeveer anderhalf uur zoet.

Hieronder kan je alle punten goed zien.

De kaart van de omgeving rondom 53 Route du Fozo, 56510 Saint-Pierre-Quiberon, Frankrijk. Zoomniveau 15, lengtegraad -3.1559647036743, breedtegraad: 47.52706044456
De marker staat op Parking de Fozo, waar vandaan we de eerste keer liepen. Rechts van Plage de Port-Blanc ligt Pointe du Percho.

Wandelen op de Pointe du Kerbihan

Voor deze wandeling kan je parkeren bij Plage de Kervillen. Vanaf daar moet je eerst Kerbihan even doorlopen richting de Rue du Port Biren. Daar kan je het pad oppakken, dat ik hierboven beschreven heb.

Vanaf de Plage de Kervillen, loop je dan eerst de Rue de Kervillen in. Via deze weg ben je bij deze parkeerplaats aangekomen. Die loop je dan in noordelijke richting. In de eerste bocht blijf je deze weg volgen naar rechts. En loop je vervolgens met de bocht mee naar links.

De Rue du Port Biren is dan de derde weg aan de rechterkant. Tenminste, als je alle doodlopende weggetjes niet meeneemt.

Zie voor details het kaartje hieronder.

De kaart van de omgeving rondom 29 Rue de Kervillen, 56470 La Trinité-sur-Mer, Frankrijk. Zoomniveau 15, lengtegraad -3.0270396455689, breedtegraad: 47.575938908188
De marker heb ik even middenin het dorp gezet, om bovenste goed te kunnen volgen. De Rue du Port Biren ligt boven de Rue de Men Allen.

Wandelen in de Golfe du Morbihan op Île-aux-Moines

Om op Île-aux-Moines te komen, moet je dus even met een boot over. Die varen elk half uur. Reserveren kan niet. Dat kan op de site alleen, wanneer je met 10 personen of meer bent.

Ik zou willen aanraden om fietsen te huren. Dat kan direct op de kade. Reserveren is in het hoogseizoen wel handig. Kijk daarvoor op VelocOuest – Ile aux Moines.

Wanneer je toch en niet te lang wilt wandelen is het beter om richting Pointe du Trec’h in het noorden te lopen. Dat staat in het dorpje wel aangegeven. Het is hieronder op het kaartje in de richting van Le Trec’h (wie had dat verwacht…).

De kaart van de omgeving rondom 6008 Le Poulfanc, 56780 Île-aux-Moines, Frankrijk. Zoomniveau 14, lengtegraad -2.8481327365234, breedtegraad: 47.594357821241
De marker staat even zo dat je alles goed kan zien. Links zie je waar de boot aankomt, vanaf Port Blanc. Het uitsteeksel rechts is de Pointe de Brouel.

Nog meer wandelen in Bretagne

In mijn reisverhalen over de Côte de Granit Rose, Côte de Goëlo, Côte d’Émeraude, Finistère en het binnenland van Bretagne, geef ik ook nog heel veel tips over wandelen in Bretagne.

Stranden in de Golfe du Morbihan

Bij alle wandelingen die ik hierboven heb beschreven, kom je langs mooie stranden. Die hoef je eigenlijk nauwelijks te zoeken. Kijk gewoon wat je zelf lekker vindt.

Uit eten op Presqu’Île de Quiberon

La Capitainerie aan de 1 Quai de Houat is een goed restaurant voor Bretonse galletes. Voor ander en nog beter eten kan je terecht even verderop bij Le Bistrot du Port.  In beide gevallen zit je ook aan de haven. Bij de bistrot zit je net wat leuker, omdat je ook op het strand uit kijkt.

Uit eten bij de Pointe du Kerbihan

Het restaurant aan het strand van Kervillen heet letterlijk Aux Terrasses de la Plage. Het is een prima restaurant met eveneens een prachtig uitzicht op strand en zee. Bovendien kan je op deze manier aan het einde van de omschreven wandeling lekker relaxen en eten. Verwacht geen hoogstandjes.

Uit eten op Île-aux-Moines

Wanneer je avontuurlijke kinderen hebt (qua eten), is Bara Pita een leuk restaurant met Libanees eten. Vooral leuk voor de lunch. Iets gewoner en ook goed aangeschreven is Le Maëmi aan de 5 Rue du Commerce.

Ook in het hieronder aangegeven hotel kan je eten.

Vakantiehuisje in de Golfe du Morbihan

Wij zaten in deze tijd in een vakantiehuisje in Saint-Phillibert. Dat bestaat inmiddels niet meer als vakantiehuisje. Wij zaten daar vooral, omdat het direct aan zee lag. Een goed alternatief lijkt mij het huisje met code MO43 van Liberté Vakantiehuizen.

Het is wat verder weg van de beschreven locaties (Locmariaquer en Vannes zijn allebei een klein half uurtje rijden). Het ligt wel prachtig aan het water en krijgt een goede waardering. Kijk voor meer informatie op Liberté vakantiehuizen en geef in het zoekscherm de code van het huisje in.

Hotels in de Golfe du Morbihan

Ik zou een hotel op het Île-aux-Moînes ook overwegen. Een goed voorbeeld daarvan is hotel Kerisa. Een superleuk hotel. En ook nog met zwembad. Ze hebben ook een familiesuite voor 4.

Er worden geen auto’s toegelaten op het eiland, dus de bagage moet met de hand mee.

Wandelen in de Golfe du Morbihan: onze plek op camping La Ferme de Lann Hoëdic
Onze plek op camping La Ferme de Lann Hoëdic

Kamperen in de Golfe du Morbihan

In de buurt van hier beschreven plekken is camping du Fontaine de Hallate een goede plek. Ze zijn super ecologisch en duurzaam ingesteld. Wanneer je dat ingewikkeld vindt, check dan de site even. Er zit geen zwembad bij. De zee en de Golfe du Morbihan zijn wel dichtbij. De recensies zijn erg goed. Kijk daarvoor op Zoover Fontaine de Hallate.

Tenslotte zijn wij jaren later op een camping op Presqu’Île de Ruys geweest: camping La Ferme de Lann Hoëdic. Een fijne camping op loopafstand van het strand en de zee. Veel schaduwrijke plekken, goed sanitair en een leuk barretje. Elke avond is er een andere foodtruck voor het eten. Ze verhuren ook mooie tentlodges/safaritenten.

Vanaf deze plek zijn eigenlijk alle plekken die ik beschrijf rondom de Golfe de Morbihan ook goed te bereiken. Ook het Presqu’Île de Quiberon is met de auto maar een uur rijden. En er zijn ook allerlei mogelijkheden om met de boot over te steken naar de andere kant van deze golf. Kijk ook op Zoover La Ferme de Lann Hoëdic.

Informatie over de Golfe du Morbihan

Wil je meer informatie over deze streek, kijk dan op link hieronder. Scroll iets naar beneden voor de interactieve kaart. Daarop vind je informatie over alle streken. Klik op de streek en dan kom je op een kaart waar je kan inzoomen op specifieke plekken.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!