Vakantie in het zuiden van Schotland

Bij een vakantie in Schotland dacht ik onwillekeurig toch altijd aan de Highlands. Of aan het schitterende Edinburgh. Mijn gedachten gingen niet zo snel uit naar Zuid-Schotland. Toch kwam het zo uit dat we samen met het noorden van Engeland een mooi combinatie konden maken met het verkennen van het zuiden van Schotland. En dat was een aangename verrassing. Als Nederlander stel ik mij een streek wanneer ik deze niet ken, onwillekeurig toch voor als een streek zonder heuvels. Net zoals ons lage land. Zoiets dacht ik ook bij Dumfries en Galloway. Niks is minder waar. Direct werd duidelijk dat dit landschap zich al snel verheft. En diverse toppen heeft rond de 700 en 800 meter. Net als de Yorkshire Dales en het Lake District waar we eerder in de vakantie waren geweest. De eerste kennismaking was dus aangenaam. Tel daar mooie stranden, rotskusten, mooie tuinen en kastelen bij. En al snel hadden we een supervakantie. Een vakantie in het zuiden van Schotland is dus absoluut een aanrader!

Reisverhalen over het zuiden van Schotland

Wil jij op vakantie in het zuiden van Schotland? En wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt? Voor jou en jouw gezin? Klik dan op de link hieronder voor mijn reisplan voor Schotland!

Klik hier voor een ontspannen rondreis of vakantie in Schotland!

Wat te doen in het zuiden van Schotland?

Dat is natuurlijk de kernvraag wanneer je hier nog niet eerder bent geweest. En er ook weinig van weet. Ik noem hieronder daarom een aantal highlights op per streek.

Dumfries and Galloway

In het westen hebben we de prachtige Rhins of Galloway. Het uiterste westen van deze streek dat als een hamer in de Ierse Zee priemt.

Hier vind je prachtige stranden. Een mooie botanische tuin dat onderdeel is van de Royal Botanic Gardens van Schotland. En de mooie kust van de Mull of Galloway. Een grote rots die in het water ligt.

Verder naar het oosten ligt Galloway Forest Park. Een uitgestrekt boslandschap met hoge heuvels en lochs. Hier is het goed wandelen!

Weer verder naar het oosten vinden we een aantal heuvelruggen die van noord naar zuid lopen. Voordat we daar zijn komen we eerst nog in Nithsdale. Dat loopt van Sanquhar, via Thornhill naar Dumfries zelf.

Net boven Thornhill ligt het schitterende roze kasteel Drumlanrig Castle.

Eén van de kastelen van één van de rijkste families van Europa. Waar bijna achteloos een Da Vinci en een Rembrandt aan de muur hangen. En laten we ook de mooie (speel-)tuin niet vergeten!

We zitten nu middenin de zogenaamde Southern Uplands. Het gebergte waar je bijna altijd doorheen komt, tijdens een vakantie in het zuiden van Schotland. En die vanaf hier verder gaan met de Lowther Hills.

Prachtige, kale heuvels die in de zomer bedekt zijn met paarse plukken heide. En die in dat seizoen ook populair zijn bij de stedelingen. Die hier graag wild kamperen. Eén van de geneugten van Schotland.

Want de grote steden van Schotland, Edinburgh en Glasgow, zijn hier binnen handbereik. Op nog geen 30 tot 50 kilometer afstand.

Scottish Borders

Over deze heuvels heen vinden we Clydedale. Een uitgebreid dal. Dat het hart vormt van de Southern Uplands.

Verder naar het oosten komen we dan in de Scottish Borders terecht. Met de prachtige Tweedvallei. En de Moffat Hills.

Ook hier vinden we weer een tuin van de Royal Botanic Gardens. In dit geval Dawyck.

De Scottish Borders heeft leuke plaatsje, zoals Peebles, Selkirk, Kelso en Jedburgh. De laatste met een majestueuze abdijruïne. Die je hier in deze omgeving meer tegenkomt.

In deze omgeving ligt ook het schitterende Abbotsford. Het kasteel van de beroemde schrijver Sir Walter Scott.

We komen nu dichtbij de Engelse grens die hier sterk omhoog loopt. In noordoostelijke richting.

We krijgen net over de grens zicht op de Cheviot Hills. Waarvan de uitlopers tor in Schotland reiken.

Kamperen in het zuiden van Schotland

Dat is best een uitdaging. De campings zijn hier dun bezaaid. Ik heb een paar tips. Waarbij onze favoriet New England Bay Caravan Park op de Rhins of Galloway is.

Vakantiehuis in het zuiden van Schotland

Ook daarvoor geef ik tips! Bijvoorbeeld bij Drumlanrig Castle!

De misthoorn van de Mull of Galloway
Het roze kasteel: Drumlanrig Castle in Dumfries

Streken in de buurt

Verwante thema's