Vakantie in de Bourgogne

Bourgogne, een streek met een rijke historie. Van de Gallische Kelten tot en met het wereldberoemde Bourgondische hertogdom. Een streek die synoniem is geworden met een uitbundige levensstijl. Vooral vanwege die Bourgondische hertogen. Met als afdronk (hahaha) de prachtige wijnen uit de Bourgogne. Al die historie heeft een rijke erfenis opgeleverd van bouwkunst. Ongekend mooie kerken, wereldberoemde abdijen en bijzondere steden. En dat is niet alles. In het midden van de Bourgogne richt het land zich op in de uitgebreide bossen en heuvels van de Morvan. Het brandpunt van de Bourgogne waar omheen de mooiste bezienswaardigheden van de Bourgogne liggen. En ook waar de mythes zich ontvouwen rondom Mont Beuvray. Dit maakt een vakantie in de Bourgogne afwisselend. Hieronder vind je eerst al mijn reisverhalen over de Bourgogne en daaronder ligt ik de hoogtepunten van deze streek nog even toe.

Reisverhalen Bourgogne

Wil jij op vakantie in de Bourgogne. En wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt?

Klik dan hier voor mijn reisplan voor de Bourgogne!

Klik hier voor gemak, ontspanning en voorpret!

Vakantie in de Bourgogne

Een vakantie in de Bourgogne kan heel afwisselend zijn. En dan vooral in culturele zin. Het barst in de Bourgogne van de bezienswaardigheden en mooie dingen die door mensen zijn gemaakt.

De natuur speelt daarin vooral als decor een rol. Het is heerlijk om door de glooiende heuvels van de Bourgogne te rijden. Zeker wanneer je uit ons vlakke landje komt… De natuur heeft dus geen hoofdrol. Je gaat hier niet naartoe om uitgebreid te wandelen of van vergezichten te genieten.

Vakantie met kleine kinderen

Ik vind dat de Bourgogne zich daardoor heel goed leent voor een vakantie met kleine of jonge kinderen. Het ligt niet te ver weg. Biedt veel afwisseling met kastelen, stadjes en dergelijke waar je lekker doorheen kan lopen en slenteren. En je hoeft je tegelijkertijd niet verplicht te voelen om als een gek te gaan wandelen 🙂

Wanneer je tieners en oudere kinderen hebt, leent de Bourgogne zich uitstekend als tussenstop. Op weg naar het zuiden of op de weg terug.

Korte rondreis of roadtrip tijdens een vakantie in de Bourgogne

De prachtige, glooiende heuvels van de Bourgogne lenen zich uitstekend voor een rondreis of roadtrip van 1 dag.

Een tochtje maken met de auto is in de Morvan een tijdrovende aangelegenheid. De weggetjes zijn daar niet heel breed en draaien voortdurend een andere kant op. Wanneer je daarvoor de tijd neemt, is het een heerlijk landschap om doorheen te rijden.

Daarbij moet ik specifiek ook de Route des Grands Crus noemen in de Côte d’Or. Een mooie weg die door de beroemdste wijngaarden van de Bourgogne leidt. Lees daarvoor mijn reisverhaal over Beaune en omgeving.

Wijnen van de Bourgogne

En daarmee zitten we ook bij de kern van één van de belangrijkste kenmerken van deze streek. De Kelten produceerden vermoedelijk al wijn in deze streek. En het is zeker dat de Romeinen dat in ieder geval deden. Echt bewijs stamt uit de Merovingische periode vóór Karel de Grote.

En natuurlijk drukten de hertogen van Bourgogne een belangrijke stempel op de ontwikkeling van de wijnen. Dat waren toen vooral de heuvels rondom Dijon en Beaune (de Côte de Nuits en de Côte de Beaune).

Tegenwoordig heeft de Bourgogne een aantal beroemde wijnen. Mijn persoonlijke favorieten zijn de Pouilly-Fumé (net boven La-Charité-sur-Loire en strikt genomen geen Bourgogne; een droge sauvignon blanc met hinten van citrus en hier en daar wat kruidig), de Meursault (in de omgeving van Beaune; een volle, frisse chardonnay met een licht zoete geur) en de Chablis (in de buurt van Auxerre; een frisse chardonnay waarin je bijna citrusvruchten proeft).

De laatste is bijzonder omdat je deze wijnen net als rode wijnen lang kan bewaren. En natuurlijk zijn deze dan ook duur. Eigenlijk is alleen de Pouilly-Fumé redelijk betaalbaar. Hoewel dat ook relatief is.

De rode wijnen van de Bourgogne zijn wijnen voor liefhebbers. Het zijn robuuste, bijna stuurse wijnen die hun karakter maar moeilijk prijsgeven. Of soms helemaal niet. En dat laatste vind ik problematisch…

Stedentrips tijdens een vakantie in de Bourgogne

De Bourgogne barst van de mooie steden en stadjes. Allereerst is daar de administratieve en historische hoofdstad van dit gebied: Dijon. Een stad met heel veel historie en een gezellige binnenstad. Hier kan je zeker een aangename dag doorbrengen.

Wat meer naar het zuiden ligt het kleinere en mooie Beaune op de heuvels van de Côte d’Or. Met het schitterende Hospices/Hôtel-Dieu de Beaune. Een architectonisch hoogtepunt uit de gotiek. En de tijd van de hertogen van Bourgogne. Verder is Beaune ook een leuk stadje om doorheen te lopen.

Ook Auxerre en Autun zijn mooie steden. De laatste met een prachtige kathedraal en een rijk Romeins verleden.

Tenslotte zijn er nog een aantal hele mooie kleine stadjes, zoals Avallon, Vézelay, Sémur-en-Auxois, Clamecy en Château-Chinon. Net buiten de officiële grenzen van de Bourgogne is Nevers in het westen ook nog een aanrader.

Bezienswaardigheden in de Bourgogne

In al die steden en stadjes zijn prachtige dingen te zien. Ik noem specifiek de weergaloze Basilique Saint-Marie-Madeleine van Vézelay. En de mooie Église Notre-Dame in La Charité-sur-Loire.

Daar buiten zijn de Gallisch-Keltische opgravingen van Bibracte op Mont Beuvray leuk om te bekijken. Zeker ook het museum dat erbij zit. Alleen al voor het prachtige, moderne gebouw waarin het zit.

Tenslotte wil ik nog het met middeleeuwse werktuigen nagebouwde middeleeuwse kasteel van Guédelon noemen. Ook een erg leuk uitje!

Klimaat in de Bourgogne

Tsja, wellicht de achilleshiel van de Bourgogne. Het kan hier in de zomer heerlijk weer zijn. Tenminste wanneer het een warme zomer is. Net zo vaak heb ik in de Bourgogne mindere dagen meegemaakt. Waarin het regende of gewoon bewolkt en zeker niet meer dan 25 graden was.

Camping in de Bourgogne

Wil je op vakantie in Bretagne met jouw gezin? Ik geef je in mijn reisverhalen een aantal goede tips voor een leuke camping in de Bourgogne. Vooral rondom de Morvan hebben we op een paar heerlijke campings gezeten.

Vakantiehuis in de Bourgogne

In mijn reisverhalen geef ik één tip voor een vakantiehuis in de Bourgogne. En deze zit wat meer naar het westen. Qua ligging net buiten de Morvan en daardoor in een wat minder mooie omgeving dan daar. En toch is het vakantiehuis zelf met de extra trekker van een zwembad een goede tip. Zeker wanneer je de omgeving van Vézelay en Avallon wilt ontdekken.

Vakantie in de Bourgogne: het Hôtel-Dieu de Beaune

Streken in de buurt

Verwante thema's