Arundel en Arundel Castle: picture perfect in Sussex

Vakantie in Engeland, Vakantie in Zuid-Engeland
Vakantie met kinderen

In de zomervakantie op vrijdagmiddag onder Londen langsrijden is niet handig. Daar komen we al snel achter, wanneer we vanuit de Kanaaltunnel Kent inrijden. Maar goed, we moeten door, want we willen Arundel en Arundel Castle bereiken. Dat kasteel heb ik jaren geleden een keer van afstand gezien. En heeft mij niet los gelaten. Arundel ligt bovendien op een perfecte plek als tussenstop tussen de tunnel en The New Forest.

Arundel en Arundel Castle: Arundel Castle gezien vanaf High Street

The Weald en de South Downs

Ik vind het elke keer weer heerlijk om Engeland in te rijden. Het links rijden valt in het begin niet mee. En wanneer je het een paar keer gedaan hebt, wordt het gewoon leuk en een soort thuiskomen. Ik geniet ook van de glooiende heuvels van The Weald en later van de South Downs. Dit is zoals je Engeland in je hoofd hebt zitten.

Arundel en Arundel Castle: High Street van Arundel
High Street van Arundel

High Street van Arundel

En toch is de drukte een domper op dit feest van herkenning. Uitgeput komen we aan in Arundel. Gelukkig is het hotel dat we hebben geboekt een verademing. Tenminste wanneer je van quaint Engelse hotels houdt. Het is oud, de vloer van onze kamer loopt iets af en toch is het o zo gezellig.

We zijn de reis alweer vergeten… Na een erg betaalbaar diner, waarbij ik een nieuwe Gin-Tonic uitprobeer die uitstekend bevalt, wandelen we nog even door het stadje. Of eigenlijk is het meer een groot dorp. Leuke oude winkels en aan het einde van High Street een mooie kerk. We nemen ons voor om deze de volgende dag ook te bekijken.

Arundel en Arundel Castle: Arundel Cathedral in Arundel
Arundel Cathedral in Arundel vanuit The Earl's Garden

Arundel Cathedral

De volgende ochtend lopen we zoals voorgenomen eerst richting kathedraal. Het zou een mooi voorbeeld van Engelse Gothiek kunnen zijn. Het is alleen in de 19e eeuw neergezet. Dat maakt het niet minder mooi. Het is eigenlijk een beetje een mini-kathedraal. 

Arundel en Arundel Castle: Interieur van Arundel Cathedral
Interieur van Arundel Cathedral

Arundel Castle

We lopen over High Street terug en slaan af naar het kasteel. Je kunt online kaarten reserveren en dat is wellicht ook meer handig om te doen in het zomerseizoen. Wij staan wel even te wachten…

 

Arundel en Arundel Castle: zicht op Arundel Castle vanaf Arundel Cathedral
Zicht op Arundel Castle vanaf Arundel Cathedral

De Earl’s Garden

We besluiten eerst richting de ‘Earl’s garden’ te gaan. Wanneer je van Engelse tuinen houdt, mag je deze niet missen. En wanneer je een keer een Engelse tuin wilt zien, is dit een goed begin. Prachtige bloemen en op de achtergrond steeds weer de zojuist bezichtigde kathedraal.

Prachtige bloemen en planten in de Earl's Garden van Arundel Castle
Prachtige bloemen en planten in de...
Earl's Garden bij Arundel Castle
...Earl's Garden bij Arundel Castle

Hertogen van Norfolk

We lopen terug richting kasteel. Rondom het kasteel is overigens van alles te doen voor jonge en kleine kinderen. Een aanrader dus voor alle leeftijden.

Binnen kijken we onze ogen uit. Er is een oud en een nieuwer deel. Beide zijn heel goed onderhouden. De Hertogen van Norfolk wonen hier al heel lang. En ze wonen er nog steeds.

Arundel en Arundel Castle: uitzicht vanaf The Keep op Arundel Castle
Uitzicht vanaf The Keep op Arundel Castle

The Keep en de Great Hall

Bovenin het oude deel (‘The Keep’) hebben we een prachtig uitzicht op de omgeving en het kasteel zelf. In het nieuwe deel zijn we onder de indruk van de kapel, de bibliotheek en de Great Hall. We volgen gewoon de route en zo zien we al dit moois. 

De kapel van het kasteel
De kapel van het kasteel
The Great Hall van Arundel Castle
The Great Hall van Arundel Castle

Cream tea met shortbread

Na de route nemen we plaats in het restaurant. Wij nemen een Engelse Cream Tea met scones en clotted cream en natuurlijk de millionaires shortbread. 

De River Arun vanaf The Keep
De River Arun vanaf The Keep

Op naar The New Forest

We stappen in de auto om onze reis te vervolgen naar Portsmouth en de New Forest. We hadden Arundel niet willen missen. Zoveel historie bij en zo kort op elkaar en goed onderhouden, vind je het niet vaak.

Nog even terugdenken aan die mooie Earl's Garden

Praktische informatie over Arundel en Arundel Castle

Arundel Castle

Meer informatie over Arundel Castle en Gardens vind je via de link. Het is dus handig om van tevoren online tickets te bestellen.

Uit eten in Arundel

Dat zou ik ook gewoon in The Swan doen. Voor meer informatie kijk hieronder.

In het kasteel kan je ook goed lunchen.

Hotels in Arundel

Wij hebben in het typisch Engelse The Swan Hotel gezeten. Wij zaten zelf in de de Comfy Room en onze jongens in de Cosy Room. Ik zou de eerste nemen. Net iets groter dan de Cosy Room. In een Comfy Room hadden we er ook prima een paar dagen willen blijven.

Het diner was top. Het ontbijt in het hotel is goed. De bediening bij het ontbijt was iets minder. Het aanvullen van wat er lag duurde lang en de ober leek wat onwillig om het aan te vullen. De bediening ‘s avonds was goed.

The Swan Hotel in Arundel
The Swan Hotel in Arundel

Informatie over Arundel en Sussex

Via de Handige Links hieronder vind je meer informatie over Arundel en Sussex.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!