Bezienswaardigheden in de Cotswolds en er omheen

Vakantie in Engeland, Vakantie in Oxford en The Cotswolds
De mooiste korte roadtrips van West-Europa De mooiste kastelen van Engeland en Schotland Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

Onze eerste vakantie in Engeland is volledig gewijd aan wat hier quintessential Engeland heet. Na onze eerste week op de grens van Kent en Sussex zijn we via een prachtige route in de beroemde Cotswolds beland. Dit is het hart van wat de Engelsen zelf als hun typische habitat zien. Rollende, groene heuvels, honingkleurige cottages en overal kleine, gezellige dorpjes. Met aan de randen een paar prachtige steden. We willen een hoop zien. En met een kleine die graag in de auto zit en het liefst vermaakt wil worden, gaan we voor een tweetal weken met een vol programma. We gaan heel veel bezienswaardigheden in de Cotswolds en daar omheen bekijken!

Bezienswaardigheden in de Cotswolds: Arlington Row in Bibury

The Cotswolds

In het Saksische taalgebied duidt een Wold meestal op een woud of bos. In het geval van de Cotswolds lijkt dat anders te zijn. Het lijkt te refereren naar het open land van Cod. Waarbij Cod op Cuda zou kunnen duiden. De Keltische moeder-god.

De historie van dit gebied gaat dus ver terug. Er zijn resten van versterkte heuvels gevonden uit de ijzertijd. En zeker in de Romeinse tijd waren een aantal steden van belang, waaronder Gloucester, Cirencester en natuurlijk ook Bath en Oxford.

De aanduiding Cotswolds slaat tegenwoordig op de Area of Outstanding National Beauty (AOBN). Dat grofweg het gebied tussen Bath en Stratford-upon-Avon bevat van zuid tot noord. En van oost naar west tussen Oxford en Gloucester.

Primair heeft dit gebied deze status vanwege de vruchtbare graslanden, waaronder kalksteen zit. Het is dan ook primair een gebied van landbouw en akkerland. In dat kielzog worden de typische dorpjes met hun honingkleurige cottages meegenomen.

Het gebied heeft vanwege zijn ligging een gigantische aantrekkingskracht op de rijken vanuit de grote steden. De kans is groter dat we hier een dure Bentley tegenkomen dan een grote tractor.

Toch heeft dit landschap zijn mooie karakteristieken bewaard. Wellicht vooral omdat die rijken het zelf ook graag zo willen houden. Hoogbouw is hier uit den boze. Er moet hier gebouwd worden in min of meer dezelfde steen binnen de bebouwde kom. En ga zo maar door.

Naar Praktische informatie over The Cotswolds
Antiekwinkel in Stow-on-the-Wold
Antiekwinkel in Stow-on-the-Wold

Bezienswaardigheden in de Cotswolds: Stow-on-the-Wold

Ik feliciteer mijzelf de eerste dag meteen met de locatie waar we zitten. Hoewel het huisje zelf nogal te wensen over laat (erg stoffig…), zitten we vlakbij Stow-on-the-Wold.

Dit typische Cotswolds-dorpje is het hoogste gelegen dorpje in deze streek. En ligt bovendien ook erg centraal. En via de A429 die dit dorpje snel met het noorden en zuiden verbindt, zijn we ook snel waar we willen zijn.

Het is bovendien ook een erg goede kennismaking met deze streek. Want het is misschien wel het mooiste dorp van de omgeving. Hier zijn de honingkleurige cottages overal te zien.

En op het centrale Market Square valt al dit moois samen. Hier zijn pubs, koffiehuizen, winkels aaneengeregen. Het is heerlijk om hier rond te slenteren. Te genieten van al het moois.

De schitterende kathedraal van Gloucester
De schitterende kathedraal van Gloucester

De mooiste kerken van de Cotswolds

Ik ben een fan van mooie kerken en kathedralen. En waar we vandaag naartoe gaan, staat al een heel tijdje hoog op mijn lijst. De kathedraal van Gloucester.

Het is logisch dat ik daarom niet kan wachten om hier naartoe te gaan. Gisteren was even rondkijken in de omgeving van ons huisje. Vandaag moeten we echt naar deze plek toe!

Dat doen we met een route, waarin we langs andere mooie plekken komen.

Tewkesbury

Allereerst is dat Tewkewsbury. Waar we dwarsdoor The Cotswolds via de B4077 naartoe rijden. Een mooie kennismaking met die rolling hills van deze streek.

Tewkesbury heeft 2 belangrijke trekpleisters. Allereerst een verzameling huizen in Tudor-stijl. Zoals we ze vorige week ook in Rye en Canterbury hebben gezien. En de Teweksbury Abbey.

Bezienswaardigheden in de Cotswolds: Teweksbury Abbey
Teweksbury Abbey
Gebrandschilderde ramen van Teweksbury Abbey
Gebrandschilderde ramen van Teweksbury Abbey

Bezienswaardigheden in de Cotswolds: Teweksbury Abbey

Deze Abbey is een toonbeeld van de Normaans-Romaanse bouwtraditie. Met steen die speciaal vanuit Normandië is overgebracht. Bovendien één van de grootste kerken van Engeland.

Abbey slaat in dit geval op de abdij die hier zat. Die net als zoveel abdijen in Engeland in de overgang van de Rooms-Katholieke traditie naar de Church of England is gesneuveld. In de zogenaamde Dissolution ten tijde van Henry VIII. Die vooral geld nodig had. En dat hadden die abdijen… Of in ieder geval heel veel land, waar dingen verbouwd konden worden die geld opleveren.

De kerk heeft bovendien nog een andere belangrijke rol gespeeld in de Engelse geschiedenis. Hier slachtte Edward IV, een Yorkist, in de War of the Roses een deel van de Lancastrians af. We komen dit verhaal later in onze vakantie ook nog tegen bij Warwick Castle (zie verderop).

Van de binnenkant is de kerk wat eenvoudiger dan de kathedraal van Gloucester die we later op de dag gaan zin. Hoewel ook hier de gotiek vanaf de ronde, Normandische pilaren de lucht al in schiet met de typische kruisribben. Die hier en daar ook prachtig versierd zijn. Zoals we dat zo vaak zien in de Engelse gotiek.

Al met al een mooie kerk om te bekijken.

Bezienswaardigheden in de Cotswolds: Tudor-style in Teweksbury
Tudor-style in Teweksbury
Het volledig in Tudor-stijl gebouwde John Moore museum
Het volledig in Tudor-stijl gebouwde John Moore museum

Tudor-style

Deze stijl is te bewonderen langs Church Street. Er staan een aantal mooie huizen in deze stijl langs deze straat. Veel meer hoeven we in dit stadje ook niet te doen. We stappen daarom weer in de auto. En zetten koers richting Cheltenham.

Cheltenham

Cheltenham is een statige stad. Het mooiste deel van het centrum is de Promenade. Helemaal opgetrokken in Regency-stijl. En een straat waarlangs we goed kunnen winkelen.

We lopen een tijdje door deze straat. En hoe mooi de meeste gebouwen ook zijn. Er mist wat sfeer. Dat komt eigenlijk vooral door de dominante, witte kleur van de Regency periode.

De neo-klassieke periode die hieraan vooraf ging en die we een paar dagen later in Bath zien heeft die sfeer juist wel.

Bezienswaardigheden in de Cotswolds: De Perpendicalur Style ten top in Gloucester Cathedral
De Perpendicalur Style ten top in Gloucester Cathedral

Bezienswaardigheden in de Cotswolds: Gloucester Cathedral

Het is tijd voor het klapstuk van vandaag. En die staat in een stad die verder niet zo heel bijzonder is. Van oudsher wel een belangrijke stad. In de Romeinse tijd al bekend als Glevum.

Daarna ook in de Anglo-Saksische periode van belang als garnizoensstad. En voor de Normandische koningen zelfs zo van belang dat Henry III er gekroond is.

Zijn kleinzoon Edward II werd er begraven na zijn vermeende moord. En daar begint de zegentocht van de aan Petrus gewijde kerk. Deze werd hierdoor een bedevaartsoord. En na de dissolution van St Peter’s Abbey wist Henry VIII niet hoe snel hij van deze kerk een kathedraal moest maken.

De kathedraal weet net als Teweksbury Abbey de romaanse en de gotische stijl op een goede manier te combineren. Gloucester Cathedral doet dit echter in de overtreffende trap. En dan vooral aan de binnenkant.

De basis van het interieur wordt gevormd door brede romaanse pilaren met ronde bogen. Die subtiel versierd zijn. In het schip begint boven de eveneens romaanse galerij een redelijk ingetogen gotisch ribgewelf met kruisbogen.

Na het betreden van het afgesloten koor barst deze ingetogenheid open in een hooggotisch spinnenweb van ribben. Omhoog gebracht door hoge pilaren waar tussen meerdere galerijen met spitsbogen zijn geplaatst.

In het Engels wordt dit alles Perpendicalur genoemd. Loodrecht. En loodrecht omhoog is het inderdaad.

Ik zit met het hoofd in mijn nek vol verbazing omhoog te kijken. En mijn mond is al open gevallen. Wat een prachtige kerk is dit!

En dan moeten we al die prachtige kappelen nog bekijken… Dit is absoluut één van de mooiste bezienswaardigheden in de Cotswolds!

De wereldberoemde kloosteromgang van Gloucester Cathedral
De wereldberoemde kloosteromgang van Gloucester Cathedral

Harry Potter in Gloucester Cathedral

Van de eerste verbazing val ik in de kloosteromgang buiten de kerk in de volgende. Hier is de gotiek tot in zijn extreemste vorm doorgevoerd. Door middel van zogenaamde fan vaulting. In het Nederlands een waaier- of palmgewelf genoemd.

De ribben komen dan niet meer met een dubbele of viervoudige lijn uit de pilaren. Ze komen eruit als een waaier. En wat is dat een prachtig en kunstig gezicht.

Het heeft in combinatie met het glas-en-lood van de afgesloten omgang zo’n mooi effect dat het inmiddels ook voor filmopnames is gebruikt. Onder andere voor de scenes van Harry Potter waarin ze door Hogwarts (Zweinstein) lopen.

Stedentrip in Bath: The Roman baths met op de achtergrond Bath Abbey
The Roman Baths met op de achtergrond Bath Abbey

De mooiste dorpjes van de Cotswolds

De dag hierna doen we rustig aan. En genieten van ons jonge gezin. De dag daarop gaan we naar Bath. Wat is dat een geweldige stad! Klik voor het reisverhaal daarover op de link.

En na nog een rustdag is het vandaag dan weer tijd om meer bezienswaardigheden in de Cotswolds te zien. We willen wat leuke dorpjes gaan bekijken. En op de route ligt een leuke dierentuin.

We rijden daarvoor vanuit Stow eerst een klein stukje richting het zuidwesten op de B4088. Richting Lower Swell. Om vanaf daar binnendoor naar de ‘Slaughters’ te rijden.

Lower en Upper in dit geval. Allemaal kleine, leuke en gezellige dorpjes. Waar we soms even uitstappen en soms gewoon doorheen toeren.

Bourton-on-the-Water

Vanuit Upper Slaughter rijden we richting Bourton-on-the-Water. Dit plaatsje is wat groter dan de vorige. Waarbij het wel heel erg toeristisch is. En toch is het een leuk dorpje, met Windrush die er prachtig doorheen stroomt en hier en daar met stenen bruggetjes overspannen is.

Bezienswaardigheden in de Cotswolds: Burford

Wij rijden verder naar Burford. De A361 loopt als drukke weg dwarsdoor dit plaatsje. Waarbij dat juist de weg is, waaraan ook prachtige huisjes en cottages liggen. Met allerlei leuke winkeltjes.

We willen hier echt even uitstappen. En met de kinderwagen bij de hand, kunnen we onze oudste ook makkelijk bij de weg vandaag houden.

We hebben een prachtig uitzicht over de omgeving vanaf het hoogste punt van The Hill (zoals het laatste deel van de A361 in het dorpje heet). En juist de combinatie met al die leuke huisjes en die drukke straat, geeft het iets gezelligs.

The Swan Hotel in Bibury
The Swan Hotel in Bibury

Bezienswaardigheden in de Cotswolds: Cotwolds Wildlife Park

Onze volgende stop is de dierentuin van deze streek. Dat ligt hier op een wat vlakker deel van de Cotswolds op het terrein van een voormalig landhuis. Het landhuis is nog in tact en wordt ook gebruikt voor het restaurant (ideaal in ons geval voor de lunch) en enkele overdekte attracties.

Dat het een oud park is, maakt ook dat het heerlijk wandelen is door deze dierentuin. De dieren zijn niet spectaculair. Maar onze zoon vindt het allemaal leuk. Als toetje is de mooie tuin van het voormalige landhuis ook mooi om te bekijken.

Bibury

Na de dierentuin zetten we koers richting Bibury. Dat doen we door terug te rijden richting Burford en daar de B4425 te pakken. Een mooi, klein weggetje met afwisselend drystone walls en heggetjes langs de weg.

Bezienswaardigheden in de Cotswolds: Arlington Row in Bibury
Arlington Row in Bibury

Arlington Row

Bibury is misschien wel het meest Cotswold-achtige dorpje van de Cotswolds. Met als hoogtepunt Arlington Row. Eén van de populairste bezienswaardigheden in de Cotswolds.

Dit straatje is een verzameling van kleine cottages die vroeger in gebruik waren als wever-huisjes. Het straatje loopt zo mooi omhoog. En de bloemen bloeien zo prachtig in het tuintje voor de huisjes. Het is kortom Cotswold op haar best.

Ook één van de mooiste bezienswaardigheden in de Cotswolds!

Cirencester

Vanuit Bibury rijden we de B4425 verder af richting Cirencester. Een relaxt stadje dat zichzelf graag als hoofdstad van de Cotswolds ziet.

Hoewel het een stuk groter is dan de dorpjes die we vandaag hebben gezien, voelt het toch als een dorp aan. Het heeft wat meer faciliteiten en winkels. En is daarom ook leuk als afsluiter van de dag. In combinatie met een maaltijd in een leuke Engelse pub.

Net als Gloucester heeft het een Romeins verleden, waar in dit geval door de Anglo-Saksen niks meer van over is. Die hebben dat verleden vakkundig met de grond gelijk gemaakt.

En het heeft een prachtige kerk gewijd aan St John the Baptist. Die net zo enthousiast gotisch is. Waar het in dit geval al aan de buitenkant is te zien door de kerktoren. Die zich direct als Perpendicular laat kennen.

Zo eindigen we deze dag op een aangename manier en pakken na het diner de A429 weer terug naar Stow.

De kaart van de omgeving rondom R79X+MM Burford, Verenigd Koninkrijk. Zoomniveau 10, lengtegraad -1.70076534375, breedtegraad: 51.819149819876
Dit kaartje geeft een overzicht van de route van deze dag.

Ludlow en de Shropsire Hills

Na een lekkere rustdag zetten we twee dagen later een stap buiten de Cotswolds. En ook een flinke stap. Ik wil heel graag een stuk van Shropshire zien. Eén van de meest dunbevolkte delen van Engeland. Dat prachtig moet zijn.

We pakken daarvoor de M5 richting Worcester, om daar de A44 te pakken richting Leominster. Dat doen we omdat de A44 een groen randje heeft in de Michelin-gids. En dat soort wegen wil ik graag volgen.

Zonder uitzondering staat dat garant voor mooi uitzicht. En ook in dit geval stelt het niet teleur.

Het is een prachtige weg, waarbij we de heuvels in de verte steeds hoger zien worden. We naderen hier Herefordshire met daarachter de heuvels van de Cambrians Mountains van Wales.

De A44 tussen Worcester en Leominster
De A44 tussen Worcester en Leominster

On Wenlock Edge

Op de A49 rijden we naar het noorden, waarbij we Ludlow eerst links laten liggen om vanmiddag te bezoeken.

Langzaam zien we voor ons de hoge heuvels van de Shropshire Hills vorm krijgen. En dan eerst in de vorm van On Wenlock Edge. Wat een epische naam voor een berg!

De naam was mij al bekend van een prachtige liederen cyclus van Ralph Vaughn Williams. Atmosferisch wordt hier een schets van de omgeving gegeven. Weliswaar op een romantische wijze, waardoor het vooral gaat over de indruk die de omgeving maakt op de dichter. In dit geval A.E. Housman. En daar komt natuurlijk ook een hoop weltschmerz bij kijken…

Bezienswaardigheden in de Cotswolds en er omheen: On Wenlock Edge
De steile rug van On Wenlock Edge

The Long Mynd

Even verderop komen we aan in het pittoreske Church Stretton. Vanaf daar pakken we de Bur Way om in The Long Mynd te komen.

We komen al snel in een geweldige omgeving terecht.

Een omgeving van kale heuvels, met heide. We voelen ons meteen midden in en dichtbij de natuur. De ruigheid van dit gebied is fantastisch.

Jaren later realiseer ik mij dat dit mijn eerste kennismaking is met de typische, ruige en ronde, moors-achtige heuvels en bergen van Engeland. Zoals we die ook in Dartmoor en Exmoor zullen zien. De ruigheid en desolaatheid van dit soort gebieden is geweldig.

Bezienswaardigheden in de Cotswolds: The Long Mynd
The Long Mynd

Heide

Het is een magistrale weg om te rijden. Langzaam maar zeker komen we midden tussen de heide terecht. Die door het seizoen ook prachtig paars is. En met de schapen die er tussendoor lopen, ziet het er allemaal heel idyllisch uit.

The Marches

Maar wanneer we dat idyllische scenario hebben verwerkt, dient het volgende, zo mogelijk nog idyllischer scenario zich aan.

Over de Long Mynd heen, krijgen we nu zicht op het patchwork van rollende heuvels en weilanden van de Marches van Wales en Shropshire.

Het is echt een geweldig, in-en-in Engels gezicht wat we hier voor ons zien.

Het prachtige Shropshire vanaf de Long Mynd
Het prachtige Shropshire vanaf de Long Mynd

Ludlow

Vanzelfsprekend stappen we regelmatig uit om een stukje te lopen. En natuurlijk om foto’s te maken. Voldaan aanvaarden we dan ook de terugreis. Waarbij we natuurlijk nog even in Ludlow willen kijken.

Ludlow Castle

Ludlow wordt gedomineerd door het Normandische kasteel dat bovenop de oevers van de Teme en Corve staat. Het is al in de 11e gebouwd ten tijde van de Normandische overheersing.

Het was toen bedoeld om samen met een aantal andere kastelen de grens met Wales te bewaken. En dat is ook lange tijd de functie van dit kasteel gebleven.

De achterliggende ‘Marches’ en Wales waren een moeilijk doordringbaar gebied. Dat ook moeilijk onder controle was te krijgen door de Engelse kroon.

Geen wonder dat diezelfde Engelse Kroon door middel van een titel de band met Wales graag beter wilde maken. Niet voor niks wordt de eerstgeboren prins daarom ook vrij snel tot Prins van Wales gebombardeerd.

Vanzelfsprekend is het strenge militaire uiterlijk in de loop van de eeuwen deels omgezet naar een meer paleisachtig geheel. Met de nodige Tudor-elementen. De sterke muren bleven. En geven nog steeds het aanzien van een moeilijk doordringbare vesting.

De audiotour geeft ons een mooi idee van de historie en de wetenswaardigheden van dit kasteel.

Bezienswaardigheden in de Cotswolds: De oude muren van Ludlow Castle
De oude muren van Ludlow Castle

Tudor-style reprise

Ludlow is verder een erg leuk stadje om doorheen te lopen. Om ons heen zien we weer allerlei bouwstijlen terug. Waarvan in het oude centrum Tudor weer overheerst.

Waarbij Ludlow ook duidelijk in de jaren daarna relevant is gebleven. Getuige de Georgian en Victiorian-style gebouwen.

Noemenswaardig is ook nog de Church of Saint Laurence. Niet zo bijzonder als de kerken van Teweksbury en Cirencester. En toch leuk om even te bekijken.

Ludlow is verder vooral een belangrijk centrum voor de gastronomie. Er zijn veel winkeltjes waar je allerlei soorten eten kunt kopen. En het heeft diverse restaurants met Michelin-sterren.

Het is kortom een uitstekende plek voor ons om avond te eten en deze gave rondrit af te sluiten.

Broad Street in Ludlow
Broad Street in Ludlow

De dichter en de Kingmaker in Warwickshire

Vanzelfsprekend doen we dag hierna weer rustig aan. Het weer wordt gelukkig ook steeds beter. In de eerste week in Kent en Sussex hebben we de zon maar heel weinig gezien. Hier in de Cotswold dringt de zon steeds vaker door.

Vandaag pakken we de A429 naar het noorden om in Warwickshire te komen.

Stratford-upon-Avon

Onze eerste doel is om zo in de geboorteplaats van de ‘Great Bard’ terecht te komen. Beter bekend als Shakespeare.

Wat we daar aantreffen is een mengelmoes van oude, historische gebouwen. En plekken waar ooit iets heeft gestaan dat iets met de dichter te maken heeft.

Wij hebben vandaag een ander doel en hebben besloten om het museum dat meerdere locaties bevat niet te bekijken. Het belangrijkste daarvan is Shakespeare’s Birthplace aan Henley Street, waar we aan de buitenkant even langsop lopen.

Shakespeare's Birthplace in Stratford-upon-Avon
Shakespeare's Birthplace in Stratford-upon-Avon

Warwick Castle

Wij gaan snel verder om in Warwick te komen. Daar staat het schitterende Warwick Castle.

In de Engelse historie vooral bekend als de uitvalsbasis van Richard Neville, Earl of Warwick. Die een beslissende rol speelde in het afzetten en later weer op de troon helpen van Henry VI ten faveure en ten koste van Edward IV.

Dit leverde hem de naam Kingmaker op. Eén en ander was ook belangrijk onderdeel van de War of the Roses. Een bloederig deel van de Engelse geschiedenis. Waarbij de Yorkse witte roos, tegenover de rode, Lancastrian-roos stond.

Eenmaal binnen is dat ook duidelijk. Wat natuurlijk is een deel van de tentoonstelling in het kasteel aan dit thema gewijd.

Bezienswaardigheden in de Cotswolds: Warwick Castle
Warwick Castle

Het kasteel is voor ons en zeker ook voor ons zoontje één grote attractie.

Het kasteel zelf is van binnen erg leuk om te bekijken. De ruimtes zijn mooi ingericht en we krijgen zo een heel goed beeld van het leven in het kasteel.

Verder is er buiten van alles te doen. Van vliegshows met roofvogels tot ridderspelen waarbij de War of the Roses natuurlijk centraal staat.

Heerlijk zo’n dagje entertainment! Zeker wanneer ons kind aan het genieten is en ik een stuk historie krijg voorgeschoteld…

Een deel van de buitenste muren van Warwick Castle
Een deel van de buitenste muren van Warwick Castle

Wye Valley

Na een rustdag en een dag in het prachtige openlucht museum dat Oxford heet (klik op de link voor mijn blog over deze mooie stad!), zijn we inmiddels op de laatste dag van de vakantie aangeland.

We zitten al vol met prachtige herinneringen aan deze streek. En daar willen we nog eentje aan toevoegen. Ik wil graag de Wye-valley en de Forest of Dean nog bekijken.

Daarvoor pakken we achter Cheltenham de A48. En na een half uurtje staan we in Chepstow aan het begin van de A466. Deze slingert met de River Wye mee door de gelijknamige vallei. En dat is een prachtige route om te rijden.

We komen eerst langs de ruïnes van Tintern Abbey. In de Dissolution verlaten en niet zoals in Gloucester het geval was een andere bestemming gekregen. Wel een indrukwekkend geheel! Zeker vanwege de mooie ligging aan de Wye.

We rijden de geweldige weg uit tot Monmouth, om daar via de A4136 richting de Forest of Dean te rijden.

Forest of Dean

Daarvoor houden we vanaf de A4136 Coleford aan, omdat hier het officieuze centrum van dit woud zit.

Daar pakken we de B4228 om in het mysterieuze Puzzlewood terecht te komen. Meer een attractie dan een wandeling, omdat het een soort aangelegd magisch bos is. Leuk om even te bekijken.

We rijden even later terug naar Coleford om daar de B4226 te pakken naar Beechenhurst.  Daar is het gelijknamige café om wat te lunchen. Vanuit daar maken we een wandeling om een indruk te krijgen van dit bijzondere bos. Tegenwoordig is hier ook het mooie Sculpture Trail.

De Forest of Dean is echt een oud bos. En vanwege het feit dat het heel lang een koninklijk jachtgebied is geweest, is het ook altijd goed bewaard gebleven. Vanzelfsprekend geeft dat het bos ook mythische proporties. Waarschijnlijk de reden dat het ook in het laatste deel van Harry Potter figureert.

Bezienswaardigheden in de Cotswolds: Forest of Dean
Forest of Dean

Quintessential?

En zo zijn we aan het einde van ons verblijf in de Cotswolds gekomen. Wat hebben we prachtige dingen gezien! Het barst van de bezienswaardigheden in de Cotswolds.

We hebben daarnaast ook heel veel mooie dingen gezien die net buiten de Cotswolds lagen. Zoals de prachtige steden Bath en Oxford. En de mooie omgeving van de Shropshire Hills.

Daarvoor liggen de Cotswolds lekker centraal.

In de jaren na ons bezoek aan de Cotswolds komen we er wel achter dat voor ons het echte Engeland meer ligt in de ruige randen van Engeland. Zoals in Devon en in Cornwall. Of in het prachtige Lake District.

Het voordeel van de Cotswolds is dat we in korte tijd een heleboel kanten van Engeland hebben gezien. Leuke dorpjes, prachtige kerken en kathedralen, prachtige natuur en superleuke pubs.

Quintessential of niet. The Cotswolds zijn een mooi startpunt voor een ontdekkingstocht door het hart van Engeland.

Shropshire vanaf The Long Mynd
Shropshire vanaf The Long Mynd

Praktische informatie over bezienswaardigheden in de Cotswolds

Ik geef hieronder nog wat meer informatie over de verschillende bezienswaardigheden in de Cotswolds. Tenminste wanneer er iets niet aan bod is gekomen in bovenstaand verhaal.

Antiek in Stow-on-the-Wold

Stow wordt wel de hoofdstad van antiek genoemd. Het barst hier van de winkeltjes die antiek verkopen. Is dit iets voor jou? Neem dan uitgebreid de tijd om hier een dag te shoppen! Tudor House aan Sheep Street en Tara Antique Centre aan The Square worden het meest gewaardeerd.

Teweksbury

Parkeren in Teweksbury doe je op de Gloucester Car Park aan Church Street. Van daaruit loop je zo Church Street in, met eerst aan de rechterkant Teweskbury Abbey.

Cheltenham

Cheltenham is in de omgeving dus een goede stad om te shoppen. Dat is tegelijkertijd een leuke manier om de mooie gebouwen te bekijken. Waar de winkels deels ook in gevestigd zijn. Een beetje winkelen op stand. Zo voelt het.

Parkeren doe je daarvoor het beste onder Regent Arcade Car Park aan Regent Street. Dit parkeerterrein ligt bovendien ook onder een groot winkelcentrum.

Gloucester

In Gloucester zijn de Gloucester Docks nog interessant om te kijken. Dit is het oude havengebied dat helemaal opgeknapt is. Hier kan je van alles doen, winkelen, eten en er zitten ook een paar museums.

Parkeren doe je gemakkelijk en in de open lucht tussen de kathedraal en de Docks op Ladybellegate Street.

Cotswolds Wildlife Park

Klik voor meer informatie over het Cotswolds Wildlife Park op de link.

Cotswold Cottages
Cotswold Cottages

Ludlow

Parkeren kan vlakbij het centrum aan Upper Galdeford.

Via de link vind je meer informatie over Ludlow Castle.

Stratford-upon-Avon

Hier vind je meer informatie over Shakespeare’s Birthplace en de andere musea die aan Shakespeare zijn gewijd.

Wanneer je een goed beeld van het leven en zijn werken wilt krijgen, is deze plek met de aangrenzende tentoonstelling de beste plaats. De andere plekken in Stratford zijn wat verder weg of wat minder relevant.

Warwick Castle

Klik hier voor meer informatie over Warwick Castle.

Wye Valley

Om in deze vallei te komen, kan je ook de M5 pakken en bij Bristol de M4-M48 om de prachtige Severn Bridge over te rijden.

Voor meer informatie over de Wye Valley klik je op de link.

Andere bezienswaardigheden in de Cotswolds

Wij zien niet toegekomen aan het bezoek van Blenheim Palace. Het extravagante paleis van de familie Churchill. Dit is echt wel de moeite waard.

Wandelen in de Cotswolds

Wij hebben in deze vakantie dit niet echt gedaan. Toch leent het gebied zich hier wel voor. Tenminste wanneer je van wandelingen houdt die heuvelachtig zijn. Verwacht hier geen stevige beklimmingen of rotspaden.

Dwarsdoor The Cotswolds loopt de Cotswolds Way. Dit langeafstandspad loopt van Bath naar Chipping Camden. Het mooiste stuk schijnt te lopen in de buurt van Belas Knap.

Dat is vlakbij het onderstaande Cleeve Hill (is ook op het kaartje te zien). En is bovendien één van de in de inleiding genoemde versterkte heuvels uit de prehistorie.

Dat stuk loop je dan vanaf Winchcombe (dus van noord naar zuid). Met bijna 9 kilometer kan je hier een rondje van maken. Klik daarvoor op bovenstaande link.

In de buurt van Cheltenham ligt Cleeve Hill. Met 325 meter de hoogste heuvel van de Cotswolds. Vanaf het parkeerterrein kan je vrij gemakkelijk naar deze top toe lopen. Naar het oosten heb je een prachtig uitzicht over de Cotswolds. Hieronder vind je een kaartje ter oriëntatie.

De kaart van de omgeving rondom Cleeve hill common carpark. Zoomniveau 13, lengtegraad -2.010185, breedtegraad: 51.9217491
De marker staat op de parkeerplaats van Cleeve Hill.

Wandelen in de Shropshire Hills

Vanzelfsprekend moet die Long Mynd beklommen worden. The National Trust heeft daarvoor een prachtige wandeling van 8 kilometer uitgestippeld. Erg de moeite waard! Klik daarvoor op de link.

Meer informatie over de Shropshire Hills vind je via de link.

Op de Long Mynd via Bur Way
Op de Long Mynd via Bur Way

Wandelen in de Forest of Dean

De wandeling in Puzzlewood vind je via de link.

Inmiddels kan je vanuit Beechenhurst Café een prachtige Sculpture Trail lopen van 4,5 kilometer. Dat lijkt mij erg de moeite waard. Klik op de link!

Uit eten in de Cotwolds

Hieronder geef ik in volgorde van de bezienswaardigheden die ik hierboven heb beschreven tips om uit eten te gaan.

In Stow-on-the-Wolds zijn The Queen’s Head Inn en The Cellar twee erg goede restaurants. De eerste is een echte Engelse pub. De tweede is een wijnbar met tapas-achtig eten in een moderne ambiance. Buiten Stow in Broadwell is de Fox Inn een geweldige pub met heel goed eten.

In Cheltenham is Woodkraft een goede plek om een hartige lunch te nuttigen.

Cheltenham is toch behoorlijk ‘op stand’ en dat betekent dat je ook heel chique kan eten. Is dat wat je wilt, dan is in combinatie met een leuke ambiance Muse een goede optie. Dezelfde allure, maar wat minder modern aangekleed, heeft GL50. Let op dat dit laatste restaurant niet geopend is voor de lunch.

In Gloucester zit vlakbij de kathedraal Hubble Bubble waar je zowel lekker taart kan eten als kunt lunchen. Wil je wat uitgebreider eten ga dan naar Sette Bello Docks in de Docks.

In Bourton-on-the-Water is op de route en het uur van de dag The Den een leuke plek om koffie of thee te drinken met taart.

Datzelfde geldt voor Lynwood & Co in Burford. Verder is in dit plekje The Angel at Burford een fantastische gastropub met erg lekker eten in een gezellige pub-achtige sfeer.

Aan 4 Castle Street in Cirencester is de Malt & Anchor een mooie pub. Met standaardpub-eten in een leuke sfeer

Uit eten in de Shropshire Hills

In de buurt van de Long Mynd is in Church Stretton de King’s Arms een rechttoe-rechtaan Engelse pub. Een heerlijke plek voor of na een wandeling.

In Ludlow is onderaan Broad Street en net over de brug van de Teme The Charlton Arms een leuke plek. Een wat chique pub en met lekker eten. En wanneer je op het terras kan zitten, heb je prachtig uitzicht op het stadje. Verder is onderaan Ludlow Castle en ook aan de Teme de Green Café een aanrader.

Uit eten in de Forest of Dean

Het Beechenhurst Café is een mooie plek om te lunchen.

Vakantiehuisje in de Cotswolds

Het huisje dat wij in Stow-on-the-Wolds hadden was niet echt super. Ik heb daarom gezocht naar huisjes in de omgeving waar ik zelf naartoe zou gaan.

Houdt in de gaten dat dit een dure streek is. Überhaupt is Engeland duur wanneer het om huisjes gaat. Onder de € 1.000 per week iets leuks vinden, zit er zeker in deze streek niet in.

De eerste is Windrush House in Bourton-on-the-Water. Een huisje met veel Engelse charme en ook wat chique ingericht. Te huren via Holiday Cottages. Het leuke aan dit huisje is dat het midden in het centrum van een dorpje ligt. Dan heb je de hele Cotswolds-experience op je drempel!

De tweede nog leukere is Langley Barn te huren via Coolstays. Een huisje op een mooie plek, met mooi uitzicht en leuk, modern ingericht. En een ‘barn conversion’ is ook echt iets Engels.

De derde ook van Coolstays is wat traditioneler ingericht en heeft wat minder uitzicht. Toch ook een leuke optie: Broughwood Cottage.

Tenslotte is er nog de ontzettend leuke en ook dure Chantry Cottage. Of de net zo leuke Shepherd’s Cottage. Echt allebei prachtige huisjes, maar heel erg aan de prijs… Allebei te huren via Boutique Retreats.

Informatie over de Cotswolds

Via onderstaande link vind je meer informatie over de Cotswolds.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!