Lanhydrock en Golitha Falls: Upstairs en Downstairs in Cornwall

Vakantie in Engeland, Vakantie in Cornwall
De mooiste kastelen van Engeland en Schotland Wandelen op vakantie Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen Kamperen in Engeland

Ik heb het gevoel dat Carson elk moment de hoek om kan komen. In het enorme landhuis waar we vandaag zijn, lijkt het echte leven zich nog volop af te spelen. Alles is nog in perfecte staat en de familie en bedienden lijken net even buiten beeld te zijn. Zo moet de set van Downton Abbey er ook uit zien… We gaan leuke dingen doen in Lanhydrock en Golitha Falls in Cornwall!

Lanhydrock en Golitha Falls in Cornwall: de tuin en het kerkje van Lanhydrock

Lanhydrock in Cornwall

We gaan eerst naar Lanhydrock. Nadat we onze tickets hebben gekocht bij de ingang lopen we langzaam de ronding van het pad af.

Eerst zien we het puntje van het kleine kerkje. Dan de daken van het landhuis. En dan het imposante poortgebouw. Lanhydrock geeft zich langzaam prijs.

Wanneer we eenmaal recht voor het poortgebouw staan, zijn we diep onder de indruk. Een landhuis met zo’n poort, dan heb je het ergens over.

[jumpto link=”praktische-informatie”]Naar Praktische informatie over Cornwall[/jumpto]

Lanhydrock en Golitha Falls in Cornwall: Lanhydrock met links het indrukwekkende poortgebouw
Lanhydrock met links het indrukwekkende poortgebouw

Learning room

We lopen onder de poort door, richting de grote binnenplaats, die ingesloten wordt door de grote vleugels van het gebouw. Eerst nemen we plaats in de Learning room  om wat over de geschiedenis van dit estate te weten te komen.

Al snel wordt duidelijk dat ook dit huis hetzelfde lot beschoren is geweest als zoveel van dit soort landhuizen in Engeland.

De eerste klap kwam met de Eerste wereldoorlog. Waardoor bijna alle mannelijke erfgenamen niet meer leven. Of zo invalide of psychisch overbelast terugkwamen en daardoor ook geen rol meer konden spelen.

De tweede klap kwam met de veranderingen in de fiscale wetgeving, waardoor het welhaast onmogelijk werd om het landgoed te blijven beheren.

Een voorproefje van de mooie tuinen van Lanhydrock
Een voorproefje van de mooie tuinen van Lanhydrock

Long Gallery

We lopen de ingang in en worden welkom geheten in een prachtige ontvangstkamer. Dat is de voorbode voor al het moois dat ons nog te wachten staat.

We lopen door drawing rooms, dining room en smoke room en de prachtig, gepleisterde Long Gallery. Het mooiste van de benedenverdieping is het enorme keukencomplex.

Wanneer we door alle ruimtes lopen die tezamen de keuken vormen, krijgen we langzaam maar zeker door wat een enorm bedrijf dit landhuis was. Er was voor alles een ruimte, voor het fileren van wild, voor het maken van boter en kaas, echt voor alles.  

Wil je meer weten over Lanhydrock? Klik dan hieronder op de link voor mijn reisplan voor Zuid-Cornwall!

 

Klik hier voor voorpret, gemak en ontspanning!
Het plafond van de Long Gallery
Het plafond van de Long Gallery

Golitha Falls in Cornwall

We besluiten in de loop van middag nog naar Golitha Falls te rijden. Een populaire wandeling langs de Fowey River. Na een rustig begin, daalt het pad langzaam naar beneden en begint de rivier een waterval te worden.

Lanhydrock en Golitha Falls in Cornwall: downstairs bij Golitha Falls
Downstairs bij Golitha Falls

Klauteren

Het pad wordt steeds rotsiger, waardoor we heel wat omhoog en naar beneden moeten klauteren. En het is glad…

En… oei, daar gaat de jongste, vol onderuit in de modder. Tranen met tuiten.

Waar is Carson wanneer je hem nodig hebt? Of hij snel wat nieuwe kleding wil halen voor de jonge milord. Toch zo gek nog niet dat upstairs & downstairs…

Klauteren bij Golitha Falls
Klauteren bij Golitha Falls

[jtdestination link=”praktische-informatie” /]

Praktische informatie over Lanhydrock en Golitha Falls in Cornwall

Lanhydrock

Meer over informatie over Lanhydrock vind je via de link.

Lanhydrock is voor kinderen natuurlijk ook erg leuk. Ze kijken hun ogen binnen uit. En verder doen ze ook van alles voor kinderen, onder andere speurtochten.

Lanhydrock is eigendom van The National Trust. Wanneer wij een week in Engeland zijn, worden we meestal voor  dat jaar lid van deze organisatie, omdat je dit na het bezoek aan 3 locaties er alweer uit hebt.

Bovendien kan je op de meeste parkeerplaatsen van de Trust dan gratis parkeren. Klik op de link voor meer informatie. Je kan bij elke kassa van The National Trust lid worden!

De kaart van de omgeving rondom 2 Treffry Gate, Bodmin PL30 5AD, Verenigd Koninkrijk. Zoomniveau 11, lengtegraad -4.6991486841309, breedtegraad: 50.442594960835
De marker staat op Lanhydrock ter oriëntatie.

Wandelen in Cornwall bij Golitha Falls

De wandeling bij Golitha Falls duurt een klein uurtje. Het startpunt is bij de Draynes Bridge, waar een parkeerplaats is. Daar vind je ook een kaart met de wandelroutes erop.

 

De kaart van de omgeving rondom Unnamed Road, Liskeard PL14 6RX, Verenigd Koninkrijk. Zoomniveau 13, lengtegraad -4.5000469617325, breedtegraad: 50.493678947139
De marker staat op de parkeerplaats bij Golitha Falls.

Wandelen in Cornwall bij Cardinham Woods

Een alternatief is een wandeling in de Cardinham Woods die wat dichterbij Lanhydrock liggen. Vanaf de A38 staat dit al aangegeven. Hier heb je veel wandelpaden van allerlei lengte. Met als pluspunt dat er een erg goed café bij de parkeerplaats zit (zie hieronder bi Uit eten in Cornwall). Klik op de link voor meer informatie.

Nog meer wandelen in Cornwall bij Lantic Bay

In mijn andere blogs over Cornwall kan je meer lezen over wandelen langs het South West Coast Path in Cornwall. Dichtbij Lanhydrock ligt Lantic Bay. Klik op de link voor een wandeling langs dit prachtige stuk van de kust van Cornwall.

Wandelen van Lantic Bay naar Fowey: terugblik op Lantic Bay
Terugblik op Lantic Bay vanaf het Southwest Coast Path

Tuinen in Cornwall

Tsja, daar staat Engeland en zeker dit deel van Engeland om bekend. In de buurt zijn de beroemde Lost Gardens of Helligan en nog beroemdere Eden Project. Via de link vind je mijn reisverhaal over die 2 tuinen.

Beroemdste tuinen van Cornwall: The Jungle van de Lost Gardens of Heligan
Door The Jungle van de Lost Gardens of Heligan

Stadjes en dorpen in Cornwall

Fowey, Polperro en Mevagissey zijn leuke dorpjes. De laatste twee zijn prachtige vissersdorpjes. Met allebei hun eigen charme. Polperro is de kleinste.

Looe wordt ook vaak genoemd, alleen vind ik dat hier het toerisme wel heel erg aanwezig is. Hoewel anderen dat juist weer van Fowey zeggen.

Ik vond Fowey in ieder geval de moeite waard, zeker in combinatie met deze wandeling. Zo heb je van alles wat! Klik op de link voor meer informatie over Fowey en de wandeling daar naartoe vanaf Lantic Bay.

Terugblik op Fowey tussen Polruan en Pont Pill Creek
Terugblik op Fowey tussen Polruan en Pont Pill Creek

Uit eten in Cornwall

Lunchen kan bij Lanhydrock en nog beter bij Woods in de Cardinham Woods.

Vakantiehuis in Cornwall

Wij zaten toen we naar Heligan zijn geweest, in een huisje in de buurt van Plymouth. Dit huisje ligt prachtig bovenop de kust en heeft een adembenemend uitzicht op zee. Een echte aanrader. Het huisje kan je huren via deze link: Cliffside.

Voor het beste huisje in deze omgeving, ga je naar mijn reisplan voor Zuid-Cornwall!

Cliffside Cottage aan Whitsand Bay
Cliffside Cottage aan Whitsand Bay
7 leukste dingen om te doen in Cornwall: uitzicht vanaf het terras van Cliffside bij Whitsand Bay
Uitzicht vanaf het terras van Cliffside (op Whitsand Bay)

Kamperen in Zuid-Cornwall

Voor de leukste camping in deze omgeving ga je naar mijn reisplan voor Zuid-Cornwall

Hotels in Fowey en Cornwall

Wanneer je hier voor kortere tijd bent, is het Fowey Hall Hotel een luxe optie. Het is heel erg op gezinnen gericht, waardoor er ook heel wat familiekamers zijn. Ik vind het er fantastisch uit zien! De reviews zijn ook goed. En het heeft een zwembad. Ik zou wel gaan voor een kamer met uitzicht op de baai en rivier.

Informatie over deze streek

Voor meer informatie over deze streek, klik je op onderstaande link. Klik vervolgens bovenin op Maps en klik op de kaart op Bodmin voor meer informatie over de omgeving van Lanhydrock en Golitha Falls.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!