Bezienswaardigheden in de Golfe du Morbihan

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in Bretagne
Stedentrip in Frankrijk Vakantie met jonge kinderen Vakantie met tieners Kamperen in Frankrijk

Het leven is keuzes maken. Zeker op vakantie. Maar wat te kiezen, wanneer er een overvloed aan mogelijkheden is? We staan vandaag voor de keuze om een bezoek te brengen aan een Site des Mégalithes. Een prehistorische plek dus waar we stenen kunnen zien. Raar eigenlijk, wanneer je het zo zegt. Deze site en de stad Vannes zijn de bezienswaardigheden in de Golfe du Morbihan die we gaan bezoeken.

Bezienswaardigheden in de Golfe du Morbihan: Vannes

Aantrekkingskracht

Deze omgeving moet vroeger een enorme aantrekkingskracht hebben gehad op de prehistorische mens. Het stikt hier van dit soort plekken, waar we menhirs, dolmen en weet ik het wat nog meer kunnen zien.

Ergens begrijpen we het wel. Wanneer we hier langs zee dwalen, dan gebeurt er iets met ons. Het is een combinatie van zee, wind, aarde en wijdsheid die maakt dat er iets resoneert diep van binnen.

Site mégalithique de Locmariaquer

Leuk en aardig allemaal, we moeten nog steeds een keuze maken. We kiezen voor de wat minder populaire plek van Locmariaquer. Dat is dichtbij Carnac, waar de grootste verzameling van dit soort plekken is.

Locmariaquer is qua site wat kleiner. En onze jongens tenslotte nog niet zo oud, dus we moeten het ook niet te lang maken…

Naar Praktische informatie over Morbihan
Bezienswaardigheden in de Golfe du Morbihan: de Grand Menhir van Locmariaquer
De Grand Menhir van Locmariaquer

Grand Menhir

Het eerste wat opvalt is de Grand Menhir. De grootste in zijn soort op aarde. Een steen waar zelfs Obelix moeite mee zou hebben: 20 meter hoog en 347 ton zwaar. Helaas staat deze niet meer rechtop.

Wanneer we er langs lopen zijn we wel verbaasd over de grootte. Hoe hebben ze deze hier ooit gekregen? Wat voor middelen hebben ze daarvoor gebruikt? En ook: met wat voor doel?

Ik begrijp de spirituele aantrekkingskracht van deze terroir. De specifieke betekenis van dit soort stenen blijft vermoedelijk voor altijd een raadsel. In dit geval verwachten de geleerden dat het een aanwijssteen is, voor deze plek van begrafenis.

De Table des Marchands van Locmariaquer
De Table des Marchands van Locmariaquer

Table des Marchands

Want dat is het doel geweest van de Table des Marchands. De nabijgelegen begraafplaats. De deksteen daarvan is meer dan 25 vierkante meter groot (ik wil niet in er herhaling vallen, maar: hoe dan?). En rust slechts op enkele draagstenen.

Een knap staaltje bouwkunde. We kunnen ook naar binnen in deze graftombe. Binnen vallen de rotstekeningen op. Ook uniek voor dit soort plekken. Wanneer we naar buiten lopen, blijven we verwonderd achter.

Pointe de Kerpenhir bij Locmariaquer
Pointe de Kerpenhir bij Locmariaquer

Pointe de Kerpenhir

We besluiten om alles even te laten bezinken door een stukje door te rijden naar de punt van dit schiereilandje: de Pointe de Kerpenhir. Hier hebben we prachtig uitzicht op de zee en waaien we even lekker uit.

Bezienswaardigheden in de Golfe du Morbihan: Vannes

In de middag zetten we koers naar Vannes. Vannes is oud, net als alles hier in de omgeving. Hier was al een stadje in de Romeinse tijd. En de stad zelf heeft veel bewaard gebleven, Middeleeuwse elementen. Heerlijk om doorheen te dwalen. De Place Henri IV is daarvan een mooi voorbeeld.

Oude vakwerkhuizen op de Place Henri IV in Vannes
Oude vakwerkhuizen op de Place Henri IV in Vannes

Jardin des Rempart

We lopen vanuit dit plein via de Rue des Chainones richting de Remparts. Deze zijn mooi te zien vanaf de Jardin des Remparts. En het is tegelijkertijd een leuke wandeling door dit stadsparkje.

We lopen weer een stukje terug om de Rue Francis Decker op te lopen richting de haven. Vanaf daar zien we ook de ‘Lavoirs de la Garenne’. De oude wasplaatsen met hun typische overkappingen aan het water. 

Bezienswaardigheden in de Golfe du Morbihan: de oude wasplaatsen (Lavoirs de la Garenne) met op de achtergronde de remparts van Vannes
De oude wasplaatsen met op de achtergrond de remparts van Vannes

Genieten…

We laten het verderop gelegen kasteel links liggen. We hebben honger en dorst. En omdat het prachtig weer is, besluiten we aan het haventje wat te eten. Op de Place Gambetta hebben we mooi uitzicht op deze haven en alles wat er omheen gebeurd.

Een heerlijke plek om uit te rusten en gezellig te eten. Even geen keuzes maken en gewoon genieten…

Praktische informatie over Bezienswaardigheden in de Golfe du Morbihan

Wij hebben al deze locaties in de meivakantie bezocht. Toen was het nergens heel druk. Toch was er bij Locmariaquer en in Vannes genoeg te doen. Ik verwacht dat het in het hoogseizoen overal erg druk is.

Bezienswaardigheden in de Golfe du Morbihan: Locmariaquer

De Site des Megalithes van Locmariaquer is klein. Stel je daar van tevoren op in. Tegelijkertijd kan je alles zien wat er op een dergelijke plek te zien is. Wij vonden het daarom met jonge kinderen ideaal. Dan moet je niet te lang bij zoiets rondlopen, tenminste dat is onze ervaring.

De kaart van de omgeving rondom Site des Megalithes van Locmariaquer. Zoomniveau 12, lengtegraad -2.9513171, breedtegraad: 47.5716998
De marker staat op de Site des Megalithes van Locmariaquer.

Bezienswaardigheden in de Golfe du Morbihan: Vannes

Hieronder zie je een kaartje van Vannes. Via de link kan je ook meer informatie vinden over deze stad.

Het is zeker de moeite waard om een middag of ochtend uit te trekken voor de verkenning van deze stad! Aan alle uitvalswegen uit het centrum staan ook mooie stadspoorten. Neem dus de tijd om een beetje in en uit het centrum te dwalen.

Dat kan via de route die ik heb aangegeven, waarbij je dan nog een kijkje kan nemen in het kasteel de l’Hermine. Vanuit de haven kan je dan de stad weer in lopen via de Port Saint-Vincent en de straat met dezelfde naam.

De kaart van de omgeving rondom 2 Pl. Lucien Laroche, 56000 Vannes, Frankrijk. Zoomniveau 16, lengtegraad -2.7564846243286, breedtegraad: 47.656899002331
De marker staat op de Remparts. In het zuiden zie je nog net de haven. En bij de kathedraal ligt de Place Henri IV.

Wandelen in de Golfe du Morbihan

Je kunt een korte wandeling maken bij de Pointe de Kerpenhir. Ik heb in mijn andere blog over wandelen in de de Golfe du Morbihan een uitgebreide beschrijving gegeven over de wandelmogelijkheden in deze regio. Zeker op het Presqu’Île de Quiberon kan je heel mooi wandelen langs de ruige kust van de Côte Sauvage van Bretagne.

Nog meer wandelen in Bretagne

In mijn reisverhalen over de Côte de Granit Rose, Côte de Goëlo, Côte d’Émeraude, Finistère en het binnenland van Bretagne, geef ik ook nog heel veel tips over wandelen in Bretagne.

Stranden in de Golfe du Morbihan

Bij alle wandelingen die ik in mijn andere blog over de Golfe du Morbihan geschreven heb, kom je langs mooie stranden. Die hoef je eigenlijk nauwelijks te zoeken. Kijk gewoon wat je zelf lekker vindt.

Uit eten in Vannes

Op de Place Gambetta in Vannes kan je goed eten bij L’Escale. De plek aan de haven maakt het vooral tot een fijne locatie. 

Vakantiehuisje in de Golfe du Morbihan

Wij zaten in deze tijd in een vakantiehuisje in Saint-Phillibert. Dat bestaat inmiddels niet meer als vakantiehuisje. Wij zaten daar vooral, omdat het direct aan zee lag. Een goed alternatief lijkt mij het huisje met code MO43 van Liberté Vakantiehuizen.

Het is wat verder weg van de beschreven locaties (Locmariaquer en Vannes zijn allebei een klein half uurtje rijden). Het ligt wel prachtig aan het water en krijgt een goede waardering. Kijk voor meer informatie op Liberté vakantiehuizen en geef in het zoekscherm de code van het huisje in.

Hotels in de Golfe du Morbihan

Ik zou een hotel op het Île-aux-Moînes ook overwegen (zie voor dit eilandje ook mijn andere blog over wandelen in de Golfe du Morbihan). Een goed voorbeeld daarvan is hotel Kerisa. Een superleuk hotel. En ook nog met zwembad. Ze hebben ook een familiesuite voor 4.

Er worden geen auto’s toegelaten op het eiland, dus de bagage moet met de hand mee.

Wandelen in de Golfe du Morbihan: onze plek op camping La Ferme de Lann Hoëdic
Onze plek op camping La Ferme de Lann Hoëdic

Kamperen in de Golfe du Morbihan

In de buurt van hier beschreven plekken is camping du Fontaine de Hallate een goede plek. Ze zijn super ecologisch en duurzaam ingesteld. Wanneer je dat ingewikkeld vindt, check dan de site even. Er zit geen zwembad bij. De zee en de Golfe du Morbihan zijn wel dichtbij. De recensies zijn erg goed. Kijk daarvoor op Zoover Fontaine de Hallate.

Tenslotte zijn wij jaren later op een camping op Presqu’Île de Ruys geweest: camping La Ferme de Lann Hoëdic. Een fijne camping op loopafstand van het strand en de zee. Veel schaduwrijke plekken, goed sanitair en een leuk barretje. Elke avond is er een andere foodtruck voor het eten. Ze verhuren ook mooie tentlodges/safaritenten.

Vanaf deze plek zijn eigenlijk alle plekken die ik beschrijf rondom de Golfe de Morbihan ook goed te bereiken. Ook het Presqu’Île de Quiberon is met de auto maar een uur rijden. En er zijn ook allerlei mogelijkheden om met de boot over te steken naar de andere kant van deze golf. Kijk ook op Zoover La Ferme de Lann Hoëdic.

Informatie over de Golfe du Morbihan

Wil je meer informatie over deze streek, kijk dan op link hieronder. Scroll iets naar beneden voor de interactieve kaart. Daarop vind je informatie over alle streken. Klik op de streek en dan kom je op een kaart waar je kan inzoomen op specifieke plekken.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!