Vakantie in de Cévennes en de Grands Causses

Een land waar in de zomer de zon ongenadig brand op de verlaten hoogvlaktes. En in de winter wordt geteisterd door wind en regen. Een land dat door tectonische activiteit is opgestuwd. En vervolgens uitgekerfd door de meedogenloze kracht van water. Een land dat door deze geologische historie ruig is. En tegelijk ook lieflijk wanneer je aan de voet staat van één van die prachtige rivieren. Vakantie in de Cévennes en de Grands Causses is daardoor een confrontatie met de natuur in al haar kracht en schoonheid. Aan de buitenkant en zeker ook aan de binnenkant. Want dat meedogenloze water heeft in het enorme blok kalk dat de Cévennes en de Grands Causses in de basis zijn, gigantische grotten uitgesleten. Hieronder vind je mijn reisverhalen over dit bijzondere landschap. Daaronder ligt ik de schoonheid van deze regio nog wat verder toe.

Reisverhalen Cevennes en Grands Causses

Vakantie in de Cévennes en de Grands Causses: de natuur!

Het is duidelijk vanuit de inleiding dat de grote trekker van deze streek de natuur is. Dat dit boven elke twijfel verheven is, blijkt uit de status van deze streek. De Cévennes zijn een nationaal park. De Grands Causses zijn een regionaal park. Dat je het even weet.

We hebben hier kortom te maken met de natuurlijke top van Frankrijk. En doordat deze gebieden net te laag zijn of te weinig hellingen hebben, krijgt het toerisme relatief weinig vat op deze regio. Je kunt in een volmaakt stille omgeving terecht komen, wanneer je bovenop één van de Grands Causses staat. Of wanneer je in het hart van de Cévennes bent. Heerlijk!

En dan die rivieren. Met als absolute nummer 1 de Gorges du Tarn. Een schitterend, nauw dal met links en rechts de hoge wanden van de omliggende Causses.

En daar stopt het nog niet mee. Want overal heeft de natuur hier bijzondere sporen achter gelaten. Zo ook in de vorm van prachtige grotten. In mijn reisverhalen beschrijf ik er 3: de Grotte de Trabuc, de Grotte de Dargilan en de absolute top: de Grotte des Demoiselles.

En verder?

Nou, op zich houdt het daar wel mee op. Vanzelfsprekend zijn er een paar leuke dorpjes in deze streek. Zoals Anduze en Sainte-Enimie.

Vanwege die meedogenloze natuur is het gewoonweg om te wonen geen aantrekkelijk gebied. De winters zijn hier gemeen koud en nat. En er is weinig te beleven op die door de windgeteisterde hoogvlaktes.

Voor mooie steden met prachtige kathedralen moet je meer naar het westen richting de Aveyron.

Klimaat van de Cévennes en Grands Causses

Een vakantie in de Cévennes en de Grands Causses is gegarandeerd een vakantie met een hoop zon. En het kan hier flink heet zijn. Een plekje aan de buurt van het water is daarom absoluut aan te raden. Tenminste, wanneer je hier in de zomer naartoe gaat.

De streken zijn ook onderdeel van het Centraal Massief en dat kenmerkt zich ook door een wat labiel weerbeeld. Daardoor is het vrij zeker dat je ook een onweersbui over je heen gaat krijgen. Voor de verkoeling niet vervelend…

Campings in de Cévennes en de Grands Causses

In mijn reisverhalen over deze streek geef ik bij elk reisverhaal en dus ook bij elke streek een tip voor een camping. En vanzelfsprekend zitten die aan een rivier…

Vakantie in de Cévennes en de Grands Causses: de Pièta van de Grotte des Demoiselles
De Causse Méjean en de Gorges de La Jonte

Stel je voor dat je de verkeerde keuze maakt voor een vakantie…

Tsja, dat wil je niet! De vakantie is hét moment dat jezelf tot rust kunt komen. En ontspannen met jouw gezin samen kan zijn. Dan moet het ook kloppen! Toch?

Laat mij jou helpen!

Hoe? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief! Dan krijg jij inspiratie voor een ontspannen vakantie.

Streken in de buurt

Verwante thema's