Rondrit langs de krijtrotsen van Normandië vanaf Étretat

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in Normandië
De mooiste korte roadtrips van West-Europa De mooiste stranden van West-Europa Kamperen in Frankrijk Vakantie met tieners

Een beter bewijs dat Frankrijk en Engeland ooit met elkaar verbonden waren, vind je niet. De witte muren van kalksteen zijn langs de Côte d’Âlbatre (‘albasten kust’) identiek aan die van Dover, of bij Beachy Head in East-Sussex of langs de Jurrasic Coast in Dorset. Waar ik deze muren van wit kalk ook heb gezien, ik vind ze indrukwekkend en mooi. Zeker omdat de blauwe oceaan in alle gevallen aan hun witte voeten ligt. Vandaag gaan we een rondrit maken langs die krijtrotsen van Normandië vanaf Étretat.

Vakantietips voor de herfstvakantie: krijtrotsen van Normandië bij Étretat: de krijtrotsen vanaf Cap Fagnet bij Fécamp

Kalk

De oceaan spoelde op deze plekken ooit volledig het land over. En ze liet bij het terugtrekken een enorme afzetting achter van kalk. Of in ieder geval de ingrediënten van wat ooit kalk is geworden. Het water heeft die kalklaag weer bedekt in de landbrug tussen Frankrijk en Engeland (Doggerland) die we nu Het Kanaal noemen.

De juiste vakantie in West-Europa: Uitzicht vanaf Cap Fagnet richting het zuiden
Uitzicht vanaf Cap Fagnet richting het zuiden

Cap Fagnet bij Fécamp

We staan bovenop de Cap Fagnet, met een prachtig uitzicht over de witte giganten. Cap Fagnet verrijst zich boven Fécamp.

Aan de ene kant van de kaap heb je uitzicht richting het zuidwesten. En nu kijken we richting het noordoosten. Daar waar we straks zullen rijden op onze rondrit.

 

Rondrit langs de krijtrotsen van Normandië vanaf Étretat: de krijtrotsen bi Cap Fagnet boven Fécamp
De krijtrotsen vanaf Cap Fagnet in noordelijke richting

Rondrit langs de krijtrotsen van Normandië vanaf Étretat

Vanaf hier willen we deze kust ontdekken, door eerst via de D79 naar Veulettes-sur-Mer te rijden, daar de D10 te pakken en met een expres (de D925) weer terug te keren in Fécamp.

Vanaf daar maken we de onderkant van de 8 compleet, door de D211 te pakken richting Yport en Étretat.

De laatste moet de kroon op deze roadtrip worden…

Vooruit dan: nog een paar mooie foto's van deze prachtige kust!

Écretteville-sur-Mer en Les Dales

Vanaf Écretteville-sur-Mer wordt de D79 een mooie, slingerende weg door schilderachtige dorpjes. Overal dalen de krijtrotsen hier bij de (voormalige) monding van rivieren. En daar zijn altijd dorpjes te vinden. De weg slingert er naar beneden en vervolgens weer omhoog.

Eerst is dat bij Saint-Pierre-en-Port. Na een paar prachtige slingers door een beukenbos, volgen daarna Grandes en Petites Dales. Allebei kleine kustplaatjes met een prachtig strand tussen de krijtrotsen. Het is alles met alles een erg leuke weg om te rijden.

De kaart van de omgeving rondom 1 Grande Rue, 76540 Sassetot-le-Mauconduit, Frankrijk. Zoomniveau 12, lengtegraad 0.5297760751953, breedtegraad: 49.806145820427
Op het kaartje zie je de noordkant van de '8' vanaf Fécamp via de D79 naar Écretteville-sur-Mer en vanuit daar naar Veulettes weer terug via de D10 en de D925. De marker staat op Saint-Pierre-en-Port.

Veulettes-sur-Mer

In Veulettes-sur-Mer stoppen we. Hier is een breed strand tussen de krijtrotsen en kunnen we onder de krijtrotsen op het strand zitten. Een bijzondere ervaring. Waar overigens opvalt dat de witte rotsen van dichtbij wat minder wit zijn…

Het is hier goed toeven.

De krijtrotsen bij Veulettes-sur-Mer van onderen bekeken
De krijtrotsen bij Veulettes-sur-Mer van onderen bekeken
Het strand en de krijtrotsen van Veulettes-sur-Mer
Strand ontmoet krijtrots in Veulettes-sur-Mer

Richting de krijtrotsen van Normandië bij Étretat via Yport en Vattetot

Vanuit Veulettes rijden we de mooie D10, om bij de D925 te komen. Ook deze weg kronkelt door het glooiende land bovenop de kalkrotsen. Na de express-route naar Fécamp pakken we even buiten dit stadje de D211.

Wat een prachtige weg is dit! Wat een leuke dorpjes, met overal prachtige uitzichten op de witte rotsen. Vooral buiten Yport en boven Vattetot-sur-Mer is het prachtig.

Langs de krijtrotsen van Normandië naar Étretat: uitzicht tussen Yport en Vattetot-sur-Mer
Uitzicht tussen Yport en Vattetot-sur-Mer

De krijtrotsen van Normandië bij Étretat

Dan Étretat!

Daar wacht ons een teleurstelling. Het hele stadje is hermetisch afgesloten en we kunnen pas heel ver buiten het dorp parkeren. Na een paar dagen flinke hitte hebben we daar simpelweg de puf niet meer voor. Met pijn in mijn hart rijd ik terug naar onze camping.

Ik wil Étretat al zo lang ontdekken en ik moet het toch even laten voor wat het is. De teleurstelling is van korte duur. Want wat hebben we weer een leuke dag gehad! Mooie uitzichten, leuke dorpjes, prachtige wegen.

Ook zonder Étretat was het de moeite meer dan waard!

De kaart van de omgeving rondom 418 Route d'Yport, 76111 Vattetot-sur-Mer, Frankrijk. Zoomniveau 12, lengtegraad 0.27973367724611, breedtegraad: 49.727731
Op het kaartje zie je de onderkant van de '8': vanuit Fécamp pak je de D211 vlak na Saint-Léonard. En zo via Yport en Vattetot. En van daaruit via de D11 naar Étretat.

Praktische informatie over de rondrit langs de krijtrotsen

Op de kaartjes hierboven heb je de route al kunnen volgen. Via de D940 kan je weer terug naar Fécamp.

Wandelen in de buurt van de krijtrotsen van Normandië

Een mooie wandeling in de buurt van de krijtrotsen van Normandië kan je vinden op de toeristische site van dit departement. De route vanuit Écretteville-sur-Mer is een hele afwisselende wandeling, waarmee je langs heel veel leuke dorpjes komt en bovendien door een mooi beukenbos loopt. Je kunt zo ook makkelijk bij Grandes Dalles komen, waar je ook bij of in zee kan. Dit is een wandeling van 4 uur.

De route vanuit Életot is net een half uurtje korter en is een goed alternatief. Alleen wat minder afwissselend.

Klik voor beide wandelingen op bovenstaande link. Ga vervolgens naar ‘Ik kies’, ‘Wandelingen’ en dan naar ‘Tochten en wandelingen’. Daar kan je inzoomen boven Fécamp en krijg je beide wandelingen vanzelf te zien.

De kaart van de omgeving rondom 4 Rue de la Mer, 76540 Écretteville-sur-Mer, Frankrijk. Zoomniveau 15, lengtegraad 0.48650473016357, breedtegraad: 49.794921964599
Startpunt van de wandeling bij Écretteville. Je loopt in zuidelijke richting de Rue du Prieuré af.

Kerken in Fécamp

In Fécamp zijn twee interessante kerken te bekijken. De Église Saint-Étienne en de Abbatiale de la Trinité. De laatste is de mooiste van de twee, vanwege de sobere eenvoud van het ontwerp van binnen en van buiten. De eerste is vooral een laat-gotisch bouwwerk zonder al teveel opvallende elementen.

Museau langs de Côte d’Âlbatre

Het Musée Bénedictine is een bijzonder museum in Fécamp. Allereerst is het gewijd aan deze drank. Tegelijkertijd zit het in een prachtig gebouw, waarvoor het alleen al de moeite waard is. Klik voor meer informatie en tickets op de link.

De kaart van de omgeving rondom 112 Rue de Mer, 76400 Fécamp, Frankrijk. Zoomniveau 14, lengtegraad 0.36774158477783, breedtegraad: 49.759886015897
De marker staat op het Palais Bénédictine. Daarboven zie je de Cap Fagnet. Beide, hierboven genoemde kerken bevinden zich in het centrum van Fécamp ten oosten van het Palais.

Een andere aanrader zijn de Jardins d’Étretat. Een modern beeldenmuseum in een parkachtige omgeving. En met schitterend uitzicht over de beroemde krijtrotsen van Étretat.

Je kunt vanaf de tuinen ook naar de Falaise d’Amont lopen (zie kaartje). Vanuit daar heb je een subliem uitzicht op de beroemde Falaise d’Aval. Met de bekende brug in het midden.

Klik op de link voor meer informatie.

De kaart van de omgeving rondom jardins d'etretat. Zoomniveau 15, lengtegraad 0.2059731, breedtegraad: 49.7106287
De marker staat op de Jardins d'Étretat. Met dit kaartje heb je ook een oriëntatie op Étretat en de mooie rotsen zelf.

Stranden bij de krijtrotsen van Normandië in de buurt van Étretat

Het strand is hier natuurlijk overal dichtbij. Wij zijn in Veulettes-sur-Mer aan het strand geweest. Omdat het daar rustiger is en je toch ook onder de krijtrotsen kan zitten.

Alternatieven zijn de stranden van Grandes en Petites Dales, waar het qua drukte ook nog te overzien is. En je toch een schilderachtig plekje op de achtergrond hebt.

In Étretat en Fécamp zijn de stranden erg druk. Alleen bij Veulettes kan je makkelijk met de auto in de buurt van het strand komen. In de meeste andere gevallen zitten de dorpjes en steden in de zomer deel dicht vanwege de drukte.

Nog meer tips voor en bezienswaardigheden in Normandië

In mijn andere reisverhalen over Normandië kan je lezen over andere tips en bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de landingsstranden van D-day, die goed zijn te bereiken vanuit de Côte d’Âlbatre. Evenals de leuke stad Bayeux.

Eten en drinken bij de krijtrotsen van Normandië in de buurt van Étretat

De beste keuze qua eten in de omgeving is Auberge du Puits-Fleuri in Vattetot-sur-Mer. Vooral omdat in Étretat en Fécamp heel veel kaf tussen het koren zit. Zeker vlakbij het strand is het hier over het algemeen niet goed. Dan liever in een kleiner plaatsje en niet aan het strand…

Kamperen bij de krijtrotsen van Normandië in de buurt van Étretat

Wij hadden hier in de omgeving niet de beste camping. En het is in deze omgeving heel moeilijk om een leuke camping te vinden, waar je voor langere tijd kan staan.

Wij hadden graag op Camping Renéville onder Fécamp gestaan. Dit ligt met terrassen tegen de heuvels op. Het strand is vlakbij. En Fécamp op loopafstand. Let op dat dit geen camping is om weken te zitten. De recensies zijn ook niet goed. Pak deze camping vooral op doorreis en dan maakt de ligging veel goed. Kijk ook op Zoover Renéville.

Wanneer je wel langer in deze omgeving wilt zitten en ook meer comfort wil, dan zou ik voor Huttopia Les Falaises kiezen. Ook in dit geval geldt weer: de recensies zijn matig. Kijk op Zoover Les Falaises.

Vakantiehuisjes bij de krijtrotsen van Normandië in de buurt van Étretat

Een vakantiehuisje is eigenlijk het beste wanneer je hier voor langere tijd wilt zitten. Van Liberté Vakantiehuizen heb ik een supertip in deze omgeving. Dit betreft nummer SM49 in Vaucottes-sur-Mer. Het huisje ligt prachtig. En met het strand op 10 minuten lopen!

Verder heeft het uitzicht op zee, een mooie tuin en is voor Franse begrippen goed ingericht. Een enkel vreemd detail daar gelaten… Klik voor het huisje op de link en geef in het zoekscherm de code in.

Informatie over de Côte d’Âlbatre en Normandië

Wanneer je nog andere informatie wilt over deze streek, of wanneer je wilt weten wat voor activiteiten er op dit moment zijn, klik je op de link hieronder.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!