Roadtrip door Exmoor in Devon

Vakantie in Engeland, Vakantie in Devon, Dartmoor en Exmoor
Rondreis voor 1 dag Wandelen op vakantie Vakantie met kinderen

Het landschap gaat langzaam over van lieflijk naar ruig. Dat gebeurt op de weg tussen Simonsbath en Dulverton. In hetzelfde tempo wordt de weg van vrij breed ook vrij smal. Het is mei en de heide bloeit (nog lang) niet. Wanneer de velden niet meer groen zijn van het gras, kleuren ze bruinig. We zouden dit somber of zelfs saai kunnen noemen. En toch heeft het dat gevoel niet. Dit is het gevoel van wildernis. En dat krijg je bij een roadtrip door Exmoor in Devon.

Exmoor in de omgeving van Winsford

Tarr Steps

We rijden over de B3223. Een weg waar we van het ene mooie uitzicht in het andere rijden. Halverwege Simonsbath en Dulverton slaan we rechtsaf richting de Tarr Steps.

Even vragen we ons af of we goed zitten, omdat we nergens lijken uit te komen. Totdat we voor ons een boerderij zien opdoemen. Na dit gehucht komen we bij de River Barle en de Tarr Farm Inn uit. 

Hier stappen we uit om de Tarr Steps te bezichtigen. Een oude clapper bridge, zoals we ze heel wat jaren geleden ook in Dartmoor hebben gezien (lees daarover mijn blog). Dit zijn oude bruggen waarover paarden en kleine wagens konden rijden om de rivieren over te komen.

Zo’n plek heeft altijd iets bijzonders. We voelen hier de historie. Deze stenen brug ligt bovendien op een mooie locatie tussen de bomen en een mooie rivier. 

Roadtrip door Exmoor in Devon: de oude brug bij Tarr Steps
De oude brug bij Tarr Steps

Roadtrip door Exmoor in Devon: Dulverton

Na wat gedronken te hebben bij de inn, vervolgen we onze weg richting Dulverton. Jaren geleden zijn we hier op doorreis gestopt. Om de All Saint’s Church te bekijken. En om koffie te drinken in The Copper Kettle.

Roadtrip door Exmoor in Devon: de All Saint's Church in Dulverton
De All Saint's Church in Dulverton

Winsford

Vandaag rijden we door naar het kruispunt met de A396 in Exbridge. Daar slaan we linksaf richting Exton en Wheddon Cross.

Dit is een prachtige weg om te rijden. De weg slingert door allerlei rivierdalen, valleien en heuvels heen. En laat Exmoor van zijn lieflijke kant zien.

Het witte look in Snowdrop Valley
Het witte look in Snowdrop Valley

Wheddon Cross en Snowdrop Valley

In Wheddon Cross slaan we linksaf op de B3224 om meteen rechts te stoppen op de parkeerplaats. We willen een korte wandeling doen in de zogenaamde Snowdrop Valley.

En dat is de moeite waard. Ook doordat de Blue Bells volop bloeien in deze tijd van het jaar. We lopen daarom regelmatig door een tapijt van wit look en blauwe hyacinten.

Blue bells in Snowdrop Valley in Exmoor
En vanzelfsprekend staan er ook blue bells in Snowdrop Valley!

Roadtrip door Exmoor in Devon: Dunster Castle

Eénmaal terug in de auto rijden we verder op de A396 die hier een slinger omhoog maakt naar Cutcombe Hill.

We rijden de A396 verder uit tot Dunster. Vandaag stoppen we hier niet, waarbij we op de laatste dag van de vakantie hier Dunster Castle hebben bekeken.

Een kort intermezzo over dit kasteel.

Roatrip door Exmoor in Devon: Dunster Castle met zijn versterkte, Jacobische uiterlijk
Dunster Castle met zijn versterkte, Jacobische uiterlijk

Jacobean Style

Het staat op een strategische plek. Er staat hier dan ook al sinds de Angelsaksische tijd een versterking. In de tijd van William the Conqueror werd deze versterking eerst omgebouwd tot een houten fort.

Van het middeleeuwse kasteel dat daarna werd neergezet is weinig meer over. Alleen nog een ronde torenruïne.

In de 17e eeuw werd het kasteel neergezet, zoals het er nu uitziet: een vroeg-Jacobean landhuis. Dit is een bouwstijl geïnspireerd op de Renaissance, waarbij de kastelen en landhuizen nog duidelijk een uiterlijk hebben met kenmerken van een versterkt ridderkasteel.

In dit geval zien we dat aan de kantelen en de forse hoektorens. Het geheel moet duidelijk nog kracht uitstralen, terwijl dit later veranderd in luxe en elegantie.

Roadtrip door Exmoor in Devon: Dunster Castle vanuit het omliggende park
Dunster Castle vanuit het omliggende park
De ronde torenruïne van het middeleeuwse kasteel van Dunster
De ronde torenruïne van het middeleeuwse kasteel van Dunster

Van binnen en van buiten

Het is een prachtig kasteel om van afstand en van dichtbij te zien.

Ook aan de binnenkant zijn er mooie dingen te zien. Zoals de grote, centrale trap, die helemaal van houtsnijwerk is. Verder zijn de grote salon en de bibliotheek mooie ruimtes.

Het kasteel ligt tenslotte in een groot park met allerlei verschillende tuinen. 

De wilde Exmoor paarden van Exmoor
De wilde Exmoor paarden van Exmoor

Holnicote Estate

Goed, terug naar onze roadtrip. We slaan in Dunster linksaf op de A39 richting Minehead. Dit is het minste stuk van deze route. Hier zijn we even in het minder pittoresque Engeland.

Minehead heeft nog wel een mooie boulevard en mist tegelijkertijd de flair van de prachtige kustplaatjes die verderop liggen: Porlock en Lynmouth. 

We vervolgen daarom snel onze weg en komen in het Holnicote Estate terecht. Dit spreidt zich uit over meerdere kleine dorpjes en prachtige landschappen. Van bos tot heide tot zee.

Selworthy

Wij rijden naar Selworthy waar de honingkleurige huisjes bijna te mooi zijn om waar te zijn. Wij zijn hier vandaag voor het Owl & Hawk Centre. Een kleinschalige dierentuin waar we rustig door de weilanden lopen om de roofvogels te zien.

We zijn aan de late kant en kunnen daarom niet meer meedoen aan de experiences. Dat maakt het niet minder leuk. Vooral omdat de zon inmiddels lekker schijnt.

Roadtrip door Exmoor in Devon: tussen Porlock en Lynmouth
Tussen Porlock en Lynmouth

Porlock en Porlock Wier

Vanaf hier rijden we naar Porlock en Porlock Weir, de haven van Porlock. Net als in Selworthy zijn dit gewoon zulke perfect mooie dorpjes. We lopen door beide plaatsjes met veel plezier heen. 

Exmoor in de buurt van Lynmouth
Exmoor in de buurt van Lynmouth

Roadtrip door Exmoor in Devon: naar Lynmouth

We krijgen vanaf hier op de A39 een van de mooiste stukken van onze roadtrip. Alles wat Exmoor heeft te bieden krijgen we in een paar kilometer voor geschoteld.

Prachtige, slingerende wegen die door bossen lopen, hoge veenlandschappen met desolate vergezichten. En tenslotte uitzicht op hoge zeekliffen en de zee. 

Zo dalen we voldaan af naar Lynmouth. Daar zijn we deze vakantie al geweest (lees daarover mijn blog via de link).

Dus we pakken de B3223 die nog een paar keer mooi door de bossen slingert. En ons vanuit Watersmeet omhoog weer terug naar Simonsbath brengt. 

We hebben genoten van deze roadtrip door Exmoor in Devon!

Uitzicht op Lynmouth vanaf de A39 komend vanuit Porlock
Uitzicht op Lynmouth vanaf de A39 komend vanuit Porlock

Praktische informatie over de roadtrip door Exmoor in Devon

Vanuit ons huisje in Combe Martin zijn we ’s ochtends eerst de B3358 opgereden, vanaf de A399. De B3358 gaat over in de B3223. De rest staat hierboven beschreven. En zo rijden we vanuit Simonsbath natuurlijk ook weer terug.

Wij waren deze vakantie al eerder in Exford geweest. Pak dat dorpje zeker even mee!

Wandelen in Exmoor in de Snowdrop Valley

De wandeling in de Snowdrop Valley kan je doen vanaf Luckwells Lane in Wheddon Cross. Loop deze weg in vanaf de B3224. Je krijgt dan na 200 meter een kruising. Pak daar de weg naar links en loop deze uit tot vlak voor het huis dat verderop staat.

Daar kan je rechtsaf het bos inlopen. In het bos zelf kan je alle kanten op. Zie voor een oriëntatie het kaartje hieronder. Het pad staat als een groene stippellijn aangegeven.

De kaart van de omgeving rondom 2 Woolshed Cl, Wheddon Cross, Minehead TA24 7DL, Verenigd Koninkrijk. Zoomniveau 15, lengtegraad -3.5431777533256, breedtegraad: 51.140448498705
De marker staat op Luckwells Lane.

Wandelen in Exmoor bij het Hollnicote Estate

In het Hollnicote Estate kan je ook veel en mooi wandelen. Ik zou kiezen voor de wandeling in Selworthy en Bury Castle. Daarmee kom je door een prachtig boslandschap. En loop je ook nog een stuk van het Southwest Coastpath. En dat alles in een uurtje.

Klik op de link voor meer informatie.

Nog meer wandelen in Devon

In mijn andere blogs geef ik nog meer tips over wandelen in Devon. Zoals bij Watersmeet en The Valley of Rocks bij Lynmouth. Of bij Lee in de buurt van Ilfracombe.

Wandelen in Exmoor in Devon bij Watersmeet House in Exmoor
Watersmeet House in Exmoor

Dunster Castle

Voor meer informatie over Dunster Castle, klik je op de link.

Hollnicote en Dunster zijn eigendom van The National Trust. Wanneer wij een week in Engeland zijn, worden we meestal voor dat jaar lid van deze organisatie, omdat je dit na het bezoek aan 3 locaties er alweer uit hebt.

Bovendien kan je op de meeste parkeerplaatsen van de Trust dan gratis parkeren. Klik op de link voor meer informatie. Je kan bij elke kassa van The National Trust lid worden!

Owl & Hawk Centre

Voor het Owl & Hawk Centre klik je op de link. Check vooral hoe het werkt met de flying experiences. Dat is voor kinderen namelijk erg leuk om te doen.

Let op: dit is een kleinschalige dierentuin, dus je bent hier naar een uurtje zeker wel klaar. Het is vooral ook de omgeving die dit leuk maakt. 

White Horse Inn in Exford
White Horse Inn in Exford

Uit eten in Exmoor

Op de beschreven route is de White Horse Inn in Exford de eerste goede pub waar je vlak langs komt.

Verderop moet je natuurlijk naar de Tarr Steps en daar kan je lekker eten bij de Tarr Farm Inn. En het uitzicht is hier bijzonder rustgevend.

In Dulverton kan je lekker thee en koffie drinken in The Copper Kettle. Heerlijk Engels ingericht met bloemen waar je ook kijkt.

Ook in Dunster zit zo’n leuk koffiehuis: Cobblestones. Deze zit aan High Street. Leuk om op deze manier ook even door dit leuke dorpje te lopen.

Op het Holnicote Estate zit Kitnors Café. En dit is helemaal top. Hier kan je wanneer het weer het toelaat in een prachtige tuin genieten van koffie, thee, scones en ga maar door.

Wanneer je het goed timet, kan je avondeten in de Ship Inn in Porlock. Een pub met goed eten.

Een wat luxere keuze is Porlock Weir Hotel. Ook hier kan je goed eten.

Tenslotte ligt bij Lynmouth Watersmeet House. Daarover vertel ik via de link meer in mijn blog over Lynmouth. 

De kaart van de omgeving rondom exmoor, devon. Zoomniveau 10, lengtegraad -3.6462346, breedtegraad: 51.134614
Een overzichtskaartje van Exmoor met de marker op Exford. Combe Martin waar ons huisje was, vind je in het westen aan de kust.

Vakantiehuis in Devon en Exmoor

Wij zaten in Gull’s Way in Combe Martin. Een luxe huisje met prachtig uitzicht op een baai. Van alle gemakken voorzien. Te boeken via Holiday Cottages. Geef op de site de naam van het huisje in.

 

Vakantiehuis in Devon en Exmoor: uitzicht vanuit Gull's Way
Uitzicht vanuit ons vakantiehuis Gull's Way in Exmoor

Hotel in Exmoor en Devon

Verder kan je wanneer je een paar dagen in deze streek bent ook in de Tarr Farm Inn slapen. Deze kamers zien er erg leuk uit.

Een andere optie is Porlock Weir Hotel. Boek wel een kamer met uitzicht op zee!

En ook hier geldt weer: wil je een hotel in Lynmouth, lees dan mijn blog hierover.

Informatie over Exmoor en Devon

Voor meer informatie over deze streek, ga je naar de Handige Links hieronder.

Via de pagina ‘What’s on’, zie je wat er per maand te doen is.

Deze toeristische site van Devon is wat minder dan die van Cornwall. Een andere mogelijkheid is om wat specifieker te zoeken op Exmoor, via de site van het nationale park (zie ook hieronder). Via de tab Enjoying kan je zien wat er allemaal te doen is.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!