Wandelen in de Auvergne: lopen op de vulkanen van de Monts-Doré

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Auvergne
Wandelen op vakantie Vakantie met tieners Kamperen in Frankrijk Vakantie met jonge kinderen

‘Ja, pap, we snappen het’, zeggen mijn zoons in koor, wanneer ik ze iets over de bijzondere geologie van dit gebied probeer bij te brengen. Het is niet zozeer tegen dovemansoren gezegd. Het is meer dat mijn opmerkingen geen vruchtbare grond lijken te vinden. Eerder harde, gestolde vulkanische grond. En zie daar: dan zijn we dus bij de vulkanen, waarover we wandelen in de Auvergne.

Wandelen in de Auvergne bij Puy de Sancy

Wandelen in de Auvergne naar La Banne d’Ordanche

We lopen richting La Banne d’Ordanche. Een bult die uit de omgeving omhoog komt. Samen met de Puy de Sancy zijn deze Banne resten van vulkanen die 2 miljoen jaar geleden zijn ontstaan en actief werden.

Sindsdien hebben deze heuvels door erosie een kleine 1000 meter aan hoogte verloren. Oude bergen dus.

Daarom  doet de omgeving ons hier misschien denken aan het Engelse Lake District of de meeste berggebieden in Schotland. Dat zijn ook oude en sterk geërodeerd bergen. En ja, zo groen is het hier ook… Lees daarover meer in mijn andere blog over dit gebied.

Naar Praktische informatie over de Monts-Doré
Wandelen in de Auvergne: uitzicht vanaf La Banne d'Ordanche
Uitzicht vanaf La Banne d'Ordanche
Net als gisteren is het uitzicht prachtig. Met als extra: heel veel wilde bloemen.

Een rijk palet

Het is onze eerste wandeling bergop van het jaar. En dat is toch weer even wennen. Zeker omdat het pad gewoon rechtdoor tegen de berg is aangelegd. 250 meter klimmen, zonder haarspelden en dus meteen omhoog.

We hebben geluk met het weer. Vanochtend regende het nog. De lucht is nu dreigend. En het effect daarvan is mooi. Groene heuvels met rotsige punten er tussen met daarachter donkere wolken.

Ik kan niet schilderen, maar deze kleuren zou ik willen kunnen pakken op een doek. Ik vind het wandelen in de Auvergne nu al een groot succes!

Wandelen in de Auvergne: onderweg naar de Banne d'Ordanche
Onderweg naar de Banne d'Ordanche
Uitzicht richting La Bourboule vanaf de trap naar de Banne d'Ordanche
Uitzicht richting La Bourboule vanaf de trap naar de Banne d'Ordanche

Wijds panorama

Het is een wandeling met een wijds panorama. Achter ons ligt het Sancy-massief waar we ook nog graag een wandeling willen maken. Rechts van ons ligt het Lac met de Col de Guery. En links van ons daalt de aarde langzaam maar zeker richting de Limousin.

Dat maakt deze wandeling tof. Want het pad is gewoon rechttoe rechtaan.

Aan de voet van de Banne zelf, kunnen we met een vrij luie trap de laatste meters omhoog komen. Na een ruim half uur zijn we boven op de punt. En daar kunnen we echt naar alle kanten kijken.

Dan valt ook op dat het toch echt donkerder wordt. We besluiten daarom niet te lang te blijven hangen. En dat is een goede keuze. Na een ruim uur zitten we weer in de auto en dan barst de regen al snel los. Perfecte timing!

Op de top van La Banne d'Ordanche
Op de top van La Banne d'Ordanche

De Puy de Sancy en de Col en de Val de Courre

We zitten maar een paar dagen in deze streek. En aangezien de wandeling richting de Banne kort was, besluiten we om de volgende dag de Koninginnerit voor deze streek te maken: de wandeling rondom de Puy de Sancy.

We willen met een kabelbaan omhoog en dat is dit jaar een dingetje: we schrijven 2020 en het is dus het jaar van de Corona. Hier in Frankrijk moeten de mondkapjes op, maar hoe veilig is het om een kort op elkaar in een grote kabelbaanbak te zitten?

Na wat wikken en wegen besluiten we om het toch te doen. We blijven dicht bij elkaar staan. De baan gaat stijl omhoog van 1500 naar 1800 meter, dus we zijn ook al snel van deze ‘rit’ aan het genieten.

Wandelen in de Auvergne met de téléphérique richting de Puy de Sancy
De téléphérique richting de Puy de Sancy

Drukte op de Puy de Sancy

Boven is het druk. En dan met name richting de Puy de Sancy. Want deze streek is voor Nederlanders wellicht wat minder bekend.

Wandelen in de Auvergne is voor Fransen een populaire bezigheid. We besluiten de Puy daarom links te laten liggen. Qua uitzicht geeft het ook niks extra’s dan de rest van de wandeling die we willen maken. En dat is richting de Col en de Val de Courre. 

Uitzicht op Mont-Doré vanaf de Pas de l'Âne
Uitzicht op Mont-Doré vanaf de Pas de l'Âne

Via de Pas de l’Âne richting de Col de Courre

Net als gisteren is het uitzicht prachtig. We kijken hier uit op wat meer rotsige punten. En ook hier is het verder heel mooi groen. Met als extra: heel veel wilde bloemen.

We wandelen duidelijk in beschermd gebied (alle vulkanische gebieden in de Auvergne vallen onder het Parc naturel regional des Volcans d’Auvergne).

Bij de Pas de l’Âne waar we al snel voorbij komen, wordt het pad smal. En het is hier en daar best omhoog en naar beneden klauteren. Bergschoenen zijn dus handig bij het wandelen in de Auvergne!

Prachtige bloemen op de wandeling richting de Col de Courre
Mooie bloemen op de wandeling richting de Col de Courre

Puy Redon

We lopen veel aan de zuidkant van de bergrug. En het uitzicht naar links is op de Vallée d’Artense.

Het vervolg van deze wandeling kan je vinden in mijn reisplan voor de Auvergne. Klik daarvoor hieronder op de link. Daar vind je ook een video van hoe een reisplan eruit ziet.

Wil je op vakantie in de Auvergne? En wil je het gemak van een volledig uitgewerkt reisplan?

Klik hier voor mijn reisplan voor de Auvergne!

Abonneer je hier op voorpret, gemak en ontspanning!
Uitzicht op de Vallée d'Artense
Uitzicht op de Vallée d'Artense
Wandelen in de Auvergne: af en toe klauteren onderweg naar de Col de Courre
Klauteren onderweg naar de Col de Courre

Wandelen in de Auvergne bij Lac Pavin

De volgende dag reizen we verder naar het zuiden van de Auvergne (lees daarover meer in mijn blogs over de Cantal). Daarvoor rijden we vanaf onze camping eerst de Col de Croix Saint-Robert over.

De zon schijnt volop en dit is een prachtige weg om te rijden. Overal wijdse uitzichten. Eerst op het Sancy-massief, later op het Lac Chambon en de zogenaamde Couze de Chambon (rivierdal van Chambon).

Boven op de col kijken we in het westen helemaal richting de Limousin en het Plateau des Millevaches. 

Col de la Croix Saint-Robert
Uitzicht op de Col de la Croix Saint-Robert vanaf de D36

Een kratermeer

Na een uurtje zijn we bij Lac Pavin. Dit is net als de Puy de Sancy een populaire bestemming. En het is zeker vandaag ook druk. Gelukkig is er ruim parkeergelegenheid.  

Het Lac is een mooi voorbeeld van een vulkaanmeer. In dit geval ontstaan nadat de vulkaan is gedoofd en er water in heeft kunnen druppelen. Het meer is bijna perfect rond en de krater is daardoor in zijn vorm heel mooi zichtbaar. De wandeling rondom volgt de rand van deze krater. 

Door de samenstelling van de bodem en de bijna perfecte ronding en afgeslotenheid van het meer, is de omgeving prachtig groen en het meer perfect blauwgroen. We hebben het gevoel alsof we een idylle terecht zijn gekomen. Zeker omdat de meeste mensen een beetje aan het begin van het meer blijven hangen. 

Watervalletjes en groene flora bij Lac Pavin
Watervalletjes en groene flora bij Lac Pavin
Een mooi, blauwgroen meer
Een mooi, blauwgroen meer

Wijsheid komt met de jaren

De wandeling is nergens stijl, dus we lopen heerlijk op ons gemak en genieten van deze prachtige omgeving. ‘Wat een wonder hoe dit meer en deze omgeving zo is ontstaan’, mijmer ik in mijzelf, ‘dat die vulkanen dit…, zal ik het nog een keer tegen de jongens zeggen?’

Ik besluit wijselijk om alle geologische lessen maar even voor me te houden. En ze hebben ook gelijk: het is ook veel leuker om er gewoon van te genieten. Want na het benoemen van het geluksgevoel is het mooie gevoel eigenlijk al weg. Ik houd mijn mond.

Wandelen in de Auvergne met uitzicht op het mooie Lac Pavin
Uitzicht op het mooie Lac Pavin

Praktische informatie over Wandelen in de Auvergne in de Monts-Doré

Even een disclaimer voor de Monts-Doré: er is in deze omgeving veel te genieten. En er is een hoop te doen. Toch kom je hier primair voor de natuur. En vergeet niet dat het hier vaak kan regenen!

Wandelen in de Auvergne

Hieronder vind je een kaartje met de diverse locaties uit deze blog. In mijn reisplan voor de Auvergne vind je de exacte bestemmingen bij de betreffende letters.

La Banne d’Ordanche en Lac Pavin

De wandelingen bij La Banne d’Ordanche en Lac Pavin spreken voor zich. De parkeerplaats voor de Banne heb ik hieronder op het kaartje aangegeven (A).

Rondom de Puy de Sancy en de Val de Courre

Rondom de Puy de Sancy kan je feitelijk alle kanten op. Alle tips daarover vind je in mijn reisplan voor de Auvergne. Klik daarover op de link.

Stadjes en dorpen in de Auvergne

Mont-Doré is een leuk en gezellig dorp. Het hoogtepunt is het oude thermencomplex, dat overigens ook nog steeds in gebruik is voor een spa-ervaring.

Kastelen in de Auvergne

Zie daarvoor mijn andere blog over de Monts-Doré, meer specifiek over het kasteel van Murol.

Uitzicht vanaf het Château de Murol
Uitzicht vanaf het Château de Murol

Kerken in de Auvergne

Zie daarvoor mijn andere blog over de Monts-Doré, meer specifiek de kerk van Saint-Nectaire.

Uit eten in Mont-Doré

Voor een goede tip voor lunch of diner verwijs ik ook weer naar mijn reisplan voor de Auvergne.

Activiteiten en bezienswaardigheden in de Auvergne: het Lac de Guéry met op de achtergrond de Auberge
Het Lac de Guéry met op de achtergrond de Auberge

Kamperen in de Auvergne

Wij zaten in dit gebied op Camping La Grande Cascade. Deze camping is meer een trekkerscamping. Alles is uitstekend verzorgt, maar je kan hier niet veel doen. Kijk voor meer informatie op: Camping La Grande Cascade. Er zijn wel blokhutten te huur.

Kijk ook op Zoover La Grande Cascade. Dan zie je dat de camping een hele goede recensie krijgt. Ik vind dat zelf aan de hoge kant. Ik zou eerder een ruime 8 geven.

Wanneer je langer in deze streek wilt blijven, kies dan voor Camping Le Panoramique tegen de heuvels die op La Bourboule uitkijken. Deze camping heeft ook een zwembad en je kan tenthuisjes huren. Kijk op: Camping La Panoramique.  Of op: Zoover La Panoramique.

De camping krijgt geen supergoede recensie. Toch zijn het uitzicht en het zwembad goede pluspunten voor een langer verblijf in deze omgeving.

Hotels in de Auvergne

In mijn reisplan voor de Auvergne geef ik nog een supertip voor een leuk hotel in deze omgeving. Klik daarvoor op de link en abonneer je op mijn reisplannen!

Uitzicht vanaf Camping La Grande Cascade
Uitzicht vanaf Camping La Grande Cascade

Informatie over de Auvergne en de Monts-Doré

Wil je meer informatie over deze streek, klik dan hieronder op de link. Op het menu links bovenin kan je aangeven welke activiteit je wilt ondernemen. Ik heb helaas geen Engelse of Nederlandse variant kunnen vinden.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!