Vézelay en activiteiten in de Bourgogne

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Bourgogne
De mooiste kathedralen en kerken van Frankrijk Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

Ik sta in de winkel om brood te halen en ik ben best tevreden met mezelf. Ik ben hier in uiterst goed humeur naartoe gereden. Met Francis Cabrel over de speakers. Om brood te halen voor het ontbijt. En ik vind dat ik me net uitstekend verstaanbaar heb gemaakt in het Frans. Iets om trots op te zijn. Zo houd ik mij zelf voor. Deze prachtige werkelijkheid valt abrupt uiteen, wanneer er een Française komt binnensnellen die vraagt van wie de Nederlandse auto is. ‘Uhhh, c’est à moi’, zeg ik. Uit haar rappe Frans begrijp ik dat mijn auto er uit zichzelf vandoor is gegaan. Wat een begin van deze dag. De dag dat we in Vézelay één van de mooiste activiteiten in de Bourgogne gaan ondernemen!

Bezienswaardigheden en activiteiten in de Bourgogne: Basilique Sainte-Marie-Madeleine in Vézelay

Handrem

Ik vlieg naar buiten, wanneer de werkelijkheid van haar verhaal tot mij doordringt. Waar mijn auto hoort te staan, staat deze inderdaad niet.

Hij heeft zichzelf een stukje verderop naar beneden tegen een muurtje aan geparkeerd. Blijkbaar ben ik vergeten de handrem erop te zetten… Met het stuur licht meer naar links gezet, was ie volledig naar beneden en vermoedelijk in het kerkje van Thury geboord.

Vézelay

Het is maar goed dat deze dag niet stuk kan. Zelfs ondanks dat het weer er niet goed uit ziet.

We gaan vandaag naar Vézelay en ik weet wat ons daar te wachten staat. Een kleine 10 jaar geleden zijn we daar zonder kinderen met goede vrienden ook geweest. En we weten dus dat het een leuk stadje met een prachtkerk is.

Na schuchter richting vrouw en kinderen te hebben uitgelegd, waarom er hier en daar een kras op de auto zit, hebben we een lekker ontbijt. En zijn we klaar voor deze dag. 

Naar Praktische informatie over Vézelay en activiteiten in de Bourgogne
Zicht op de Basilique Sainte-Marie-Madeleine vanaf de parkeerplaats in Vézelay
Zicht op de Basilique Sainte-Marie-Madeleine vanaf de parkeerplaats in Vézelay

Vézelay en activiteiten in de Bourgogne: Basilique Sainte-Marie-Madeleine

We rijden over de D951 richting Vézelay. Een brede weg die daardoor wat charme mist en toch hier en daar prachtig door het landschap op en neer gaat. Met name wanneer we meer in de buurt van Vézelay komen.

De afdaling vlak voor Vézelay is mooi, waarbij we tegelijkertijd het stadje met daar hoog bovenuit de Basilique Sainte-Marie-Madeleine zien liggen.

Parkeren doen we beneden aan de voet van het stadje. En dat is heel fijn. Daardoor moeten we vanaf de parkeerplaats langzaam maar zeker omhoog klimmen. Het stadje volgt als het ware de heuvel, zoals deze vanuit het dal van de Cure omhoog rijst. 

Ook na bijna 10 jaar ben ik weer getroffen door de onovertroffen, romaanse eenvoud van deze kerk.

Van de Kelten naar Sainte-Marie-Madeleine

Met die combinatie van water en een heuvel weet ik al haast zeker dat de Kelten (in deze streek beter bekend onder de naam Galliers; lees daarover meer in mijn blog over Mont Beuvray/Bibracte) hier een heiligdom moeten hebben gehad. Dat is vaak ook de reden waarom op dit soort plaatsen heilige plaatsen van het christendom zijn ontstaan.

In dit geval werd deze in de 9e eeuw gesticht door de plaatselijke graaf. Nadat zijn eerste poging onderaan de heuvel in Saint-Père-de-Vézelay was mislukt, vanwege leegroof door Noormannen.

Er volgde een wat turbulente periode die in de 11e eeuw tot de bouw en een verwoesting door brand van de oorspronkelijke kerk leidde.

In de 12e eeuw werd er serieus doorgepakt. Vooral omdat relikwieën inmiddels bijzonder populair waren en de abdij de hand had weten te leggen op de vermeende beenderen van Maria van Magdalena. Eén van de drie Maria’s die in de christelijke evangeliën figureren.

De abdij en vooral de basiliek trok daardoor al snel heel veel pelgrims en ook adel aan. Vanuit hier werden diverse kruistochten uitgeroepen.

De eerste door onder andere Lodewijk VII en Eleonora van Aquitanie (die overigens snel daarna trouwde met Henry II van Engeland, lees daarover mijn blog over Chinon en Loches in de Loire).

Bezienswaardigheden en activiteiten in de Bourgogne: het interieur van de Basilique Sainte-Marie-Madeleine in Vézelay
Het prachtige schip van de Basilique Sainte-Marie-Madeleine in Vézelay

Schoonheid zit van binnen…

De klim naar de basiliek is een soort van boetedoening. Los van mijn beschadigde auto heb ik weinig zonde om te overdenken. Dus ik kan mijn aandacht richten op de leuke huizen en het voortdurende zicht op de basiliek.

De westgevel wordt steeds duidelijker zichtbaar en deze laat al zien dat we te maken hebben met een deels romaans en deel gotische bouwwerk.

De buitenkant is dan ook niet het meest harmonieuze deel van dit bouwwerk. Een fraai allegaartje dat ook nog regelmatig verbouwd en gerestaureerd is. De schoonheid ziet hier zoals zo vaak van binnen. 

In mijn reisplan voor de Bourgogne lees je meer over Vézelay, de Sainte-Madeleine en een rondwandeling door dit stadje. Klik daarvoor hieronder op de link.

Wil jij op vakantie in de Bourgogne? En wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt?

Klik dan hieronder op de link voor mijn reisplan voor de Bourgogne.

Klik hier Vézelay, Beaune, Dijon en nog veel meer mooie dingen!

Activiteiten in de Bourgogne: Château de Ratilly

Een dag eerder zijn we bij Château de Ratilly geweest. Een bouwwerk dat ongeveer uit dezelfde periode stamt als La Madeleine.

In de 12e en 13e eeuw gebouwd als een versterkt fort met ronde torens. Die gezamenlijk een binnenhof omringen. Ik kom er hier achter dat ronde torens pas in deze periode de norm zijn geworden. Daarvoor waren rechthoekige donjons normaal. 

Activiteiten en bezienswaardigheden in de Bourgogne: Château de Ratilly
Château de Ratilly

La Grande Mademoiselle

Ondanks dat het kasteel is ontworpen voor een beleg, heeft dit kasteel nooit echt strijd gezien. Wel interessante personages, zoals La Grande Mademoiselle. Een nicht van de Zonnekoning en ooit de meest rijke en daarmee gewildste erfgename van Europa.

We doen wat zij vermoedelijk ook heeft gedaan: door de vertrekken dwalen en wanneer het weer het toelaat, genieten van de omgeving met prachtige beboste lanen. 

De sfeervolle binnenplaats van Château de Ratilly
De sfeervolle binnenplaats van Château de Ratilly

Château de Guédelon

Op de laatste dag van onze vakantie gaan we naar nog zo’n bijzonder bouwwerk in deze omgeving: het kasteel van Guédelon.

Een bijzondere attractie, waar we een paar jaar later nog een keer terug komen. En dat is mooi, omdat dit een kasteel is dat geheel met werktuigen en gereedschappen uit de middeleeuwen wordt opgebouwd.

In de twee keer dat we er geweest zijn, hebben we het kasteel ook kunnen zien veranderen. En het is al met al een bijzondere ervaring.

We proeven hier niet de historie die we in Vézelay en Ratilly wel ervaren. Het is wel leuk om te zien hoe een kasteel in die tijd werd gebouwd. En het is inmiddels echt een heel indrukwekkend kasteel om te zien.

Bezienswaardigheden en activiteiten in de Bourgogne: Château de Guédelon
Château de Guédelon

Het kan altijd erger…

Wanneer ik al die middeleeuwse werktuigen zie. En onder een zelfgemaakte katrol doorloop, wordt het mij duidelijk hoe enorm knap het is wat er in deze eeuwen is verricht.

Dat kastelen en kathedralen met dit soort werktuigen werden vervaardigd, is een topprestatie.

Tegelijkertijd is het ook duidelijk dat dit niet altijd goed kan zijn gegaan. Touwen waren sterk, maar natuurlijk niet zo sterk als staal dat we tegenwoordig gebruiken.

Het schiet dan ook door mij heen dat het losschieten van dit soort werktuigen vermoedelijk iets erger is, dan de handrem van mijn auto.

Zo weet ik mijn beschadigde ego ook weer enigszins te redden…

Praktische informatie over Vézelay en activiteiten in de Bourgogne

Hieronder vind je eerst een interactieve kaart met alle bestemmingen uit deze blog. Klik op de ballonnetjes om te bepalen wat de exacte locatie is.

Staat er geen tekst bij, dan komen de locaties overeen met bestemmingen uit mijn reisplan voor de Bourgogne.

Activiteiten in de Bourgogne: wandelen

Het Parc Saint-Hubert de Boutissaint is een mooi wildpark in de buurt van het kasteel van Guédelon en Château de Ratilly. Je kunt hier mooi wandelen. Wanneer je het Nationaal Park de Hoge Veluwe in Nederland kent, is het wat minder spectaculair. Wel altijd leuk om te wandelen. Het is letter S op bovenstaand kaartje.

Activiteiten in de Bourgogne: Avallon

In de omgeving van Vézelay is Avallon een leuke plek om aan het eind van de middag een keer naartoe te gaan, of tijdens de zaterdagochtendmarkt. In beide gevallen is het leuk om door het stadje te lopen.

De Grande Rue Aristide Briand (letter T op bovenstaande kaart) is een mooie oude straat die vanaf het centrale plein aan de D127 en de Rue Mathe naar boven klimt richting een mooie Tour de l’Horloge (U) en de Collegiale Sainte-Lazare (V). Voor de kerk langs kan je linksaf richting de stadswallen lopen over de Ruelle du Rampart (W).

Eten kan bij het gezellige Le Vingt Heures Vins (X) mooi centraal gelegen aan de Grande Rue. Voor een snelle hap is L’Horloge (Y) in de Grande Rue een goede optie. De bediening is daar wat Frans van aard… Het eten is wel goed.

Activiteiten en bezienswaardigheden in de Bourgogne: Avallon
De Grande Rue Aristide Briand in Avallon

Activiteiten in de Bourgogne: Abbaye de Fontenay

Boven Semur-en-Auxois ligt de Abbaye de Fontenay. Dit is letter Z op de kaart hierboven. Wanneer je daar in de buurt bent, zou ik er zeker langs rijden. Het is een interessant gebouw.

Architectonisch is het gebouwd in de overgang tussen de romaanse en gotische fase. Dat zie je terug in het aarzelende gebruik van kruisribben en spitsbogen. Deze laatste zijn nog bijna rond en lopen net wat meer in een punt.

De abdij is aan de binnenkant fors gerestaureerd en komt mooi sereen over.

Activiteiten en bezienswaardigheden in de Bourgogne: de Abbaye de Fontenay
De kloosterhof van de Abbaye de Fontenay
De binnenkant van de kloosterkerk van de Abbaye de Fontenay
De binnenkant van de kloosterkerk van de Abbaye de Fontenay

Uit eten in Vézelay

Voor de beste tip moet je natuurlijk mijn reisplan voor de Bourgogne hebben! Klik daarvoor op de link!

Vakantiehuis in de Bourgogne

We hebben in de buurt in de loop van de jaren op diverse locaties gezeten. Allereerst in een luxe gîte in Thury. De omgeving van Thury is niet heel spannend, meer zoals de Champagne en iets minder Bourgogne. Richting het oosten en de Morvan wordt het snel mooier.

De gîte heeft een karakteristieke uitstraling met aan de voorkant een grote, houten veranda. Er zit een grote tuin bij en bovendien een zwembad! De gîte is te boeken via de volgende link: Gîte Thury.

Hotels in de Bourgogne

Verder hebben wij een paar jaar later op de terugweg in een leuk hotel gezeten, meer in de buurt van Avallon. Het heet Ici m’aime. Het is letter Á De kamers zijn leuk vormgegeven, waarbij ze wel wat kaal en niet heel groot zijn. Er zit een zwembad bij het hotel met een mooie binnentuin. Het ontbijt is heel goed. En je kan de meeste avonden fantastisch eten in het restaurant. Een aanrader wanneer je op doorreis bent. 

Wanneer je wat luxer wilt is Les Glycines in Vézelay (Ä) ook een prachtig hotel. De kamers zijn soms modern, soms klassiek. SY La Terrasse (Â) is in Vézelay net zo leuk. Hier zijn de kamers modern ingericht. En boek dan wel de kamer met uitzicht op La Madeleine!

Heerlijk ontbijten in Ici m'aime
Heerlijk ontbijten in Ici m'aime

Kamperen in de Bourgogne

Een camping waar we zelf niet zijn geweest en die we wel op het oog hebben gehad is Au Bois Joli. Het is letter À op het interactieve kaartje hierboven.

Een camping met mooie, schaduwrijke plekken en met zwembad. Bovendien hebben ze ook leuke safaritenten en De Waard-tenten die te huur zijn. Kijk ook op Zoover Au Bois Joli.

Voor andere campings meer naar het oosten (in de Morvan) kijk onderaan mijn reisverhaal over Autun en Bibracte.

Informatie over Vézelay en activiteiten in de Bourgogne

Klik hieronder op meer informatie over deze streek.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!