Wandelen in Bretagne: tot rust komen aan de Côte de Goëlo

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in Bretagne
Wandelen op vakantie De mooiste stranden van West-Europa Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

We zijn op een behoorlijk geniale plek terecht gekomen. Ons huisje staat met de rug in (ja, echt letterlijk in! Tenminste bij hoog water…) zee en overal om ons heen is er strand, zee en blauwe lucht. De eerste avond worden we meteen getrakteerd op een ondergaande zon in zee. Wat een kleurenpalet! Hier gaan we enorm genieten! En tot rust komen. Onder andere door te wandelen in Bretagne.

Wandelen in Bretagne: De prachtige baaien van de westkust van Île-de-Bréhat

Tot rust komen in de natuur

Dat is ook wat we willen doen. Mijn vader is begin van het jaar overleden en ik merk dat er nog veel onrust en verdriet in mijn lijf zit. Ik heb te weinig rust genomen voor het rouwproces. En dat dient zich deze vakantie daarom dubbel zo hard aan.

We gaan vóór alles van deze plek genieten. En de zeelucht, het water en de rustgevende afwisseling van de getijden hun helende werk laten doen.

Naar Praktische informatie over de Côte de Goëlo
Zonsondergang bij ons mooie vakantiehuis in Bretagne aan de Côte de Goëlo
Zonsondergang bij ons mooie vakantiehuis in Bretagne

Port la Chaîne en Kermagen

We besluiten daarom de volgende dagen eerst beide kanten op te lopen vanaf het huisje. Gewoon rustig in ons eigen tempo en zover als we zin hebben.

Er loopt een wandelpad langs ons huis. Deze is onderdeel van de beroemde GR34, die heel Bretagne omzoomd. Dat maakt wandelen in Bretagne ook zo makkelijk: rij naar de kust en lopen maar!

De eerste dag lopen we richting het westen en Kermagen. Na het ronden van het strand komen we op een heuvel terecht met een prachtig uitzicht beide kanten op.

Na Kermagen kunnen de kinderen over een behoorlijk stukje rotskust klauteren waar het wandelpad langsop loopt. Het lijkt alsof de rotsen hier zijn neergesmeten, zo schots en scheef staat alles hier op elkaar. Een natuurlijk klimpark! 

Wandelen in Bretagne: bij Kermagen
Klauteren op de stenen in de buurt van Kermagen

Wil je op vakantie in Bretagne? En wil je het gemak van een volledig uitgewerkt reisplan? En alvast wat voorpret?

Klik dan hieronder op de link voor mijn reisplan voor het noorden van Bretagne!

Abonneer je hier op voorpret, gemak en ontspanning!

Wandelen in Bretagne: naar Larmor-Pleubian en Creac’h Maout

De volgende dag lopen we naar het oosten en Larmor-Pleubian. De kust is hier groener en begroeid met lage struiken. We hebben er vandaag zin in en besluiten door te lopen naar de ruïne van Creac’h Maout.

Bij deze oude vuurtoren heeft zich in de tweede wereldoorlog een tragedie afgespeeld, waarbij 32 verzetstrijders zijn doodgeschoten. Wanneer we uitkijken over het prachtige panorama dat zich aan beide kanten voor ons uitspreidt, bedenken wij ons hoe het zal hebben geklonken.

32 (of meer?) geweerschoten die de stilte van deze plek doormidden rijten.

We krijgen het er koud van. 

Wandelen in Bretagne: naar Creac’h Maout
Uitzicht vanaf Creac’h Maout op de eilanden voor Plougrescant

Sillon de Talbert

We staan in dubio of we doorlopen. Ondanks de kilte van het drama dat zich hier heeft afgespeeld, is het warm. We willen eigenlijk door naar de Sillon de Talbert. Een vinger van zand die heel diep de zee in steekt.

We besluiten dit vandaag niet te doen. En later in de week terug te komen. Op die dag is het nog steeds warm en dat is voor kinderen niet zo prettig. Wij vinden het de moeite waard.

Creac’h Maout aan de Côte de Goëlo
Creac’h Maout en het uitzicht richting westen
Wandelen in Bretagne: uitzicht op de Sillon de Talbert
De Sillon de Talbert vanaf Creac’h Maout

Tréguier

Na al dat wandelen in Bretagne, hebben we wel weer wat behoefte aan cultuur. De mooiste kerk in deze omgeving moet de kathedraal van Tréguier zijn. Dat blijkt te kloppen.

De kathedraal is opgetrokken uit steen dat vanaf de naburige Côte de Granit Rose komt en dit geeft dit strakke gotische bouwwerk een zachtere aanblik. Vooral aan de binnenkant heeft dat een mooi effect. Voor de rest moet je in dit deel van Bretagne niet zijn voor het stads- of dorpsschoon. 

De kathedraal van Tréguier
De kathedraal van Tréguier
Het interieur van de kathedraal van Tréguier
Het interieur van de kathedraal van Tréguier

Île-de-Bréhat: wandelen in Bretagne

We hebben deze week het (verwachte) hoogtepunt als toetje bewaard. Een trip naar l’Île-de-Bréhat. Het is hoogseizoen, dus het bemachtigen van een parkeerplek bij het veerpontje valt niet mee. De volgende keer moeten we wat vroeger gaan…

De overtocht is kort en we zijn zomaar aan de overkant. We besluiten om rechtsom te lopen. Aan deze kant van het eiland zijn er talloze baaien en inhammen. En de hortensia’s bloeien hier prachtig.

Wandelen in Bretagne: De westkust van Île-de-Bréhat
De westkust van Île-de-Bréhat

Pont ar Prad en Le Bourg

We lopen vervolgens door naar de Pont ar Prad en besluiten daar om te keren richting Le Bourg, het centrale dorpje op het eiland. Bij een crêperie strekken we de benen en eten we een welverdiende gallette.

9 leukste dingen om te doen in Bretagne: prachtige bloemen langs de westkust van Île-de-Bréhat ter hoogte van Le Bourg
Prachtige bloemen langs de westkust van Île-de-Bréhat ter hoogte van Le Bourg
9 leukste dingen om te doen in Bretagne: Île-de-Bréhat bij Pont ar Prad
Île-de-Bréhat bij Pont ar Prad

Helende kracht van de natuur in Bretagne

‘s Avonds kunnen we nog een laatste keer genieten van het prachtige panorama bij ons huisje. De rode ondergaande zon, de bootjes die vastliggen op het wad en overal het groene zeewier dat oplicht door de zon.

Ik geniet er met volle teugen van. En ik denk hoe mijn vader hier ook van zou hebben genoten. Fijn om hier op dit moment deze gedachte te hebben.

Het is nog steeds een bizar idee dat hij er niet meer is. En ik voel toch het begin van een vorm van berusting.

Praktische informatie over Wandelen in Bretagne

Wandelen in Bretagne

Bretagne is omringd door de GR34 en feitelijk is deze overal aan de kust te belopen. Ik vond de wandelingen vanaf ons huisje erg afwisselend en mooi om te maken. De beschrijving daarvan vind je hierboven.

Hieronder vind je verschillende bestemmingen van de wandelingen uit deze blog.

Île-de-Bréhat

En natuurlijk was het heerlijk om op Île-de-Bréhat te lopen. Heel afwisselend met overal prachtig uitzicht. Ik zou wel adviseren om lunch mee te nemen, zodat je ergens op een rots lekker kan picknicken. En: ga vroeg in de ochtend, zodat je makkelijk kan parkeren voor het veerpontje!

Je leest er ook meer over in mijn reisplan voor het noorden van Bretagne.

Wandelen in Bretagne: uitzicht op Île-de-Bréhat tijdens de overtocht naar dit mooie eiland
Uitzicht op Île-de-Bréhat tijdens de overtocht naar dit mooie eiland

Nog meer: wandelen in Bretagne

Wil je nog andere tips voor wandelen in Bretagne? Lees dan hier mijn reisverhaal over de aangrenzende Côte de Granite Rose.

Uit eten aan de Côte de Goëlo

Crêperie Au Jardin in Le Bourg, Ile-de-Bréhat is een fijne plek om te lunchen.

Het vakantiehuis bij Port de la Chaîne...
...in de avondzon.

Vakantiehuis aan de Côte de Goëlo

Wij zaten in het genoemde prachtig gelegen huisje in Port La Chaîne. Het huisje zelf is ook erg gezellig. De ouderlijke slaapkamer is op de eerste verdieping en geeft prachtig uitzicht vanuit het dakraam op de baai. Hier hebben we ‘s avonds tot laat nog heel lang uit het raam zitten kijken.

De slaapkamer van de jongens was in een aparte slaapkamer die alleen buitenom te bereiken was. De jongens waren nog jong, dus die vonden dat niet zo prettig. We hebben daarom de bedden gepakt en in de woonkamer neergelegd. Die gebruikten we voor de rest toch niet, omdat de keuken ook voldoende groot was.

Het huisje heeft code CO39 bij Liberté Vakantiehuizen. Kijk voor meer informatie op Liberté Vakantiehuizen en voer daar de code van het huisje in.

Vlakbij het huisje lag ook een camping. De ligging daarvan is ook geweldig. De reviews daarvan zijn hier en daar wat minder. Ik zou deze camping niet gebruiken om een week of langer te zijn. Meer een camping om een paar dagen te zitten en dan weer door te trekken.

Dit uitzicht! Elke avond!

Informatie over de Côte de Goëlo

Wil je meer informatie over deze streek, kijk dan onder Handige links aan het einde van dit reisverhaal. Scroll iets naar beneden voor de interactieve kaart. Daarop vind je informatie over alle streken. Klik op de streek en dan kom je op een kaart waar je kan inzoomen op specifieke plekken.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!