Wandelen in de hel van de Monti Sibillini en de Marken

Vakantie in Italië, Vakantie in de Marken en de Monti Sibillini
Wandelen op vakantie De mooiste stranden van West-Europa Vakantie met mooi weer Kamperen in Italië Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

‘Zou het pad hier ophouden’?, vraag ik mij af. We lopen in de ‘hellekloof’ van de Monti Sibilini en het pad wordt steeds nauwer. Aan beide kanten gaan de rotsen steil omhoog. De kinderen zijn bijna niet te stoppen zo enthousiast zijn ze van deze wandeling. Toegegeven: het is ook spectaculair. Rotsen, een vrij woeste rivier, een smalle kloof, overal donkere paadjes naar links en naar rechts. Onze verbeelding wordt hier nog al aangesproken. Dat is wandelen de Monti Sibillini en de Marken.

Wandelen in de Monti Sibillini en de Marken: de Gole dell'Infernaccio

De Monti Sibillini in het zuiden van de Marken

De Monti Sibillini zijn een min of meer verborgen parel wat verder Italië in.

Het noorden van de Marken tot Ascona zijn nog redelijk bekend. Daaronder begint eigenlijk het minder bekende Italië. Minder toeristisch ook, want hier sluiten de winkels nog gewoon tussen de middag en gaat iedereen uitgebreid lunchen.

En deze bergstreek die in het westen zuidwesten van de Marken ligt, heeft nog veel meer te bieden. Mooie stadjes en dorpjes en heel veel natuur. En je kunt super wandelen in de Monti Sibillini en de Marken!

Naar Praktische informatie over de Monti Sibillini
Blik op Sarnano
Blik op Sarnano

Sarnano

We zijn de ochtend begonnen in Sarnano, een vestingstadje aan de noordkant van het Sibillini-gebergte. Een van de mooiste borghi van Italië. Met een keuze uit honderden van dit soort stadjes, zegt dit toch wel wat.

We kunnen hier heerlijk ronddwalen in de nauwe straatjes. Op het centrale plein van het oude deel (Piazza Alta, je verzint het niet) staat de Chiesa di Santa Maria. Een mooi kerkje. Onderin het stadje zijn ook wat leuke winkeltjes.

4 leukste dingen om te doen in de Monti Sibillini: Uitzicht op de Monti Sibillini vanuit de mooie straatjes van Sarnano
Uitzicht op de Monti Sibillini vanuit de mooie straatjes van Sarnano
Chiesa di Santa Maria in Sarnano
Chiesa di Santa Maria in Sarnano

Onderweg naar Rubbiano

Vanuit Sarnano rijden we via Amandola naar Rubbiano. Deze weg is een mooie kennismaking met de wegen rondom de Monti Sibillini. Vooropgesteld: het is hier prachtig. Het ene moment kijk je ver van je af over een vlakte of richting de bergen. Het andere moment rijdt je door oude, knoestige bossen.

Maarre…vergis je hier niet in de afstand. Dat heb ik de eerste dag wel gedaan… Tot ongenoegen van de rest van het gezin. We draaien hier namelijk voortdurend van links naar rechts. De achterbank had er op enig moment wel genoeg van. Om over de bijrijder maar niet te spreken…

Wandelen in de Monti Sibillini en de Marken: het brede toegangspad tot de Gole dell'Infernaccio
Het brede toegangspad tot de Gole dell'Infernaccio

Parkeren voor de Gole dell’Infernaccio

Vlak voor Rubbiano staat de weg naar de Gole aangegeven. We besluiten de onverharde weg op te rijden en stoppen gelukkig niet bij de parkeerplaats waar het bord over de Gole staat. We weten niet precies waar we gaan uitkomen.

Gelukkig is het pad goed te rijden. En bijna 3 kilometer verder is er nog een parkeerplaats en kunnen we ook niet meer verder rijden. We trekken de bergschoenen aan en gaan van start.

Uitzicht vanaf de toegang tot de Gole dell’Infernaccio
Uitzicht vanaf de toegang tot de Gole dell’Infernaccio

Gole dell’Infernaccio

Vanaf de parkeerplaats lopen we een breed pad op. Het uitzicht aan de rechterkant wordt steeds mooier.

Van de rotsen aan de linkerkant druppelt water naar beneden. Dat zorgt voor mooie groene begroeiing. Met hier en daar exotische bloemen. Dat trekt natuurlijk vlinders aan. Langzaam maar zeker lopen we nu een kloof in. 

De hanging gardens bij de toegang tot de Gole dell'Infernaccio
De hanging gardens bij de toegang tot de Gole dell'Infernaccio

Wil je ook op vakantie in de Marken en/of de Monti Sibillini? En wil je het gemak van een volledig uitgewerkt reisplan? En alvast wat voorpret?

Klik dan hieronder op de link voor mijn reisplan!

Abonneer je hier op voorpret, gemak en ontspanning!

In de hellekloof

Het pad gaat nu vrij steil omhoog.

In mijn reisplan over het zuiden van de Marken en de Monti Sibillini vind je het verslag van de rest van deze wandeling. Klik daarvoor hierboven op de link.

In de Gole dell'Infernaccio
In de hellekloof

Wandelen in de hel van de Monti Sibillini en afkoelen in het Lago di Fiastra

Wij rijden terug via Amandola en besluiten hier dit keer niet te stoppen. We rijden door naar het Lago di Fiastra. We hebben zin in een frisse duik. En kunnen langs het strand alle indrukken nog eens goed op ons laten inwerken.

Wandelen in de Monti Sibillini en de Marken en afkoelen in het Lago di Fiastra
Afkoelen in het Lago di Fiastra

Praktische Informatie over Wandelen in de Monti Sibillini en de Marken

De onverharde weg richting de Gole begint vlak voor het dorpje Rubbiano. Rijdt dus net zo lang door, tot je niet meer verder kan. Ik raad wel aan om bergschoenen aan te trekken. Hier en daar is het wel handig dat je stevig schoeisel hebt en het kan ook nat zijn.

Meer wandelen in de Monti Sibillini en de Marken

De Monti Sibillini zijn een redelijk wandelparadijs. Ik heb daarover nog meer blogs geschreven. Lees daarvoor mijn andere reisverhaal met wandelingen in de Monti Sibillini.

De prachtige kloof van de Rio Sacro
De prachtige kloof van de Rio Sacro

Zwemmen in de Monti Sibillini

Een klein en koud zwemparadijs is het Lago di Fiastra. Je kunt op verschillende plekken langs de doorgaande weg de auto neerzetten. Het water is koud en dus wanneer het warm is heerlijk verfrissend. In het weekend is het druk.

Steden en stadjes in de Marken

In een ander reisverhaal over deze streek vertel ik meer over alle mooie steden en stadjes in het zuiden van de Marken.

Eten en drinken

In Sarnano kan je goed eten. Le Clarisse in het oude deel is een uitstekende keuze en je kan er onder de gewelven eten. Klik op de link voor meer informatie.

De mooie straatjes van Sarnano

Vakantiehuis in de Marken

Wij hebben 2 weken in deze streek gezeten in een appartement onder het huis van een Engels/Nederlands echtpaar. Het heet La Mirabella.

Bij het appartement zit een groot opzet-zwembad dat ruim genoeg is voor een gezin. Dat lijkt niet ideaal om te zwemmen en toch: het is groot genoeg!

Kijk op La Mirabella. 

Vakantiehuis in de Marken: uitzicht vanuit La Mirabella vlakbij Amandola
Uitzicht vanaf het terras van La Mirabella

Kamperen in de Marken

Qua campings is het in deze omgeving iets meer zoeken. Het is duidelijk dat deze streek nog wat minder toeristisch is. De beste optie vind ik Agriturismo Villa Valenta in Penna San Giovanni. Een kleine camping met alle faciliteiten die je nodig hebt, inclusief zwembad.

Kijk voor meer informatie op Villa Valente. Ze hebben ook huurtenten. Net zoals zoveel campings zijn de schaduwplekken beperkt. Hou dat goed in de gaten bij het boeken! Kijk ook op zoover: Zoover Villa Vallente.

Informatie over de Monti Sibillini en de Marken

Voor meer informatie over de streek, klik je op de link hieronder. Klik verder op één van de tegels die verder naar onder op de homepage staan.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!