Bezienswaardigheden in het zuiden van Normandië

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in Normandië
Stedentrip in Frankrijk De mooiste kathedralen en kerken van Frankrijk Kamperen in Frankrijk Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

‘Hoger! Hoger!’, roept ons zoontje, wanneer hij op de trampoline springt. Ik glimlach onwillekeurig. Ik ben blij dat het vakantie is en dat ik even niet hoger!, meer!, verder! hoef. Deze vakantie zijn we voor het laatst met z’n drietjes. Gezinsuitbreiding is aanstaande… Mijn vrouw is hoogzwanger. En daar passen we natuurlijk ook het programma op aan. We gaan vooral op pad met de auto. Op zoek naar de mooiste bezienswaardigheden in het zuiden van Normandië.

Bezienswaardigheden in Normandië: de Ancienne Abbaye d'Hambye

Basse-Normandie

We zijn dit jaar in Basse-Normandie, oftewel het meest westelijke deel van Normandië. In het departement Manche. Een streek waar we voorgaande jaren regelmatig voorbij zijn geracet op weg naar Bretagne. Met het oog op de laatste maanden van de zwangerschap, hebben we besloten wat dichterbij te blijven.

[jumpto link=”praktische-informatie”]Naar Praktische informatie over het zuiden van Normandië[/jumpto]

Bezienswaardigheden in het zuiden van Normandië: de kathedraal Notre-Dame van Bayeux
De kathedraal Notre-Dame van Bayeux steekt hoog boven de stad uit...

Bayeux

Het weer wil niet echt zomers worden. Daarom besluiten we de lange trips die we in gedachten hebben eerst te doen. En de bestemming is Bayeux. We willen graag de kathedraal zien. Bayeux blijkt een gezellige stad te zijn.

Het heeft de nodige vakwerkhuizen en overal zie je die hele, hoge kathedraal. Zeker één van de leukste bezienswaardigheden in het zuiden van Normandië!

Echt een mooie bezienswaardigheden in het zuiden van Normandië: vakwerkhuizen in de oude binnenstad van Bayeux
Vakwerkhuizen in Bayeux

Cathédrale Notre-Dame de Bayeux

Die hoogte betreft vooral de opvallende, gotische, vieringtoren. Een gelijke heb ik eigenlijk nog nergens gezien. Wat moet dat een gewicht zijn wat ergens moet worden opgevangen! 

Cathédrale Notre-Dame de Bayeux
De hoge vieringtoren van de kathedraal van Bayeux

Romaans-gotisch interieur

Dat gebeurt aan de binnenkant met een combinatie van romaanse bogen met daarboven gotische spitsbogen. Het lijkt alsof het zo bedoeld is.

Maar zoals zo vaak is dit simpelweg een gevolg van brand en wederopbouw. De binnenkant is daarmee hoog. Een effect dat versterkt wordt door het vrij smalle schip. We gaan er even bij zitten om het allemaal op ons in te laten werken. 

Echt een mooie bezienswaardigheden in het zuiden van Normandië: interieur van de Cathédrale Notre-Dame van Bayeux
Interieur van de Cathédrale Notre-Dame van Bayeux

Tapisserie de la Reine Mathilde

Het tweede doel in Bayeux is het Tapisserie de la Reine Mathilde. Het tapijt laat van voor tot achter de geschiedenis van Willem de Veroveraar zien. Hij werd uiteindelijk in 1066 als koning van Engeland gekroond. Eigenlijk is het een heel groot stripboek waar je langs loopt. Uniek in zijn soort. En daarom leuk om een keer gezien te hebben.

De routes van en naar Bayeux zijn niet heel bijzonder, dus we nemen de route national terug naar de kust die ook mooi door het landschap golft.

Vakantie in Normandië: de Cathédrale Notre-Dame de Bayeux
Terugblik op Bayeux

Bezienswaardigheden in Normandië: de kathedraal van Coutances

De volgende dagen krijgen we gelukkig de nodige zon. Tussendoor gaan we naar een tweede kathedraal die dichtbij ons huisje ligt: die van Coutances. We zijn aan de buitenkant niet direct onder de indruk. Het is een gotische kathedraal zoals er veel zijn in Frankrijk en zeker in Normandië. 

Bezienswaardigheden in het zuiden van Normandië: de Cathédrale Notre-Dame de Coutances
Cathédrale Notre-Dame de Coutances

Indrukwekkend interieur

Imponeren doet de binnenkant wel. Deze is met twee lagen galerijen met hoge smalle ramen naar boven toe open gewerkt. Dit geeft aan de binnenkant veel licht en daardoor is het een plezierige kathedraal om doorheen te lopen. In de zijbeuken vind je prachtige, rode ramen die een schitterend en warm licht verspreiden.

Interieur van de kathedraal van Coutances
Mooie details van het interieur van de kathedraal van Coutances

Bezienswaardigheden in het zuiden van Normandië: Ancienne Abbaye d’Hambye

Een paar dagen later hebben we wel genoeg stranduren gehad. We besluiten daarom naar Hambye te rijden. Hier staat een abdijruine die erg de moeite waard is. Ik zie van tevoren in de Michelingids dat er in deze omgeving ook wat mooie wegen zijn.

We rijden daarom vanaf de D7 de D198 op bij Gavray. We slingeren op deze manier deels door beboste wegen naar de abdij toe. Deze ligt diep weggestopt in een groene vallei. Een mooi gezicht!

Uitzicht vanaf de weg op de Ancienne Abbaye d'Hambye
Uitzicht vanaf de weg op de Ancienne Abbaye d'Hambye

Imposant bouwwerk

Het moet ooit een imposant bouwwerk zijn geweest. We zijn hier een paar jaar eerder geweest op een regenachtige dag. Dan hebben de muren iets ongenaakbaars en waanden we ons af en toe in een thriller. Nu hebben de muren die deels met groen zijn bedekt haast iets lieflijks.

Dat maakt dat we hier op ons gemak rondlopen en in de schaduw heerlijke verkoeling hebben. Zeker voor mijn hoogzwangere vrouw een uitkomst. We gaan er bij zitten. Wat is dit een leuke bezienswaardigheden in het zuiden van Normandië! We leggen het hoofd nog eens in onze bijna stijve nekken van het naar boven turen. 

Even helemaal niks!

Wat heeft de mens toch bewogen om steeds maar omhoog te willen? De bouwmeesters van deze kerken hebben uiteindelijk de basis gelegd voor al die wolkenkrabbers over de hele wereld. En wat is uiteindelijk daarvan het doel?

Destijds was het ter meerdere glorie van God. En nu? Een ego-ding? Of toen eigenlijk ook al? Hoe dan ook, wij zitten hier lekker op het groene gras. We hoeven even helemaal niks. Zeker niet hoger. Het is vakantie.

[jtdestination link=”praktische-informatie” /]

Praktische informatie over Bezienswaardigheden in het zuiden van Normandië

Natuurlijk is de natuur en in het bijzonder de kust en de stranden in het zuiden van Normandië ook een bezienswaardigheid. Lees voor tips over wandelingen en mooie plekken langs de kust van het zuiden van Normandië dat reisverhaal!

Kerken

Ben je nog niet uitgekeken? Ga dan ook zeker nog langs de oude abdijkerk van Lessey. Een sobere kerk vol met mystiek. En met de oudste kruisribgewelven die bekend zijn. De kerk kan de strijd met beroemde kloosterkerken als Senanque in de Provence zeker aan.

Bezienswaardigheden in het zuiden van Normandië: de kerk van Lessay
De kloosterkerk van Lessay

Musea

In Bayeux is ook een grote begraafplaats voor slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, met daarbij ook een belangrijk museum over D-day. Daarvoor zijn echter ook andere opties. Lees daarvoor mijn blog over de landingsstranden van D-day in Normandië en de begraafplaats bij Omaha beach.

Klik hier voor meer informatie over het museum van La Tapisserie de Bayeux.

Beide zijn natuurlijk ook mooie bezienswaardigheden in het zuiden van Normandië!

Stadjes en dorpen

Wij zijn kort in Granville geweest. Granville is een stad die schitterend gelegen is op een rots die in zee steekt. De zogenaamde Ville Haute is de moeite waard om doorheen te lopen.

Bayeux heeft ook een vrij oud centrum, waar het ook leuk is om rond te lopen. Zie het kaartje hieronder voor een overzicht van het centrum van Bayeux.

Strand

Voor mooie stranden verwijs ik je naar mijn blog over de kust en de stranden in het zuiden van Normandië. Zeker bij Cap de Carteret ligt een mooi strand.

Uit eten in het zuiden van Normandië

Restaurants in Coutances

In Coutances is Le Râtelier een goede crêperie. En zo dichtbij Bretagne kom je er dan natuurlijk ook voor de galletes! Het zit bovendien vlakbij de kathedraal. Het zit aan de Rue Georges Clemenceau.

Restaurants in Bayeux

In Bayeux is Au P’tit Bistro dichtbij de kathedraal en het tapijt. En je kunt er lekker eten. Het ligt aan de 31 Rue Larcher.

Wanneer je ook hier weer een galletes wilt eten, ga dan naar Le Moulin de Galette. De locatie is een stuk leuker dat Au P’tit Bistro. Le Moulin ligt aan een riviertje en is feitelijk een oude molen. Het ligt aan de 38 Rue de Nesmond. Ook het terras zit aan het water.

Wil jij weten hoe je een trip naar Bayeux goed kan combineren met een vakantie in Bretagne?

Lees dan mijn reisplan voor het noorden van Bretagne. Klik daarvoor op de link hieronder!

Klik hier voor voorpret, gemak en ontspanning!
De kaart van de omgeving rondom 11 Rue L L le Forestier, 14400 Bayeux, Frankrijk. Zoomniveau 16, lengtegraad -0.70346832275391, breedtegraad: 49.275476859679
Op het kaartje zie je het centrum van Bayeux met de marker op de kathedraal. Wat meer naar het zuidoosten vind je het museum van de Tapisserie de Bayeux. Daar ligt Le Moulin de Galette vlakbij (de Rue de Nesmond staat aangegeven onder het museum).
Restaurants in Hambye

Vlakbij de abdij van Hambye zit de Auberge de l’Abbaye. Een wat chiquer restaurant met een terras. Het terras is mooi, maar dan staan er van die knullige plastic stoeltjes. Die Fransen snappen het soms ook echt niet…

Overigens kan je hier ook overnachten. De kamers zijn wel wat gedateerd, maar worden goed gerecenseerd. In combinatie met de abdij ook een leuke stop richting Bretagne of de Loire, wanneer je een keer een andere route wilt, dan via Parijs.

Vakantiehuis in Normandië

Het huisje waar wij in deze vakantie zaten, heb ik helaas niet meer kunnen vinden. Ik zou nu zelf kiezen uit huisje MA51, MA37 of MA55 bij Liberté vakantiehuizen.

MA51 ligt wat verder van de kust, maar het huisje is prachtig om te zien. En ik weet dat deze omgeving heel erg mooi is. Er ligt bovendien water bij het huisje. Het ziet er allemaal erg leuk uit. Ik zou het zo kunnen boeken.

MA37 ligt wat meer naar het zuiden. Het is een modern huis dat mooi ligt. En het uitzicht is prachtig. Mont Saint-Michel en omgeving worden dan wel bereikbaar (zie via de link mijn blog daarover). Bayeux is dan wel een uur rijden. Evenals de kapen beschreven in mijn blog dáárover. 

MA55 ligt wat zuidelijker en wat verder van de kust. Dit is een luxe keuze, omdat er een binnenzwembad bij zit. Het ligt mooi en ziet er goed uit.

Camping in Normandië

Qua kamperen is een plek dichtbij het strand naar mijn mening altijd wat minder mooi. In het binnenland kunnen wij alleen geen goede camping vinden. En daarom zou ik kiezen voor Camping Bel Sito. Deze camping krijgt een uitstekende waardering. Het ligt tussen Flamanville en Cap de Carteret.

Er is op de camping niet zoveel te doen. Maar: het ligt aan het strand en de plekken zien er gewoon heel leuk uit. Boek wel een wat grotere plek, want ik zie de tenten soms erg dicht bij elkaar staan.

Kijk voor de waardering op Zoover Bel Sito. De slechte waarderingen zijn stuk voor stuk langer of erg lang geleden. Alle recente waarderingen zijn positief tot erg positief.

Informatie over het zuiden van Normandië

Informatie over de streek vind je via de link hieronder.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!