De 2 beroemdste tuinen van Cornwall

Vakantie in Engeland, Vakantie in Cornwall
Wandelen op vakantie Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

Ik heb wat schroom bij het schrijven van dit reisverhaal. Vanzelfsprekend wil ik jou deze beide tuinen niet onthouden. En op zichzelf zijn het ook prachtige tuinen. Ze zijn alleen allebei wat gehypet. Dat heeft de initiatiefnemer met zijn team (Tim Smit) uitstekend gedaan. Het is er daardoor in het hoogseizoen druk. En dan zijn er ook andere tuinen in de buurt die ook prachtig en wellicht vanwege de drukte beter zijn. Toch presenteer ik je hier: de 2 beroemdste tuinen van Cornwall en misschien wel van Engeland. Tata!

Beroemdste tuinen van Cornwall: The Jungle van de Lost Gardens of Heligan

Tim Smit en het ontstaan van de Lost Gardens

Goed, dat gezegd hebbende, zijn beide initiatieven fantastisch. Het verhaal begint in de Lost Gardens of Heligan die aan het eind van de jaren ‘80 echt verloren lijken te zijn.

Het was ooit een prachtige tuin. Door de Eerste wereldoorlog en het desastreuze effect ervan op de opvolging in heel wat Engelse families (lees daarover meer in mijn blog over Lanhydrock), was het binnen een paar jaar volledig overwoekerd.

En dat bleef met deze tuin zo tot het moment in 1990 dat Tim Smit er oog in oog mee kwam te staan. Binnen 5 jaar was het één van de beroemdste tuinen van Cornwall en van Engeland.

Het wordt daarom wel de ‘Sleeping beauty’ genoemd. Omdat de mysterieuze tuin ook helemaal ommuurd en daardoor moeilijk toegankelijk en afgesloten was. Inmiddels is de tuin zo goed dat de rhododendron-collectie bijvoorbeeld onderdeel is van de Nationale Collectie van Engeland.

[jumpto link=”praktische-informatie”]Naar Praktische informatie over Heligan en Eden Project[/jumpto]

De beroemdste tuinen van Cornwall: prachtige bloemen in The Jungle
Prachtige bloemen in The Jungle van de Lost Gardens of Heligan

Lost Gardens op Heligan

Deze dus niet meer zo Lost Gardens doen we in de zomervakantie aan.

De tuin is prachtig aangelegd in een vallei. En overal in de tuin zijn mooie beelden en andere attracties aangelegd en geplaatst.

Zo komen we langs een liggend reuzenbeeld dat helemaal overwoekerd is door de planten. Even verderop langs een beeld van dik ijzerdraad dat heel mooi in een bosje vervaagt. En als laatste langs een veld met de Sorting Hat uit Harry Potter.

Daar omheen ligt eigenlijk een groot parklandschap.Waar we hier en daar een mooi uitzicht hebben. Onder andere op Mevagissey en de zee er achter.

The Sorting Hat uit Harry Potter in The Lost Gardens of Heligan
The Sorting Hat uit Harry Potter

Reisplan voor Zuid-Cornwall

Wil jij op vakantie in deze omgeving? En weten hoe jij een bezoek van deze tuinen kunt combineren met een heleboel andere leuke bestemmingen in deze omgeving?

Klik dan hieronder op de link!

Reisplan voor Zuid-Devon en Zuid-Cornwall

The Jungle

Midden in de vallei is een echte jungle aangelegd met paden waarlangs houten en bamboe palen staan. De vallei is mooi aangeplant met palmen en varens. Want palmen kunnen gewoon groeien in het milde, subtropische klimaat van Cornwall. En daardoor heen allemaal inheemse bloemen en planten.

Als klapper op de vuurpeil is er hoger over de kloof een touwbrug gehangen. Heel leuk! En druk! Vooral nu in het hoogseizoen.

The Eden Project: één van  de beroemdste tuinen van cornwall

De energie en creativiteit van Tim Smit was nog lang niet op.

Bij hem ontstond een droom om de belangrijkste planten van de hele wereld te laten zien. Dat moest dan natuurlijk op een geconditioneerde manier. Zo ontstond het idee van een paar gigantische domes.

En de plek waar dat zou kunnen was een oude afgraving waar klei werd gedolven voor aardewerk. Afgravingen die je in deze omgeving vaker tegenkomt.

En de rest is geschiedenis. In 1998 startte de bouw en in 2001 is de opening.

Met Tim Smit’s gevoel voor publiciteit gebeurt dat met een gigantische show, waar onder andere Pulp aan mee doet. Waardoor meteen de vergelijking wordt getrokken met Glastonbury (zeg maar het Pinkpop van Engeland).

De beroemdste tuinen van Cornwall: de twee Biomes van The Eden Project
De Biomes van The Eden Project

Rainforest en Mediterranean Biome

In dit Eden Project zijn we een paar jaar hiervoor geweest. In de meivakantie.

We verbazen ons op dat moment over de enorme hoeveelheid parkeerplaatsen die er zijn. Gelukkig kunnen we door de tijd van het jaar behoorlijk vooraan parkeren. We kunnen ons nu achteraf met de drukte in de Heligan voorstellen hoe druk het hier in de zomer zal zijn.

Wanneer we de vallei van Eden inlopen, vallen meteen de reusachtige domes op.

Wij lopen als eerste naar de Rainforest Biome. Een subtropische tuin met mooie subtropische planten. Tussendoor hebben ze met touwbruggen, een platform dat heel hoog in de doom is aangelegd en een waterval de nodige variatie aangebracht. Hierdoor kunnen we hier heel wat tijd zoet brengen.

Wanneer we naar de tweede dome lopen, verwachten we nog een keer zo ervaring. De Mediterranean Biome valt ons wat tegen, omdat er wat minder te beleven valt.

De sfeer van droogte Australië en Zuid-Afrika is mooi nagebootst en toch valt er wat minder te zien. We zijn er daarom vrij vlot uitgekeken. We lopen vanuit hier naar buiten, omdat er buiten de biomes een mooie buitentuin is aangelegd.

Midden in de Rainforest Biome van The Eden Project
Middenin de Rainforest Biome van The Eden Project

De 2 beroemdste tuinen van Cornwall; ook de mooiste?

Goed, de Lost Gardens en Eden zijn dus op zich prachtige tuinen. En ze zijn ook allebei goed voor een leuk dagje uit.

En toch, wanneer ik het vergelijk met een bezoek aan Lanhydrock in deze omgeving, of met een Saint Michael’s Mount, allebei landhuizen met prachtige tuinen of met een Trebah Garden, waar een meer natuurlijke tuin is te bezichtigen. Dan zou ik toch voor die drie opties gaan. Waarbij de initiatieven van Tim Smit heel erg zijn te waarderen.

Hij heeft tuinen enorm gepopulariseerd en dat kan een bezoek ook waard zijn!

[jtdestination link=”praktische-informatie” /]

Praktische informatie over The Lost Gardens of Heligan en Eden Project

Voor meer informatie over The Lost Gardens of Heligan klik je op de link.

Voor het Eden Project kijk op je op Eden Project.

Wandelen in Cornwall

In mijn andere blogs over Cornwall kan je meer lezen over wandelingen in deze omgeving. Onder andere bij Lantic Bay en Fowey dat hier dicht in de buurt ligt.

Kastelen in Cornwall

Lanhydrock is een prachtig landhuis dat hier in de buurt ligt. Lees daarover mijn blog via de link.

Stadjes en dorpen in Cornwall

Zoals hierboven is aangegeven, is vanuit de Lost Gardens Mevagissey een leuk vissersdorpje om te bezoeken en daar avond te eten of te lunchen. Voor het Eden Project is dat Fowey.

Uit eten in Cornwall

Voor de leukste restaurants in deze omgeving ga je naar mijn reisplan voor Zuid-Cornwall!

Vakantiehuis in Cornwall

Wij zaten toen we naar Heligan zijn geweest, in een huisje in de buurt van Plymouth. Dit huisje ligt prachtig bovenop de kust en heeft een adembenemend uitzicht op zee. Een echte aanrader. Het huisje kan je huren via deze link: Cliffside. Vanuit hier is Eden ook goed te bereiken, omdat het eigenlijk dichterbij is dan Heligan.

Voor nog betere tips voor huisjes in Zuid-Cornwall ga je naar mijn reisplan voor Zuid-Cornwall!

Toen we naar Eden Project zijn geweest, zaten we in een huisje vlakbij Land’s End. Daarover vertel ik je meer in mijn reisplan voor het westen van Cornwall. Klik op de link!

Cliffside Cottage aan Whitsand Bay
Cliffside Cottage aan Whitsand Bay
7 leukste dingen om te doen in Cornwall: uitzicht vanaf het terras van Cliffside bij Whitsand Bay
Uitzicht vanaf het terras van Cliffside (op Whitsand Bay)

Kamperen in Cornwall

De beste camping in deze omgeving vind je in mijn reisplan voor Zuid-Cornwall!

Hotels in Cornwall

Wanneer je hier voor kortere tijd bent, is het Fowey Hall Hotel een luxe optie. Het is heel erg op gezinnen gericht, waardoor er ook heel wat familiekamers zijn. Ik vind het er fantastisch uit zien! De reviews zijn ook goed. En het heeft een zwembad. Ik zou wel gaan voor een kamer met uitzicht op de baai en rivier.

Kijk voor meer informatie op Fowey Hall Hotel.

Informatie over deze streek

Voor meer informatie over deze streek, klik je op onderstaande link. Klik vervolgens bovenin op Maps en klik op de kaart op Eden of Mevagissey of wat dan ook…

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!