3 dingen om te doen in de Mercantour

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Franse Alpen
De mooiste korte roadtrips van West-Europa Wandelen op vakantie Kamperen in Frankrijk Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

Pffff, het zweet staat me nu toch wel een beetje in de handen. Ik ben in mijn leven al best wat cols opgereden. Deze is misschien wel de meeste spannende. De weg is af en toe echt heel smal. En er zijn weinig uitwijkplaatsen. Mogelijkheden om te stoppen zijn er ook niet. Het is eigenlijk een kwestie van tanden op elkaar en gaan. Wel een ervaring natuurlijk! En in combinatie met een mooie rit één van de 3 dingen om te doen in de Mercantour.

3 dingen om te doen in de Mercantour: de Col de la Bonette

Roadtrip door de Mercantour en de Alpes-de-Haute-Provence

Gelukkig komen we goed boven op deze Col de la Cayolle. Boven zijn er mooie wandelmogelijkheden. Met name richting het westen. Daar liggen een heleboel meertjes.

Wij bewaren een wandeling naar een meertje voor later in de week (zie verderop). We hebben inmiddels ook besloten dat we er vandaag maar een roadtrip van maken. 

Naar Praktische informatie over de Mercantour
Uitzicht over de Mercantour
Uitzicht over de Mercantour

Geen weg terug…

En omdat ik niet zo zin meer heb om nog een keer over de noordkant van de Cayolle heen te gaan, kiezen we voor een flink rondje via Digne-les-Bains.

Had ik nog zin gehad in de Cayolle, dan had ik er voor gekozen om via de Gorges du Cians weer terug te komen. Nu wordt het een rit van 200 kilometer.

De Mercantour

Het traject dat we zojuist hebben gehad is gelukkig daarin het meest spannende. Hoewel we aan de andere kant (we rijden de col van Noord naar Zuid en komen dus uit Barcelonnette) ook nog wel een paar smalle stukken krijgen, is het aan die kant gemiddeld beter.

Dat betekent ook dat we kunnen genieten van het prachtige uitzicht over het Parc National du Mercantour. Dit park is toch anders dan de meer noordelijk gelegen alpengebieden die ik ken.

Het doet wellicht nog wel het meest denken aan de Pyreneeën. En is daarmee ook lieflijker.

3 dingen om te doen in de Mercantour: Gorges de Daluis
De bijzondere Gorges de Daluis

Gorges de Daluis

Na Guillaumes slaan we op de D2202 rechtsaf richting de Gorges de Daluis. En dat is een spectaculaire ervaring.

We komen door een prachtige kloof van roodbruine zandsteenrotsen. Iets dat ik in Frankrijk alleen nog maar aan de Cote d’Azur in het Esterel-gebergte heb gezien. Hier is zandsteen bruiner en heeft het af en toe een chocoladekleur. Ik geloof dat het zelfs wel ‘Chocolate canyon’ wordt genoemd.

Vanzelfsprekend moet hier en daar de auto ook even langs de kant om van dit schouwspel te genieten. Deze roadtrip is absoluut één van de leukste 3 dingen om te doen in de Mercantour!

Wil jij op vakantie in de Franse Alpen?

Klik dan hieronder op de link voor meer informatie over een reisplan voor deze streek! En alvast wat voorpret…

Klik hier voor het gemak van een reisplan!

Lac de Castillon

Op de D202 slaan we rechtsaf richting Digne.

Hoewel de weg hier breder en daardoor automatisch wat minder spectaculair is, rijden we ook hier langs een paar mooie stukken. Zoals de Gorges bij de Clue de Rouaine en de beklimming van de Col de Toutes Aures.

Even verderop is het Lac de Castillon een mooi, turkoois-kleurig meer waar we langs rijden. Het is één van de meren van de Verdon. Die verder naar het zuiden de prachtige Gorges du Verdon vormen.

Het valt hier op dat we inmiddels de echte alpen wel achter ons hebben gelaten. De bergen zijn hier heuvels geworden. Meer Provence dan Alpes.

3 dingen om te doen in de Mercantour: Lac de Castillon
Lac de Castillon

De Asse bij Chabrières

Vanaf Chaudon-Norante en nadat de D202 voor ons is overgegaan in de N85, rijden we wederom een prachtig stuk weg op.

De omgeving wordt hier ook weer ruiger. Met name in de omgeving van Chabrières baant de rivier de Asse zich een bochtige en daarmee mooie weg door de oude rotsen.

Clues de Barles
De Clues de Barles

Digne-les-Bains en het Geoparc de Haute-Provence

Eenmaal op de D900 is het rondom Digne-les-Bains even kilometers maken. Wel zijn we hier in een geologisch gezien erg interessant gebied aangekomen.

Het is één van de Geoparks die zijn aangewezen door UNESCO. In de omgeving zijn er daarom tal van geologische bezienswaardigheden. Meer informatie hierover vind je in mijn reisplan voor de Franse Alpen. Klik daarvoor op de link!

Col du Labouret en de Col de Maure

Vanaf La Javie wordt de D900 weer mooier en worden de bergen links en rechts ook hoger. En moeten we ook nog twee cols slechten. De Col du Labouret en de Col de Maure.

De eerste is een mooie weg die dwars door de bossen gaat en hier en daar mooi uitzicht geeft.

Bij Col de Maure wordt het dal langzaam maar zeker breder. Het uitzicht is daarom wijdser. En achter ons is het uitzicht op de hoge bergen prachtig.

Wandelen rondom het Lac de Serre-Ponçon: uitzicht op het meer vanaf het Plateau de la Frau
Uitzicht op het Lac de Serre-Ponçon vanaf het Plateau de la Frau

Col Saint-Jean en Lac de Serre-Ponçon

We hebben daarmee de cols voor vandaag nog niet gehad. We stijgen vanaf Selonnet nog één keer omhoog richting de Col Saint-Jean. Ook dit is een mooi stuk om te rijden.

Hier komt de beloning in de vorm van af en toe een glimp van het Lac de Serre-Ponçon.

Het turkoois van dit meer steekt prachtig af tegen de groene hellingen die er langs liggen. Een adembenemend gezicht!

Wij komen hier een paar dagen later nog een keer terug. Om met een stoeltjeslift omhoog te gaan en vanaf daar terug te lopen naar beneden. Het uitzicht vanaf boven is geweldig.

Lees daarvoor mijn blog over wandelen rondom het Lac de Serre-Ponçon via de link.

Vakantie in de Franse Alpen bij Lac d'Allos
Lac d'Allos

3 dingen om te doen in de Mercantour: wandelen naar Lac d’Allos

Een paar dagen later zetten we koers richting de Col d’Allos.

Meer informatie over deze col en de wandeling die we daar gemaakt hebben, vind je in mijn reisplan voor de Franse Alpen. Klik daarvoor op de link! Want het is ook zeker één van de leukste 3 dingen om te doen in de Mercantour…

Uitzicht vanaf de Col de la Bonette
Uitzicht vanaf de Col de la Bonette

3 dingen om te doen in de Mercantour: Col de la Bonette

Op de voorlaatste dag van onze vakantie besluiten we de laatste col over te gaan. Dit is dan meteen de zogenaamd hoogste col van Europa: Col de la Bonette.

Het schijnt dat er cols in Oostenrijk net wat hoger zijn. Maar zo blijkt maar weer: wanneer je iets claimt, is het opeens waar. 

Hoog hoor!

Goed begaanbaar

Wat ons als eerste opvalt wanneer we koers zetten richting de Cime de la Bonette is de brede en goed begaanbare weg. De weg stijgt de meeste tijd mooi door een dal heen. Waardoor ook nog eens een riviertje stroomt.

Het is één grote alpenidylle. Tuurlijk wordt de weg bij een serie haarspeldbochten wel wat smaller. Nergens heb ik hier het gevoel dat het echt spannend wordt. 

Cime de la Bonette

Bovenop de col besluiten we om het laatste stukje naar de Cime te lopen. Dat is een korte klim die erg de moeite waard is. Bovenop is het uitzicht prachtig.

Ontspannen sluitstuk

Omdat we onderweg een paar mooie plekjes hebben gezien, besluiten we een paar honderd meter voor het gehucht Le Pis (vanaf de Bonette gezien en dus ten zuiden daarvan) te gaan picknicken langs de Torrent de Clapouse.

Het is een geweldige plek, waar we heerlijk genieten van de omgeving. En het is ook een mooi en ontspannend sluitstuk van onze, soms spannende trips over de drie cols door de Mercantour.

Picknicken aan de Torrent de Clapouse
Picknicken aan de Torrent de Clapouse

Praktische informatie over 3 dingen om te doen in de Mercantour

Hieronder geef ik nog wat meer details over de 3 dingen om te doen in de Mercantour in de volgorde zoals ik het hierboven beschreven heb. Met daarbij ook een interactieve kaart. Daarop staan de letters die overeenstemmen met de locaties die ik hierboven heb benoemd. Klik op een ballon voor meer informatie. Staat er geen informatie bij, dan zijn het locaties uit mijn reisplan voor de Franse Alpen.

Roadtrip door de Mercantour en de Alpes-de Haute-Provence

Meer tips hierover vind je in mijn reisplan voor de Franse Alpen. Deze staat echt boordevol tips!

Wandelen naar het Lac d’Allos

Meer informatie over deze wandeling vind je in mijn reisplan voor de Franse Alpen.

Col de la Bonette

Hieronder vind je op het kaartje de plek waar wij ongeveer hebben gepicknickt.

De kaart van de omgeving rondom Route de Nice, 04850 Jausiers, Frankrijk. Zoomniveau 15, lengtegraad 6.7878727090454, breedtegraad: 44.363023330209

Nog meer dingen dan 3 dingen om te doen in de Mercantour (en omgeving…)

Dierentuin

Aan de oostkant van het Lac de Serre-Ponçon zit een leuke dierentuin: Parc Animalier de Serre-Ponçon. Het is niet groot, maar voor een ochtend of een middag is het leuk. En met regelmatig een prachtig uitzicht op het meer, is het wel een aanrader.

Stadjes en dorpjes

In mijn blog over Gap en Briançon kan je meer lezen over de steden in de omgeving.

Uit eten in Digne-les-Bains

De tips daarvoor vind je natuurlijk in mijn reisplan voor de Franse Alpen.

Uit eten bij Lac d’Allos

Ook hiervoor moet je mijn reisplan voor de Franse Alpen hebben!

Eten bij La Bonette

Hier kan je dus heel goed picknicken! Zie het kaartje hierboven!

Uitzicht vanaf onze plek op camping River in Le Martinet
Uitzicht vanaf onze plek op camping River

Kamperen in de Mercantour

Wij hebben op camping River gestaan in Le Martinet. De camping ligt geweldig langs de rivier de Ubaye. Het zwembad is klein, maar fijn. Je kunt er lekker eten. En het sanitair is prima in orde.

Ik raad een plek langs de rivier aan, omdat je daar prachtig uitzicht hebt (zie de foto’s hierboven). Houdt er wel rekening mee dat de rivier hard stroomt en dus veel lawaai maakt. Kleine kinderen moet je dus in de gaten houden!

De plekken zijn niet geweldig qua ondergrond en ze bieden wat weinig privacy. Het is even afwegen waar je de voorkeur aan geeft. Overigens zijn er ook safaritenten te huur.

De recensies zijn goed tot erg goed, waarbij de negatieve reacties vaak over de eigenaar gaan. Wij hebben daar geen last van gehad. Ze zijn overigens Nederlands. Kijk verder op Zoover River.

Voor de ideale tip in deze omgeving verwijs ik je naar mijn reisplan voor de Franse Alpen. Klik daarvoor op de link!

Informatie over de Mercantour en de Alpes-de-Haut-Provence

Alle locaties die ik beschrijf in mijn reisverhaal liggen de Alpes-de-Haute-Provence. Kijk voor meer informatie over deze streek hieronder via Handige Links.

Wij hadden tijdens de roadtrip wat weinig foto’s genomen. Ik heb dit keer daarom gebruik gemaakt van een aantal stockfoto’s: die van de Gorges de Daluis, Lac de Castillon en de Clues de Barles.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!