Bezienswaardigheden in de Pyreneeën: de kastelen van de Katharen

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Pyreneeën
Vakantie met jonge kinderen Vakantie met tieners Kamperen in Frankrijk Stedentrip in Frankrijk

‘Wow, dat is een fikse berg’, denk ik wanneer ik de kasteelheuvel van Montségur voor me zie opdoemen, ‘die Katharen lieten in ieder geval niks aan het toeval over’. Wellicht terecht, want er zijn echte kruistochten gevoerd om de Katharen eronder te krijgen. Of misschien beter: van de aardbodem te verwijderen. Een van de strategieën was steevast het volledig platbranden van de dorpen, burchten en steden van de Katharen. En toch zijn er van die Katharen prachtige bezienswaardigheden in de Pyreneeën overgebleven.

 

 

 

Bezienswaardigheden in de Pyreneeën: uitzicht vanaf de D19 op Château de Peyrepertuse

Plateau de Sault

Dit geweld en de ongenaakbaarheid van de Kathaarse burchten staat in flink contrast met het prachtige landschap, waar we doorheen zijn gereden om hier te komen.

We zijn vanmorgen een mooie pas over gereden (Col de Sept Frères) op de D613. En kwamen vervolgens in de prachtige hoogvlakte bij Belcaire.

Ze noemen dit het Plateau de Sault.

Dat maakt de Pyreneeën voor mij ook zo mooi. Het landschap is ouder dan bijvoorbeeld van de alpen. Het landschap is daardoor een soort van ronder. En die hoogvlakten maken dat af. Misschien wel de mooiste van de bezienswaardigheden in de Pyreneeën…

Naar Praktische informatie over de bezienswaardigheden in de Pyreneeën
Het uitzicht is weergaloos. Je kijkt hier prachtig uit op de Pyreneeën in het westen.

Haute vallée d’Aude

Vlak voor het dal van de Aude valt het Plateau van de Sault snel naar beneden. En de weg heeft niks anders te doen, dan deze dramatiek van het landschap te volgen. Vlak voor de D117 gaat de D613 daarom met een paar forse haarspeldbochten naar beneden. En dat geeft ons als weggebruiker een prachtig uitzicht op het genoemde Aude-dal.

Richting Montségur is de weg niet minder mooi, wel minder dramatisch.

Dat wordt het wel weer, wanneer we de D5 en daarna de D9 richting Montségur op draaien. We komen hier in de buurt van de Pays de la Frau, waarover ik meer vertel in mijn blog over wandelen in de Oostelijke Pyreneeën.

Bezienswaardigheden in de Pyreneeën: uitzicht vanaf het Château de Montségur
Uitzicht vanaf het Château de Montségur

Château de Montségur

Met een paar flinke draaien, zien we opeens boven ons het kasteel liggen. We hebben wat donker weer en dat maakt dit soort plekken altijd nog dramatischer. En het kasteel nog onaantastelijker.

Bezienswaardigheden in de Pyreneeën: het Château de Montségur
Het prachtig gelegen Château de Montségur

Klimmen

Wanneer we uit de auto stappen, begrijpen we ook dat we nog een flinke klim hebben te maken om bij het kasteel te komen. Die wandeling is wel prachtig. Dwars door het bos met een rotsachtig paadje.

Ik hoor regelmatig achter me wat gemopper van mijn vrouw en jongste kind. Zo’n eerste wandeling de berg op in de vakantie is toch altijd weer schakelen. Mijn oudste vindt het geweldig en klimt rustig door.

Dat wordt gelukkig ook hier beloond met een prachtig uitzicht. En het is maar een klein half uurtje lopen. Een goede inkomer dus…

Het pad richting het Château de Montségur
Het vrij steile pad richting het Château de Montségur

Ruïne

Van het kasteel zelf is vooral een ruïne van muren over. En die ruïne stamt ook nog uit de 18e eeuw en niet uit de originele 13e eeuw, waarin de Katharen leefden.

Toch geeft het ons een goed idee van dit soort vestigingen. En ook van de Katharen zelf. Want wat bewoog ze eigenlijk? En waarom was het zo belangrijk om hen uit te roeien. 

Zoals altijd heeft dit met macht te maken. Helaas voor de Katharen vonden de paus en de koning van Frankrijk elkaar met allebei hun eigen belangen.

De oude donjon van Montségur
De oude donjon van Montségur
Uitzicht op het dorpje Montségur en de omgeving vanuit het kasteel
Uitzicht op het dorpje Montségur en de omgeving vanuit het kasteel

Wie of wat zijn de Katharen?

Voor de paus was het onverteerbaar dat de Katharen de dualistische godsleer aanhingen, waarbij alleen door een spiritueel leven en inspiratie door de Heilige Geest verlossing mogelijk was.

Dit stond haaks op de leer van de Katholieke kerk, waarin verlossing te verdienen is door goede werken en ook te koop was door middel van aflaten.

Wil jij op vakantie in de Pyreneeën? En wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt?

Klik dan hieronder op de link voor het reisplan voor de Franse Pyreneeën!

Klik hier voor meer achtergrondinformatie en ontspanning!

Bezienswaardigheden in de Pyreneeën: Château Peyrepertuse

Hoewel de ligging en de omgeving van Montségur prachtig zijn, is het vooral een mooie inleiding. Het echte werk is Château Peyrepertuse. De aanrijroute vanuit de Pays de Sault is zo nodig nog spectaculairder.

Ook hier komen we via het Plateau de Sault en de dramatische val richting D117 naar beneden.

Défilé de Pierre-Lys

Na Quillan begint het echte werk met de Défilé de Pierre-Lys. Een prachtige kloof waar de Aude doorheen stroomt en op plekken doorheen dondert. De weg is af en toe dwars door de rotsen gehouwen en met name het uitzicht naar het oosten is prachtig.

Op de weg terug rijden we langs het water van de Aude en dan is het uitzicht nog mooier. Los van al die kastelen is de natuur natuurlijk het mooiste van alle bezienswaardigheden in de Pyreneeën!

Corbières

Even later laten we het katharenkasteel van Puilaurens rechts liggen. En langzamerhand veranderd het landschap. We laten de bergen van de Pyreneeën min of meer achter ons en komen in de heuvels terecht van de Corbières.

In mijn reisplan voor de Pyreneeën kan je meer lezen over Château Peyrepertuse. Klik daarvoor op de link.

Vakantie in de Pyreneeën: het duizelingwekkende katharenkasteel van Peyrepertuse
Het duizelingwekkende uitzicht vanaf katharenkasteel Peyrepertuse

Bezienswaardigheden in de Pyreneeën: Carcassonne

Met Montségur als inleiding, Peyrepertuse als hoofdverhaal, komen we op de terugweg naar Nederland bij het slotstuk van de Katharen: Carcassonne.

Alle zuidelijke kastelen zoals Peyrepertuse worden wel de 5 zonen van Carcassonne genoemd. En dat zet natuurlijk meteen de toon. Dit is de hoofdvesting van de Katharen in de Languedoc. 

Bezienswaardigheden in de Pyreneeën: de vestingstad Carcassonne
De 52 torens van Carcassonne

52 torens

En we hebben het hier ook echt over een geheel andere orde. Dit is geen kasteel, maar een vestingstad. Op afstand lijkt het alsof we naar een sprookje aan het kijken zijn. Het stikt van de torentjes (52 stuks!) en muren. Het duizelt ons.

Binnen in de oude stad is het een wirwar van stenen straatjes. Hier zwerven we lekker rond. Het is een, grote, toeristische trekpleister. We kunnen het jammer vinden en toch geven al die winkels ook een hoop gezelligheid. 

De indrukwekkende stadsmuur van Carcassonne
De indrukwekkende stadsmuur van Carcassonne

Basilique de Saint-Nazaire

We besluiten na wat gezwerf door de straten, de Basilique de Saint-Nazaire binnen te lopen.

Het is onze eerste kerk deze vakantie en wellicht zijn we daarom behoorlijk onder de indruk van de prachtige glas-in-lood ramen. Vooral het hooggelegen, enorme roosvenster is mooi. We hebben na al deze indrukken wel zin om lekker te lunchen. 

De prachtige glas-in-lood ramen van Basilique de Saint-Nazaire
De prachtige glas-in-lood ramen van Basilique de Saint-Nazaire

De strijd om macht

We zakken daarom neer in een mooie kalkstenen rotstuin, achter een restaurant. En mijmeren onder het eten nog even over de Katharen.

Hoe kan het eigenlijk dat dit soort steden te veroveren waren? Dat kon in de 13e eeuw alleen door een hele lange belegering. En daar had je een grote zak met geld voor nodig.

Uiteindelijk draaien dit soort geopolitieke oorlogen toch vaak om geld en macht of omgekeerd. En is het in onze tijd veel anders? Zijn de oorlogen in het Midden-Oosten of recenter in de Oekraïne ook niet primair te doen om macht?

Wellicht minder om geestelijke macht, maar wel om bijvoorbeeld de macht over olie of andere grondstoffen.

En dat onder het mom van de bevrijding van volken van autoritaire regimes. Of het teruggeven van vrijheid. Zou de Franse koning het destijds anders hebben verwoord?

De juiste vakantie in West-Europa: de Porte Narbonnaise van Carcassonne
De Porte Narbonnaise van Carcassonne

Praktische informatie over de Bezienswaardigheden in de Pyreneeën

Kijk hier voor informatie over Montségur. En hier voor Peyrepertuse.

Voor informatie over Carcassonne klik je hier.

Bij beide kastelen kan je goed parkeren. Houdt bij Peyrepertuse wel rekening met drukte. Tenminste in het hoogseizoen.

Ook in Carcassonne is het druk. Wij hebben uiteindelijk geparkeerd aan de Rue Gustave Nadaud. Daar is een grote parkeerplaats waar vaak wel ruimte is. Wij waren er op zaterdag in het hoogseizoen en toen was er plek.

Hieronder vind je een interactieve kaart. Daarop staan de locaties uit deze blog. Wanneer er bij een letter geen omschrijving staat, dan komt dit overeen met letters uit mijn reisplan voor de Pyreneeën.

Wandelen in de Pyreneeën

De wandelingen in deze blog naar de kastelen zijn allemaal niet langer dan een half uur. Klik hier voor andere wandelingen in de Oostelijke Pyreneeën en de Ariège.

Uit eten in de Ariège

Voor tips om uit eten te gaan in de buurt of bij deze bezienswaardigheden in de Pyreneeën, verwijs ik je naar mijn reisplan voor de Pyreneeën.

Kamperen in de Pyreneeën

Wij zaten op een erg leuke camping. Daarover vertel ik je meer in mijn reisplan voor de Pyreneeën. Klik daarvoor op de link.

Uitzicht vanaf onze campingplaats
Uitzicht vanaf onze campingplaats

Informatie over de streek

Via de onderstaande link vind je meer informatie over de Pyreneeën. De streken waar de Katharenkastelen zich bevinden zijn de Ariège en de Pyrénées Oriëntales. In deze streken zijn de meeste katharenkastelen te vinden.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!