Vakantie in de Yorkshire Dales

Engeland op z’n best? Ik durf de stelling aan! De Dales missen misschien de schittering van meren en de hoge fells van de westelijk gelegen broer het Lake District. En ze missen misschien ook de ruige kust van Cornwall. De Yorkshire Dales zetten daar prachtige riviertjes tegenover. In uitgestrekte dalen. Waar de heuvels naar beneden komen rollen. Hier en daar opgevangen door stenen muurtjes. Die hier het landschap zo karakteristiek maken. Met hier en daar kleine, knusse dorpjes. En de belangrijkste troef is wellicht ook de relatieve rust. De genoemde toeristische trekpleisters zijn prachtig. Maar het hoge toeristische gehalte en de drukte doen in Cornwall en het Lake District af aan de schoonheid van het landschap. Een vakantie in de Yorkshire Dales is dus een aanrader!

Reisverhalen Yorkshire Dales

Stel je voor dat je de verkeerde keuze maakt voor een vakantie…

Tsja, dat wil je niet! De vakantie is hét moment dat jezelf tot rust kunt komen. En ontspannen met jouw gezin samen kan zijn. Dan moet het ook kloppen! Toch?

Laat mij jou helpen!

Hoe? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief! Dan krijg jij inspiratie voor een ontspannen vakantie.

Vakantie in de Yorkshire Dales

Yorkshire Dales National Park. Want daar gaat het hier over.

Een uitgestrekt nationaal park dat een heleboel valleien (Dales) samen heeft gevoegd tot één groot natuurgebied. Waarin mens en natuur zo goed mogelijk met elkaar in balans worden gebracht.

Van het lieflijke Swaledale in het noorden. Via het pittoreske Wensleydale.

Tot aan de zuidelijk gelegen Ribbledale, Wharfedale en Malham Dale. Met hun prachtige langgerekte, kale en ook hoge heuvels.

Wandelen!

Een vakantie in de Yorkshire Dales bevat in ieder geval een aantal mooie wandelingen. Ik geef je hieronder alvast de nodige tips.

In Ribbledale is de beroemde Three Peaks Area te vinden. Hier liggen de hoge toppen van Pen-Y-Ghent, Whernside en Ingleborough.

Stuk voor stuk pittige bergen om te beklimmen. Vanwege het fikse steigingspercentage en de relatieve lengte van de wandelingen.

Wil je het rustiger aan doen? Denk dan aan de schitterende wandelingen die te maken zijn bij Malham Cove. Of bij Ingleton met de Ingleton Waterfall Trails.

Andere mogelijkheden voor kortere of minder moeilijke wandeling zijn Aysgarth Falls en Grass Woods bij Grassington.

Hier vind je nog een verzameling van kleine of minder moeilijke wandelingen in de Yorkshire Dales.

Bezienswaardigheden

Dit nationale park zit niet volgepakt met bezienswaardigheden. Tenminste wanneer je de natuur buiten beschouwing laat. Watervallen, rotsen, keteldalen en andere natuurfenomenen genoeg!

De Dales moeten het verder hebben van de gezellige dorpjes die in de Dales verstopt liggen. Zoals Hawes, Malham en Reeth.

Los van Hawes zijn dit kleine plaatjes die de nodige voorzieningen bieden, zoals restaurants en hotels. En wat leuke winkeltjes of een bezoekerscentrum.

Grotere stadjes zijn er alleen rondom het park. Daarvan zijn Kirby Stephen, Sedbergh, Skipton, Ripon en Richmond de leukste.

Verwacht ook in deze gevallen geen stadjes die tjokvol zitten met bezienswaardigheden. Het zijn stadjes waar je even doorheen kunt dwalen. En wat kunt winkelen, lunchen of dineren.

Bolton Castle is verder een mooi kasteel om te bezoeken. Niet heel groot, wel indrukwekkend.

Ook bijzonder zijn de ruïnes van Fountains Abbey. Waar je prachtig kunt wandelen. En kunt genieten van het imposante skelet dat deze Abbey is.

Het weer in de Yorkshire Dales

Verwacht hier niet teveel van. Dat is toch het beste. Het wordt hier nooit heel veel warmer dan 20 graden. En regenen kan het hier altijd wel. Bewolkte dagen zitten er in ieder geval tussen.

Maar laat je er niet door weerhouden. Je krijgt hier veel voor terug!

Kies voor een vakantie in Cornwall of Devon wanneer je naar Engeland wilt en ook nog redelijk weer wilt hebben.

Vakantiehuis in de Yorkshire Dales

Vanzelfsprekend is het erg leuk om in zo’n karakteristieke stenen cottage vakantie te vieren.

Ingrid Flute’s Yorkshire biedt in de mooiste gebieden van Yorkshire een uitgebreid scala aan cottages aan. Dus ook in de Yorkshire Dales.

Kamperen in de Yorkshire Dales

In mijn reisverhalen over Yorkshire geef ik ook tips over kamperen in de Dales.

Hotels in de Yorkshire Dales

En dat geldt ook voor hotels in de Yorkshire Dales!

Uitzicht vanaf East Bolton Moor richting Wensleydale
Roadtrip door de Yorkshire Dales: Uitzicht over Reeth en Swaledale

Verwante thema’s

Streken in de buurt